نرخ سود در بازار بین بانکی در هفته منتهی به نوزدهم مردادماه به ۲۰.۵۹ درصد رسید که نسبت به هفته قبل از آن کاهشی ۰.۵ درصدی را نشان میدهد.
به گزارش روز شنبه پایگاه خبری بازرگانان ایران ، نرخ سود در بازار بین بانکی نسبت به هفته منتهی به نوزدهم مردادماه ۰.۵ درصد کاهش داشته است؛ بررسی روند تغییرات این نرخ نشان میدهد که این نرخ برای سومین هفته متوالی و بعد از توافق رییس سازمان بورس و رییس کل بانک مرکزی روند کاهشی را ادامه داده است.
در هفته منتهی به سیام تیرماه، نرخ سود در این بازار به ۲۱.۳۱ درصد رسید که بالاترین نرخ در سال جاری تاکنون بوده است.
نرخ سود بینبانکی براساس عرضه و تقاضاست و ثابت نیست این نرخ نوسان دارد بهگونهای که با افزایش تقاضا برای دریافت وام بینبانکی و از سوی دیگر عدم عرضه متناسب با آن، نرخ سود بالاتر میرود و بهعکس.
برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند: کاهش نرخ سود بانکی میتواند نقش مهمی در حرکت نقدینگی از بانک به بازار سرمایه داشته باشد و سبب رونق بازار سرمایه شود.
این در حالی است که گروه دیگری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که نرخ بهره بینبانکی نباید کاهش یابد زیرا اثرات تورمی شدیدی دارد و اگر نرخ بهره بینبانکی خیلی کاهش پیدا کند، موجب کاهش سود سپردههای بانکی میشود.
بانک مرکزی همچنین برای هفته منتهی به نوزدهم مردادماه حداقل نرخ توافق بازخرید (ریپو) در این بازار را ۲۰ درصد و نرخ اعتبار قاعده مند را ۲۲ درصد اعلام کرد. نرخ سپرده گذاری قاعده مند نیز ۱۴ درصد اعلام شد.
در هفته منتهی به یازدهم فروردین ماه، نرخ سود در بازار بینبانکی ۲۰.۳۶ درصد بود و در صورتی که این نرخ را با نرخ سود در هفته منتهی به نوزدهم مردادماه مقایسه کنیم، افزایشی ۰.۲۳ درصدی را نشان میدهد.
نرخ سود بین بانکی چیست؟
بانکها در پایان دوره مالی کوتاه مدت (روزانه یا هفتگی) با مازاد یا کسری نقدینگی مواجه میشوند که باید آن را به تعادل برسانند.
اگر بانکی با کسری نقدینگی مواجه شود باید با استقراض یا وام گرفتن در صدد جبران آن برآید، از سوی دیگر برای به تعادل رساندنِ مازاد نقدینگی خود نیز باید اقدام به عرضه آن کنند.
بانکها برای اینکه به بانک مرکزی متوسل نشوند بازاری را به نام بازار بین بانکی تشکیل داده که در آن اقدام به عرضه و تقاضای نقدینگی آن هم به صورت وام میکنند.
بنابراین در بازار بین بانکی، انتقال نقدینگی از موسسات مالی دارای مازاد به موسسات مالی دارای کسری وجوه اتفاق میافتد.
بازار بین بانکی موجب میشود که بانکها دیگر برای تامین نقدینگی و منابع مالی مورد نیاز کوتاه مدت خود به بانک مرکزی مراجعه نکنند که خود این موضوع به بانک مرکزی در جهت کنترل حجم نقدینگی کمک میکند.
عمده وامهای بین بانکی دارای سررسید یک هفته و کمتر بوده و نرخ سود بر مبنای نرخ سود بین بانکی تعیین میشود.
نرخ سود بین بانکی متناسب با عرضه و تقاضا، تعیین میشود به طوری که با افزایش تقاضا برای دریافت وام بین بانکی یا عدم عرضه متناسب با آن، نرخ سود روند صعودی یا نزولی به خود میگیرد.
منبع : اگزیم نیوز