ارزیابیها نشان میدهد درصورت رفع تحریمها، صادرات ایران رقم ۵۰ میلیارد دلاری را به خود میبیند؛ اما جهش بیشتر از آن به تنوع کالاهای صادراتی و نفوذ در بازارهای جدید بستگی دارد.
در همین راستا «عباس آرگون» عضو اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با پایگاه خبری بازرگانان ایران مطرح کرد: اقدامات اخیر آمریکا و طرفهای برجامی از به نتیجه رسیدن تقریبی مذاکرات وین خبر میدهد. با این حال برآوردها نشان میدهد سال آینده دو سناریو برمبنای احیای برجام و رفع تحریمها از یکسو و عدماحیای برجام و ماندگاری تحریمها از سوی دیگر برای صادرات کشور تصور میشود.
وی ادامه داد: درصورت رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران، ریسک تجاری کاهش پیدا کرده و در پی آن بهای تمام شده کالاهای تولید داخلی نیز کم خواهد شد. این مورد میتواند چالشهای توسعه صادرات کشور و تامین مواد اولیه برای تولید ملی را کاهش داده و زمینه را برای رشد کیفیت محصولات فراهم آورد.
عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به معضلات تولیدکنندگان افزود: امروزه به دلیل عدم ارتباط مستقیم با بازارهای بین المللی و وجود واسطههای مالی، واردات مواد اولیه برای تولید، از فروشندگان محدود و با قیمتهای بالا صورت میپذیرد. بنابراین با رفع تحریم و ورود در بازارهای جهانی، هزینههای سربار تولید
کاهش پیدا کرده و حاشیه سود بالا میرود.
آرگون تصریح کرد: در حوزه صادرات کالای داخلی نیز به دلیل محدودیتهای بانکی و دیپلماتیک، بسیاری از کشورها حاضر به همکاری تجاری با ایران نیستند و محصولات صادراتی را با قیمت بسیار پایینتر خریداری میکنند.
وی به ریسکهای تجاری در زمان تحریم اشاره کرد و گفت: اعتبار اسنادی روشی برای پرداخت وجوه معاملات در تجارتهای بینالمللی است. اعتبارات اسنادی که به نام (ال سی) هم شهرت دارد در مبادلات تجاری ایران انجام نمیشود و معضلات مالی زیادی را برای فعالان اقتصادی به همراه دارد.
آرگون در مورد پیش نیازهای بهبود تجارت خارجی کشور، اظهار کرد: عدم ثبات در قوانین و مقررات عامل اصلی افت تجارت خارجی کشور است؛دولت در گام نخست باید در این حوزه ثبات ایجاد کند تا اقتصاد کشور قابل پیشبینی باشد چرا که تاجر و فعال اقتصادی نیاز دارد که بداند در ماههای آینده چه اتفاقی میافتد. از سویی دیگر باید با کشورهای مختلف پیمانهای دوجانبه و چندجانبه داشته باشیم. همچنین عضویت در پیمانهای محلی، منطقهای و بین المللی میتواند در این زمینه کمککننده باشد.
وی درخصوص حمایت از تولید داخلی،افزود: برای افزایش مبادلات اقتصادی و صادرات پس از لغو تحریمها لازم است حمایت و نظارتهای درستی از تولیدات داخلی صورت بگیرد. در همین زمینه جلوگیری از خام فروشی، بررسی کیفیت برای رقابت در بازارهای جهانی و افزایش صادرات باید در دستور کار دولت قرار گیرد.
آرگون در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم مذاکرات به نتیجه برسد زیرا در این صورت محدودیتهای تحریم برداشته میشود و تجارت خارجی کشور به شکل محسوسی گسترش مییابد. در صورت داشتن دیپلماسی اقتصادی فعال میتوان از ظرفیتهای بالای ایران در حوزه صادرات لوازم خانگی، خشکبار و سایر محصولات کشاورزی برای تجارت خارجی استفاده کرد.
منبع : اکو انتخاب