در هجدهم دی ماه ۱۳۹۷ بود که در یک هزار و دویست و شصت و چهارمین جلسه شورای پول و اعتبار، موضوع “بازار متشکل معاملات ارزی” مطرح و تصویب شد. در ۲۴ دی ماه ۱۳۹۷، جلسه مجمع مؤسس شرکت بازار متشکل معاملات ارزی به منظور بحث و بررسی راهکارهای عملیاتی کردن این بازار در بانک مرکزی برگزار شد.
در ۲۹ فروردین ماه ۱۳۹۸ خبری منتشر شد، مبنی بر اینکه اولین جلسه هیأت مدیره بازار متشکل ارزی تشکیل و محمود شکسته بند به عنوان مدیرعامل و سخنگوی این بازار (شرکت) انتخاب شد. قربانی (کانون صرافان)، یوسف حسن پور، صمد کریمی (مدیر اداره صادرات بانک مرکزی) و امیر هامونی (مدیرعامل شرکت فرابورس) به عنوان دیگر اعضای هیأت مدیره این شرکت تعیین شدند.
مزایای راه اندازی این بازار چیست؟
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ،محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در تشریح بازار متشکل ارزی گفت: بازار متشکل ارزی، یک بازار ارز خرد و اسکناس است. این بازار میتواند به عنوان ابزاری برای ساماندهی تقاضاهای خرد از جمله ارز مسافرتی، دانشجویی و … استفاده شود.
وعدههایی که برای راه اندازی بازار متشکل ارزی داده شد و عملی نشد
در سیزدهم اسفند ماه ۱۳۹۷ رئیس کل بانک مرکزی در یک گفتوگوی تلویزیونی دیگر، اعلام کرد که مقدمات راه اندازی این بازار فراهم شده، اما صلاح بر این است که راه اندازی آن در فروردین ماه سال ۹۸ صورت گیرد.
در هجدهم فروردین ماه ۱۳۹۸ عبدالناصر همتی در نشستی با اصحاب رسانه، با بیان اینکه یکی از دستورهای نخستین جلسه شورای پول و اعتبار، بحث بازار متشکل ارزی است، گفت: روز شنبه (هفدهم فروردین ماه ۱۳۹۸) اعضای هیأت مدیره بازار متشکل ارزی مشخص شدند و با توجه به اینکه کارهای نرم افزاری و سخت افزاری آن زمان میبرد، امیدواریم که تا پایان ماه جاری عملیاتی شود.
فروردین ماه هم به پایان رسید و باز هم خبری از راه اندازی بازار متشکل معاملات ارزی نشد. در پانزدهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ بود که یک مقام آگاه در گفتوگو با فارس اعلام کرد: اگر مشکلی به وجود نیاید، بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری بازار متشکل ارزی تا چند روز آینده تکمیل میشود و هفته آینده این بازار آغاز به کار خواهد کرد.
این وعده راه اندازی بازار متشکل ارزی باز هم محقق نشد تا اینکه در ۵ مرداد ماه سال جاری بود که جلسهای بین محمود شکسته بند، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل بازار متشکل ارزی با دکترهمتی رئیس کل بانک مرکزی برگزار و در این جلسه اعلام شد که این بازار در آستانه عید قربان فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
در حالی که همگان منتظر راه اندازی این بازار بودند، در چهاردهم مرداد ماه ۱۳۹۸ اعلام شد که آغاز فعالیت بازار متشکل ارزی باز هم به تعویق افتاده است و این بار اعلام شد که زمان راه اندازی این بازار معلوم نیست!
توپ راه اندازی بازار متشکل ارزی در زمین سیاستگذار
چرا سیاستگذار تاکنون تمایلی به راه اندازی بازار متشکل ارزی نداشته است؟
عباس آرگون عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران نیز با اشاره به اینکه چند باری وعده راه اندازی رسمی این بازار داده شد، اما این وعدهها در موعد مقرر عملی نشده است، گفت: من علت دقیق تعلل سیاستگذار برای دستور راه اندازی این بازار را نمیدانم، اما شاید یکی از دلایل تعلل این باشد که چون بازار ارز چند ماهی است به یک ثبات نسبی رسیده است و نرخ ارز در بازار آزاد کاهشی بوده سیاستگذار در حال حاضر تمایلی به راه اندازی این بازار نشان نمیدهد.
لاهوتی رئیس کنفدارسیون صادرات نیز در ادامه افزود :به نظرمیرسد، با ساماندهی که در بازار ارز اتفاق افتاده و این بازار به آرامش رسیده است فعلا دولت این بازار را به حالت آماده باش نگه داشته و تمایلی به راه اندازی آن ندارد.
آیا با راه اندازی بازار متشکل ارزی به چند نرخی بودن ارز دامن زده خواهد شد؟
- افسانه رشیدی
- کد خبر 14117
- بدون نظر
- پرینت