به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری بازرگانان ایران از سازمان توسعه تجارت ایران، «علیرضا پیمانپاک» اظهار داشت: موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ۵ آبان سال ۱۳۹۸ اجرایی شده و به مدت سه سال دارای اعتبار است.
وی تصریح کرد: در این موافقتنامه پیشبینی لازم برای انجام مذاکرات مجدد بین طرفهای توافق برای تبدیل آن به موافقتنامه تجارت آزاد صورت گرفته است و بر همین اساس سازمان توسعه تجارت از یک سال گذشته تاکنون مذاکرات با طرف اوراسیا را برای تبدیل این موافقتنامه به موافقتنامه تجارت آزاد شروع کرده است.
پیمان پاک خاطرنشان کرد: در فرآیند مذاکرات توافق شده که نرخ تعرفه ۸۰ درصد کالاها (موسوم به فهرست مثبت) از هر دو طرف به تدریج و در طول سالهای اجرای توافق به صفر برسد. در مورد ۲۰ درصد باقی مانده (موسوم به فهرست منفی) نیز توافق شده که دو طرف نرخ فعلی تعرفههای خود را بدون هر گونه کاهشی حفظ کنند.
وی افزود: برای تعیین ۲۰ درصد اقلامی که به دلیل حساسیت، نرخ تعرفه آنها مشمول کاهش نخواهد شد، سازمان توسعه تجارت از سال ۱۳۹۹ جلسات متعددی را (بیش از ۲۰ جلسه) با ذینفعان متعدد این حوزه برگزار کرده و در خلال این جلسات ضمن تشریح موضوع، زمینه لازم را برای تشریک مساعی و تبادل نظر کارشناسی بین مدیران و کارشناسان دستگاههای ذیربط فراهم کرده و نهایتاً بر اساس نظرات واصله نسبت به تعیین ۲۰ درصد کالاها به عنوان فهرست منفی اقدام کرده است.
پیمانپاک با اشاره به این فهرست گفت: فهرست منفی شامل حدود یک هزار و ۵۰۰ قلم از کدهای نظام هماهنگ کدگذاری کالاها (HS) می باشد که در اختیار دستگاههای دولتی مربوطه و بخش خصوصی قرار گرفته است و این فهرست مبتنی بر نظرات و فهرستهای درخواستی دستگاههای ذیربط تنظیم شده است.
وی افزود: سازمان توسعه تجارت ایران جز در مواردی که ضرورتهای مذاکراتی اقتضا داشته از دخالت محتوایی در تعیین فهرستها اجتناب کرده و دخالتهای موردی خود را به رعایت معیارهای مذاکراتی ضروری مورد توافق محدود کرده است.
معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران از دستگاههای مربوطه خواست نسبت به بررسی فهرست منفی در اسرع وقت اقدام کرده و در صورتی که نظرات اصلاحی و تکمیلی ضروری در آن وجود داشته باشد، نظرات خود را به سازمان توسعه تجارت ایران ارسال کنند.
این فهرست در اختیار رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، معاون وزیر و رییس سازمان غذا و دارو، معاون امور صنایع عمومی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاون امور صنایع، ماشینآلات و تجهیزات، وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاون صنایع حمل و نقل، وزارت صنعت، معدن و تجارت برای بررسی و اعلام نظرات پیشنهادی قرار گرفته است.
دور جدیدی از مذاکرات با اتحادیه اقتصادی اوراسیا هفته بعد در تهران برگزار خواهد شد. در این دور انتظار می رود موارد باقی مانده از متن موافقتنامه تجارت آزاد بین مذاکره کنندگان دو طرف مطرح شده و نهایی شود. پس از نهایی شدن متن موافقتنامه تجارت آزاد، موضوع فهرست های کالایی دو طرف مطرح شده و مذاکره برای نهایی کردن این فهرست ها آغاز خواهد شد. با توجه به اینکه موافقتنامه های تجاری نقش مهمی در کاهش موانع تجارت فیمابین ایفا می کنند ، سازمان توسعه تجارت با جدیت این مذاکرات را دنبال می کند. موافقتنامه فعلی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال اول اجرای خود باعث شد میزان صادرات اقلام تحت پوشش این موافقتنامه به اوراسیا ۸۳ درصد افزایش پیدا کند.
منبع : ایرنا
۲٫ تجارت ۱۰ میلیارد دلاری ایران در یک ماه
تجارت خارجی ایران در بهمن ماه امسال به بیش از ۹.۸ میلیارد دلار رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، سید روح اله لطیفی- سخنگوی گمرک ایران- در تشریح جریان تجارت خارجی ایران در بهمن ماه اعلام کرد که ۱۵میلیون و ۷۹۹هزار تن کالا به ارزش ۹میلیارد و ۸۵۸ میلیون دلار بین ایران و سایر کشورها تبادل شده که نسبت به بهمن پارسال ۴۵ درصد در وزن و ۵۲ درصد در ارزش و نسبت به دی ماه امسال ۴۱ درصد در وزن و ۲۱ درصد در ارزش افزایش داشته است.
