۱ : رشد ناگهانی قیمت دلار/ کاهش خوشبینی بازار ارز به مذاکرات وین
عمر وعده عبدالناصر همتی به چند ساعت نپایید و بهای فروش دلار با حدود ۱۰۰۰ تومان افزایش قیمت از ۲۰ هزار و ۷۰۰ هزار تومان دیروز به حدود ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان رسید.
در بازار آزاد هم قیمت دلار از ۲۲ هزار تومان گذشت و با ۵۰۰ تومان افزایش قیمت نسبت به دیروز با نرخ ۲۲ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد.
کامبیز افسری، کارشناس بازار ارز درباره علت جهش قیمت دلار در صرافی ملی به تجارتنیوز میگوید که قیمت دلار در بازار آزاد از ۲۲ هزار تومان گذشت و بانک مرکزی برای اینکه فاصله قیمت دلار بازار آزاد و صرافی ملی را کاهش دهد، قیمت را در صرافی ملی به یکباره حدود ۱۰۰۰ تومان افزایش داد.
او البته تاکید میکند که بازار ارز خوشبینی محض به مذاکرات وین را از دست داده است و از سمتی با گشایش بازارها پس از محدودیتهای کرونایی قیمت دلار افزایشی شد.
افسری معتقد است که حتی اگر برجام احیا شود کاهش قیمت در بازار ارز دوام چندانی ندارد و قیمتها دوباره به نرخهای فعلی برمیگردد.
میثم رادپور، دیگر کارشناس بازار ارز هم در گفتگویی با تجارتنیوز تاکید کرده بود که ذخایر ارزی کاهش قابل توجهی داشته است و به همین دلیل بانک مرکزی دیگر نمیتواند چندان بازارسازی کند و کاهش قیمت ارز به عوامل دیگری از جمله گشایش در سیاست خارجی ایران و رشد اقتصادی و در نتیجه تقویت ارزش ریال بستگی دارد.
محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه دیشب در یک اتاق گفتگو در کلاب هاوس اعلام کرده است که ایران پارسال فقط ۱٫۲ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته است که این رقم حاکی از کاهش بیسابقه فروش نفت ایران است.
۲ : صادرات ۱۹۰ میلیون دلاری زعفران ایران به ۶۰ کشور جهان در سال ۱۳۹۹
در سال ۹۹ بیش از ۳۲۴تن زعفران با ارزش بیش از ۱۹۰میلیون دلار به ۶۰کشور صادر شد که پنج کشور هنگ کنگ، امارات، اسپانیا، چین و افغانستان، ۷۹درصد وزن و ۷۸درصد ارزش کل صادرات این محصول ایرانی را به خود اختصاص دادند.
سید روح اله لطیفی،سخنگوی گمرک اظهار داشت:۳۲۴هزار و ۵۸۹کیلوگرم طلای سرخ، در سال گذشته به ۶۰کشور دنیا به ارزش ۱۹۰میلیون و ۳۲۳هزار و ۳۰۶دلار صادر شده است.
هنگ کنگ، اولین مقصد زعفران ایرانی در سال گذشته بود که ۷۴هزار و ۵۷۸ کیلوگرم زعفران به ارزش ۴۶ میلیون و ۶۲۶هزار و ۲۱۶ دلار را خریداری کرده است که ۲۳درصد وزن و ۲۴٫۵درصد ارزش کل زعفران صادراتی کشور را به خود اختصاص داده است.
سخنگوی گمرک در خصوص دیگر کشورهای خریدار زعفران ایرانی توضیح داد: امارات با خرید ۵۹هزار و ۷۹۱کیلوگرم به ارزش ۳۳میلیون و ۹۴۲هزار و ۲۷دلار و سهم ۱۸٫۴درصد وزن و ۱۷٫۸درصد ارزش دومین خریدار زعفران ایرانی در سال ۹۹بود و پس از آن اسپانیا با ۴۹هزار و ۲۵کیلوگرم و ارزش ۲۶میلیون و ۴۴۰هزار و ۳۱۳دلار و سهم وزنی ۱۵درصدی و ارزش حدودا ۱۴درصدی کشور سوم بوده است.
چین با خرید چهل هزار و ۱۳۹کیلوگرم زعفران به ارزش ۲۲میلیون و ۵۰۴هزار و ۴۴۰دلار و سهم ۱۲٫۳درصدی وزن و ۱۱٫۸درصدی ارزش در جایگاه چهارم و نهایتا افغانستان با خرید ۳۳هزار و ۷۸۱کیلوگرم زعفران به ارزش ۱۹میلیون و ۱۶۸هزار و ۶۰۸دلار پنجمین کشور خریدار زعفران ایرانی، با سهم خرید ۱۰٫۴درصدی وزن و ۱۰درصدی ارزش کل زعفران صادر شده کشور در سال ۹۹ بوده است.
