۱ : مخالفت روسیه با بازنگری برجام
خبرگزاری دولتی تاس چهارشنبه شب به نقل از مقام وزارت امور خارجه روسیه و بدون اشاره به نام و سمت وی نوشت: بازگشت واشنگتن به اجرای تعهدات خود در برجام نباید منوط به اجرای شروط یا تغییر در مفاد برجام شود.
وی افزود: بر این باوریم که بازگشت آمریکا به برجام نباید موضوع معامله یا دلیل برای بازنگری در برجام شود و با تحمیل شروط اضافی بر ایران و سایر شرکت کنندگان در برجام نیز مخالفیم.
مقام وزارت خارجه روسیه گفت: در این مساله نباید وضعیت را پیچیده کرد و چیزی را از نو ابداع کرد. باید بطور کامل از مفاد برجام پیروی کرد.
وی خاطرنشان کرد که برجام در سال ۲۰۲۰ از سوی آمریکا در آزمون سخت قرار گرفت. به رغم حملات مکرر به آن و فشارهای تحریمی، برجام مقاومت کرد و پایدار ماند.
مقام وزارت خارجه روسیه به این نکته نیز اشاره کرد که همه فعالیت های هسته ای ایران تحت کنترل دائمی آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد. همه گام های ایران ازجمله آغاز غنی سازی اورانیوم تا غلظت ۲۰ درصد در این کشور و آماده سازی زیرساخت ها برای تولید اورانیوم فلزی نیز تحت نظارت بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام گرفت.
وی ادامه داد: ایران اعلام می کند که برنامه هسته ای این کشور ماهیت صرفا صلح آمیز دارد و بازرسی های آژانس امکان می دهد تا از صلح آمیز بودن ماهیت این فعالیت ها اطمینان یافت.
روسیه در هفته های اخیر شرکت کنندگان در برجام و نیز آمریکا که در سال ۲۰۱۸ از این توافق بین المللی خارج شده است را از تلاش برای بازنگری و نوسازی برجام برحذر داشت.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در وین در این رابطه، از موضع تروییکای اتحادیه اروپا دربرجام مبنی بر نوسازی آن و ایجاد تغییرات در این توافق بین المللی انتقاد کرد.
اولیانوف روز جمعه در توئیت جدیدی نوشت: تروییکای اتحادیه اروپا (شامل آلمان، فرانسه و انگلیس) خواهان نوسازی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هستند.
وی افزود: موضع دولت جدید آمریکا آنطور که مقامهای آن اعلام می کنند، واقع بینانه تر به نظر می رسد.
نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در وین تصریح کرد: در ابتدا برجام را باید با مشارکت ایران بطور کامل احیا کرد و سپس به مسائل مربوط به آن پرداخت.
با توجه به سیاست های ضدایرانی ترامپ و خروج آمریکا از برجام، آلمان، فرانسه و انگلیس بر حفظ توافق هستهای تاکید کرده و کوشیدند از نابودی برجام جلوگیری کنند.
اما با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن، تروییکای اروپایی مواضع متفاوتتری نسبت به دوران ترامپ اتخاذ کردند.
آنها در این مدت از توافق جامعتر با ایران سخن گفتهاند. در این چارچوب، به نظر میرسد آلمان نسبت به فرانسه و انگلیس نقش فعالتری را برعهده را برعهده گرفته است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز گذشته در گفت وگوی تلفنی با جو بایدن در مورد وضعیت پیرامون خروج آمریکا از برجام با وی مذاکره و تبادل نظر کرد.
۲ : طرح یارانه بنزین به هر کد ملی به کجا رسید؟
مجتبی رضاخواه در رابطه با پرداخت یارانه به هر کد ملی (یارانه بنزین) اظهار کرد: این موضوع در حد پیشنهاد در کمیسیون تلفیق مطرح شد اما به دلیل نبود منابع هنوز رأی نیاورده است اما اگر این اتفاق بیفتد قطعاً گامی در جهت حمایت از عموم مردم کشور خواهد بود.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس گفت: برای رسیدگی به معیشت مردم برنامه های مختلفی در کمیسیون تلفیق مطرح و بررسی شده است.
وی تصمیم کمیسیون تلفیق مجلس مبنی بر حذف ارز رانتی را در راستای حمایت از معیشت مردم خواند و گفت: منابع درآمدی حاصل از حذف این رانت، صرف کمک به معیشت مردم و تولید خواهد شد.
رضاخواه یادآور شد: یکی از نکاتی که تاکنون مد نظر نبوده و در کمیسیون مطرح شد اینکه مبلغ یارانه می تواند متغیر باشد؛ به این مفهوم که در صورت افزایش نرخ ارز و منابع درآمدی حاصل از آن برای دولت و افزایش قیمت کالاها، مبلغ یارانه ها نیز افزایش پیدا کند.
چرا طرح بیمه همگانی مطرح شده است؟
عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه در پاسخ به این سوال که آیا زیرساخت این کار آماده است یا خیر؟ گفت: اگر قرار به پرداخت نقدی این یارانه باشد که زیرساخت خاصی لازم نیست و اگر هم قرار به اعطای کارت اعتباری باشد بانک مرکزی آمادگی خود را اعلام کرده است.
رضاخواه با بیان اینکه ما برای ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و بنیاد مستضعفان تکالیفی را منظور کردیم، گفت: برآورد ما این است که از تکالیفی که بر عهده این ارگان های عمومی گذاشته شده و همچنین با استفاده از امکاناتشان حدود یک میلیون شغل ایجاد شود.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه به موضوعی که هنوز قطعی و رسانه ای نشده اشاره کرد و گفت: ما تصمیم داریم که بیمه همگانی را راه اندازی و حدود هفت میلیون خانوار بدون بیمه را با منابع دولت بیمه کنیم که این کار کمک زیادی به اشتغال و ارائه خدمات درمانی خواهد کرد.
۳ : مذاکرات یک بانک روسی در تهران برای رشد تبادلات پولی
رئیس نمایندگی بازرگانی فدراسیون روسیه امروز در پنل تعاملات بانکی همایش فرصتهای اقتصادی ایران و اوراسیا گفت: ایران و روسیه از طریق میربیزینس میتوانند روابط بانکی را برقرار و مراودات بانکی را ادامه دهند؛ ضمن اینکه چند بانک روسیه نیز میتوانند به این مسیر بپیوندند.
وی افزود: ضمن اینکه یک بانک دیگر نیز در حال حاضر مذاکراتی را در تهران آغاز کرده تا بتوان سطح همکاریها را گسترش داد.