بر این اساس ۱۲میلیون و ۲۳۳ هزار تن کالای ایرانی به ارزش چهار میلیارد و ۷۵۴ میلیون دلار در این ماه به سایر کشورها صادرات غیرنفتی انجام شده که نسبت به بهمن سال قبل، ۴۵ درصد در وزن و ۶۴درصد در ارزش رشد داشته است و نسبت به دی ماه امسال، ۵۱درصد در وزن و ۳۱درصد در ارزش، افزایش دارد.
در سی روز بهمن ماه، چین با خرید دو میلیون و ۱۳ هزار تن کالای ایرانی به ارزش یک میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار و رشد ۵۶درصدی نسبت به مدت مشابه و کاهش ۶درصدی نسبت به دی ماه در جایگاه نخست، ترکیه با رشد ۵۰۴ درصدی نسبت به بهمن ۱۳۹۹و ۱۶۹درصدی نسبت به دی ماه با خرید سه میلیون و ۲۳۰هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۷۶میلیون دلار، عراق با رشد ۱۰۳درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل و ۸۰ درصدی نسبت به دی ماه، با خرید دو میلیون و ۹۷۸هزار تن کالا به ارزش ۹۲۷میلیون دلار، امارات با ۸۱۴ هزار تن کالا به ارزش ۴۳۰میلیون دلار و رشد ۹ درصدی نسبت به مدت مشابه و رشد ۱۷درصدی نسبت به دی ماه و افغانستان با خرید ۲۶۱هزار تن کالا به ارزش ۱۱۶میلیون دلار با کاهش ۴۸درصدی نسبت به مدت مشابه و هشت درصدی نسبت به دی ماه، پنج مقصد نخست صادرات کالاهای ایرانی در بهمن ماه بودند.
در خصوص میزان واردات به کشور در بهمن نیز سه میلیون و ۵۶۶هزار تن کالای وارده به ارزش پنج میلیارد و ۱۰۴میلیون دلار در ماه یازدهم سال ۱۴۰۰ از گمرکات اجرایی ترخیص شد که نسبت به مدت مشابه ۴۶درصد در وزن و ۴۲درصد در ارزش رشد داشته و نسبت به ماه قبل ۱۵درصد در وزن و ۱۳درصد در ارزش، افزایش را شاهد بودیم.
اما در خصوص کشورهای نخست طرف معامله در بهمن ماه نیز چین با فروش ۴۰۶هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۵۷۱ میلیون دلار و رشد ۷۳درصدی نسبت به مدت مشابه و ۴۰درصدی نسبت به دی ماه، امارات با یک میلیون و ۲۷۱هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۵۲۹میلیون دلار و رشد ۴۶درصدی نسبت به بهمن سال قبل و کاهش یک درصدی نسبت به دی ماه، ترکیه با ۲۵۴هزارتن کالا به ارزش ۴۷۲میلیون دلار و رشد ۱۳ درصدی نسبت به بهمن ۹۹ و کاهش ۱۲درصدی نسبت به دی ماه امسال، آلمان با فروش ۱۱هزار تن کالا، به ارزش ۱۳۰میلیون دلار و کاهش ۴۰درصدی نسبت به مدت مشابه و ۱۳درصدی نسبت به دی ماه و عراق با ۳۵۰هزار تن کالا به ارزش ۱۲۹میلیون دلار و رشد ۶۹۹درصدی نسبت به بهمن سال قبل و ۲۱۴درصدی نسبت به دی ماه، به ترتیب پنج شریک اول ایران در تامین کالاهای مورد نیاز کشور در بهمن ماه ۱۴۰۰ بودند.
طبق این گزارش، بیش از یک میلیون و ۷۰ هزار تن کالای خارجی از مسیر ایران عبور کرده که نسبت به مدت مشابه در بهمن سال قبل، ۳۶ درصد افزایش داشته و نسبت به دی ماه بدون تغییر بوده است.
منبع : ایسنا
۳٫ رییس اندیشکده نفت و انرژی مطرح کرد؛ سهم ۵۰ درصدی صنعت نفت در نظام اقتصادی ایران
رییس اندیشکده نفت و انرژی دانشگاه امام صادق گفت: صنعت نفت سهمی ۵۰ درصدی در نظام اقتصادی کشور دارد و این صنعت میتواند شرایط اقتصادی را متحول کند.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، «مهدی صادقی شاهدانی» امروز (چهارشنبه) در مراسم افتتاحیه «اندیشکده نفت و انرژی، چالشهای صنعت نفت و بخش انرژی؛ راهبردها و رهیافتها» افزود: صنعت نفت بیش از ۵۰ درصد نظام اقتصادی و بزرگترین صنعت کشور است
وی ادامه داد: در این اندیشکده در تلاشیم تا برگ دیگری را در حیطه نفت و گاز و پتروشیمی و انرژی رقم بزنیم.
صادقی تاکید کرد: یکی از چالشهای صنعت نفت این است که نظام اقتصادی با این صنعت هماهنگ نیست.
