۱ : ریزش در کار نیست
سلیمانی در گفت و گو با بازرگانان نیوز، گفت: نزدیک شدن به مجامع در یک هفته اخیر قابل توجه است. از آنجایی که سود پرداختی نقد به مانند سال های قبل درصد بالایی ندارد، جذابیت شرکت در مجامع کاهش پیدا کرده است. در گذشته هولدینگ ها و سهام داران بزرگ به درآمد حاصل از مجامع به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک بازار نگاه میکردند. در حال حاضر اما چنین سودی را شاهد نخواهیم بود.
وی در ادامه با تشریح اینکه در مجمع چند درصد سود تقسیم می شود و قیمت سهام و بازده را با فرض بر اینکه گپ قیمتی در مجمع پر می شود به این موضوع به عنوان یک بازده ریسک در نظر می گرفتند، ادامه داد: با فرض اینکه گپ قیمتی سهام بعد از مجمع پر میشود آن را به عنوان یک بازده کم ریسک درنظر میگرفتند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: این روزها به دلیل اینکه P/E بازار بالا آمده و رشد قیمت سهم ها بیشتر شده ، نسبت سود نقدی به قیمت روز سهام به شدت افت کرده است. زمانی که این اتفاق شکل میگیرد ، ماهیت بازار از مجمع رفتن و دریافت سود نقدی به کپیتال گین یا بازده قیمتی تغییر پیدا میکند.
سلیمانی تاکید کرد: در چنین شرایطی سهام داران ترجیح می دهند به جای اینکه ۶ ماه بعد سود نقدی دریافت کنند قبل از مجمع سهام خود را بفروشند و با ورود به بازار بازدهی کسب کنند. در ادامه این روند بعد از مجمع اقدام به خریداری سهام کرده و سهام داری می کنند.
به گفته وی بخشی دیگر از تغییرات بازار به دلیل رشد p/E بوده است. در حال حاضر “قیمت برخی از سهام” با ارزش ذاتی آنها همخوانی ندارد. و این موضوعی است که تقریبا کارشناسان بازار سرمایه نیز بر آن آگاه هستند. در حال حاضر به دلیل ورود نقدینگی قابل توجه به بازارسرمایه قیمت هر سهم نیز افزایش پیدا کرده است. به هر روی طبیعی است زمانی که p/E تا این میزان رشد کند بازار نسبت به معاملات محطات تر شود. از همین رو فروش و حفظ سود بیشتر مورد توجه قرار می گیرد تا اینکه خرید و سهام داری انجام شود.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه اعلام کرد: بنابراین سهام داران با حفظ سود به سمت صنایع کوچک تر تغییر جهت داده اند. از همین رو از طرف سهام داران حقیقی و حقوقی استقبال بیشتری نسبت به صنایع کوچک شده است.
سلیمانی در پایان با اعلام جمع بندی خود نسبت به بازار سرمایه در روزهای اخیر افزود: در هر صورت بر اساس کلیت بازار تا انتهای شهریور و تا زمانی که روند بازار دلار صعودی یا حداقل ثابت باشد؛ احتمال ریزش بازار سرمایه وجود ندارد. اگر هم بازار منفی شود نیز در غالب اصلاح بازار است. دلیل این رفتار بازار نیز از آنجایی است که نرخ ارز، بازارهای جهانی و بازارهای موازی (نرخ بهره بانکی) همچنان از بازار سرمایه حمایت می کنند. بنابراین ریزشی در کار نیست.
۲ : جهانگیری: مردم باید بدانند بازار سرمایه ریسکپذیر است
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، نقش بازار سرمایه را در مردمی کردن اقتصاد پراهمیت و اساسی دانست و گفت: حضور و فعالیت مردم در بازار سرمایه به معنای این است که افراد صاحب و مالک سهم کارخانجات بزرگ کشور می شوند.
جهانگیری با اشاره به گزارش رییس سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اینکه در حال حاضر ۱۳ میلیون نفر دارای کد معاملاتی هستند و در بازار سرمایه فعالیت می کنند، از دست اندرکاران سازمان بورس قدردانی کرد و افزود: شاخص های موجود نظیر تأمین مالی، شاخص کل بورس، ارزش معاملات و تعداد کدهای معاملاتی فعال نشان می دهد که بازار سرمایه کشور بزرگ شده و عمق پیدا کرده است.
به گزارش مشرق، معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اینکه بازار سرمایه همواره و به خصوص در شرایط کنونی از اهمیت فراوانی برای کشور برخوردار است، گفت: بازار سرمایه برای همه دولت ها و حکومت ها با اهداف مختلفی که دارند اهمیت دارد و یکی از مهمترین اهداف آن شفاف سازی اقتصاد است.
جهانگیری با تأکید بر اینکه بازار سرمایه نقش مهم و اساسی در شفاف سازی اقتصاد ایفا می کند، افزود: عملکرد شرکت هایی که سهام خود را در بازار سرمایه عرضه می کنند تا حد زیادی باید شفاف باشد و عملکرد آنها زیر نظر سرمایه گذاران و کارشناسان اقتصادی خواهد بود و این برای هر اقتصاد و به خصوص اقتصاد کشور ما اهمیت دو چندان دارد.
معاون اول رییس جمهور آزادسازی سهام عدالت و امکان خرید و فروش آن در بورس را یکی از بزرگترین طرح های اقتصادی و اجتماعی کشور پس از انقلاب اسلامی برشمرد و خاطرنشان کرد: حدود ۵۰ میلیون نفر از مردم کشور در قالب طرح سهام عدالت، سهام دار کارخانجات مهم دولتی شده اند و امروز ارزش سهام آنها از رشد قابل قبولی برخوردار شده است به گونه ای که در حال حاضر ارزش سهام ۵۰۰ هزار تومانی بین ۷ تا ۸ میلیون تومان و ارزش سهام یک میلیون تومانی بین ۱۵ تا ۱۶ میلیون است.
جهانگیری با اشاره به امکان مدیریت مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت توسط دارندگان این سهام گفت: البته دولت به مردم توصیه می کند که سهام خود را نفروشند چرا که ارزش آن افزایش پیدا خواهد کرد. البته شرایط برای کسانی که واقعا به پول آن نیاز دارند مهیا است تا بتوانند سهام خود را در بورس بفروش برسانند.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به توافقات صورت گرفته برای پذیرش سهام عدالت به عنوان وثیقه و اعطای کارت اعتباری به دارندگان سهام عدالت تصریح کرد: با اجرای این طرح این امکان فراهم می شود که سهام عدالت به عنوان وثیقه پذیرفته شود و افراد بتوانند با دریافت کارت اعتباری، بخشی از نیازهای خود را برطرف کنند.
جهانگیری همچنین با اشاره به طرح موضوع شرکت های سرمایه گذاری استانی در جلسه هیئت دولت اظهار داشت: این موضوع در دست بررسی است و در خصوص ساز و کار آن به نحوی تصمیم گیری خواهد شد که مصلحت سهام داران و مردم مد نظر باشد.
معاون اول رییس جمهور افزایش چشمگیر حضور و فعالیت مردم در بازار سرمایه را از مهمترین اتفاقات اقتصادی دانست و با اشاره به امکان خرید و فروش سهام عدالت در بورس گفت: با اجرای طرح آزادسازی سهام عدالت و امکان خرید و فروش آن، بخش مهمی از یکی از اهداف اصلی اقتصاد مقاومتی برای مردمی کردن اقتصاد محقق شده است.
جهانگیری همچنین با اشاره به افزایش برنامه های تأمین مالی در بازار سرمایه گفت: البته اقتصاد ایران اقتصادی بزرگ است و باید تأمین مالی از طریق بازار سرمایه بیش از میزان فعلی باشد و در این زمینه بخش خصوصی و شرکت های بزرگ عمومی نیز باید فعالیت گسترده تری داشته باشند چرا که بهترین محل برای تأمین مالی آنها بازار سرمایه است.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه روز گذشته فروش موفقیت آمیز حدود ده هزار میلیارد تومان اوراق مالی دولت با نرخ سود ۱۵ درصد انجام شد که البته بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان تقاضا برای آن وجود داشت، به برنامه سال گذشته دولت برای فروش اوراق مشارکت اشاره و خاطرنشان کرد: سال گذشته با وجود آنکه نرخ سود فروش اوراق مشارکت ۲۰ درصد بود اما به اندازه امسال استقبال نشد و این افتخار بزرگی است که نرخ سود بانکی در کشور به سمت منطقی شدن در حال حرکت است.
جهانگیری با تأکید بر اهمیت بازار سرمایه برای تأمین مالی طرح ها و پروژه های مختلف اظهار داشت: اقتصاددانان کشور این موضوع را مورد توجه قرار دهند. حدود ۱۰ سال است که نرخ رشد سرمایه گذاری کشور منفی بوده و این برای آینده اقتصاد ایران مشکل بزرگی است. باید برای فعالان بازار سرمایه و بخش خصوصی انگیزه ایجاد کنیم تا با استفاده از بازار سرمایه، تأمین مالی و نسبت به سرمایه گذاری اقدام کنند.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به دستور رییس جمهور مبنی بر عرضه و فروش سهام شرکت ها در بازار سرمایه گفت: سهام شرکتهای دولتی با مسئولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی در بازار سرمایه عرضه شده و می شود و امروز که تقاضا برای خرید سهام شرکت ها از سوی مردم رو به افزایش است، هیچ فرصتی برای شرکت های بزرگ و نهادهای عمومی بهتر از شرایط فعلی نیست.
جهانگیری افزود: با دستور و مجوزی که مقام معظم رهبری دادند، حتی نهادهای نظامی نیز می توانند سهام شرکت ها و بنگاه های زیرمجموعه خود که فعالیت های غیرنظامی دارند را در بازار سرمایه عرضه کنند.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به ادغام هفت بانک و موسسه اعتباری وابسته به نیروهای مسلح در بانک سپه تصریح کرد: خوشبختانه اتفاق مهمی در این زمینه رخ داده و نهادهای نظامی از فعالیت های بانکداری کناره گیری کرده اند و شاهد ادغام بانک های متعلق به این نهادها در بانک سپه هستیم.