به گفته ژیگانشین، در مراودات تجاری روسیه، بالغ بر ۵۰ درصد از روبل استفاده میشود؛ این در حالی است که صادرات ایران به روسیه در ماههای گذشته به شدت رشد کرده و حجم مبادلات تجاری دو کشور افزایش یافته است؛ ضمن اینکه این رشد علیرغم تحریمها و محدودیتهای بین المللی آمریکا برای ایران بوده است.
۴ : عصر جدید روابط ایران و ترکیه
به گفته مقامات ترکیه، حدود یک میلیون تن کالا از طریق خط آهن میان ایران و ترکیه در سال جاری حمل می شود.
وزارت حمل و نقل و زیرساخت ترکیه اعلام کرد یادداشت تفاهم اخیر امضا شده در نشست نمایندگان راه آهن دو کشور در آنکارا در ۱۲ و ۱۳ ژانویه، عصر جدیدی برای تزانزیت ریلی آغاز خواهد کرد.
در ادامه اعلام این وزارتخانه آمده است، علی رغم همه گیری ویروس کرونا، ۳ سرویس قطار روزانه در میان ترکیه و ایران در سال گذشته رفت و آمد داشت و ۵۶۴ هزار تن محموله را میان دو کشور حمل می کرد.
قطارهای باری نیز میان ترکیه و پاکستان از طریق ایران با تعرفه مشترک در میان این سه کشور حرکت می کنند.
۵ : جزئیات سفر رییس کل بانک مرکزی به عمان
همتی گفت: درصدد هستیم روابط تجاریمان را با عمان به عنوان یک شریک تجاری بیش از گذشته تعمیق بخشیم بنابراین، این سفر فرصتی است که با توجه به تحولات رخ داده در عرصه بینالملل، همکاریهایمان را بسط و گسترش دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی کشورمان روز گذشته به عمان سفر کرد که در نخستین روز این سفر، توسعه روابط اقتصادی و بانکی و بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی برای گسترش همکاریهای تجاری از جمله موضوعات مورد تاکید طرفین بوده است.
عبدالناصر همتی در روز سه شنبه (۱۳۹۹/۱۱/۷) به دعوت مقامات عمانی برای دو روز عازم مسقط شد و با توجه به شرایط جدید بینالمللی درباره تعمیق روابط بانکی و تجاری دو کشور، مذاکره کرد.
در بدو ورود رئیس کل بانک مرکزی به عمان با وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد که توسعه روابط اقتصادی و بانکی از موضوعات مورد تاکید دو کشور در این ملاقات بود.
سپس وی با وزیر صنعت و تجارت این کشور ملاقات کرد که در این جلسه، همتی عمان را شریکی راهبردی برای ایران تعریف کرده و بر بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی برای گسترش همکاریهای تجاری تاکید کرده است.
در این زمینه، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: درصدد هستیم روابط تجاریمان را با عمان به عنوان یک شریک تجاری بیش از گذشته تعمیق بخشیم بنابراین، این سفر فرصتی است که با توجه به تحولات رخ داده در عرصه بینالملل، همکاریهایمان را بسط و گسترش دهیم.
علاوه براین، طبق گفته وی میتوان از ظرفیت و همراهی بخش خصوصی دو کشور برای بهبود سطح و حجم تجارت میان دو کشور بهره گرفت که همتی برای تحقق این مهم پیشنهادات خود را به طرف عمانی ارائه کرد.
همچنین در این نشست، قیس بن محمد الیوسف، وزیر صنعت و تجارت عمان، ضمن استقبال از پیشنهادات ارائه شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی و هیات همراه، تأکید کرد که این کشور تلاش خود را به منظور ایجاد و گسترش روابط تجاری با ایران به کار خواهد گرفت.
طبق این گزارش، از آنجا که سفر همتی به عمان دو روزه است، امروز نیز مذاکرات وی با مقامات عمانی با تمرکز بر مسائل بانکی و مالی به رئیس بانک مرکزی این کشور ادامه خواهد داشت.
گفتنی است که در این سفر، معاونان وزارت خانههای صمت و بهداشت و معاون ارزی بانک مرکزی همراه رئیس کل بانک مرکزی کشورمان هستند.
۶ : سوئیفت ملی با عنوان سپان راه اندازی شد
عزیز منصوری در پنل تعاملات بانکی همایش فرصتهای اقتصادی ایران و اوراسیا با بیان اینکه تجارت آزاد نیازمند ملزوماتی در تبادلات بانکی است، گفت: در قالب سیاستهای پولی موجود ممکن است تجارت ما نتواند پاسخگوی نیازهای پولی و بانکی باشد بنابراین میتوانیم با انعقاد تفاهم نامه پولی و بانکی میان ایران و اوراسیا خصوصاً روسیه و ارمنستان به این نیاز تعاملات بانکی پاسخ دهیم.
منصوری افزود: در دوره تحریمها تجارت ما با روسیه و ارمنستان افزایش یافت که نشان میدهد تحریمهای بانکی نمیتواند مانعی بر سر راه تعاملات تجاری باشد.
رئیس اداره همکاریهای چند جانبه تجاری مالی وزارت امور خارجه یادآور شد: دلار زدایی میان کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا باید از مرحله حرف زدن عبور کند و اجرایی تر شود.
به گفته این مقام مسئول در وزارت خارجه، در حال حاضر شاهد جنگ ارزی میان کشورها هستیم، گزارشهای منتشره از اتحادیه اوراسیا نشان میدهد که ۴۱.۶ درصد ذخایر ارزی اوراسیا به صورت دلار است، قزاقستان بیشترین ذخیره ارزی دلاری با ۶۰ درصد را دارد و کمترین ذخیره ارزی دلاری در این اتحادیه در اختیار روسیه با ۲۲ درصد است، همچنین تنها ۳۱.۶ درصد تأمین مالی شرکتهای عضو با روبل انجام میشود. همه اینها به این معنی است که در کنار شعارهای دلار زدایی، در بخش اجرا هم اعضای اتحادیه باید اقدامات جدی تری انجام دهند.
