پایگاه خبری بازرگانان ایران: از اولین روز اسفند و با اعلام خبر رسمی ورود ویروس کرونا به کشور تاکنون، روند شیوع این ویروس صعودی بوده است؛ به گونهای که با دستور رئیس جمهور هر یک از دستگاههای اجرایی به منظور جلوگیری از شیوع کرونا ملزم به اتخاذ تمهیدات و تصمیماتی در راستای رسیدن به این هدف شدند.
از آنجا که حضور در مکانهای عمومی عامل انتقال این ویروس است، مسئولان کاهش حضور افراد در اماکن عمومی را مورد توجه قرار دادهاند که با کاهش حضور مردم در اماکن عمومی، تعطیلی مشاغل دولتی، اعمال دورکاری و… کرونا نه تنها سلامت جسم و روان انسانها را تحت تاثیر قرار دارد، بلکه به جان بدنه اقتصادی کشور افتاد و موجب شد بسیاری از مشاغل از جمله آژانسداران، هتلداران، رستورانها، مراکز تفریحی و ورزشی، اصناف و به ویژه کسبوکارهای خرد که در ماه پایانی سال عمدتا روزهای پررونقی داشتند، آسیب ببیند یا تحت فشار مالی و درآمدی قرار بگیرند.
تمهیدات سازمان امور مالیاتی برای مقابله با کرونا
به همین منظور، دستگاههای اقتصادی کشور در ستادی که برای کنترل و مقابله با اثرات منفی کرونا بر اقتصاد کشور تشکیل شده است؛ هر یک پیشنهادات و تصمیماتی برای حمایت از فعالان اقتصادی آسیب دیده از این ویروس ارائه کردند.
سازمان امور مالیاتی هم در این زمینه به عنوان یکی از دستگاههای اجرایی کشور، اولین اقدامی که برای کاهش مراجعات حضوری و جلوگیری از گسترش کرونا انجام داد، لغو جلسات هیئتهای حل اختلاف مالیاتی و موکول کردن آنها به سال آینده بود.
طبق گفته معاون درآمدهای مالیاتی این سازمان، جلسات هیئتهای حل اختلاف مالیاتی برای مودیان مالیاتی مذکور در تمامی ادارات کل امور مالیاتی لغو و به سال ۱۳۹۹ موکول میشود.
علاوه براین، به تازگی رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در بخشنامهای مهلت بخشودگی جرایم قابل بخشش مالیاتی اسفند ماه ۱۳۹۸ که پایان آن اسفندماه بود را تا پایان خرداد سال ۱۳۹۹ تمدید کرد.
طبق اعلام رئیس سازمان امور مالیاتی، مؤدیانی که بدهی قطعی شده خود را باید تا پایان خردادماه سال ۱۳۹۹ پرداخت کنند؛ به میزان بخشودگی جرایم قابل بخشش اسفندماه ۱۳۹۸ (۹۰ درصد برای مؤدیان واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری و پروانه کسب تولیدی از مراجع ذیربط و ۸۰ درصد برای سایر مؤدیان) از بخشودگی جرایم برخوردار خواهند بود.
علاوه بر این، آن دسته از اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی که مالیات آنها از اول مهر ۱۳۹۸ تا پایان سال جاری به قطعیت میرسد، در صورتیکه اصل مالیات و جرایم غیرقابل بخشش خود را حداکثر ظرف یک ماه بعد از ابلاغ برگ قطعی پرداخت کنند، معادل ۱۰۰ درصد جرایم قابل بخشش آنها بخشوده خواهد شد.
همچنین مسئولان بخش خصوصی اقتصاد کشور در نامهای پیشنهاداتی برای حمایت از کسبو کارهای متضرر شده از کرونا همچون استمهال یا تخفیف مالیاتی برای عملکرد سال ۹۸، استمهال حداقل هشت ماهه تقسیط پرداخت بدهیهای قبلی به سازمان مالیاتی، استمهال پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه از بهمن ماه تا پایان شهریور ۹۸ و نیز استمهال پرداخت بدهی معوقه مالیات بر ارزش افزوده قبل از این تاریخ به مدت هشت ماه، به سازمان مالیاتی مطرح کردند.