جهانگیری از بازار سرمایه و مشارکت فعال مردم برای حضور در این بازار به عنوان فرصتی بزرگ برای اقتصاد کشور یاد کرد و گفت: باید از اعتماد مردم به بازار سرمایه حراست و حفاظت شود البته مردم باید بدانند که بازار سرمایه ریسک پذیر است و حتماً باید برای فعالیت در این بازار با کارشناسان مشورت کنند.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به مصوبه جدید شورای عالی اقتصادی سران سه قوه در خصوص واگذاری سهام شرکت ها در بورس افزود: بر اساس این مصوبه شرکت هایی که در سال ۹۹ موفق به عرضه سهام خود در بازار سرمایه شوند، سازمان امور مالیاتی کشور تنها مالیات یک سال آنها را محاسبه می کند و به مالیات سالیان گذشته آنها ورود نخواهدکرد.
جهانگیری در ادامه این جلسه با اشاره به گزارش ارائه شده از سوی رییس سازمان شیلات ایران در خصوص طرح توسعه پرورش ماهی در دریا و اهداف و مزایای این طرح گفت: طرح توسعه پرورش ماهی در قفس از هر نظر مورد حمایت دستگاه های اقتصادی دولت است و وزارت جهاد کشاورزی نیز با جدیت این موضوع را در دست پیگیری دارد.
وی طرح تدوین شده سازمان شیلات برای توسعه پرورش ماهی در قفس را از طرح های مهم اقتصاد مقاومتی توصیف کرد و گفت: در سال های نخست شروع اجرای این طرح، دولت در حد توان خود از آن حمایت خواهد کرد و لازم است که ستادی در وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت پیگیری این طرح را عهده دار شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز برای ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت پرورش ماهی در قفس در داخل کشور برنامه ریزی کند و پیگیری های لازم را برای تأمین نیازهای مرتبط با این صنعت را انجام دهد.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به وجود سواحل طولانی در شمال و جنوب کشور گفت: سواحل کشور در شمال و جنوب از نعمت های بزرگی است که خداوند به کشور به ما عطا کرده که می توانند نقش بسیار موثری در روند توسعه کشور داشته باشند اما متأسفانه آن طور که باید مورد استفاده قرار نگرفته و مناطق اطراف این سواحل نظیر سواحل مکران معمولاً به عنوان مناطق محروم محسوب می شوند.
جهانگیری با تأکید بر اینکه باید برای اقتصاد دریا محور کاری جدی در کشور انجام شود گفت: برای توسعه اقتصاد دریامحور بخش خصوصی، سازمان برنامه و بودجه، وزارتخانه های اقتصاد و صمت و همه دستگاه های مرتبط باید بسیج شوند چرا که با فعال شدن اقتصاد دریا محور هزاران فرصت شغلی در صنایع و خدمات مرتبط با آن راه اندازی خواهد شد.
معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اینکه توانایی صنعتی کشور بسیار فراتر از میزان فعلی است، گفت: سازمان برنامه و بودجه باید موضوع ساخت داخل و تأمین نیازهای طرح توسعه پرورش ماهی در قفس را از معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و وزارت صنعت معدن و تجارت پیگیری کند.
جهانگیری با اشاره به اعلام آمادگی صندوق توسعه ملی برای اعطای تسهیلات ریالی و ارزی برای طرح توسعه پرورش ماهی در قفس، از رییس این صندوق خواست زمان باز پرداخت این تسهیلات را طولانی تر در نظر بگیرند و دوره تنفس مناسب نیز برای بازپرداخت این تسهیلات لحاظ کنند.
معاون اول رییس جمهور افزود: اگر سیاست ها و برنامه های مناسبی برای توسعه صنعت پرورش ماهی در قفس بکار گرفته شود و دولت نیز از این طرح حمایت کند، با توجه به بازدهی مناسب و بازگشت سرمایه، این طرح به زودی جایگاه خود را پیدا خواهد کرد و روندی رو به رشد در پیش خواهد داشت و در مدت زمان کوتاهی از حمایت دولت بی نیاز خواهد شد.
در این جلسه که وزرای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، جهاد کشاورزی، نفت، امور اقتصادی و دارایی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس سازمان برنامه و بودجه، رییس سازمان امور اداری و استخدامی، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، رییس اتاق بازرگانی ایران و رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی نیز حضور داشتند، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گزارشی از وضعیت بازار سرمایه و عملکرد پروژه های اقتصاد مقاومتی مرتبط با این سازمان ارائه کرد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در این گزارش به تشریح مسیر پیش روی این سازمان پرداخت و گفت: ارتقاء اثربخشی و کارآیی نظام نظارتی سازمان بورس، بهبود نقد شوندگی در بازار سرمایه، بین المللی شدن بازار سرمایه و حضور در بازارهای بین المللی، توسعه کمی و کیفی ابزارها و نهادهای مالی در کنار بهبود نقش ارکان بازار سرمایه، ارتقاء بهره وری سرمایه های سازمانی و توسعه آموزش و فرهنگ سرمایه گذاری و بهبود نظام اطلاع رسانی در بازار سرمایه از جمله اهدافی است که سازمان بورس دنبال می کند.
وی همچنین گزارشی از نقش بازار سرمایه در تأمین مالی، ارزش بازار سرمایه، ارزش معاملات، شاخص کل، تعداد نهادهای مالی فعال و تعداد کدهای معاملاتی در این بازار ارائه کرد و افزود: ارتقاء شفافیت در انتشار اطلاعات شرکت های فعال در بازار سرمایه از جمله دستاوردهای اخیر است به گونه ای که با پیگیری های سازمان بورس و اصلاحات صورت گرفته تأخیر در انتشار اطلاعات شرکت ها از چند روز به نصف روز کاهش یافته است.
رییس سازمان شیلات ایران نیز در این نشست گزارشی از طرح توسعه پرورش ماهی در دریا و اهداف و مزایای این طرح ارائه کرد و گفت: اشتغالزایی در جوامع محلی به ویژه جامعه صیادی، بهره برداری از ظرفیت جزایر برای افزایش تولید ناخالص ملی، بهره برداری از منابع آب شور و لب شور با توجه به محدودیت منابع آب شیرین، دستیابی به تولید ۲۰۰ هزارتن تا پایان برنامه ششم و ۴۰۰ هزارتن در افق ۱۴۰۴ و بهره برداری از پهنه های دریایی و استفاده کمتر از اراضی خشکی به ویژه در شمال کشور از جمله اهداف این طرح محسوب می شود.
وی گزارشی از ظرفیت آب های دریای خزر و خلیج فارس و دریای عمان در طرح توسعه پرورش ماهی در قفس ارائه کرد و افزود: ظرفیت آب های دریای خزر یک میلیون تن و خلیج فارس و دریای عمان ۳.۶ میلیون تن است.
رییس سازمان شیلات ایران همچنین ضمن ارائه گزارشی از وضعیت موجود تولید آبزیان کشور و تراز تجاری سازمان شیلات در سال های برنامه، برخی مشکلات و چالش های پیش روی اجرای این طرح را مطرح کرد.
در ادامه این جلسه یکی از تولیدکنندگان بخش خصوصی فعال در حوزه آبزی پروری و پرورش ماهی در قفس نیز گزارشی از طرح ها و برنامه های در دست اجرای خود ارائه کرد و ضمن تشریح برخی مسایل و مشکلات پیش رو، خواستار حمایت دولت از این صنعت نوین شد.
۳ : تخفیف ویژه برای کشتیها و کانتینرها در چابهار
فرهاد منتصر کوهساری اظهار کرد: ایجاد زیر ساختهای مناسب و اعطای تخفیفهای تعرفهای و مشوقهای ارائه شده به فعالان اقتصادی در بندر چابهار سبب شده است که این بندر استراتژیک، هر روز نقش پررنگتری در اقتصاد ملی ایفا کند. چابهار از نظر ژئوپلتیکی در مقایسه با دیگر مناطق ساحلی در جنوب ایران اهمیت بالایی دارد چرا که این منطقه دارای موقعیت ممتازی در زمینه کشتیرانی و حمل نقل دریایی است.
وی افزود: عمق زیاد آب برای تردد شناورهای اقیانوس پیما و ایجاد تاسیسات بندری بستری مناسب جهت تردد شناورها در بندر چابهار با توان عملیات بالا فراهم کرده است و در همین راستا سازمان بنادر و دریانوردی با ارائه مشوقهای تعرفهای سعی در جذب کالا و کشتی به ویژه کشتیهای لاینر به بندر شهید بهشتی چابهار داشته و در سال جاری نیز علاوه بر تخفیفهای سالهای گذشته تخفیفهای دیگری نیز در نظر گرفتهایم.
معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: مدت معافیت کالاهای مواد معدنی در مصالح ساختمانی در بندر شهید بهشتی چابهار در کلیه رویههای گمرکی سه ماه تعیین شده است. همچنین ۱۰۰ درصد تخفیف در هزینه شیفتینگ شناورهای بین بندر شهید کلانتری و شهید بهشتی یا بالعکس برای بارگیری کانتینرهای پر صادراتی یا ترانزیتی از مبداء بندر شهید بهشتی چابهار و سه ماه معافیت بر هزینه انبارداری کانتینرهای خالی که برای بارگیری کالاهای صادراتی یا ترانزیتی وارد بندر شهید بهشتی چابهار میشود از جمله این مشوقهاست.
منتصر کوهساری گفت: یکی دیگر از مشوقهای تعریف شده برای افزایش تبادلات تجاری از طریق بندر چابهار ازمذاکره با خطوط لاینر و ارائه مشوقهای تعرفهای به شناورهای مذکور برای تردد بیشتر به بندر شهید بهشتی چابهار است که مسلما تاثیر بسزایی در این ز مینه میگذارد اما برخی از این مشوقها از ابتدای امسال و برخی دیگر از ابتدای مرداد ماه عملیاتی شده و پس از گذشت چند ماه میتوان آثار آن را مورد ارزیابی قرار داد.
۴ : صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت ۲۲ مرداد در مجلس بررسی میشود
جلسات علنی مجلس شورای اسلامی هفته آینده در روزهای یکشنبه (۱۹مرداد) و چهارشنبه(۲۲ مرداد) با دستور کاری به شرح زیر برگزار میشود:
ادامه رسیدگی به گزارشکمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح دوفوریتی الحاق یک بند به تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور .
انتخاب دو نماینده از اعضای کمیسیون اجتماعی به عنوان ناظر در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی.
انتخاب سه نفر از نمایندگان به عنوان عضو در شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل(۴۴) قانون اساسی.
انتخاب دو نفر از نمایندگان عضو کمیسیون اجتماعی به عنوان عضو در شورای عالی ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت.
گزارش کمیسیون فرهنگی لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (اعاده شده از شورای نگهبان)
انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیونهای برنامه، بودجه و محاسبات و بهداشت و درمان به عنوان ناظر در شورای عالی بیمه سلامت کشور.
انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذی ربط به عنوان ناظر در شورای عالی بیمه.
انتخاب دو نماینده از اعضای کمیسیون آموزش،تحقیقات و فناوری و کمیسیون اجتماعی (هر کدام یک نفر) به عنوان ناظر در شورای عالی آموزش و تربیت فنی، حرفه ای و مهارتی.
انتخاب سه نفر از اعضای کمیسیونهای بهداشت و درمان، اجتماعی و برنامه و بودجه و محاسبات (هر کدام یک نفر) به عنوان ناظر در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی.
بررسی برنامه و صلاحیت حسین مدرس خیابانی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و اخذ رأی اعتماد نیز در دستور روز چهارشنبه قرار دارد.
۵ : نتیجه حراج اوراق بدهی دولتی اعلام شد/ تاریخ و شرایط برگزاری حراج جدید
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
۶ : ورود بانکها به بازار مسکن ممنوع است
این روزها گفتههایی مطرح میشود مبنی براینکه بانکها عامل گرانی مسکن هستند و فعالیت آنها در عرصه ساختوساز و خرید و فروش مسکن، منجر به ایجاد اختلال در نظام عرضه و تقاضا در این بازار شده است.
در این زمینه محمدرضا جمشیدی – دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی – در گفت و گو با ایسنا، اینگونه توضیح داد که بانکها چندین سال است که اجازه ندارند اقدام به خرید ملک کنند، مگر اینکه از محل سهام خود و نه از محل سپردهها، ملک خریداری کنند. همچنین، فقط بانک مسکن اجازه دارد علاوه بر اعطای تسهیلات برای ساختوساز مسکن، وام خرید مسکن هم ارائه دهد و سایر بانکها فقط میتوانند در زمینه اعطای تسهیلات برای مشارکت مدنی در ساخت مسکن اقدام کنند.
شروط دریافت تسهیلات ساخت مسکن از بانکها
وی ادامه داد: معادل ۲۰ درصد از منابع بانکها میتواند صرف پرداخت تسهیلات برای مشارکت مدنی در ساخت مسکن شود و شرط اعطای این نوع تسهیلات هم این است که متقاضیان زمین احداث مسکن را داشته باشند و قسمتی از ساختمان را نیز احداث کرده باشند، زیرا در غیر اینصورت بانکها حق اعطای تسهیلات ساخت مسکن ندارند.
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی در پاسخ به اینکه گفته میشود بانکها تعداد زیادی مسکن و خانههای خالی دارند، گفت: در اکثر استانها زمانی که میخواهند رئیس شعبه بانک را انتخاب کنند، ممکن است که آن فرد جزو اعضای آن شهر نباشد و از افراد باتجربه شهرهای دیگر استفاده و آنها را به آن شهر اعزام کنند. برای تحقق این اقدام آن افراد اختیارات لازم دارند که یکی از آنها محل مسکونی است؛ بنابراین زمانی که بانکی در هر استانی تاسیس میشود یک تا دو واحد مسکونی هم یکی برای رئیس شعبه و دیگری برای میهمانان ساخته میشود.
به گفته وی، ورود بانکها به اجاره و معامله واحدهای مسکونی ممنوع است و آنها در این زمینه مورد نظارت بانک مرکزی قرار دارند و از سوی هیئت نظارت بر بانکها مجازات میشوند.
بنگاهداری برای بانکها به صرفه نیست
جمشیدی با تاکید براینکه به دلیل تصویب قانون رفع موانع رقابتپذیر بانکها اجازه بنگاهداری ندارند و باید آنها را بفروشند، خاطرنشان کرد: همچنین در صورتی که درآمد حاصل شده از این محل مرتبط با فعالیت بانکها نباشد، از سال ۱۳۹۵ باید معادل ۲۸ درصد مالیات بپردازند.
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی در پایان اظهار کرد: پس از سال ۱۳۹۵ با گذشت هر سال به میزان مالیات موردنظر در این راستا افزوده میشود. با این حساب، برای بانکها به صرفه نیست که بنگاهداری کنند و اگر فردی آمار و اطلاعاتی در این زمینه که بانکها بنگاهداری میکنند، از سوی آنها منتشر شود.
۷ : تخلف ۲۷۰۰ میلیاردتومانی ۲۴ تولیدکننده محصولات مسی
مجتبی سجادی از تخلف ۲۷ هزار میلیارد ریالی (۲۷۰۰ میلیارد تومانی) ۲۴ شرکت تولیدکننده محصولات مسی در بورس خبر داد و گفت: پس از بررسی عملکرد شرکتهای تولید کننده محصولات مسی در سال ۹۸، پرونده شرکتهای متخلف تشکیل و جهت صدور رأی به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال شد.
وی اظهار داشت: طی بررسیهای صورت گرفته و اقدامات نظارتی سازمان حمایت در خصوص عملکرد شرکتهای تولیدکننده محصولات مسی در بورس کالای ایران مشخص شد تعداد ۲۴ شرکت که مواد اولیه خود را از بورس تهیه کرده اند، با وجود آنکه کالای تولیدی آنها قابلیت عرضه در بورس را داشته است اما بر خلاف الزام کارگروه تنظیم بازار، نسبت به عرضه ۷۵ درصد از کالای تولیدی خود در بورس اجتناب نموده اند.
وی ارزش ریالی پروندههای متشکله را بیش از ۲۷ هزار میلیارد ریال اعلام و تصریح کرد: عملکرد این شرکتها بیانگر حدود ۴۰ هزار تن کسری عرضه محصولات مسی در بورس کالای ایران است که بر این اساس سازمان حمایت به استناد ماده ۵ و ۹ قانون تعزیرات حکومتی یعنی عرضه خارج از شبکه و عدم رعایت ضوابط توزیع، پروندههای مذکور را جهت رسیدگی به تعزیرات فرستاده است.
سجادی همچنین در خصوص تداوم برخورد با شرکتهای تولیدکننده محصولات بهداشتی افزود: طی روزهای گذشته پرونده ۳ شرکت متخلف در زمینه تولید محصولات ضدعفونی کننده و بهداشتی با ارزش ۴۰ میلیارد ریال تشکیل و جهت رسیدگی و سیر مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی ارسال شده است. البته نظارت این سازمان به صورت مستمر ادامه دارد و امیدواریم تعزیرات نیز در به نتیجه رساندن پروندههای تخلفاتی همانند گذشته همکاری لازم را با این سازمان داشته باشد.
۸ : هیچ ماده اولیه و ماشینآلاتی نباید در گمرک معطل بماند
حسین مدرس خیابانی امروز، ۱۶ مردادماه، در حاشیه سفر به خراسان رضوی در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه امروز چند واحد صنعتی شامل طرحهای توسعه و ایجادی به بهرهبرداری رسید، اظهار کرد: طرح تولید انواع سیم و کابل مسی و آلومینیومی به بهرهبرداری رسید. این واحد صنعتی که در حال کامل کردن زنجیره تولید خود بوده، در نظر دارد گرانول و مفتول و کاتد مس را تولید کرده و با سرمایهگذاری بسیار خوبی که داشته، بیش از ۲۵۰ نفر مشغول به کار شدند.
وی افزود: در سال جهش تولید واحدهای تولیدی، هم افزایش ارقام تولید را دارند، هم در کنار افزایش تولید خود در حال ایجاد طرحهای توسعه هستند چنانکه طرحهای جدید در شهرکهای صنعتی و خارج از آن، در کشور در حال کلید خوردن است و فرصت تحریم به نحو احسن در واحدهای تولیدی استفاده شد.
مدرس خیابانی بیان کرد: در شهرک صنعتی خیام نیشابور بسیاری از واحدهای تولیدی نیمهتعطیل و غیر فعال راهاندازی شده است. سیاست وزارت صنعت ممنوعیت واردات است و از واردات کالاهایی که در تولید داخل توانش را داریم، جلوگیری میکند. با حمایتهایی که در حوزه تامین مواد اولیه و تخصیص ارز کارخانجات انجام میشود، میتوانیم ارقام جهش تولید را در سال محقق کنیم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: واحد تولید قطعات خودرویی در نیشابور که قطعات جدید با بالاترین تکنولوژی و فناوری را تولید میکند و ماشینآلات مدرنی که در مرز دانش حرکت میکنند را نصب و ۱۵۰ نفر را مشغول به کار کرده است.
تولید امروز با سرعت به حرکت خود ادامه میدهد
وی با بیان اینکه تولید امروز با سرعت به حرکت خود ادامه میدهد، عنوان کرد: تولید کشور بدون توجه به تحریمهای آمریکا، در مدار شتابی قرار گرفته و تصور این است که بتوانیم فراتر از حد انتظار، واحدهای صنعتی را فعالتر از قبل ببینیم. استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور و شهرکهای صنعتی، قطبهای مهمی برای تحقق جهش تولید هستند. باید در این زمینه کمک کنیم و وزارت صمت با همکاری همه دستگاهها این کار را انجام دهد.
مدرس خیابانی گفت: بسیاری از مسائل در زمینه تخصیص ارز و تامین مواد اولیه است و نقدهایی به روشهای عرضه مواد اولیه در بورس کالا وجود داشته که سازوکار جدیدی در بورس در حال تدوین است تا دیگر قیمت عرضه مواد اولیه خود را بالاتر از قیمت جهانی نداشته باشیم، بنابراین باید واحدهای تولیدی را به صورت ویژه ببینیم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: پیشنهادی امروز مطرح شد که مواد اولیه تولیدکنندگان شناسنامهدار، معتبر و بزرگ و برخی تولیدکنندگان عضو صادرکنندگان برتر را در قالب یک خط ویژه تخصیص دهیم، بازگشت مالیات ارزش افزوده آنها سرعت پیدا کند و ترخیص کالاها از گمرکات سهولت یابد.
هیچ ماده اولیه و ماشینآلاتی نباید در گمرک معطل بماند
وی خاطرنشان کرد: با دستور ریاستجهوری در ستاد اقتصادی نباید هیچ مواد اولیه و ماشینآلاتی در گمرکات ما بماند و واحدهای تولیدی به دلیل نداشتن مواد اولیه و ماشینآلات کند یا متوقف شوند. کسانی که مواد اولیه و ماشینآلات آنها در گمرکات کشور است، به وزرات صمت مراجعه کنند که در قالب فهرستهایی اولویتبندی و به بانک مرکزی و گمرک جمهوری اسلامی ارسال میشود.