منصوری درباره پیمانهای بانکی گفت: بسیاری از کشورها به دنبال سوئیفت های ملی هستند، FBSS به عنوان سوئیفت روسیه، سپان به عنوان سوئیفت ایرانی و بریکس به عنوان سوئیفت مشترک میان کشورهای همکار با روسیه راه اندازی شدند. همچنین در مطالعهای که یکی از پژوهشکدههای داخلی انجام داده سوئیفت چینی یکی از گزینهها مناسب برای تبادلات بانکی معرفی شده که در آن ۱۲ بانک چینی که حتی در شرایط تحریم هم امکان مبادلات بانکی و تجاری ما از طریق آن وجود دارد شناسایی شده است. در این بانکها نه سهامدار آمریکایی وجود دارد و نه شعبهای در آمریکا دارند.
رئیس اداره همکاریهای چند جانبه تجاری مالی وزارت امور خارجه بانک توسعه اوراسیا EBD با حضور ۵ کشور عضو اتحادیه اوراسیا و تاجیکستان به عنوان یکی از سهامداران این بانک تأسیس شده که بانک توسعهای بوده و به پروژههای عمرانی که امکان تأمین مالی از طریق منابع بین المللی را ندارند کمک میکند.
وی از دیگر گزینههای جایگزین دلار را طلا در تبادلات ایران با اتحادیه اوراسیا عنوان کرد و گفت: روسیه رتبه چهارم در ذخایر طلا در دنیا را دارد، قزاقستان نیز از کشورهای دارای ذخایر طلای بالاست که میتوانند در مبادلات تجاری با ایران از این فلز ارزشمند به جای دلار استفاده کنند.
به گفته منصوری رمز ارزها از ابزار نوین تبادلات بانکی تجاری است که میتواند جایگزین دلار شود.
۷ : رکود تورمی در بازار املاک تجاری
بررسی میدانی املاک تجاری نشان می دهد با وجود آن که کرونا وضعیت کسب این واحدها را دچار مشکل کرده اما همچنان نرخ اجاره آنها رشد داشته است .
یکسال از شیوع اپیدمی کرونا گذشته است ،فضای بیشتر کسب و کارها دچار چالش های اساسی شده است ، برخی از مالکان بزرگ خصوصی ،نهادهای دولتی و حکومتی ، در ماه های ابتدایی کرونا اجاره های واحد های تجاری را به مستاجران بخشیدند. به نظر می آید دنباله دار شدن کرونا می تواند بر بازار املاک تجاری تاثیر گذار باشد .
برخی کارشناسان بر این باورند که بازار خرید و فروش املاک تجاری به دلیل افزایش قیمت زیاد مانند سابق دیگر رونق ندارد. از همینرو بازار اجاره ملک تجاری، خواسته متقاضیان خرید را برآورده میکند. هر چند بازار املاک تجاری متقاضی فراوانی ندارد اما همچنان قیمت این املاک روندی صعودی دارد.
بررسی ۱۰ ملک تجاری در مناطق مختلف شهر تهران نشان می دهد؛ نرخ املاک تجاری در این مناطق نسبت به یکسال گذشته رشدی قابل توجهی داشته است . یکی از مشاوران املاک درباره افزایش قیمت املاک تجاری می گوید بر اساس اصول و استانداردی که در بازار تعریف می شود به طور میانگین هر ملک تجاری باید رشد ۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته داشته باشد .
اما برخی از فروشندگان املاک تجاری از این روند پیروی نکردند و بر اساس افزایش بازار دلار و طلا میزان نرخ ملک تجاری خود را افزایش داده اند و به گفته او این افزایش ارتباط زیادی به منطقه وجانمایی ملک نداشته است و به صورت خودسرانه ، قیمت ها افزایش یافته است . به طور مثال یک مغازه ۱۷ متری در منطقه پونک که ۱۳ سال سن دارد ۲ میلیارد و ۵۵۰میلیون تومان قیمت گذاری شده است که به گفته مشاور املاک منطقه پونک ، این رقم با میانگین قیمت تجاری ها درمنطقه ۲ نزدیک است ،ولی نسبت به سال گذشته این ملک با افزایش ۶۰ درصدی همراه بوده است.
از خرید ملک تجاری چه می دانید؟
صاحبنظران درباره خرید ملک تجاری در تهران می گویند: قبل از اقدام به خرید یک ملک تجاری حتماً گزارشها و استعلامهای قانونی را دریافت کنید. در واقع شما باید بدانید که ملکی که قصد خرید آن را دارید بدون مشکل است و عوارض یا بدهی خاصی به شهرداری، دارایی، بیمه و دیگر سازمانها و ارگانها نداشته باشد. این گزارشها و استعلامات را باید صاحبملک در اختیار شما بگذارد و میتوانید از مشاور املاکی که واسطه شما در این معامله است بخواهید که این موارد را پیگیری کند.
در هنگام عقد قرارداد برای اجاره یا خریدوفروش املاک تجاری عموماً جمله «اسقاط کافه خیارات ولو خیارات غبن فاحش» در قرارداد ذکر میشود. باید بدانید که وجود این جمله در متن قرارداد به این معنی است که خریدار و فروشنده با امضا کردن برگه تنظیم شده قرارداد هرگونه فسخ و پشیمانی در معامله را از خود سلب میکنند. پس قبل از انجام معامله و امضا کردن برگه قرارداد از تمام موارد مطمئن باشید چون بعد از آن امکان فسخ، نشدنی یا بسیار سخت خواهد بود.
ویژگیهای یک ملک تجاری
این نوع از املاک باید دارای در ورود و خروج مشرف به خیابان باشند و در آنها فعالیت تجاری انجام شود. همین ویژگی مشرف بودن به خیابان در مورد زمینهای با موقعیت تجاری هم باید لحاظ شود. داشتن سند تجاری برای یک ملکی که با عنوان تجاری به فروش گذاشته شده است واجب است و داشتن دسترسی مستقل به خیابان (بیرون ملک) هم باید جزو مشخصات آن باشد.
البته املاک تجاریای هم وجود دارند که ورود و خروج به آنها با دیگر املاک مجاور مشترک است مانند مغازههایی که در یک پاساژ یا یک مرکز خرید ایجاد شدهاند. املاک تجاری مانند املاک اداری اجازه نصب تابلو را خواهند داشت و مجوز فعالیت آنها از طرف شهرداری منطقه خودشان صادر میَشود. تفاوت بین ملک اداری و تجاری در این است که در املاک اداری خریدوفروش انجام نمیشود و ولی در املاک تجاری امکان و مجوز خریدوفروش هست.