تسهیلات مالیاتی تحت تاثیر کرونا
در این زمینه، معاون درآمدهای مالیاتی، موضع و تمهیدات سازمان مالیاتی را به ایسنا اینگونه توضیح داد که بیشتر تسهیلات مالیاتی در این خصوص در قالب تمدید مهلت پرداختهای مالیاتی است و در بسته پیشنهادی امکان دریافت گواهی برای صاحبان مشمول برای اخذ مفاصا حساب مالیاتی به مدت سه ماه، امکان تقسیط مجدد برای مؤدیانی که مهلت قانونی آنها طی شده و همچنین لغو انجام عملیات اجرایی درنظر گرفته شده است.
افزایش درآمدهای مشمول مالیات
علاوه بر این، رئیس سازمان امور مالیاتی در جدیدترین توضیحات خود در این زمینه، از قطعی شدن تسهیلات به بنگاههای کوچک خبر داده و اعلام کرده که پرداخت تسهیلات به اشخاص حقیقی از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت و دیگر نیازی هم به استعلام مالیاتی نخواهد بود. بر این اساس، برای اشخاص حقوقی هم میزان تسهیلات از ۳۰۰ به ۵۰۰ میلیون تومان افزایش یافت که این ارقام از روز ۱۳۹۸/۱۲/۱۷ ابلاغ شد.
همچنین، جلسات هیاتهای حل اختلاف مالیاتی اشخاص حقوقی تا پایان فروردین سال ۱۳۹۹ لغو شد که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، معاون درآمدهای مالیاتی در این زمینه با تاکید بر اینکه این امر مانع از تشکیل جلسات مزبور به درخواست اشخاص یاد شده نخواهد بود، گفت: گواهیهای ثبت نام موقت در نظام مالیات بر ارزش افزوده که اعتبار آن تا سه ماهه منتهی به سال ۱۳۹۸ بوده و یا در فروردین ماه سال ۱۳۹۹ منقضی میشود نیز تا پایان اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۹ دارای اعتبار خواهد بود.
گفتنی است که مفاد این بند شامل شرکتهای فاقد اعتبار که اسامی آنان در سامانه مالیات بر ارزش افزوده درج نشده، نمیشود.
تمدید مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
علاوه براین، برای حمایت از بخشهای اقتصادی کشور، مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده زمستان سال ۱۳۹۸ تا پایان فروردین امسال برای تمامی مؤدیان و همچنین زمان سررسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده برای برخی گروههای اقتصادی تا پایان اردیبهشت امسال تمدید شد.
براساس این گزارش، برخی گروههای اقتصادی از سوی کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، به عنوان فعالیتهای بسیار آسیب دیده معین شدهاند که به شرح زیر است:
۱- مراکز تولید وتوزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخیها، تالارهای پذیرایی، قهوه خانهها، اغذیه فروشیها ( و موارد مشابه به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت)
۲- مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتل آپارتمانها، مجتمعهای جهان گردی و گردشگری، مهمان پذیرها، مهمانسراها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بوم گردی، مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی و خدماتی بین راهی ( و موارد مشابه به تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)
۳- حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری و برون شهری اعم از هوایی، جادهای، ریلی و دریایی ( و موارد مرتبط به تشخیص وزارت راه و شهرسازی)
۴- دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی
۵- تولید و توزیع پوشاک
۶- تولید و توزیع کیف و کفش
۷- مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه
۸- مراکز، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی
۹- مراکز و مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانهای ( و موارد مرتبط به تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)
۱۰- مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، صرفا در مورد این گروههای اقتصادی، سررسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تا پایان روز چهارشنبه مورخ ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ است و تا تاریخ یاد شده، محاسبه و مطالبه جریمه تاخیر موضوع ماده ۲۳ قانون مالیات برارزش افزوده برای این گروه موضوعیت ندارد.
به تازگی نیز وزیر اقتصاد اعلام کرد که مصوبات مالیاتی برای کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا فقط امهال است که این مصوبه کمک کرد تا هر یک از مودیان مالیاتی که به مبارزه به کرونا کمک میکنند، برای آنها هزینه قابل قبول مالیاتی حساب میشود.