باوجود صادرات زعفران به ۶۰کشور دنیا، پنج کشور هنگ کنگ، امارات، اسپانیا، چین و افغانستان، ۲۵۷هزار و ۳۱۴کیلوگرم زعفران به ارزش ۱۴۸میلیون و ۶۸۱هزار و ۶۰۴دلار را خریداری کردند که ۷۹ درصد وزن و ۷۸درصد ارزش کل صادرات این کالا در سال گذشته بوده است.
۳ : احتمال آزادسازی واردات خودرو قوت گرفت
همزمان با ریزش نرخ دلار و کاهش قیمت خودروهای وارداتی، درصورتیکه برجام احیا و درآمدهای ارزی کشور با افزایش قابلتوجهای روبهرو شود، محدودیتهای ارزی از بین خواهد رفت و میتوان پیشبینی کرد در دولت آینده ممنوعیت واردات خودرو برداشته شود.
همزمان با ریزش قیمت دلار و کاهش قیمت خودروهای وارداتی، درصورتیکه برجام احیا و درآمدهای ارزی کشور با افزایش قابلتوجهای روبهرو شود، محدودیتهای ارزی از بین خواهد رفت و میتوان پیشبینی کرد در دولت آینده ممنوعیت واردات خودرو برداشته شود. زیرا این کار درآمدهای خود دولت را نیز با رشد قابلتوجهای همراه خواهد کرد و موجبات کنترل بازار خودرو را نیز فراهم میشود.
همزمان با ریزش قیمت دلار و کاهش قیمت خودروهای وارداتی، درصورتیکه برجام احیا و درآمدهای ارزی کشور با افزایش قابلتوجهای روبهرو شود، محدودیتهای ارزی از بین خواهد رفت و میتوان پیشبینی کرد در دولت آینده ممنوعیت واردات خودرو برداشته شود. زیرا این کار درآمدهای خود دولت را نیز با رشد قابلتوجهای همراه خواهد کرد و موجبات کنترل بازار خودرو را نیز فراهم میشود.
۴ : رمزارزها مقصر سقوط بورس هستند؟
همیشه در کشور ما مشکلات را بر گردن موضوعات جدید که حامی کمتر دارند، میاندازند. بازار سرمایه پیش از رونق رمزارزها با مشکلاتی مواجه شده بود. رمزارزها حوزه پر ریسکی هست که سرمایهگذاری در آن پر مخاطره محسوب میشود.
بازار رمزارزها همزمان با رونق، درگیر اظهارات آسیبزننده شده است و افرادی مشکلات بازارهایی مثل بازار سرمایه را مرتبط با این بازار میدانند. تا جایی که صحبت از مسدودسازی این فناوری نیز به میان آمد اما ظاهراً شرایط اندکی بهتر شده است و مجلس شورای اسلامی برای شفافیت این بازار به دنبال تصویب مصوبه هست.
محمد شرقی، مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران در گفتگو با گسترش نیوز گفت: مجلس شورای اسلامی با طرحی به بحث رمزارزها ورود کرده است. نسبت به دو سه سال گذشته که مصوبه شفافی در این حوزه نداشتیم، پیشرفتهای خوبی داریم. طرح ارائه شده به مجلس شورای اسلامی ناپختگی و نقص دارد. انجمن بلاک چین با کمک فعالان این حوزه به دنبال اصلاح این طرح هست.
طرح مجلس همسو با نگاه انجمن بلاک چین نیست
شرقی تأکید کرد: در خصوص وضعیت رمزارزها باید تصمیمگیری شود، عدم ساماندهی به این حوزه آسیب میزند. شفافیت برای ما اهمیت ویژهای دارد. فعالیت پیرامون استخراج، مصوبات مشخصی دارد که از نظر تأمین برق، مجوز و متولیان امر مصوبات ارائه شده است. در حال رفع ایرادات این مصوبهها هستیم.
وی افزود: نگاههای مختلف در مجلس وجود دارد و طرحهای موجود با نگاه انجمن متفاوت هست. ایراد ما به طرح هم به واسطه نگاه موجود است. رئیس مجلس در خصوص مسدودسازی صحبت میکنند و نگاههایی مشابه این صحبتها، در مجلس شورای اسلامی زیاد هست.
بلاک چین قربانی مشکلات کشور
مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران در ادامه اظهار کرد: در انجمن بلاک چین از طریق کمیسیون اقتصادی و افراد تأثیرگذار در حال تدوین پیشنهاد بهتر برای این حوزه هستیم. حوزه رمزارزها در این کامودیتی منتظر دستورالعمل هست. ما معتقدیم فعالیت رمزارزها مجاز و بلامانع هست اما دستورالعمل شفافی نداریم. حرفهای ضدونقیض مسئولان در لایههای مختلف مطرح شده است.