۸ : زنگنه: وزارت نفت و نیرو باید ادغام شود
وزیر نفت گفت: این روزها که کمبود انرژی اولیه یا اسراف انرژی اولیه را در کشور شاهد هستیم، ضرورت ادغام نفت و نیرو و تشکیل وزارت انرژی بیش از گذشته مشهود است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بیژن زنگنه، وزیر نفت، در ششمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو اظهار داشت: من در گذشته مخالف ادغام وزارتخانه های نفت و نیرو بودم اما امروز این کار را لازم و ضروری می دانم.
وی افزود: این روزها که کمبود انرژی اولیه یا اسراف انرژی اولیه را در کشور شاهد هستیم، ضرورت ادغام نفت و نیرو و تشکیل وزارت انرژی بیش از گذشته مشهود است.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: باید به گونه ای تنظیم کرد که از اول دولت سیزدهم یک وزارت انرژی داشته باشیم که این هم به نفع برق، هم گاز، هم صادرات و هم تأمین انرژی داخلی است.
وی ادامه داد: عدهای در کشور ۴۰ سال تلاش کردند تولید نفت ایران از ۴ میلیون بشکه بیشتر نشود و در این راه به مجلس رفتند و به سایر سازمان ها مراجعه کردند و موفق هم بودند؛ حتی در این مسیر، افراد زیادی را از هستی ساقط کردند؛ این در حالی است که حرکت تولید انرژی در جهان به سمتی می رود که تولید نفت محدود شود.
زنگنه اذعان داشت: من روزگاری را می بینم که تولید نفت ممنوع شود بنابراین اکنون باید تولید نفت خود را افزایش دهیم و ثروت زیر زمینی تجدید ناپذیر را به ثروت روزمینی تجدیدپذیر تبدیل کنیم.
وی افزود: بنابراین باید تولید نفت را انجام دهیم؛ اگر این پول به بودجه برود مریض را مریضتر می کند از همین رو در سال ۷۷ پیشنهاد ایجاد صندوق توسعه را دادیم.
وزیر نفت با بیان اینکه “در افزایش ظرفیت تولید ایران نباید شک کرد”، گفت: همچنین نباید با بهانه ها از این صندوق برداشت کرد.
وی ادامه داد: بیشتر عمر ما در این دولت به تحریم گذشت اما نگذاشتیم توسعه نفت متوقف شود اما به قیمت سنگین اینکار انجام شد؛ کسانی بودند و هستند که می گویند شرکت های اکتشاف و تولید نفت ایرانی گرگ زاده هستند. به عنوان کارشناس و استاد به تلویزیون میروند اما مشخص نیست استاد چه هستند؟ این در حالی است که حتی کسی که متخصص نفت است نیز نمی تواند در مورد قراردادهای نفتی صحبت کند.
۹ : مخالفت با پرداخت یارانه نقدی ۹۱ هزار تومانی
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی اظهار داشت: نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی در بودجه برای سال آینده احتمالا همان ۱۱۵۰۰ خواهد بود چراکه نه دولت و نه مجلس نمیخواهد این رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی ادامه داشته باشد.
سید کمال سیدعلی درباره تصمیم مجلس برای افزایش نرخ ارز ترجیحی به ۱۷۵۰۰ تومان و پرداخت یارانه ۹۱ هزار تومانی اظهارداشت: در ابتدا باید گفت رقمی که از ارز در بودجه تعیین میشود به این معنا نیست که دولت و بانک مرکزی باید دلار را با این قیمت به فروش برسانند.
وی ادامه داد: این نرخ ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان میتواند معدل قیمت گذاری باشد و قطعا به این معنا نیست که اگر دلار در بازار ۲۵ هزار تومان بود، مجبور باشند دلار را ۱۱۵۰۰ یا ۱۷۵۰۰ به فروش برسانند.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی در بودجه برای سال آینده احتمالا همان ۱۱۵۰۰ خواهد بود چراکه نه دولت و نه مجلس نمیخواهد این رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی ادامه داشته باشد.
سیدعلی با اشاره به پیشنهاد پرداخت یارانه نقدی ۹۱ هزار تومانی گفت: معتقدم در شرایطی که دولت با کسری بودجه قابل توجهی مواجه است افزایش یارانه به نفع مردم نیست.
وی افزود: وقتی کسری بودجه برقرار است هرگونه افزایش یارانه کمکی به مردم نمیکند و اتفاقا برعکس، اثر تورمی خواهد داشت و تورم را در نقطه بالا نگه می دارد.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با بیان اینکه باید بتوانیم هزینههای دولت را کاهش دهیم، اظهار داشت: باید بتوانیم جنبههای مالیاتی را شفاف کنیم و افزایش پایههای مالیاتی و کاهش معافیتها راهکار نجات است.
وی با تاکید بر اینکه نمیتوانیم هم کسری بودجه داشته باشیم و هم نوع و سقف یارانه را افزایش دهیم، ادامه داد: برای افزایش یارانهها باید محل تامین درست آن را مشخص کنیم در غیر این صورت تورمزا است.
سیدعلی با بیان اینکه با افزایش نرخ ارز اثر افزایش نرخ بنزین و سوخت خنثی شد، گفت: اگر کسی جرات دارد در باره واقعی شدن نرخ سوخت و برق و گاز صحبت کند. کاهش یارانه پنهان است که میتواند بودجه را واقعی سازد.
وی افزود: در بخش یارانههای پنهان هزینههای زیادی را تحمل میکنیم اما عایدی آن در اختیار اقشار مرفه قرار میگیرد این در حالی است که یارانه باید در اختیار افرادی که در دهکهای پایین هستند، قرار گیرد.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی تاکید کرد: یارانه پنهان در بخش برق، گاز و سوخت بسیار بالا است درحالی که انحراف از هدف داشته و نتوانسته در اختیار مخاطب هدف باشد.
۱۰ : نهادههای مرغداران تخمگذار بهصورت ۱۰۰درصدی تأمین میشود
کارگروه تنظیم بازار روز گذشته مصوب کرد که نهادههای دامی مورد نیاز مرغداران تخمگذار بهصورت ۱۰۰درصدی با محوریت شرکت پشتیبانی امور دام تأمین شود و توسط اتحادیه مرکزی مرغداران تخمگذار میهن در اختیار آنها قرار گیرد.
حسب گزارش ارائهشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تخصیص ۱۰۰درصدی نهاده به واحدهای مرغداری تخمگذار مقرر گردید با محوریت شرکت پشتیبانی امور دام و اتحادیه مرکزی مرغ میهن جهت تأمین نیازهای عمده مراکز اصناف و استان اقدام گردد.
