از دست رفتن سرمایههای ارزی و عدم مبارزه با قاچاق، ارتباطی به جنگ اقتصادی دشمن که رئیسجمهور میگوید، ندارد و به سوءمدیریت دولت برمیگردد.
ساسان شاهویسی، اقتصاددان و عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران اظهار داشت: «روال اظهارات تند و همراه با عصبانیت از جانب رئیسجمهور گویی متوقف شدنی نیست. کسانی که به ایشان رأی دادند اینبار به چالش کشیده شدند و مطالبه آنها تحت عنوان خردهفرمایش از جانب آقای روحانی ذکر شد. این مسئله میتواند باب جدیدی باشد که بعد از این مردم به اظهارات و وعدههای هیچ نامزد انتخاباتی اعتنا نکنند چرا که احتمالا تا زمان انتخابات دارای اعتبار خواهد بود.»
استاد دانشگاه تهران افزود: «در سالهای ۹۵-۹۴ و بعد هم ۹۷-۹۶ بارها در مناظرهها و جلساتی که داشتیم به موافقان و حامیان دولت میگفتم شما تنها یک فضیلت اقتصادی دولت یازدهم که به بخش قابل توجهی از جامعه بهرهای رسانده را مطرح کنید، ما باقی را هم از شما میپذیریم. خب حالا میبینیم که کار بهجایی رسیده که ۶۰ میلیون نفر و قریب به ۷ دهک جامعه را زیربار پرداخت یارانه معیشتی میبریم و علاوهبر تحریم، باید بگوییم که این اتفاق نتیجه همان بیتدبیریهای اقتصادی دولت است.» وی با بیان اینکه در دورهای اصرار بر این بود که نرخ تورم مدیریت شود، ادامه داد: «رسیدن نرخ تورم به اعدادی مثل ۱۰درصد که در بیان رئیسدولت وجود داشت، در واقعیت چیز دیگری بود. بارها گفته بودیم که این نرخ واقعی نیست و سرکوب کردن قیمتها توسط دولت و همچنین بردن اقتصاد به یک رکود بسیار سنگین، تحت عنوان یک رویکرد مثبت اقتصادی مورد پذیرش نخواهد بود.»
دولت در بهترین شرایط اقتصادی که آقای روحانی از آن نام میبرد بیشترین صادرات نفتی را با ارقامی حدود دو میلیون و ۶۳۰ هزار بشکه نفت در روز داشت اما خب این صادرات درآمد سرانه مردم را تغییری نداد و وضعیت به همان منوال قبل باقی ماند و درآمد سرانه تولید ناخالص دچار از دسترفتگی شد و علاوهبر آن ضریب جینی افزایش یافت. علاوهبر این میتوان به کیفیتبخشی به نظام بودجهریزی و برنامهای کشور طی پنج سال گذشته هم اشاره کرد. ایراد بزرگ دولت چه در آن زمانی که میگویند صلح بوده و چه در زمان کنونی همین مسئله بودجهریزی است که امروز مورد نقد بسیاری از موافقان و مخالفان دولت قرار دارد.»
وی ادامه داد: «مشکلات از سال ۱۳۹۷ به این طرف ربط تام و تمامی به جنگ اقتصادی نداشته است. ببینید در این دو سال ما بخش بزرگی از سرمایه ارزی خود را به ثمن بخس دادیم و رفت. خب این اقدام اشتباه چه ربطی به جنگ اقتصادی داشت؟ عدم مقابله با قاچاق چه ربطی به جنگ تحریمی آمریکا داشت؟ در این مورد دهها مثال دیگر هم هست که هیچ ربطی به جنگ تحریمی ندارد. لذا امروز کسی از وعدهها صحبت نمیکند و میگوید یک کاری کنید وضع اقتصادی من همانند سال ۹۲ باشد.»
او در ادامه این گفتوگو با ذکر اینکه کشور چین چند برابر ما درگیر جنگ اقتصادی بود، گفت: «بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار از منافع چین درگیر جنگ ارزی شد، اما خب این کشور ایستاد و آمریکا را نگاه کرد یا اقتصاد خود را درونزاتر کرد و توانست با یک همبستگی اقتصادی مقاومت کند؟ آیا نرخ تولید ملی خود را کاهش داد؟ آیا نرخ واردات خود را افزایش داد؟ آیا حمایت از تولیدکنندگان را کاهش داد؟ در یک اقتصاد دولتی متکی به نفت و درآمدهای نفتی متکی به دلار، دلارها را خاصهخرجی کرد یا به شکل مدبرانهای منافع خود را در روابط اقتصادی تقسیم کرد؟»
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با ذکر این نکته که در دولت یازدهم و ابتدای دولت دوازدهم بخش بزرگی از زمان توسط دولتیها از دست رفت، اظهار کرد: «ما زمانی که در چهار سال دوره اول دولت میتوانستیم ظرفیتهای اقتصادی را بهتر کنیم چشم به مذاکره داشتیم و میگفتیم با اروپاییها به توافق میرسیم. در همین مسیر باب واردات باز شد و امید به این سو رفت که هیئتهای اقتصادی کشورهای خارجی همراه خود سرمایههای کلانی را وارد کشور خواهند کرد.
منبع : فرهیختگان
- محمد شجاعی
- کد خبر 15326
- بدون نظر
- پرینت