شرقی خاطرنشان کرد: همیشه در کشور ما مشکلات را بر گردن موضوعات جدید که حامی کمتر دارند، میاندازند. فناوری بلاک چین نوظهور هست و باید حمایت شود. در حالی مشکلات حوزه انرژی را مرتبط به این فناوری میدانند که ماینیگ کمتر از یک درصد برق کشور را به خود اختصاص میدهد اما درآمد بالایی تولید میکند. شاید شما هم شنیده باشید که ماینیگ مقصر خاموشی و کمبود برق هست و مصرف یک سال هر خانواده برق مصرف میکند اما جالب بدانید که برای تولید یک خودرو هم به اندازه برق مصرفی چند خانواده برق مصرف میشود. درحالیکه بازدهی قیمت خودرو و بیت کوین متفاوت هست. ارزشافزوده ایجاد شده را باید نگاه کرد.
مقایسه بورس و رمزارزها اشتباه هست
وی افزود: مردم با توجه به شرایط، نسبت به حوزه رمز ارزها توجه ویژهای دارند اما این حرف درست نیست که سرمایه بورس به سمت رمز ارزها میرود. بازار سرمایه پیش از رونق رمزارزها با مشکلاتی مواجه شده بود. سرمایهگذاران بورسی به سمت رمزارزها نرفتند، رمزارزها حوزه پر ریسکی هست که سرمایهگذاری در آن پر مخاطره محسوب میشود. برای خرید هم افراد در این بازار شرایط راحت ندارند. صنعت تبادل رمزارزها در کشور صنعت کوچکی هست که این دو بازار را نباید با هم مقایسه کرد. حجم سرمایهگذاری مردم در بورس در برابر رمزارزها قابل قیاس نیست. این صحبتها توجیه ناکارآمدی بورس هست.
مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران تأکید کرد: سازمان مردمنهاد انجمن بلاک چین یک سمن علمی هست که با موضوعیت علمی ثبت شده است. در درون خودشان یکلایه اجتماعی دارد. انجمن بلاک چین در ۲ حوزه فعال هست. در این شرایط که بازار رمزارزها مورد توجه هستند ابتدا از آسیبها جلوگیری میکنیم. در لایه دوم به عنوان شبکهای از فعالین که بیش از ۴ سال فعالیت دارد، نخبهها را به دور خود جمع کرده است و ارتباط خوبی با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری داریم که پلی بین فعالین این حوزه با حاکمیت محسوب میشویم.
بازار رمزارز برای عموم مردم خطرناک هست
شرقی در پایان گفت: ورود عموم مردم به حوزه رمزارزها مناسب نیست و بسیار حوزه خطرناکی هست. افراد در زمان ورود باید نسبت به بازار رمزارزها و ماهیت این بازار آگاه باشند. نحوه تراکنشها و نگهداری دارایی در این فناوری متفاوت است. افراد در ابتدا سرمایهای را وارد بازار کنند که در درازمدت به آن نیاز نداشته باشند. پیش از آغاز به کار در دورههای مرتبط با رمزارزها شرکت کنند. این حوزه بدون آگاهی آسیبزننده هست.
۵ : موضع شدید نوبخت علیه همتی
رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن تشریح عملکرد این سازمان طی ۸ سال گذشته گفت: اینکه ما برای بودجه از بانک مرکزی استقراض میکنیم، کذب است.
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه ادعای استقراض از بانک مرکزی را کذب خواند.این در حالی است که قبلا رئیس کل بانک مرکزی گفته بود بخشی از منابع مسدودی با هدف تامین کسری بودجه دولت ریال شده است
این مقام مسئول تصریح کرد: ۱.۲ میلیارد دلار طلب ما از بانک مرکزی است که البته این نهاد نتوانسته ارزها را به ریال تسعیر کند. به معنی نقص و ضعف بانک مرکزی نیست. اینکه ما برای بودجه از بانک مرکزی استقراض می کنیم، کذب است و آقای همتی هم این موضوع را تایید می کند.
معاون رئیس جمهور عنوان کرد: ارز حاصل از فروش فرآورده های نفتی امکان تبدیل به ریال نداشته و ما بر همین اساس به مشکل برخورده ایم.
نوبخت گفت: هیچگاه هیچ وزیری پشت در اتاق من برای دریافت بودجه ننشسته است. حتی مراجعات مردمی را هم به شنود اختلاف نظرها دعوت می کنم.
وی افزود: در سال ۱۳۹۹ اگر بودجه ۵۶۴ هزار میلیارد تومان بود. سهم نفت حدود ۶ درصد و نفت و میعانات گازی ۲ درصد بود. در سال های گذشته هم از صد و چند میلیارد دلار درآمد ارزی به چند میلیارد دلار تقلیل پیدا کرده است.
نوبخت بیان کرد: حدود ۹ هزار میلیارد تومان نسبت به منابع دولت کمتر استفاده کردیم. اعتبارات عمرانی ۴۹ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: ۲ میلیون شغل در سراسر کشور با راه اندازی طرح های عمرانی ایجاد کردیم.
نوبخت به شورای مشورتی اشاره کرد و گفت: شورای مشورتی تشکیل شد و در سطح شهرستان ها هم نظر داشتند. سالی چندبار با هیات رئیسان این شوراها مذاکره می کردم.
- محمد شجاعی
- کد خبر 31151
- بدون نظر
- پرینت