۱۱ : گوشت یخی وارداتی بازار را به آشوب کشید
کارشناسان معتقدند دلیل اصلی بالارفتن قیمت گوشت قرمز در چند روز اخیر مصوبه تنظیم بازار برای قیمت گذاری گوشتها وارداتی است. اصرار بر ادامه واردات گوشت قرمز و قیمتگذاری برای آن درحالی است که آمار نشان از مازاد قابل توجه دام در دامداریهای داخل کشور دارد.
ستاد تنظیم بازار هفته گذشته مصوبه ای را ابلاغ کرد که بر اساس آن قیمت ۷۳ تا ۱۲۰ هزار تومان را برای هر کیلوگرم گوشت گوساله منجمد وارداتی تعیین شد. ابلاغ این مصوبه کافی بود تا کمتر از چند روز بازار گوشت قرمز در کشور دچار نوسان شود.
به گفته کارشناسان مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار دو پیام برای بازار گوشت قرمز داشت؛ پیام اول در حوزه قیمت ها بود و پیام دوم مربوط به تامین می شد، به این معنی که به رغم مازاد تولید داخل همچنان واردات گوشت قرمز ادامه دارد.
ادامه واردات گوشت قرمز در حالی است که آمارها نشان میدهد دامداریهای کشور با انباشت دام مواجه هستند و دامدران داخلی برای فروش دسترج خود دچار مشکل شدهاند.
بر اساس گزارش مرکز آمار فقط در دام سبک در بهار امسال، تعداد ۲٫۹ میلیون رأس گوسفند و بره و ۹۷۷ هزار رأس بز و بزغاله توسط دامداریهای کشور پروار شده است که نسبت به فصل زمستان سال گذشته، به ترتیب بیش از ۵۰ درصد و ۴۴ درصد افزایش یافته است.
گزارش دیگر مرکز آمار میزان تولید گوشت قرمز در سال ۹۹ را بیش از ۸۸۰ هزار تن اعلام کرده است. همچنین گزارش این مرکز نشان می دهد پس از سال ۹۸ به دلایل همچون گرانی و شیوع ویروس کرونا میزان مصرف میزان مصرف گوشت قرمز روند کاهشی داشته و اکنون به ۳۲۳ هزار تن رسیده است.
به این ترتیب فاصله بین تولید و مصرف یا همان مازاد تولید بیش از ۵۰۰ هزارتن رسیده است.
اما عباس قبادی معاون بازرگانی داخلی وزیر صمت روز گذشته در برنامه تلوزیونی میزان مصرف گوشت قرمز را یک میلیون تن می داند و معتقد است به رغم افزیش ۵۰ درصدی تولید همچنان کمبود در تامین نیاز داخلی داریم.
وی بر اساس این ارقام، واردات را توجیه پذیر عنوان کرد.
قبادی تاکید کرد که میزان واردات نسبت به سال های قبل کاهش داشته و تا کنون فقط ۳۳ هزار تن گوشت منجمد داخلی وارد کرده ایم.
توجیهات معاون وزیر صمت برای واردات در حالی است که به گفته کارشناسان در زمان مازاد قابل توجه تولید، حتی واردات یک هزار تن گوشت قرمز نیز می تواند بازار را برهم بزند.
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور، در گفت و گو با خبرنگار ایلنا یکی از این کارشناسان است. وی گفت: بازاری که روند طبیعی خود را طی می کرد و به ثبات رسیده بود با قمیت گذاری و عرضه گوشت های وارداتی بهم ریخته است.
پوریان معتقد است: گوشت یخی وارداتی بازار را به آشوب کشیده است.
وی کمبود گوشت قرمز را در کشور شایعه سازی به نفع واردکنندگان دانست.
پوریان جمعیت دام سنگین آماده کشتار در کشور را تا ۳۰۰ هزار راس و دام سبک آماده کشتار را تا ۴٫۵ میلیون راس اعلام کرد.
وی یادآور شد: همچنین بیش از ۵۰ هزار تن گوشت منجمد در انبار بخش دولتی و خصوصی وجود دارد که آماده عرضه در بازار شب عید است.
به گفت پوریان؛ در حال حاضر بخش خصوصی گوشتهای تولید داخل را با قیمت ۸۵ تومان بصورت عمده عرضه میکند.
وی با اشاره به بسته ماندن مراکز پر مصرف به دلیل شیوع ویروس کرونا تاکید کرد: اگر فرض را بر باز شدن مراکز پر مصرف بگذاریم، تنها با ذخایر شرکت دولتی پشتیبانی امور دام کشور که حدود ۲۰ هزار تن گوشت منجمد است می توان به تمام نیاز بازار پاسخ داد.
پوریان تاکید کرد: با توجه به جمعیتی دامی کشور و ذخایر داخلی، هیچ توجیهی برای ادامه واردات گوشت قرمز نیست.
۱۲ : صنعت مس در چشماندازی رویایی
زامبیا بعد از جمهوری دموکراتیک کنگو، دومین تولیدکننده بزرگ افریقا در مس است، اما در مورد آن تاکنون صحبتی نشده است. با توجه به اینکه صنعت مس با رونق تولید وسایل نقلیه الکتریکی (EV) آینده درخشانی خواهد داشت، فرصتهای بهرهبرداری از مس در کشورهایی مانند زامبیا از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد.
در سال ۲۰۰۰، یک شرکت استخراج به نام Chillerton Group با چهار مجوز استخراج بزرگ برای پوشش دادن سایتهای موجود مس در زامبیا اهدا شد. و این شرکت معدنی با دولت جمهوری زامبیا توافقنامه توسعه منعقد کرد.
در همین رابطه کاران راثی، مدیر هیات مدیره شرکت معدن Chillerton Group، در مورد صنعت مس در زامبیا صحبت میکند؛ حال ما در گسترش نیوز در ترجمهای اختصاصی از وضعیت صنعت مس در زامبیا و آیندهای که برای این بخش در نظر گرفته شده گزارشی تهیه کردیم که در ادامه میتوانید بخوانید:
صنعت مس درحالحاضر در زامبیا چگونه است؟
کاران راثی: صنعت مس زامبیا علی رغم سالها کاهش قیمت مس، به ویژه در توسعه زیرساختها برای حمایت از بخش، به طور مداوم نشانههای خوبی از رشد را نشان میدهد.
زامبیا به عنوان بزرگترین تولیدکننده بازار آزاد در این قاره مکانی خارق العاده برای انجام تجارت است. با توجه به قیمت مس در بالاترین سطح در هشت سال گذشته، تولیدکنندگان شروع به جستوجو برای تکمیل موجودی منابع خود کردهاند. مس طی دهه آینده همچنان به عنوان یک نقش محوری در ثروتهای کشور بازی میکند.
