رییس اتاق بازرگانی تهران میگوید با وجود آنکه نرخ تورم در ماههای گذشته قدری کاهشی شده اما همچنان این شاخص بزرگترین تهدید پیشروی اقتصاد ایران است.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، مسعود خوانساری در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: تورم منتهی به بهمن ۱۴۰۰ با یک درصد کاهش به ۴۱٫۴ درصد رسیده است، اگر چه خوشبختانه نرخ تورم سالانه روند کاهشی خودش را در چند ماه گذشته حفظ کرده، اما همچنان بسیار بالا و هنوز بیشتر از ۴۰ درصد است. البته به دلیل سیاستهای انبساط پولی در دیگر کشورها به دلیل کاهش آثار همهگیری کرونا، تورم در دیگر کشورها هم در ماههای گذشته رو به افزایش بوده است. تا جایی که برابر گزارش رویترز تورم سالانه منتهی به ژانویه ۲۰۲۲ در آمریکا در مقایسه با دوره مشابه ۷٫۵ درصد رشد داشته است و برای هشتمین ماه متوالی تورم آمریکا به ۵ درصد رسیده و پیشبینی میشود که با افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو روبهرو باشیم که اگر این اتفاق بیفتد، روی اقتصاد جهان نیز اثر میگذارد.
او در ادامه به تورم ترکیه هم اشاره کرد و گفت: تورم ترکیه هم با رسیدن به نرخ ۵۴٫۴ درصد به یک رکورد رسیده و بالاترین نرخ خود در ۲۰ سال گذشته را ثبت کرده است. همچنین طبق ارزیابیهای اولیه اداره آمار اروپا قیمت انرژی نسبت به ژانویه سال گذشته ۲۸٫۶ درصد افزایش داشته که عددی بیسابقه است و شاخص تورم در حوزه یورو را به رکورد جدیدی رسانده است. قیمت کالاها و خدمات در این ماه در اتحادیه اروپا افزایش ۵٫۱ درصدی داشته که این بالاترین شاخص تورم از سال ۱۳۹۹ یعنی از زمان تغییر سیاست اقتصادی اروپا به یورو بوده است.
رییس اتاق تهران در ادامه به بررسی مباحث اقتصادی کشور پرداخت و گفت: حجم تجارت خارجی کشور در ۱۱ ماه گذشته ۹۰ میلیارد دلار بوده که نسبت به سال گذشته ۳۸ درصد رشد داشته است. طبق این آمار هم صادرات و هم واردات در ماههای گذشته رشد کرده است. همچنین حجم ترانزیت کالا در مسیر ایران به ۱۲ میلیون تن رسیده که نسبت به سال قبل ۷۰ درصد رشد داشته است. البته اگرچه این رشد قابل توجه بوده اما نسبت به جایگاه ایران و موقعیت جغرافیایی کشور ما، رقم بسیار پایینی است.
خوانساری افزود: باتوجه به اینکه کشور ما با ۸ کشور محصور در خشکی همسایه است، موقعیت منحصر به فردی دارد و میتواند هاب هم دریایی و هوایی منطقه باشد و هم به شاهراه شرق به غرب و جنوب به شمال تبدیل شود. با این حال متاسفانه در دهههای اخیر از این ظرفیت غافل بودهایم و میبینیم مسیرهایی که برای تجارت بینالمللی طراحی میشود، مانند ابتکار کمربند-جاده، اغلب ایران را دور زده میزنند و در کریدورهای هوایی، زمینی و حتی مسیرهای انتقال نفت و گاز هم کشور ما را نمیبینند. ایران موقعیت جغرافیایی ویژهای دارد و این فرصت، علاوه بر موقعیت مهم استراتژیک و سوقالجیشی، میتواند برای کشور درآمدهای ارزی بسیار زیادی داشته باشد.
خوانساری در بخش دیگری از صحبتهایش به اثرات اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین پرداخت و گفت: در کنار این تحولات که به آنها اشاره کردم، هفته گذشته شاهد بروز درگیری و جنگ بین روسیه و اوکراین بودیم که اثرات بسیار زیادی در اقتصاد جهان داشته و خواهد داشت. هنوز اثر همهگیری کرونا بر اقتصاد جهان تمام نشده، جنگ روسیه و اوکراین شرایط اقتصادی دنیا را با بحرانی تازه مواجه کرده است. تاکنون قیمت نفت، گاز، انرژی، فلزات، گندم، ذرت، روغن آفتابگردان و هزینههای حملونقل و بیمه نوسان کرده و افزایش یافته است.
او گفت: صادرات کالایی (بدون نفت خام) ایران به کشور روسیه در ۱۱ ماهه گذشته ۵۳۹ میلیون دلار و صادرات به اوکراین ۶۷ میلیون دلار بوده است. در مقابل واردات ما از روسیه یک میلیارد و ۴۵ میلیون دلار و از اوکراین حدود ۱۱۲ میلیون دلار طی همین بازه زمانی بوده است. به طور طبیعی باتوجه به تحولات اخیر و محدودیتهایی که بر اثر جنگ برای تجارت با این دو کشور به وجود میآید، باید به فکر جایگزینی برای واردات و صادرات از این دو کشور باشیم.
خوانساری ادامه داد: این دو کشور حدود ۲۹ درصد از صادرات گندم، ۱۹ درصد از صادرات ذرت و ۸۰ درصد صادرات روغن آفتابگردان جهان را به خود اختصاص دادهاند. کارشناسان سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) معتقدند شرایط حاضر باعث ایجاد ناامنی در بازار جهانی غذا به خصوص در خاورمیانه خواهد شد زیرا کشورهای خاورمیانه ۷۰ درصد نیاز غلات خود را از روسیه و اوکراین تامین میکنند و با طولانی شدن جنگ این اثرات بسیار بیشتر و جدیتر خواهد شد.
رییس اتاق تهران با اشاره به این که میزان صادرات کل روسیه ۴۲۵ میلیارد دلار است که حدود ۲۷۵ میلیارد دلار آن به صادرات نفت و گاز اختصاص دارد، گفت: به طور طبیعی جنگ کنونی هم روی اقتصاد روسیه اثر میگذارد و هم اقتصاد جهانی را متاثر خواهد کرد؛ تا جایی که اثرات شدید آن را روی قیمت جهانی نفت، بنزین و گاز را هم اکنون میبینیم و قیمت نفت تا این لحظه به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه رسید.
خوانساری افزود: ادامه جنگ روسیه و اوکراین برای اقتصاد جهانی بسیار خطرناک است و امیدواریم هرچه سریعتر این بحران حل شود، البته در این بین ما با خبرهای خوبی که از وین میرسد روبهرو هستیم؛ اگر توافق بینالمللی در خصوص برجام نهایی شود و به سرانجام برسد، با توجه به تورمیکه در ترکیه به وجود آمده و بالا رفتن قیمت نفت میتوانیم از این موقعیت به خوبی بهره برده و تنگناهایی که در سالهای گذشته وجود داشته را کاهش دهیم.
منبع : ایسنا