مدرس خیابانی ضمن تبریک روز خبرنگار، تصریح کرد: جنگ اقتصادی ما یک جنگ رسانهای نیز در کنار خود دارد. جنگ رسانهای رزمنده میخواهد و خبرنگاران هم رزمندگان جنگهای رسانهای هستند. ما تلاش میکنیم دستاوردها و موفقیتها را به اطلاع مردم برسانیم. امروز مردم بیش از هر چیز دیگر نیاز به امید و فضای بانشاط، کار و تلاش دارند که شروع شده است.
احیاء ۴۳۰ واحد صنعتی در چهار ماه ابتدای سال
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: ما در حال حاضر واحدهای تولیدی و معدنی زیادی داریم که متوقف و تعطیل است، اما تلاش میکنیم که این واحدها را احیا کنیم. چهار ماه ابتدای سال ۴۳۰ واحد صنعتی مستقر در واحدهای صنعتی احیا شده و این نشان میدهد که همه تلاش میکنند تولید را به جایگاه اصلی خود برگردانند. مردم ممکن است خود را با فضای مجازی سرگرم کنند، اما نقطه اطلاعرسانی و اعتمادشان رسانه ملی است و رسانه ملی برای تحقق جهش تولید نقش فوقالعاده موثری دارد.
وی افزود: خودباوری و خوداتکایی هم در محصول سرایت پیدا کرده و هم به ماشینآلات و تجهیزات تعمیم پیدا میکند. ایران برخلاف خواست دشمنان، نمیگذارد خواب آنها تعبیر شود و به خواستههای خود برسند، تنها و مطمئنترین مسیر عبور از تحریم حتی از کرونا، بخش تولید و حمایت از تولید و صادرات کشور است. اطمینان میدهم همه عزم دولت، حاکمیت، نهادها، مردم، مجلس و تمام قوا در کنار هم هستند که با انسجام ملی نگذارند دشمن به خواستههای خود برسد و حرکت رو به پیشرفت و عزت جمهوری اسلامی ادامه پیدا کند.
مدرس خیابانی با بیان اینکه ۷۰ هزار پروژه در کل کشور داریم، عنوان کرد: از این میزان ۱۳ هزار پروژه بالای ۶۰ درصد و ۴۰۰۰ پروژه بالای ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند. آنچه در قالب پویش “تولید، تداوم امید” افتتاح میشود، از محل ۴۰۰۰ طرح بالای ۸۰ درصد بوده که امروز نهمین هفته است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در این مدت ۴۰ واحد با حجم سرمایهگذاری بالغ بر ۲۰ هزار میلیاد تومان و اشتغال بیش از ۷۰۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۵ تا ۱۰ برابر به صورت غیر مستقیم افتتاح شده و این پویش تا پایان دولت دوازدهم ادامه دارد. طرحهای مهم تولیدی، صنعتی و لجستیکی بالغ بر ۲۰۰ طرح بوده که حجم سرمایهگذاری آن ۱۷۰ هزار میلیارد تومان است و در قالب این پویش افتتاح میشود.
راهاندازی کارخانه تولید چادر مشکی در شهرک صنعتی خیام نیشابور
وی در خصوص راهاندازی کارخانه تولید چادر مشکی در نیشابور، گفت: با وجود اینکه پوشش بانوان چادر مشکی است و بزرگترین مصرفکننده چادر در منطقه هستیم، اما ۹۰ درصد آن جزو واردات است. منطقی است که خودمان چادر مشکی را تولید و حتی به کشورهای منطقه صادر کنیم. در شهرک صنعتی قم در حال افتتاح واحد چادر مشکی هستیم و در شهرک صنعتی خیام نیشابور نیز کارخانه نخریسی با همکاری آستان قدس این کار را انجام میدهد.
مدرس خیابانی اضافه کرد: یکی از سیاستهایی که برای اجرای طرحها یا خارج کردن طرحهای نیمهتمام از رکود داریم، مشارکت با نهادهای عمومی است. آستان قدس رضوی نیز برای تهیه چادر مشکی اعلام آمادگی کرده، ما نیز از نظر تسهیلات، جانمایی زمین و زیرساختهای شهرک صنعتی کمک میکنیم تا واحد تولیدی بزرگ چادر مشکی راهاندازی شده و از واردات آن بینیاز شویم.
۹ : اولویت تخصیص ارز دولتی به ذرت، کنجاله، جو، دانههای روغنی و روغن
به گزارش گمرک؛ محمدرضا کلامی، معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت اعلام کرد: مخالف خامفروشی محصولات هستیم و وقتی میتوانیم ماده اولیهای را در داخل تبدیل کنیم باید این اتفاق بیفتد. صادرات محصولات به صورت خام یکی از چالشهای ماست که باید جلوی آن را بگیریم زیرا توان فرآوری مواد مختلف را داریم.
کلامی تصریح کرد: بانک مرکزی اولویت ارائه ارز دولتی را به ذرت، کنجاله، جو، دانههای روغنی و روغن قرار داده تا مرغداران بدون دغدغه اقدام به جوجهریزی و تامین پروتئین کشور کنند.
۱۰ : ماجرای دپوی کالا در مناطق آزاد/ عدم تمکین وزارت صمت از مصوبه هیات وزیران
طی روزهای گذشته فعالان اقتصادی در منطقه آزاد قشم با گلایه نسبت به شرایط موجود و تبعات آن از جمله افزایش قیمت و ورود کالا از مبادی غیر رسمی خواستار بررسی و رسیدگی به وضعیت ترخیص کالاهای دپو شده در گمرک این مناطق شدند.
کالاهای دپو شده کالای همراه مسافر است
به گزارش ایسنا، پیگیری موضوع دپوی کالا در مناطق آزاد و ماجرای آن از شورایعالی مناطق آزاد با توضیحاتی از سوی ناصر خرمالی – مدیر توسعه صادرات، گمرک و ارزش افزوده مناطق آزاد – شد که نشان میدهد ماجرا با کالای همراه مسافر و عدم ابلاغ فهرست مربوطه از سوی در وزارت صمت بر می گردد که تنها خاص منطقه آزاد قشم نیست و سایر مناطق نیز با این مشکل مواجه هستند.
طبق توضیح این مقام مسئول در شورای عالی مناطق آزاد تا پیش از سال ۱۳۹۶ فعالان اقتصادی در مناطق آزاد میتوانستند بدون هیچ محدودیتی و بدون رعایت رویه ثبت سفارش که جنبه قانونی نیز داشت نسبت به واردات کالا جهت عرضه در فروشگاههای مناطق آزاد اقدام کنند، اما از ابتدای سال ۱۳۹۷ به بعد و با شدت گرفتن تحریم ها و لزوم حمایت از تولید و کنترل نظام ارزی به نوعی این قانون و اختیار مناطق آزاد از دسترس فعالان خارج شد و به گونهای دیگر در رابطه با آن تصمیمگیری کردند.
خرمالی با اشاره به مصوبه هیات وزیران در رابطه با واردات کالای همراه مسافر گفت: براین اساس هیات وزیران مصوب کرد تا کارگروهی با حضور نمایندگان تامالاختیار پنج دستگاه شامل بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، گمرک، جهاد کشاورزی و با مسئولیت شورای عالی مناطق آزاد تشکیل شود که در ابتدای هر سال فهرست و سهمیه ارزی کالای همراه مسافر را تعیین و بعد از آن به شورای عالی مناطق آزاد برای اجرا ابلاغ شود.
کل سقف مجاز، یک درصد تجارت کشور هم نیست
مدیر توسعه صادرات، گمرک و ارزش افزوده مناطق آزاد با اشاره به اینکه در ابتدای سال جاری نیز فهرست و سهمیه ارزی کالاهای همراه مسافر در کمیته مربوطه تعیین و مشخص شده اما تاکنون وزارت صمت آن را ابلاغ نکرده است، گفت: این در حالی است که فهرست با حضور نمایندگان پنج دستگاه تعیین و حتی به تایید و امضای نماینده بانک مرکزی و وزارت صمت رسیده است و جای سوال دارد که چرا وزارت صمت از فهرستی که با حضور نماینده تامالاختیار خود نیز تعیین شده حمایت نکرده و در رابطه با ابلاغ آن تمکین نمی کند.
وی با بیان اینکه وزارت صمت تا کنون دلیل خاصی برای عدم ابلاغ اعلام نکرده ولی ظاهرا مسایل ارزی مطرح است، ادامه داد: این در حالی است که در سال گذشته فهرست و سهمیه ارزی کالای همراه مسافر با ۵۲۸ میلیون دلار بسته شده بود که فقط ۳۲۴ میلیون دلار کل واردات در هفت منطقه آزاد بوده است و نزدیک به ۲۰۰ میلیون دلار آن استفاده نشد. برای امسال هم سقف ارزی واردات کالای همراه مسافر ۴۵۰ میلیون دلار بسته شده که ۱۵ درصد هم نسبت به پارسال کاهش داشته است و در مجموع این رقم به یک درصد کل تجارت کشور هم نمیرسد و اگر بنا باشد که اجرای مصوبات هیات وزیران در شرایط کنونی اینگونه به تاخیر افتد، مسائل حادتری ایجاد خواهد کرد.
امسال یک دلار هم کالای همراه مسافر ترخیص نشد
خرمالی در رابطه با حجم کالایی که اکنون در مناطق آزاد دپو شده است، گفت: پنج ماه از سال گذشته و با توجه به شرایط اقتصادی و سختیهایی که در خرید و حمل و نقل وجود داشته و شرایط ناشی از کرونا عملا فعالیت فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران از دیماه پارسال تحت تاثیر قرار داشته و ترخیص کالاها با مشکل مواجه بوده است. در پنج ماه ابتدایی امسال نیز با توجه به عدم ابلاغ فهرست کالای همراه مسافر و سهمیه ارزی آن از سوی وزارت صمت حتی یک دلار هم کالا با رویه واردات کالای همراه مسافر ترخیص نشده است، چرا که به هر ترتیب ثبت سفارش باید در سامانه جامع تجارت انجام شود که این سامانه برای رویه واردات کالای همراه مسافر عملا بسته بوده است.
وزارت صمت تعجیل کند
وی با اشاره به تبعات ناشی از عدم ورود کالای همراه مسافر اظهار کرد: در کنار افزایش قیمتی که میتواند با توجه به کاهش موجودی کالا به همراه داشته باشد، فعالان اقتصادی که هزینه و سرمایه گذاری در این مناطق انجام دادهاند با ضرر و زیانهایی مواجه خواهند شد از سوی دیگر بحث اشتغال در این مناطق زیر سوال خواهد رفت.