بنابراین، ما در زمینه تأمین داراییهای مس بسیار صعودی بودهایم. چیلرتون کاملاً معتقد است که این صنعت میتواند کشور را به روزهای روشن تری سوق دهد و مقصد جذابی را برای سرمایهگذاران ثابت کند. من درحالحاضر انتظار دارم یکی از معدود شرکتهای استخراج معدن باشد که از یک نیروگاه مس سرمایهگذاری میکنند.
انرژیهای تجدیدپذیر چه کمکی به آینده صنعت مس خواهد کرد؟
تقاضا برای مس در حال افزایش است. تخمین زده میشود که طی دو دهه مصرف آن ۵۰٪ افزایش یابد. بانک جهانی خاطرنشان میکند که حرکت به سمت آینده با کربن کم میتواند به این معنی باشد که مس، همراه با سایر فلزات گرانبها، شاهد افزایش ۱۰ برابری مصرف تا سال ۲۰۵۰ باشد.
این تغییر تاریخی در رفتار مصرفکننده است که تاب آوری عمیق در بازار را تضمین میکند. افزایش شهابی تسلا و به دنبال آن یک رقابت در میان تولیدکنندگان غول پیکر خودرو به سمت الکتریکیسازی خطوط تولید خود، تضمین میکند که تقاضا همچنان قوی و ثابت باقی بماند.
البته، انتقال به سمت انرژی سبز فراتر از اتومبیل هایی است که در آینده در جادههای آینده به نظر میرسند. به گفته مک کینزی، ۷۳٪ تولید برق جهانی تا سال ۲۰۵۰ از طریق منابع انرژی تجدیدپذیر تأمین میشود. با میانگین شش تن مس در هر توربین بادی، شاهد مصارف صنعتی روشنی هستیم که پروژههای بزرگ دولتی و خصوصی آنها را پشتیبانی میکند.
انتقال به اشکال پایدارتر انرژی بر پایه بنیادی از مس بنا خواهد شد که تقاضا برای آن به سرعت در حال افزایش است زیرا کشورهای بیشتری در حال اتخاذ سیاست هایی با هدف دستیابی به اقتصاد خالص صفر تا اواسط قرن حاضر هستند.
نیاز به مس یک امر مهم و مطمئن به نظر میرسد. و با نگاهی به قیمت امروز مس، به نظر میرسد بازارها موافق هستند.
درباره شرکت خود بگویید – در چه نوع پروژه هایی شرکت دارید؟
پروژههای ما در قلب حوضه کاتانگا، مجاور معدن مس Konkola واقع شده است، و دارای یک منبع خارق العاده از مس و کبالت است. این پروژه از تمام زیرساختهای مورد نیاز – راه آهن، جاده، برق و آب – برای تسریع در یک برنامه توسعه قوی برخوردار است.
ما منابع خود را با هدف توسعه دارایی به روشی پایدار و خنثی از کربن توسعه دادهایم. درحالحاضر ما پروژه باطله کم هزینه خود را به مرحله تولید میرسانیم و برنامههای توسعه مداوم برای یک معدن روباز و زیرزمینی بزرگ داریم. ما در تلاش هستیم تا سال ۲۰۲۴ تولید را به حدود ۵۰ هزار تن در سال برسانیم.
ما درحالحاضر بر روی یک آزمایشی دیجیتالیسازی منابع کار میکنیم، این کلید تحول ما خواهد بود. اگرچه در مراحل اولیه هستیم، اما ما همچنان اطمینان داریم که متنوعسازی فناوری، تحولی بسیار ضروری را در بخش معدن ایجاد خواهد کرد.
تأثیر ویروس کرونا را در چگونه مدیریت کردید؟
تأثیر ویروس کرونا در بخش معدن مانند بسیاری از صنایع دیگر بوده است. با این حال، انعطافپذیری نشان داده شده توسط شرکتها و اپراتورها باید تحسین شود. راهاندازی سایت هایی با اقدامات فاصله اجتماعی کار سادهای نیست. خوشبختانه بیشتر معادن به خوبی عمل کرده و از نابودی تولید به علت ویروس کرونا در امان ماندهاند.
مطمئناً، این صنعت با اپیدمیهای بهداشتی بیگانه نیست و این تجربه ارزش آن را نشان داده است. این صنعت باید به چگونگی پیادهسازی فاصله اجتماعی، PPE و آزمایش سریع برای تأثیر بسیار افتخار کند. همچنین ثابت شده است که حمایت ریشه دار بین اپراتورهای خصوصی و جوامع اطراف در شرایط بحرانی چگونه حیاتی است.
برای رشد صنعت مس زامبیا چه مواردی مورد نیاز است؟
من معتقدم که صنعت مس زامبیا باید تلاش کند تا به صورت عمودی به سمت بالا برود، یعنی ارزش افزوده و شروع به تولید محصولات مس / کبالت در کشور کند. این امر میتواند مزایای قابل توجه اجتماعی و اقتصادی را برای کشور فراهم کند.
چه چیزی درحالحاضر در برابر رشد صنعت ایستاده است؟
همانطور که اشاره کردم، در صنعت مس زامبیا ظرفیت استفاده نشده بسیار زیادی وجود دارد، زیرا این کشور هنوز هم تا حد زیادی کشف نشده باقی مانده است. اما اگر اپراتورها و سرمایه گذارانی که آینده زامبیا را منحصر خود بدانند، هیچ یک از اینها محقق نخواهد شد.
بحران Covid-۱۹ همچنین ممکن است این صنعت را وادار کند تا در زنجیره تأمین خود تجدید نظر کنداین میتواند تأثیر زیادی بر روی زنجیره تامین مس داشته باشد. شفافیت باید در سطح گستردهای افزایش یابد و انحصارطلبی توسط برخی از کشورها مسائل خاص خود را دارد.
یکی از نتایج مثبت همه گیری اخیر تسریع در زمینههای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیت (ESG) است.
شرکتهایی مانند شرکت من دارای اهداف مشخص و قابل توجهی برای خنثیسازی کربن هستند. ما میفهمیم که فناوری چگونه میتواند در افزایش بهرهوری نقش داشته باشد و معتقدیم که داشتن ESG نه تنها خوب است، بلکه در هدف هر کسب و کار موفق، به ویژه در بخش معدن مهم است.
