چندی پیش رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از تغییر دامنه نوسان توسط شورای عالی بورس خبر داد و گفت: مقرر شده تا دامنه نوسان خرید و فروش سهام از ۲۵ بهمن ماه از منفی ۲ تا مثبت ۶ درصد تغییر کند.
چندی پیش علی دهقاندهنوی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از تغییر دامنه نوسان توسط شورای عالی بورس خبر داد و گفت: مقرر شده تا دامنه نوسان خرید و فروش سهام از ۲۵ بهمن ماه از منفی دو تا مثبت ۶ درصد تغییر کند. پس از این خبر مهم هر چند انتظار میرفت با اعمال تغییرات جدید در سرمایه، مدار بورس صعودی باشد اما فشار فروش در بازار کماکان مشهود بود و حتی اخبار رشد قیمت جهانی مس و افزایش بهای نفت خام هم برای جذب سرمایهگذاران تاثیر چندانی نداشت و هفته آخر بهمن ماه روزهای پرنوسانی برای بازار سرمایه بود به گونهای که از ۵ روز کاری ۳ روز همراه با رشد و دو روز آن منفی بود.
البته اخیرا سعید اسلامی یکی از اعضای شورای عالی بورس در این باره واکنش نشان داده و گفته است؛ اظهارنظرهای متفاوت از سوی برخی از فعالان بازار باعث شده شاهد نوسان دارای هیجان در بازار باشیم و به این موضوع اشاره کرده که سهامداران به هیچ عنوان نباید منابع مالی ضروری خود را وارد بازار کنند و ما در زمان روند صعودی بازار شاهد آن بودیم که برخی از سهامداران اقدام به فروش مسکن و خودروی خود میکردند تا بتوانند سرمایههای خود را برای کسب بازدهی بیشتر وارد بازار کنند.
به گفته او اگر ریسکها کنار گذاشته شوند، تردیدی نیست که بازار سرمایه سودآوری بیشتری خواهد داشت به شرط آنکه دیدگاه سهامداران برای سرمایهگذاری در این بازار بلندمدت باشد.
در این رابطه همایون دارابی یکی از کارشناسان بورسی میگوید: خروج این روزهای نقدینگی از بورس کاملا طبیعی است. او در مورد وضعیت این روزهای بورس معتقد است؛ هر ساله با نزدیک شدن به اسفند ماه با کمبود نقدینگی روبهرو میشویم و شاهد خروج نقدینگی از بازار سرمایه هستیم و این موضوع یکی از دلایلی اصلی ریزشهای شاخص بورس در چند روز گذشته بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در ماههای پایانی سال اغلب صندوقهای تامین اجتماعی که نیاز به نقدینگی بیشتری دارند، اقدام به خروج نقدینگی از بازار میکنند و بازار به سمت تعادل نسبی پیش میرود.
این فعال بازار سرمایه در این باره گفت: یکی از دلایل مهم دیگری که باعث شده تا حقیقیها سرمایههای خود را از بورس خارج و به بازارهای دیگر کوچ کنند، این است که هنوز به آینده اقتصادی پیشرو اطمینانی ندارند و بسیاری از تازهواردهای بازار هم با هر پالس منفی، در جایگاه فروش قرار میگیرند و دارایی خود را به هر قیمتی که شده، عرضه میکنند.دارابی تصریح کرد: در حال حاضر سهامداران به دلیل ابهامات سیاسی به سمت صندوقهای با درآمد ثابت رفتهاند البته یکی از اتفاقات مثبتی که در هفته گذشته رخ داد، تصویب لایحه بودجه بود که این امر میتواند اتفاق مثبتی در شرایط کنونی باشد.
اما چشمانداز بازار سرمایه در چند ماه آینده، نوسانی بوده و بعید است که رشد پایداری را در این بازار شاهد باشیم. این فعال حوزه بورس ادامه داد: بسیاری از سهمها هستند که از لحاظ بنیادی از شرایط خوبی برای رشد برخوردارند و میتوانند موقعیت مناسبی از لحاظ خرید برای سهامداران باشند اما بهتر است سهامداران، سهام خریداری شده را برای میانمدت نگه دارند.
