همتی گفت: دولت باید شرایطی را به وجود بیاورد که صادرکننده با افتخار میزان صادرات خود را اعلام کند.
در سال های اخیر تحریم های ظالمانه و شیوع ویروس کرونا درآمدهای حاصل از فروش نفت کشور را با کاهش روبرو کرده است اما این موضوع موجب شد که توفیقی اجباری نصیب اقتصاد کوچک غیرنفتی کشور شود تا بتواند با استفاده از فرصت پیش آمده در اقتصاد کشور ایفای نقش کند که البته این مسیر جدید نیز تا امروز خالی از چالش و مخاطره نبوده است. با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه سال جاری فعالان تجاری بر این امید هستند که دولت جدید چالش ها و دغدغه های آنها را شناخته و در صدد رفع آنها باشد. اما این چالش ها کدامند؟ خبرنگار سرویس تجارت گسترش نیوز در همین رابطه گفتگویی را با فریدون همتی، فعال تجاری و عضو اتاق بازرگانی ارومیه ترتیب داده است که در ادامه مطالعه خواهید کرد. با گسترش نیوز همراه باشید.
همتی در ابتدای این گفتگو اظهار داشت: سال گذشته دو عامل اساسی شیوع ویروس کرونا و تحریم هایی که سابقه چند ساله دارند و اخیرا بر شدت آنها افزوده شده است حوزه تجارت خارجی کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده اند. این موارد دولت را به شدت در تنگنا قرار داد اما نباید فراموش کرد که برخی سیاست گذاری های بانک مرکزی در خصوص حمل و نقل کالاها و ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان سیاست هایی به شدت انقباضی بودند.
وی افزود: در بخش حمل و نقل صادرکنندگان کشور همواره با مشکلات فراوانی روبرو بوده اند. بانک مرکزی در خصوص رفع تهدات ارزی و تعلیق کارت های بازرگانی نیز سخت گیری های زیادی انجام داد. در موقعیت کنونی که به معنی واقعی در جنگ اقتصادی هستیم نباید تا این اندازه عرصه را برای فعالان تجاری کشور سخت می کردند.
نایب رئیس اول کمیسیون بازرگانی و حمل ونقل اتاق ارومیه در ادامه عنوان داشت: در حالت بحرانی که صادرکننده قادر به وارد کردن ارز از طریق مبادی قانونی به کشور نیست موضوع تعلیق کارت های بازرگانی به علت تعهدات ارزی اقدام درستی نبود که متاسفانه بانک مرکزی به انجام آن مبادرت کرد.
همتی در ادامه با اشاره به از بین رفتن میوه های صادراتی در سردخانه ها، گفت: متاسفانه این میوه ها به دلیل سختگیری های صادراتی بانک مرکزی به کشورهای هدف صادر نشدند و امروزه نیز با قیمت اندک هم خریدار ندارند و باید به کارخانه ها فرستاده شوند. این ضربه بزرگی است که هم به صادرکنندگان و هم تولیدکنندگان وارد شده است.
رفع موانع از مسیر صادرات
وی افزود: صادرکننده به مثابه شُش برای جامعه است. صادرکنندگان با فعالیت های تجاری خود ارز وارد کشور می کنند و در نتیجه وضعیت اقتصادی کشور را بهبود می بخشند. به عنوان مثال ارز حاصل از صادرات ایران به هندوستان به صورت دارو به کشور بازگردانده می شود. تنها همین موضوع اهمیت حمایت از صادرکنندگان در شرایط جنگ اقتصادی کنونی را به خوبی نشان می دهد.
همتی در بخش دیگری از صحبت های خود به عملکرد دولت کشورهای پیشرفته در قبال صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: این کشورها با درک صحیح اهمیت صادرات برای توسعه اقتصادی کشور، برای صادرکنندگان جایزه های صادراتی درنظر می گیرند. صادرکنندگان داخلی نیز با درک شرایط کنونی جامعه خواهان جایزه صادراتی نیستند اما رفع موانع از مسیر صادرات کمترین خواسته یک صادرکننده از دولت است.
این فعال تجاری کشور ضمن تاکید بر اینکه دولت نباید خودتحریمی کند، خاطرنشان کرد: افرادی که امروزه مشغول به صادرات هستند سرمایه خود را در معرض خطر بزرگی قرار داده اند؛ چرا که در شرایط تحریمی انتقال پول از مبادی قانونی انجام نمی شود و از همین رو سرمایه صادرکننده کشور در معرض خطر قرار می گیرد. بنابراین دولت حتما باید فکری در این خصوص داشته باشد. دولت باید شرایطی را به وجود بیاورد که صادرکننده با افتخار میزان صادرات خود را اعلام کند نه مانند شرایط امروزی که صادرکننده حتی جرات ندارد به دلیل مسائل تعهدات ارزی با کارت بازرگانی خود اقدام به صادرات کند.
همتی با اشاره به اینکه صادرکنندگان سربازان خط مقدم جنگ اقتصادی هستند، تصریح کرد: دولت باید این سربازان را مجهز کند تا در جنگ با دیگر رقبا در بازارهای صادراتی توان رقابت داشته باشند و بتوانند از ظرفیت این کشور ها به درستی استفاده کنند. در کسب بازارهای هدف صادراتی کیفیت و قیمت کالاهای تولیدی ما بسیار مهم هستند. در همین راستا صادرکنندگان ما باید با قیمت تمام شده پایین تر و کیفیت بالاتر کالاهای خود را تولید کنند که این موضوع نیز بدون حمایت دولت عملا ممکن نخواهد بود.
بخشنامه های خلق الساعه بلای جان صادرکنندگان
عضو اتاق بازرگانی ارومیه در پایان گفت: متاسفانه بخشنامه های خلق الساعه بلای جان صادرکنندگان شده است و تمام معادلات صادرکنندگان را بر هم می زند. نوسانات ارزی، ضربه غیرقابل جبرانی به میزان صادرات کشور وارد کرده است. در یک سال اخیر نوسانات ارزی ضربه های مهلکی را بر بدنه تجارت خارجی کشور وارد کرده است. صادرکننده محصول خود را با قیمت هر دلار ۲۶ هزار تومان تولید و به کشور هدف صادر کرده و امروزه باید ارز حاصل از صادرات خود را با قیمت هر دلار ۲۰ هزار تومان تحویل بگیرد. صادرکنندگان نیز مانند همه مردم خواهان کاهش قیمت دلار هستند اما به شرطی که این کاهش قیمت با ثبات همراه باشد تا بتوان با توجه به آن برنامه ریزی و صادرات کرد.
- محمد شجاعی
- کد خبر 31123
- بدون نظر
- پرینت