۱۳ : نامه مهم جهانگیری به نهاوندیان درباره قیمت فولاد
معاون اول رئیس جمهور در نامهای به محمد نهاوندیان دستور داد شیوهنامه عرضه و تقاضای زنجیره فولاد با تاکید بر حمایت از بازار سهام بازنگری و اصلاح شود.
وی تاکید کرده که هیچ علامت منفی به بازار سهام داده نشود.
دستور جهانگیری برای اصلاح شیوه نامه فولاد پس از آن صادر شد که محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۲۸ آبان ماه در نامهای به جهانگیری خواستار بازنگری در شیوه نامه مذکور شده بود.
۱۴ : واردات خودروی آمریکایی آزاد شد؟
رئیس سازمان ملی استاندارد در نشستی خبری تاکید کرد که با توجه به دستور مقام معظم رهبری امکان ترخیص خودروهای آمریکایی از گمرک وجود ندارد.
نیره پیروزبخت در نشستی خبری درباره وضعیت ترخیص خودروها از گمرک گفت: عموما مشکلات ترخیص کالاها در گمرکات، مربوط به مسائل بانکی یا نداشتن ثبت سفارش است. در بحث خودروهای بنز، بی ام دبلیو و پورشه که اخیرا خبرساز شد هم فقط بحث استاندارد نبوده و قوانین و مقرراتی هم مانند مقررات گمرکی یا اظهار نشدن کالا هم دخیل هستند.
وی افزود: همچنین بر اساس دستور صریح مقام معظم رهبری خودروی آمریکایی، حتی اگر در کشور دیگری تولید شده باشد یا اگر خودرویی محصول کشور دیگری باشد، اما در آمریکا تولید شده باشد، اجازه ورود به کشور ندارد که این موضوع به صورت بخشنامه به گمرکات کشور ابلاغ شده است.
۱۵ : دولت پول را به جیب کشاورز خارجی میریزد
عدم حمایت از کشاورزان داخلی در سالهای گذشته باعث شده در برخی از محصولات کشاورزی که اتفاقا اساسی و استراتژیک برای کشور است وارد کننده باشیم و سالانه ارز زیادی از کشور خارج شود، کارشناسان معتقدند ظرفیت های تولید و رسیدن به خودکفایی در بسیاری از محصولات وجود دارد که اگر حمایت جدی شود دلارهای ما به جیب کشاورزان خارجی سرازیر نخواهد شد.
گندم یکی از این محصولات است که اگرچه به گفته مسئولان خودکفا هستیم اما این خودکفایی به گفته کارشناسان پایدار نیست و برخی سالها شده که وارد کنیم از جمله پارسال ۳ میلیون تن گندم وارد کردیم و چون خرید دولت امسال هم بیشتر از پارسال نیست برخی می گویند امسال نیز گندم و ارد خواهیم کرد.
محصول اساسی دیگر خوراک دام و طیور است که سالانه بیش از ۴.۵ میلیارد دلار ارز برای واردات اینها از کشور خارج و به جیب کشاورزان خارجی می رود و در تامین اینها نزدیک به ۸۰ درصد وابسته به واردات هستیم.این در حالی است که قیمت انواع محصولات کشاورزی بویژه محصولات اساسی روز به روز افزایش می یابد و احتمال خروج ارز از کشور را بیشتر می کند مثلا قیمت همین نهاده ها به گفته دبیر انجمن خوراک دام و طیور طی سه ماه گذشته ۳۳ درصد رشد کرده و مفهوم آن این است که به همین نسبت باید ارز بیشتری برای واردات این محصولات بپردازیم.
کارشناسان تاکید می کنند که واردات گندم بیش از دو برابر قیمت داخل برای کشور تمام می شود و اگر از کشاورز داخلی حمایت شود این ارزاز کشور خارج نمی شود.
*قیمت گندم اصلاح نشود قاچاق به خارج بیشتر می شود
اگر قیمت گندم در داخل اصلاح نشود تفاوت قیمت با کشورهای دیگر باعث افزایش قاچاق می شود همچنانکه در سالهای گذشته هم بارها شاهد بودیم. نکته دوم اینکه گندم ارزان در کشور باعث قاچاق آرد ودر حقیقت قاچاق گندم می شود و البته بی نظارتی و سیاست های نادرست هم این مسئله را تشدید می کند.
یک نانوا به گفت: اتفاقاتی در حوزه نانوایی و قیمت نان و تقسیم آرد در حال وقوع است که واقعا فاجعه هست، آرد دولتی (یک گونی ۴۰ کیلویی) حدود ۳۵ هزار تومان، آرد نیمه دولتی ۵۰ هزار تومان، آرد آزاد ۱۲۵ هزار تومان، آرد نول قنادی ۲۰۰ هزار تومان، خود این تنوع قیمت ها و اختلاف زیاد قیمت ها موجب فساد در شبکه توزیع می شود.
قیمت نان بربری دولتی در شهرستان ها ۸۵۰ تومان هست که معمولا ۱۰۰۰ تومان می فروشند، پخت یک گونی آرد تقریبا ۱۲۰ هزار تومان دخل می دهد قطعا یک نانوایی دولتی ترجیح می دهد که سهمیه آرد خود را به قیمت آزاد (۱۲۵ هزار تومان) بفروشد تا اینکه بخواهد آن را بپزد. چون اگر بپزد سود بیشتری نمی کند. فقط زحمت زیادی باید بکشد و در ضمن گاز و آب و برق و … باید استفاده کند.
وی ادامه داد با توجه به اینکه قیمت نان خیلی پایین است، برخی از نانواها هستند که نان را برای گاوداری ها می پزند. یعنی برای یک گاودار صرفه دارد که به جای ذرت و کنجاله و یونجه و … از نان برای تغذیه دام استفاده کند.
این نانوا افزود: قیمت گندم هر کیلو تقریبا ۵ هزار تومان است. برای یک گونی ۴۰ کیلویی آرد، حداقل ۴۰ کیلو گندم نیاز هست. در حال حاضر نانوا به صورت سیستمی سفارش آرد می دهد مثلا دو تن، قیمتش به نرخ نیمه دولتی می شود دو میلیون و پانصد هزار تومان می شود فردا ازکارخانه تولید آرد زنگ می زنند و می گویند ۵ میلیون به حسابت می ریزیم آردت رو به ما بفروشید و نانوا هم قبول می کند همچنین از افراد دیگر هم به این طریق خریداری می کنند. شاید روزانه کارخانه ۲۰ تن آرد به همین شیوه ذخیره می کند. در عوض ۲۰ تن گندمی رو که برای تولید این آرد از دولت می گیرد مستقیم به خارج از کشور قاچاق می کنند. این اتفاق در برخی از کارخانه های تولید آرد هم اکنون در حال وقوع است و ….