این مقام مسئول در مناطق آزاد یادآور شد: با توجه به شرایط موجود و تبعات اجتماعی و منطقهای که ممکن است این جریان به همراه داشته باشد و همچنین لزوم احترام به مصوبه هیات وزیران از وزارت صمت میخواهیم که در ابلاغ فهرست کمیته نمایندگان پنج دستگاه تعجیل کند.
۱۱ : انتقاد قوه قضائیه از معرفی قطره چکانی متخلفان ارزی/ ۴۴۵ متخلف ارزی بازداشت شدند
محمدرضا صاحبی پسندیده معاون قضایی دادستان تهران در برنامه گفتگوی ویژه خبری ۲ شنبه شب شبکه دو سیما گفت: قوه قضائیه با روش قطره چکانی معرفی متخلفان ارزی موافق نیست و همه متخلفان باید معرفی شوند.
محمدرضا صاحبیپسندیده افزود: برای ۲۵۰ متخلف ارزی که بانک مرکزی معرفی کرده است هزار و ۲۰۰ پرونده تشکیل و برای هزار نفر هم قرار تأمین کیفری صادر شده است و ۴۴۵ نفر هم بازداشت شدهاند.
وی گفت: روز گذشته ۱۴ نفر در این زمینه بازداشت شدند که تخلف ارزی آنها یکمیلیارد یورو بوده است.
صاحبیپسندیده تصریح کرد: اکنون تعداد زیادی از این افراد در حال گذراندن دوره محکومیت خود هستند و تاکنون بیش از یکمیلیارد و ۲۰۰میلیون یورو که بخشی از آن به روشهای اعاده غیر ارزی است، بازگشته است.
وی افزود: رسیدگی به تخلفات واردکنندگان و صادرکنندگان در کمیتهای که از نمایندگان سازمانهای متولی و نهادهای ذیربط در قوه قضاییه تشکیل شده است، انجام میشود.
وی گفت: در نخستین اقدام، نهادهای نظارتی و ضابطین به متخلفان پیامک ارسال میکنند و به آنان اخطار میدهند.
صاحبی پسندیده افزود: با دعوت از متخلفان به کمیته حداکثر تا دو ماه اگر ارز آنها بازنگشت صورتجلسهای برای برخورد قضایی بازپرس آماده میشود.
وی گفت: دستهای پنهان فقط در نظام ارزی نیست، بلکه در واسطهگری کالاهای سرمایهای و ارز، نفس نظام اقتصادی را گرفته است.
صاحبیپسندیده افزود: امروز عدهای همه محاسبات دولت را برای نظام اقتصادی به هم میزنند.
وی گفت: قوه قضائیه در یک سال اخیر پروندههای متعدد بسیاری در بخش اقتصادی تشکیل داده است و بهعنوان نمونه یک فرد را که حدود ۲۴۰ میلیون دلار برای واردات کالاهای اساسی ارز گرفته بود، اما هیچ وارداتی نداشت به ۲۰ سال حبس محکوم کرده است.
صاحبیپسندیده با بیان اینکه قوه قضائیه برخورد نظاممند با مفاسد اقتصادی دارد، افزود: مغایرتهای آماری دستگاههای مختلف بهدلیل تولید آمارهای متفاوت در زمان ثبت در مراکز تولید آمار است و به عنوان نمونه درباره ارز وارداتی، گزارش دیوان محاسبات با گزارش بانک مرکزی در برخی موارد مغایرت داشت که در بررسی مشخص شد منشأ این مغایرت در زمان ثبت داده اتفاق میافتد.
وی گفت: بررسی سه ضابط قضایی از تخلف ارزی ۱۵۰ نفر که بانک مرکزی آنها را معرفی کرده بود نشان میدهد یکی از مشکلات زمینه ساز این تخلفات، کارتهای بازرگانی اجارهای است.
صاحبیپسندیده با بیان اینکه اشخاص پشت پرده، پشت کارتهای بازرگانی و شرکتهای کاغذی پنهان شده اند، افزود: در زمان صدور این کارتها باید نظارت شود شخصی که هیچ عقبه صادراتی ندارد با چه اعتباری میخواهد وارد تجارت خارجی شود.
وی گفت: با توجه به اینکه حجم صادرات شرکتهای دولتی و شبهدولتی بسیار زیاد است، تخلف کوچک آنها مبلغ بالایی است.
صمد کریمی مدیر اداره صادرات بانک مرکزی نیز در این برنامه گفت: بر اساس بسته جدیدی که بانک مرکزی ابلاغ کرده است آمارها نشان میدهد روند بازگشت ارز حاصل از صادرات بهبود یافته است.
وی افزود: ۲۵۰ فردی که به قوه قضائیه معرفی شدند هیچ ارزی از صادراتشان به کشور بازنگردانده و شرکتهای تولیدی نیز نیستند.
کریمی گفت: به شرکتهای تولیدی برای بازگرداندن ارز حاصل از صادراتشان برای کمک به تولید کشور فرصت دادهایم.
وی با بیان اینکه “انتظار داریم امسال ارز بیشتری وارد چرخه اقتصادی کشور از صادرات شود” افزود: با بررسی آمار صادرات تا ۳۱ تیر ۹۹ گروههای جدیدی که تخلف ارزی دارند به قوه قضائیه معرفی میکنیم.
کریمی گفت: ۲ هزار و ۳۸۶ صادرکننده از ۲۲ فروردین ۹۷ تا ۳۱ خرداد ۹۹ هفده و هفت دهم میلیارد یورو به چرخه اقتصادی برنگردانده اند، اما با تعامل وزارت صمت و دیگر دستگاههای نظارتی امسال ارز بیشتری از این صادرکنندگان به چرخه اقتصادی بازمیگردد.
وی افزود: از ۲۵۰ متخلف ارزیای که به قوه قضاییه معرفی شدهاند تاکنون بیش از ۴۴۰ میلیون یورو ارز بازگشته است.
کریمی گفت: بر اساس مصوبه کمیته ماده ۲ شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای سالهای ۹۷ و ۹۸ با کسانی که هیچ ارز صادراتیای بازنگرداندهاند به جد برخورد میشود و در بسته جدید از دریافت خدمات صادراتی محروم میشوند.
وی افزود: ۱۰۸ صادرکننده که ارز خود را بازگرداندهاند به رئیس جمهور برای تشویق معرفی شدهاند و مشوقهای خوبی به کسانی که ارز خود را بازمیگردانند، داده میشود.
کریمی گفت: بر اساس پروانههای صادراتی که از گمرک گرفتهایم مشخص شد ۲۷میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات به کشور باز نگشته است.
وی افزود: ضریب ۷۰درصد برای صادرکنندگان یعنی اگر صادرکنندهای ۷۰درصد ارز خود را به کشور بازگرداند ۱۰۰درصد معافیت مالیاتی دارد، اما هر صادرکننده در سامانه ما کد یونیک دارد و متعهد است از ۲۲ فروردین ۹۷ تاکنون ۱۰۰درصد ارز خود را بازگرداند.
کریمی گفت: در سال ۹۷ چهارده میلیارد یورو ارز صادراتی بازنگشته است.
وی افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت نظام رتبهبندی برای صادرکنندگان ایجاد کند تا از صدور کارتهای بازرگانیای که منجر به باز نگشتن ارز میشود، جلوگیری شود.
کریمی گفت: بر اساس بررسیها تا ۳۱ خرداد ۹۹ گروه پتروشیمیها و ایمیدروییها بیشترین درصد بازگشت ارز را به چرخه اقتصادی کشور داشتهاند.
وی افزود: ۲۵۰ متخلف ارزیای که به قوه قضاییه معرفی کردیم شرکتهای بازرگانی خصوصی هستند که همه کارت بازرگانی دارند.
حسین سلاح ورزی نائب اتاق بازرگانی ایران نیز در این برنامه گفت: با دولت و بانک مرکزی هم عقیده هستیم که صادرکننده باید ارز خود را بازگرداند، اما روش محاسبه در بانک مرکزی اشکال اساسی دارد، زیرا در سال ۹۷ میزان صادرات غیرنفتی ۴۲میلیارد و ۳۰۹میلیون دلار بوده که فقط ۱۰میلیارد آن مربوط به بخش خصوصی و تعاونیهاست و آنها موظف به بازگرداندن پنج و شش دهم میلیارد دلار از این رقم بودهاند.
وی افزود: در سال ۹۸ نیز میزان صادرات غیرنفتی ۴۱میلیارد و ۳۷۰میلیون دلار بود که ۱۰میلیارد آن مربوط به بخش خصوصی است و آنها باید ۷میلیارد دلار به چرخه اقتصادی باز میگرداندند.
سلاحورزی گفت: جمع تعهدات بخش خصوصی در سال ۹۷ و ۹۸ دوازده و ششدهم میلیارد دلار بوده که از نصف ۲۷میلیارد دلار نیز کمتر است.
وی افزود: در سال ۹۷ چهل و دو میلیارد و ۳۰۹میلیون دلار صادرات غیرنفتی داشتهایم که با احتساب ۲۰درصد تعدیل آن ۲۴میلیارد و ۸۱۰میلیون دلار و در سال ۹۸ نیز ۲۸میلیارد و ۹۵۰میلیون دلار جمع تعهد همه بخشها شامل خصوصی، دولتی، تعاونی و پیلهوری بوده است که معادل ۵۳میلیارد و ۷۶۹میلیون دلار میشود، اما رئیس کل بانک مرکزی گفته است در این دو سال ۴۵میلیارد دلار بازگشته و کل مبلغی که بازنگشته است ۸میلیارد و ۷۶۹میلیون دلار است.
سلاحورزی با بیان اینکه گمرک یا ثبت سفارش در اختیار اتاق بازرگانی نیست، گفت: چرا اجازه میدهند با کارت بازرگانی دیگران صادرات انجام شود؟
وی افزود: در اتاق بازرگانی بر اساس ضوابطی که دولت تعیین کرده است کارت بازرگانی صادر میشود، اما تأییدکننده نهایی وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
سلاح ورزی گفت: حدود ۲ سال است اتاق بازرگانی به دولت برای گذاشتن سقف صادرات برای کارتهای جدید پیشنهاد داده، اما دولت کاری نکرده است.
۱۲ : توقف ۴ نماد بانکی در بورس/ ۴۰ نماد ممنوع المعامله هستند
تعلیق نماد معاملاتی باعث توقف نمادهای کنتورسازی ایران (آکنتور)، مخابرات ایران (اخابر)، نوسازی و ساختمان تهران (ثنوسا)، صنایع آذرآب (فاذر)، قند لرستان (قلرست)، بورس کالا (کالا)، نساجی بروجرد (نبروج) و بانک انصار (وانصار) شده است.
برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده (انتخاب اعضا) نمادهای صنایع کاغذسازی کاوه (چکاوه)، گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو (خگستر)، گروه صنعتی سپاهان (فسپا) و افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف نیز نمادهای نیرو محرکه (خمحرکه) و داروسازی زهراوی (دزهراوی) را تعلیق کرده اند.
تولیدمحورخودرو (خمحور)، شیمی دارویی داروپخش (دشیمی)، آلومراد (فمراد)، کاشی سعدی (کسعدی)، شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه)، بانک سینا (وسینا)، سرمایه گذاری صنعت نفت (ونفت) و سرمایه گذاری نیرو (ونیرو) به دلیل تغییرات بیش از ۵۰ درصد در ۱۵ روز متوالی و سایپا (خساپا)، سرمایه گذاری کشاورزی کوثر (زکوثر) نیز به دلیل برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده (تصویب صورتهای مالی) متوقف شده اند.
همچنین برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه باعث توقف نمادهای سرمایه گذاری دارویی تأمین (تیپیکو)، تأمین ماسه ریخته گری (کماسه)، بانک تجارت (وتجارت) و لیزینگ ایران (ولیز) و جلسه هیأت مدیره در خصوص تغییر سرمایه باعث توقف نماد هلدینگ سرمایه گذاری توکافولاد (وتوکا) شده اند.
افزون بر این، به علت برگزاری مجمع عمومی فوق العاده (درخصوص تغییر سرمایه) نمادهای کارخانجات تولیدی شهید قندی (بکام)، سرمایه گذاری مسکن شمال شرق (ثشرق)، بین المللی محصولات پارس (شپارس)، فرآوردههای نوسز پارس (کفپارس)، بانک ملت (وبملت)، برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه و فوق العاده (درخصوص تغییر سرمایه) نماد شیشه و گاز (مگاز) و برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه نیز نمادهای کشت و صنعت پیاذر (غاذر)، فولاد خوزستان (فخاس) و فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) نماد این شرکتها متوقف شده است.
فولاد خراسان (فخاس) نیز به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف-ادامه توقف حداکثر برای دو روز کاری متوقف شده است. همچنین نماد اصلی کارگزاران بورس کالای ایران (اکالا)، تولیدکنندگان بورس کالای اریان (تکالا) و نهادهای مالی بورس کالا (نکالا) متوقف شده است.
۱۳ : قیمت سبد نفتی اوپک از ۴۵ دلار گذشت
به گزارش ایلنا سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان دیروز ۴۵ دلار و ۳۴ سنت ثبت شد در حالیکه روز سهشنبه (۱۴ مردادماه) ۴۴ دلار و ۲۷ سنت بوده است.
سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست.
قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (پنجشنبه، ۱۶ مردادماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۴۵ دلار و هشت سنت و ۴۱ دلار و ۷۳ سنت به ازای هر بشکه بود.
۱۴ : به این واردکنندگان برنج باید ارز دولتی داده شود
یک مقام آگاه در خصوص دلیل عدم پرداخت ارز برنج هایی که سال گذشته و قبل از تغییر نرخ ارز به نیما وارد کشور و در بازار عرضه شده است، اظهارکرد: واردات برنج بر اساس فصلهای مختلف و شرایط بازار مجوز دریافت میکند.
وی گفت: وقتی ممنوعیت فصلی وجود ندارد، واردکننده اقدام به واردات میکند، مشکلی که اخیرا رخ داده این است که برخی واردکنندگان برنج را وارد کرده و در حالی که ابتدا باید ارز آن را دریافت و سپس اقدام به ترخیص و توزیع در بازار میکردند، اما برخی واردکنندگان بر اساس مصوبه نهاد بالاتر قبل از دریافت ارز اقدام به ترخیص و توزیع برنج وارداتی خود کردند.این مقام مسئول ادامه داد: بر اساس مصوبه شورایعالی امنیت ملی افرادی که در صف تخفیف ارز هستند، به آنها یک ماه مهلت داده شد که ریال را تأمین و ارز خریداری کنند و آن را منتقل کنند. بر همین اساس این واردکنندگان با بانکهای عامل هماهنگ کرده و نامه و کد تخفیف گرفته و با توجه به مصوبه شورایعالی امنیت ملی، از یک ماه مهلت استفاده و اقدام به ترخیص کالای خود کردهاند.
وی خاطر نشان کرد: مشکلی فعلی این است که بانک مرکزی به واردکنندگان اعلام کرده که شما باید از من نامه و کد تخفیف دریافت میکردید، نه بانکهای عامل. بنابراین این موضوع، مسئلهای است بین واردکننده، گمرک و بانک مرکزی که باید حل شود.
وی در پایان تأکید کرد: در جنگ اقتصادی که واحدهای تولیدی و فعالان اقتصادی با گرفتاری و سختی زیاد کالایی را وارد و با نرخ مصوب عرضه میکنند، لازم است مطالبات آنها پرداخت شود زیرا در غیر این صورت اطمینان آنها سلب و در دورههای بعدی همکاری نمیکنند.
۱۵ : روحانی: مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند
رییس جمهوری از افتتاح ۱۷ طرح پتروشیمی در سال جاری خبر داد و گفت: طرحهای افتتاح شده امروز ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بود که این نشان میدهد در شرایط سخت اقتصادی شاهد افتتاح طرحهای بزرگی بودیم از این تعداد چهار طرح تاکنون افتتاح شده و ۱۳ طرح تا پایان سال افتتاح خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز پنجشنبه در آیین افتتاح طرح های زیربنایی و توسعه ای وزارت نفت از پروژههای متانول کاوه و پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه در استان بوشهر و پروژه تولید کاتالیست در استان لرستان که زمینه اشتغال پایدار ۲ هزار و ۱۱۰ نفر را فراهم کرد، گفت: شرکت های دانش بنیان امروز در همه زمینه ها فعال هستند و ثمره این تلاش ها رساندن کشور به خودکفایی در بسیاری از این زمینه ها است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه “پیوسته گفته ایم می خواهیم از صادرات نفت خام فاصله گرفته و آن را پس از تبدیل به فرآورده های باارزش، صادر کنیم”، اظهارداشت: در پتروشیمی شاهد یک تحول بزرگ هستیم به گونه ای که در سال ۷۶ ارزش تولیدات این بخش یک میلیارد دلار بود که این رقم در ابتدای دولت تدبیر و امید به حدود ۱۱ میلیارد دلار رسید و در این دوره، این رقم با یک جهش بزرگ دو برابر شده است.
روحانی با اشاره به افتتاح ۱۷ طرح پتروشیمی در کشور تا پایان امسال گفت: همزمان با جهش دوم در عرصه صنعت پتروشیمی، سرمایه گذاری های لازم برای جهش سوم پتروشیمی در سال ۱۴۰۴ انجام شده که می تواند مجموع ارزش تولیدات این بخش را به رقم ۳۷ میلیارد دلار برساند که این یک تحول بزرگ در کشور خواهد بود.
روحانی در ادامه با تبریک روز خبرنگار به همه خبرنگاران کشور گفت: خبرنگاران نقش مهمی در آگاهی دادن و هوشیاری مردم در بحث کرونا و ایجاد نشاط در بین مردم دارند.
رئیس جمهور ایجاد امید، اعتماد و نشاط در جامعه و تقویت سرمایه اجتماعی را رسالت سنگین رسانه های همگانی برشمرد و اظهارداشت: روزهای سختی را می گذرانیم. در کنار کرونا، تحریم، تحریف و تهدید، دشمنانی داریم که در رسانه های بیگانه می خواهند مردم را دلسرد کنند اما در برابر همه اینها امید، اعتماد، ایمان، تلاش، وحدت و هماهنگی داریم.
روحانی گفت: قوای کشور، نیروهای مسلح و مردم در سایه هدایت های رهبر معظم انقلاب اسلامی، شاهد یک وحدت و اتحاد هستند و در تقویت این وحدت و اتحاد، رسانه ها و خبرنگاران می توانند بسیار نقش آفرین باشند.
رئیس جمهور افزود: به وزیر ارتباطات دستور می دهم امسال هم به مناسبت روز خبرنگار، اینترنت رایگان در اختیار خبرنگاران گذاشته شوند
متن کامل سخنان رئیس جمهور در این مراسم به شرح زیر است:
بسمالله الرحمن الرحیم
جای بسی خوشحالی است که باز خداوند به زحمتکشان این مرز و بوم، مهندسین، کارگران و مدیران عزیز توفیق داد تا امروز شاهد بهرهبرداری از سه طرح بسیار مهم برای اقتصاد و خودکفایی کشور و همچنین برای درآمد ارز صادرات غیرنفتی باشیم که همه اینها در کنار اشتغالی که برای جوانان عزیز بوجود میآورد، مهم است.
در میان این طرحها افتتاح یک طرح کاتالیست داشتیم که آن هم برای ما بسیار مهم بود؛ تولید کاتالیست به دلیل اینکه نیازمند بودیم این کاتالیست را از خارج تامین کنیم و امروز الحمدالله در بخش بزرگی به خودکفایی رسیدیم و روی پای خودمان ایستادیم؛ جوانان دانشمند خودمان این طراحی را انجام دادند و خوشبختانه به ثمر نشسته است. اینجا برای ما خوشحالی مضاعف است که شرکتهای دانشبنیان در همه زمینهها امروز فعال هستند و بحمدالله در بسیاری از زمینهها داریم به خودکفایی میرسیم.
اینکه میگوییم ارز را چطور برای کشور تامین کنیم، یکی از راههای تامین ارز این است که تولید در بسیاری از رشتهها به گونهای باشد که ما را از ارز بینیاز کند؛ در ساخت قطعات، در ساخت تولیداتی که مورد نیاز است و خوشبختانه امروز شاهد این تحول در کشور در این سالهای بسیار سخت تحریم اقتصادی هستیم و این افتتاح در واقع برای ما خوشحالی مضاعف داشت.