سهامداران نگاه بلندمدت داشته باشند
دارابی درباره روند معاملات در بورس گفت: اکنون به هیچ عنوان نمیتوان به صورت شفاف در مورد آینده بازار صحبت کرد زیرا متغیرهای زیادی از نظر مسائل سیاسی و اقتصادی در بازار وجود دارد که هر یک از آنها بر روند بازار تاثیرگذار خواهند بود. اما سهامداران با انتخاب سهمهای مناسب با نگاه بلندمدت، بهترین بازارگردان برای سهم خود خواهند بود.
دارابی با بیان اینکه برخی از سهمها در وضعیت فعلی از ارزندگی خوبی برخوردارند، خاطرنشان کرد: بهای هر تن مس از ۲ هزار و ۴۰۰ دلار در روزهای گذشته به ۸ هزار دلار رسید و قیمت این فلز همزمان با تعطیلات سال نو چینی از ۸۴۰۰ دلار هم عبور کرده است.
او افزود: همچنین قیمت سرب نیز به ۲ هزار و ۱۱۷ دلار و بهای آلومینیوم هم به ۲ هزار و ۸۰ دلار رسیده است و در صورتی که قیمت نفت همچنان افزایشی باشد، سهمهای این صنایع میتواند ارزندگی خوبی برای سرمایهگذاری به همراه داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه به قیمت دلار نیز اشاره کرد و گفت: بیش از آنکه افزایش یا کاهش نرخ دلار در شرایط فعلی حائز اهمیت باشد، ثبات آن مهم است و همین نرخ ۲۵ و ۲۶ هزار تومان دلار برای بازار سرمایه شرایط مساعدی است اما همواره بازار سرمایه به طور مستقیم از روند تورم تاثیر میپذیرد.
تامین کسری بودجه از محل سهام شرکتهای دولتی
بر اساس این گزارش؛ رشد بورس در سال جاری و تشویقهای مکرر دولت به ورود سرمایههای خرد و کلان مردم به این بازار در ماههای ابتدایی سال سبب شد تا بسیاری از سرمایههای سرگردان راهی بورس شده و به سمت این بازار هدایت شوند؛ هر چند که در برخی ماهها جابهجایی منابع از بازار بورس به سمت برخی بازارهای موازی نقدشونده از جمله ملک و املاک و ارز و طلا را نیز شاهد بودیم؛ اما در مجموع بخش عمدهای از نقدینگی متمرکز بر بازار سرمایه شده بود که البته ثمره اصلی آن برای دولت، تامین کسری بودجه خود از محل فروش داراییها و سهام شرکتهای دولتی در این بازار جذاب برای عامه مردم بود.
ضمن آنکه امسال دولت تلاش کرد از طریق فروش اوراق بدهی و سهام شرکتهایش، بخشی از کسری بودجهاش را جبران کند اما با وجود افزایش حجم انتشار اوراق بدهی و فروش سهام شرکتهای دولتی نتوانست به طور کامل منابع مالیاش را از این محل تامین کند. تحلیلگران با استناد به همین موضوع بر این باورند که در سال جدید نیز احتمالا بحران کسری بودجه تشدید خواهد شد به ویژه آنکه بعید نیست بخشی از درآمدهایی که دولت در بودجه شناسایی کرده محقق نشود و اگر کسری بودجه دولت در سال آینده به رشد تورم منجر شود در نهایت باید منتظر رشد شاخصهای بورس باشیم.
از سوی دیگر اگر دولت به وعدههایش برای حجم تامین مالی از طریق فروش سهام شرکتهای دولتی عمل کند احتمالا سال آینده یک سال رویایی از نظر عرضههای اولیه در بورس خواهد بود.
- محمد شجاعی
- کد خبر 29390
- بدون نظر
- پرینت