وی با اشاره به اینکه نظام پولی کشور تسهیلاتی که به نفت می دهد در ظاهر ۱۹ درصد است، اما در باطن ۲۷ درصد را شامل میشود، گفت: این موضوع اجازه رشد و توسعه صنعت نفت را نمیدهد.
رییس اندیشکده نفت و انرژی دانشگاه امام صادق، افزود: نظام اقتصادی باید در یک تعامل سازنده با مجموعه نفت باشد، زیرا صنعت نفت می تواند شرایط اقتصادی را متحول کند.
وی ادامه داد: ریشه کنی فقر، منابع مالی میخواهد و بخش انرژی میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
صادقی با تاکید بر اینکه دانشگاه و صنعت ارتباط موثر داشته باشند، گفت: با این اقدام در توسعه انرژی کشور تاثیرگذار خواهیم بود.
منبع : ایرنا
۴٫ ژاپن هم نفت روسیه را تحریم می کند
همزمان با اقدام مشابه آمریکا، دولت ژاپن اعلام کرد که در پاسخ به بحران اوکراین واردات نفت و فرآوردههای نفتی از روسیه را ممنوع میکند.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران به نقل از فارس، «هیروکازو ماتسونو» دبیر کابینه ژاپن روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که دولت توکیو با جامعه بینالمللی و شرکای خود در «گروه ۷» همکاری میکند و در راستای تحولات اوکراین واردات نفت و فرآوردههای نفتی از روسیه را تحریم میکند.
بر اساس گزارش خبرگزاری تاس، ماتسونو در پاسخ به سوالی درباره موضع ژاپن در ارتباط با بحران اوکراین گفت: ما مایلیم که به طور مناسب اقداماتی که در همکاری با جامعه بینالمللی و به ویژه دوستان نزدیکمان در گروه ۷ موثر واقع شوند را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم.
جو بایدن رییس جمهور آمریکا روز گذشته با امضای یک فرمان اجرایی واردات نفت و گاز و انرژی را از روسیه تحریم کرد. پیش از آن انگلیس نیز اعلام کرد که خرید نفت و گاز از روسیه را ممنوع میکند.
با این حال بیشتر کشورهای اروپایی که به نفت و گاز روسیه وابسته هستند اعلام کردهاند که در این زمینه از آمریکا تبعیت نخواهند کرد.
دولت ژاپن همچنین روز سه شنبه اعلام کرد که صادرات تجهیزات پالایشگاههای نفتی به روسیه را نیز تحت تحریم قرار خواهد داد.
منبع: اقتصاد آنلاین
۵٫ معاون برنامهریزی و اقتصادی خبر داد؛ ثبت ۱۵۰ مجوز بخش کشاورزی در درگاه ملی مجوزها
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی گفت: تمامی ۱۵۰ مجوز وزارت جهاد کشاورزی از طریق سامانه «سِماک» به درگاه ملی مجوزها اضافه شد.
به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری بازرگانان ایران از وزارت جهاد کشاورزی، «محمد قربانی» افزود: وزارت جهاد کشاورزی اولین دستگاهی بود که سیستم سامانه درگاه صدور مجوزهای الکترونیکی خود (سِماک) را به دستگاه ملی وصل کرد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تعداد ۱۵۰ مجوز تاییدمحور صادر شده است، عنوان کرد: ۵۹ عنوان در مشاغل خانگی داشتهایم که همه ثبتمحور هستند و ۱۰ روز پیش اعلام شدهاند.
قربانی خاطرنشان کرد: حوزه مجوزهای وزارت جهاد کشاورزی از حساسیتهای بسیار بالایی برخوردار است به جهت اینکه با سلامت محیط و انسان مواجه هستند؛ لذا یک سری استانداردهای بینالمللی را باید رعایت کنند.
وی افزود: در مجوزهای تاییدمحور، بیشتر بعد سلامت مردم مطرح هست و دستگاههایی مثل وزارت بهداشت، سازمان غذا، دارو و دامپزشکی مسئولیت مستقیم دارند.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که اخذ پروانه بهرهبرداری چهار مرحله دارد که تنها دو مرحله آن در اختیار این وزارت است، تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی اگر بخواهد خودش تمام اقدامات را انجام دهد کار خیلی سرعت میگیرد.
وی ادامه داد: بعضا برای صدور یک مجوز بعد از مراحل انجام شده در وزارتخانه، گرفتن ۱۷ استعلام لازم است، که قبل از دولت سیزدهم فرآیند صدور مجوز ۱۸۶ روز طول میکشیده است اما در شرایط جدید که فرآیندها را اصلاح کردهایم و با بهینهیابی زمانی، آن را در داخل خود وزارتخانه به هفت روز رساندهایم.
قربانی از وزارت امور اقتصادی و دارایی تقاضا کرد: کمک کنند استعلامها یک حد بهینه داشته باشد، این مهم به صدور مجوزها سرعت میدهد و عملاً ما ارتقای رتبه بهبود و کسب و کار بینالمللی را خواهیم داشت.