نکته دیگر اینکه همواره تاکید کردیم میخواهیم از صادرات نفت خام فاصله بگیریم و به جای اینکه نفت و گاز را به صورت خام صادر کنیم، آن را به فرآوردههای باارزش که یکی از آنها پتروشیمی است، تبدیل کنیم. خوشبختانه در زمینه پتروشیمی شاهد یک تحول بسیار بزرگ هستیم؛ اینکه وزیر نفت در مقدمه این بحث توضیح دادند که در سال ۷۶ کلِ تولید پتروشیمی حدود یک میلیارد دلار بوده، در آغاز دولت تدبیر و امید یعنی سال ۹۲ حدود ۱۱ میلیارد دلار بوده و به همین صورت در حال پیشرفت هستیم و شاهد یک جهش بزرگ تا پایان امسال و سال آینده هستیم که تولید کشور را در پتروشیمی به ۲ برابر میرساند و امسال که سال ۹۹ است، ۱۷ طرح پتروشیمی را به افتتاح میرسانیم؛ که تعدادی از آن را افتتاح کردیم و ۱۳ طرح برای افتتاح باقی مانده و بقیه طرحها افتتاح شده و این بسیار مهم است و علاوه بر این ریل لازم و سرمایهگذاریهای لازم را برای جهش سوم انجام میدهیم.
در تولید پتروشیمی که ان شاءالله در سال ۱۴۰۴ به ثمر میرسد، در واقع از یک میلیارد دلار به ۱۱ میلیارد دلار رسیدیم و داریم به ۲۵ میلیارد میرسیم و در نهایت از ۲۵ میلیارد در جهش بعدی به ۳۷ میلیارد دلار خواهیم رسید؛ این به معنای یک تحول بزرگ در کشور است و باید از همه مهندسین، دستاندرکاران، تلاشگران و آنهایی که سرمایهگذاری میکنند و بخشهای مختلف تشکر و قدردانی کنیم.
امروز دیدیم یک بخش پتروشیمی که افتتاح شد با سرمایه فرهنگیان عزیز بوده و این هم برای ما بسیار خوشحالکننده است که به هر حال آنهایی که کارمند هستند و حقوق ثابت دارند، فرهنگیان جای خود دارند به خاطر جایگاه بلند و مقام و منزلتی که دارند؛ اما کل کارمندان دولت به هر حال یک حقوق ثابتی دارند و وقتی بازنشسته میشوند، این حقوق ثابت تر و کمتر میشود و باید چیزی در کنار آن باشد که در دوران بازنشستگی آن را جبران بکند و این همین صندوقهایی است که امروز فعال است و انشاءالله با شرایطی که بورس فراهم میکند، صندوقهای ما و همه بخشهایی که امروز سرمایهگذاری میکنند، میتواند فعالتر شود.
البته من به بخشهای دولتی بیشتر خطاب میکنم نه بخش خصوصی؛ بخشهای دولتی بتدریج بعد از سرمایهگذاری و به ثمر رساندن، کم کم باید کنار بروند و صاحب سهام باشند؛ یعنی مدیریت این بخشهای اقتصادی را کنار بگذارند و در بورس صاحب سهام شوند و این میتواند برای آنها اطمینانبخشتر و برای آینده فعالیت آنها بهتر باشد.
میخواهم در پایان بحث امروز ضمن تبریک به مردم بسیار عزیز و خوب کشورمان به خاطر افتتاحهای امروز؛ که مجموعا یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار افتتاح بود؛ یعنی ارزش آنچه امروز در این سه پروژه افتتاح کردیم، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بود و این نشان میدهد که در شرایط سخت اقتصادی طرحهای بسیار بزرگ و مهم را به ثمر میرسانیم و افتتاح میکنیم و مردم شاهد طرحهای بسیار زیاد دیگر تا پایان سال خواهند بود.
در عین حال میخواهم به خبرنگاران عزیز تبریک بگویم که این ایام به یاد آنها هستیم؛ ۱۷ مرداد یعنی فردا روز خبرنگار است و درود میفرستیم به آن خبرنگارانی که جان عزیز خودشان را دادند، شهید شدند یا خبرنگارانی که در این ایامِ کرونا جان خود را از دست دادند و میخواهم تشکر کنم از فعالیت همه رسانهها و خبرنگارها به خاطر اینکه برای آگاهی و هوشیاری مردم در بحث کرونا و همچنین برای نشاط مردم تلاش فراوانی را انجام دادند؛ چون از آن طرف دشمنان میخواهند از ما نشاط را بگیرند، دشمنان میخواهند ما را مایوس کنند.
رسانههای داخلی و خبرنگاران عزیز ما یک رسالت بسیار سنگینی دارند و آن ایجاد امید، اعتماد و نشاط یعنی آن سرمایه بزرگ اجتماعی برای جامعه و آینده کشور، است؛ روزهای بسیار سختی را میگذرانیم؛ این را اعتراف میکنم که فشار دشمنان بر ما بسیار سنگین است؛ در کنار کرونا، تحریم را داریم، در کنار تحریم تحریف را داریم، در کنار تحریف، تهدید را داریم و در کنار همه اینها دشمنانی داریم که در رسانههای بیگانه و خارجی میخواهند مردم را دلسرد کنند؛ اما به هر حال در برابر همه آنها، امید و اعتماد، ایمان، تلاش، وحدت و هماهنگی را داریم و بحمدالله امروز میبینیم قوای کشور، نیروهای مسلح و مردم در سایه هدایتهای رهبری، شاهد یک وحدت و اتحاد و هماهنگی هستند و در این زمینه رسانهها میتوانند بسیار نقش داشته باشند؛ خبرنگارها میتوانند بسیار نقش داشته باشند؛ به آنها تبریک میگویم و به وزیر محترم ارتباطات دستور میدهم که مثل سال گذشته، امسال هم به مناسبت روز خبرنگار هدیهای تقدیم خبرنگاران شود و مشابه پارسال اینترنت مجانی به عنوان هدیه روز خبرنگار در اختیار آنها گذاشته شود. این روز برای آنها و عید سعید غدیر خم برای همه شیعیان و همه مسلمانان مبارک باشد.
والسلام علیکم و رحمتالله و برکاته
۱۶ : ۲هزار و ۷۸۰میلیارد تومان اوراق بدهی دولتی به فروش رسید
دهمین حراج هفتگی اوراق بدهی دولتی با فروش ۲ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومانی اوراق منتشر شده به پایان رسید که حاکی از فروش ۴۱ درصدی اوراق عرضه شده در این مرحله است. آمار و ارقام نگران کننده در این مرحله، ادامه کاهش مشارکت بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری در حراجهای هفتگی است که موفقیت این سیاست را با تردیدهایی مواجه ساخته است.
دهمین مرحله از حراجهای هفتگی اوراق بدهی دولتی با عرضه ۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان اوراق برگزار شد. در این مرحله، اوراق جدیدی منتشر نشد و ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق با سررسید شهریور ۱۴۰۱ و ۲ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان با سررسید مرداد ۱۴۰۲ عرضه شده در این مرحله مربوط به اوراق فروش نرفته مراحل قبلی میباشد. بر اساس نتایج اعلامی از سوی بانک مرکزی، ارزش کل اوراق فروش رفته در این مرحله برابر با ۲ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومان بودهاست. به بیان دیگر، ۵۹ درصد اوراق عرضه شده در این مرحله به فروش نرسید.
همانگونه که مشخص است در این مرحله از حراج اوراق بدهی دولتی، ارزش اوراق خریداری شده از سوی بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری برابر با یک هزار و ۴۸۰ میلیارد تومان بودهاست که ۵۳ درصد کل اوراق فروش رفته در این مرحله را شامل میشود. همچنین ۴۷ درصد اوراق عرضه شده به ارزش یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان توسط سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی خریداری شدهاست.همانگونه که اشاره شد در این مرحله، اوراق جدیدی منتشر نشد و تمامی اوراق عرضه شده، مربوط به اوراق فروش نرفته در مرحله گذشته بودهاست. با این وجود همچنان در این مرحله تمامی اوراق عرضه شده، به فروش نرسید و ۵۹ درصد از این اوراق همچنان بدون خریدار باقی ماند. در گزارش قبلی، به این موضوع پرداخته شد که با توجه به آمار و ارقام منتشر شده، به نظر میسد که استقبال از اوراق بدهی دولتی به ویژه از سوی نهادهای مالی کاهش یافتهاست و این هشدار دادهشد که با ادامه روند موجود موفقیت این سیاست با تهدیدهای جدی مواجه است. (مشروح این گزارش را اینجا بخوانید)
در بررسی حراجهای اوراق بدهی دولتی در هفته گذشته به این نکته اشاره شد که طی هفتههای اخیر، ارزش سفارشات ارائه شده از سوی نهادهای مالی نسبت به ارزش اوراق عرضه شده به شدت در حال کاهش بودهاست. این هفته با انتشار اطلاعات مربوط به دهمین حراج برگزار شده، مشاهده میشود که همچنان ارزش سفارشات ثبت شده از سوی نهادهای مالی نسبت به ارزش اوراق عرضه شده در حال کاهش میباشد؛ بهگونهای که ارزش سفارشات ثبت شده از سوی بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری در دهمین حراج برگزار شده برابر با ۳ هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان بودهاست که تنها ۵۴ درصد ارزش کل اوراق عرضه شده میباشد. این در حالی است که در حراج هفته گذشته این نسبت برابر با ۶۳ درصد بودهاست که حاکی از ادامه روند نزولی آن میباشد. باید توجه داشت که در حراج دوم، ارزش سفارشات ثبت شده بیش از ۴٫۵ برابر کل اوراق عرضه شده در آن مرحله بود.
بر این اساس به نظر میرسد که برای افزایش مشارکت بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری باید در نرخهای این اوراق و همچنین انتشار اوراق با سررسیدهای بلندمدت تجدید نظر نمود که البته دستیابی به این مهم نیاز به بازنگری در قوانین حاکم بر انتشار اوراق بدهی دارد.
به طور کلی طی ده مرحله حراج صورت گرفته، ۵۵ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی دولت در قالب ۱۳ اوراق با سررسیدهای مختلف از سوی خزانهداری عرضه شدهاست که ۴۹ هزار و ۵۸۵ میلیارد تومان آن به فروش رسیدهاست.
۱۷ : ۱.۲میلیارد دلار ارز صادراتی به کشور بازگشت/ تعدادی از صادرکنندگان متخلف بازداشت شدند
سخنگوی قوه قضاییه گفت: تا هفته گذشته از ۶.۸ میلیارد دلار اعلام شده ۱.۲ میلیارد با پیگیری مرجع قضایی بازگشت. کسانی که حاضر نبودند پول را برگردانند مورد تعقیب قرار گرفتند و برخی بازداشت شدند.
غلامحسین اسماعیلی صبح امروز در گفتوگو با رادیو با اشاره به عفو و تخفیف مجازات تعدادی از محکومان به مناسبت اعیاد قربان و غدیر، اظهار کرد: در سیاست کیفری نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران هدف از مجازات اصلاح مجرمان و جامعه پذیری بزهکاران است. بر همین اساس در قوه قضاییه کمیسیونهایی به عنوان کمیسیون عفو و بخشودگی در تمامی استانها و ستاد قوه قضاییه تشکیل شده و توسط تیمهای کارشناسی وضعیت محکومان در دوران تحمل مجازات را بررسی میکنند.
وی ادامه داد: به محض اینکه به این نتیجه رسیدند که محکوم، شرایط بازگشت به جامعه دارد را برای او پیشنهاد عفو تنظیم و در کمیسیونهای کارشناسی بررسی و محضر مقام معظم رهبری تقدیم میشود. ایشان هم بر اساس پیشنهادات کارشناسی در هر مرحله گروهی از محکومان را مشمول عفو و رافت اسلامی قرار میدهند.
اسماعیلی یادآور شد: مدعی هستیم در هیچ کشوری به اندازه جمهوری اسلامی ایران محکومان مشمول عفو و تخفیف مجازات قرار نمیگیرند.
وی افزود: سیاست ما بر این است که آنگاه که مطلع شدیم فرد اصلاح شده حتی قبل از آنکه میزان مجازات مندرج در حکم دادگاه را تحمل کرده باشد، برای وی پیشنهاد عفو تنظیم میشود.
سخنگوی قوه قضاییه بیان داشت: به مناسبت این عید فرخنده هم بیش از دو هزار نفر از محکومان به محضر رهبر انقلاب پیشنهاد شد که ایشان هم آنها را مورد عفو قرار دادند.
اسماعیلی در بخشی از اظهاراتش با تبریک روز خبرنگار، با بیان اینکه جامعه خبرنگاری میتوانند بهترین گزارشگران فساد باشند، ادامه داد: از این کار استقبال میکنیم و مورد تشویق، حمایت و قدردانی قرار میگیرند و البته این موضوع را برای همه شهروندان در نظر گرفته ایم.
وی تصریح کرد: برای این ارتباط سیستمی از قبل وجود داشته که تقویت شده است و جامعه خبرنگاران علاوه بر تمامی درگاههای موجود میتوانند بدلیل ارتباطشان با مرکز رسانه قوه قضاییه، مطالب مورد نظر را به این مرکز انتقال دهند تا همکاران رسانهای این مرکز آنرا به مقامات مسئول انتقال دهند.
سخنگوی قوه قضاییه در ارتباط با اصلاح رویه و بازنگری در برخورد با جامعه خبرنگاری بیان داشت: شاید در گذشته در گزارشات تخلفاتی که نسبت به جامعه خبرنگاری روش سختگیرانهای اعمال میشد.
اسماعیلی گفت: سیاست توام با مدارا و بررسیهای کارشناسی و غیرسختگیرانه را اعلام و برای حل مشکلات بین بخشهای مختلف رسانهای شورای حل اختلاف اصحاب رسانه و مطبوعات را اعلام کردیم.
وی یادآور شد: اگر کسی مرتکب خطایی شد در بین حداقل و حداکثر مجازات جایی که امکان باشد مجازات کمتری در نظر میگیریم مگر مواردی که به امنیت کشور و جامعه بر میگردد و خطوط اصلی نظام رد میشود. از جامعه رسانهای میخواهیم از خطوط اصلی نظام و انقلاب عبور نکنند.
وی بیان داشت: موضوع حقوق عامه بویژه در ارتباط با اراضی ملی و منابع طبیعی جزو اولویتهای قوه قضاییه قرار گرفته است، همه بخشهای حاکمیت در سه قوه پای کار آمده اند تا از این حقوق حراست و حفاظت کنند.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: لواسان یک نماد است و در هر شهری مناطق مشابهی همانند لواسان است که شناسایی میشوند و این موضوع در دستور کار قرار میگیرد.
اسماعیلی در ارتباط با تقاضای برخی در ارتباط با مورد عفو قرار گرفتن محکومان جاسوسی در پوشش فعالان محیط زیستی به مناسبت عید غدیر، یادآور شد: این امکان برای همه مجرمان و محکومان است و بستگی به نحوه رفتار محکومان در حبس دارد. در عفو گذشته یک نفر از آنها مورد عفو قرار گرفت و در دورههای گذشته محکومان امنیتی کمتر مورد توجه قرار میگرفتند و معمولا برای آنها پیشنهاد عفو نمیشد، اما در دوره جدید به محکومان امنیتی همانند سایر محکومان نگاه میشود. محکومان امنیتی فراوانی در دوره یکسال و نیم اخیر مشمول عفو رهبری قرار گرفتند.
اسماعیلی در ارتباط با بحث کنترل بازار ارز و عدم بازگشت ارزهای صادراتی تصریح کرد: تا هفته گذشته از ۶.۸ میلیارد دلار اعلام شده ۱.۲ میلیارد با پیگیری مرجع قضایی بازگشت. کسانی که حاضر نبودند پول را برگردانند مورد تعقیب قرار گرفتند و برخی بازداشت شدند.
وی بیان داشت: برخی از کسانی که ارز ناشی از صادرات را برنگرداندند شرکتهای صوری و کاغذی بودند که در دادن مجوز صادرات به آنها دقت لازم نشده است و پیگیریهای جدی برای پشت پرده اینها در مراجع قضایی در حال انجام است.
اسماعیلی در ارتباط با متهم منصوری خاطرنشان کرد: جسد وی به خانواده تحویل شد که به استان محل اقامت او منتقل و به خاک سپرده شد. از وضعیت معاینه جسد اطلاعاتی به دست میآید، اما بررسی دقیقتر این حادثه نیازمند آن است که اطلاعات مربوط از کشور رومانی مانند تصاویر ضبط شده از دوربین هتل محل اقامت و اسناد و نوشتههایی متعلق به وی در اختیار ما قرار بگیرد. فقط جسد این فرد به ایران منتقل شده است و پیگیریهای قضایی و اینترپل و طرف وزارت خارجه در حال انجام است تا بتوانیم رمزگشایی کرده و به حقیقت نحوه جان باختن وی برسیم.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی در مورد احضار مدیران میانی باشگاه پرسپولیس و احضار مدیران عامل پیشین این باشگاه گفت: یک نفر از مدیران میانی این باشگاه به لحاظ تخلفاتی که به وی منتسب شده، توسط همکاران مان احضار و بازداشت شده است و در مورد بازداشت سایر افراد گزارشی به بنده نرسیده است.
۱۸ : ادامه روند صعودی قیمت طلا و نقره/ افزایش احتمال ریزش یکباره فلز زرد در سطوح بالاتر
قیمت طلا در معاملات ظهر چهارشنبه روند صعودی شدیدی در پیش گرفت و در معاملات آتی قابل تحویل در ماه اکتبر رکورد ۲۰۵۷.۵۰ دلار در هر اونس به ثبت رسید. در عین حال در بازار نقره نیز وضع به همین شکل به صورت صعودی پیش رفت و نقره به بالاترین سطح هفت ساله یعنی ۲۷.۲۵ دلار در هر اونس رسید. روند صعودی قیمتها در بازار فلزات گرانبها در حالی ادامه مییابد که به نظر میرسد قیمتها همچنان سطوح بالاتر را زیر نظر دارند.
روز گذشته معاملات آتی طلا قابل تحویل در ماه اکتبر با افزایش ۲۸.۹۰ دلاری در هر اونس به ۲۰۳۷.۴۰ دلار رسید. همچنین قیمت نقره آتی قابل تحویل در ماه سپتامبر با ۰.۸۱۷ دلار افزایش در سطح ۲۶.۸۴۵ دلار در هر اونس معامله شد.
طلا و نقره همچنان به عنوان پناهگاههای امن سرمایه گذاری در شرایط افزایش موارد ابتلای به کرونا، تحولات ژئوپولتیکی و نگرانی مردم از تورم مشکل ساز قیمتها در ماههای آینده با افزایش تقاضا روبرو هستند. از آنجایی که به نظر میرسد نمایندگان کنگره تا حدود زیادی با بسته دوم محرک مالی موافقت کردهاند، تحلیلگران وحشت هجوم گسترده نقدینگی به سیستم مالی جهانی را احساس کرده و تورم قریب الوقوع را در آیندهای نه چندان دور پیش بینی میکنند.
بر همین اساس بازارهای سهام در سراسر جهان روند صعودی در پیش گرفتند، همچنین در نیویورک بازارهای سهام رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند. امیدها به تصویب بسته دوم محرک مالی دولت آمریکا در حالی در روزهای میانی هفته افزایش یافته است که دموکراتها و جمهوریخواهان به میزان قابل توجهی به توافق نزدیک شدهاند. در عین حال افزایش قیمت نفت خام که در طول یک روز اوج پنج ماهه را پیمود باعث تشویق سرمایهگذاران به سرمایهگذاریهای بیشتر شد.
روز گذشته در بازارهای مهم دنیا قیمت نفت خام نیمکس به اوج پنج ماهه خود رسید و حدود ۴۲.۵۰ دلار در هر بشکه معامله شد. همچنین شاخص دلار در طول روز کاهشی شد و بازده اوراق ده ساله خزانه داری ایالات متحده هم در سطح ۰.۵۴ درصدی به رکورد پایینی نزدیک شد.
۱۹ : ادامه رشد همه بازارهای مالی در هفته دوم مرداد/ ثبت بیشترین بازدهی برای بازار ارز
در هفته دوم مرداد ماه، بازار ارز پربازهترین بازار مالی بود به طوریکه نرخ دلار ۸.۷درصد و یورو ۱۱درصد افزایش یافت.
طی این هفته نرخ دلار در صرافیهای بانکی از ۲۰۵۰۰ به ۲۲۳۰۰ و یورو از ۲۳۵۰۰ به ۲۶۱۰۰تومان رسید.
بورس با ۶.۸درصد رشد مثبت سومین بازار پربازده این هفته بود؛ شاخص بورس از ۱۹۰۴۳۲۴ به ۲۰۳۴۱۹۲ افزایش یافت.
همچنین در این هفته طلا از گرمی یک میلیون و ۶۲ به یک میلیون و ۱۱۳هزار تومان صعود کرد و قیمت سکه نیز با ۳۸۵هزار تومان افزایش به ۱۱میلیون و ۴۳۵هزار تومان رسید.
۲۰ : خبر خوش صندوق ضمانت صادرات برای شرکت های کوچک