رفتارهایی شبیه این در بقیه صنایع از جمله، روغن، شکر، مرغ، گوشت قرمز و … اتفاق می افتد. در نهایت یارانه ای که دولت برای این کالاها در نظر گرفته دست مردم نمیرسد و یکسری دلال این وسط سود می کنند.
*وضعیت قیمت گندم در بازارهای جهانی
بررسی آمار تولید و قیمت گندم در بازارهای بین المللی حکایت از افزایش سریع قیمت این محصول به ویژه در سال گذشته دارد، قیمت گندم تنها در سال گذشته ۱۴.۶۳ درصد رشد داشته و در ۴ سال گذشته هم قیمت ها کاملا افزایشی بوده است.
۱۶ : بانکها نباید وارد بورس میشدند
یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه دلیل شرایط کنونی بازار سرمایه سوءمدیریت مسئولان این حوزه است، اظهار کرد: البته مردم نیز با بیاحتیاطی و عدم توجه به تخصص لازم برای این حوزه اموال اصلی خود را فروختند و پول آن را وارد این بازار کردند و در نتیجه آسیب دیدند.
احمد حسین فلاحی با اشاره به شرایط نابسامان بازار سرمایه گفت: ابتدا تا پایان این موضوع را به دلیل سوءمدیریت میدانم، پیگیریهای این مدت نمایندگان مجلس و گزارشهایی که در این حوزه به مجلس ارائه شده حاکی از این است که دلیل شرایط کنونی بازار سرمایه سوءمدیریت است، آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز به این موضوع اشاره کرده است.
وی افزود: متاسفانه مسئولان حوزه توان مدیریت این بازار را نداشتند، ما شاهد این مهم بودیم که نقدینگی مردم در این بازار جمع شده بود و این تجمع نقدینگی یک فرصت طلایی ایجاد میکرد که ما آن را به سوی مسیر توسعه و تولید در کشور هدایت کنیم، ولی به دلیل اینکه مسئولان این حوزه فاقد مدیریت اقتصادی بودند اکنون شاهد این شرایط هستیم.
نماینده مردم همدان در مجلس تصریح کرد: کارشناسان اقتصادی یکی دیگر از علل وضعیت کنونی بورس را ورود بانکها به این بازار میدانند، بانکها نباید به این بازار ورود پیدا میکردند، من نیز این موضوع را عامل دیگری برای مشکل کنونی این بازار میدانم.
۱۷ : سرمایهگذاران خارجی در ۲۰۲۱ به بازار سهام چین هجوم آوردند
تعداد سرمایهگذاران جدید در بازار سهام چین ۱۸٫۰۲ میلیون نفر در سال گذشته میلادی افزایش یافت و به ۱۷۷٫۷۷ میلیون رسید. برخی از سهام چین بهترین عملکرد را در جهان داشتند.
اطلاعات سازمان سپردهگذاری چین که تجارت سهام در معاملات شانگهای و شنژن را مدیریت میکند، نشان میدهد حدود ۱٫۵ میلیون حساب جدید طی یک ماه به بورس چین اضافه شده است. بازار بورس چین تنها در ماه دسامبر ۱٫۶۲ میلیون سرمایهگذار جدید ثبت کرد یعنی دو برابر ۸۰۹۳۰۰ حسابی که در سال قبل از آن ثبت شده بود.
این افزایش از آنجا ناشی میشود که مردم سراسر جهان طی قرنطینههای کرونا به تجارت سهام روی آوردند.
بورس شنژن چین ۳۸٫۷ درصد رشد کرد و شاخص CSI 300 که ۳۰۰ که سهام برتر بورس شانگهای و شنژن را ردیابی میکند، ۲۷٫۲ درصد در ۲۰۲۰ رشد کرد. شاخص s&p 500 که عملکرد سهام ۵۰۰ شرکت بزرگ در بازار بورس آمریکا را ردیابی میکند، ۱۶٫۲۶ درصد رشد داشت.
بورس چین و هنگ کنگ ۴۰ درصد از عرضه اولیه سهام در ۲۰۲۰ را در اختیار داشتند. بازار بورس شانگهای با ۲۳۳ عرضه اولیه سهام در مقام اول در دنیا قرار داشت.
۱۸ : دلار ۱۵ هزار تومانی به صادرات آسیب میزند
برخی اقتصاددانان معتقدند ارزش واقعی دلار بر اساس واقعیتهای اقتصادی ایران، بین ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان است و پایین تر از آن، به صادرات آسیب میزند و اعداد بالاتر، موجب گرانیهای بیشتر خواهد شد.
برخی اقتصاددانان معتقدند ارزش واقعی دلار بر اساس واقعیتهای اقتصادی ایران، بین ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان است و پایین تر از آن، به صادرات آسیب میزند و اعداد بالاتر، موجب گرانیهای بیشتر خواهد شد. لذا اگر بخواهند دیدگاه علم اقتصاد را پیاده کنند، قاعدتاً باید دلار به همین عدد مورد نظر اقتصاددانان برسد. با این حال، ممکن است دولت بخواهد در سال پایانی اش، دلار را به قیمت نازل تری به دولت بعدی تحویل دهد. اینجاست که پای مداخلات دولتی به وسط کشیده میشود و حتی صحبت از دلار ۱۱ هزار تومانی هم وجود دارد.
دلار که تجربه ۳۰ هزار تومانی هم داشت، اینک به حدود ۲۲ هزار تومان رسیده است. این در حالی است که برای مدتها دلار در حوالی ۲۵ هزار تومان جا خوش کرده بود.
حال سوالات مهم اینها هستند:
۱ – آیا ریزش قیمت دلار ادامه خواهد داشت؟
۲ – اگر قیمت دلار پایین میآید، تا کجا نزول میکند؟
۳ – و سرانجام این که به فرض سقوط قیمت دلار، آیا در عددی پایین تثبیت میشود یا دوباره صعودی میشود؟
واقعیت این است که هیچ کس پاسخ دقیقی برای این سوالات ندارد و هر که با قاطعیت به هر کدام از این سه سوال جواب بدهد، از دانش اقتصادی بیبهره است.
پس ناگزیر هستیم به عامل مهمی که در ایران بر همه شؤون و از جمله اقتصاد اثرگذار است، رجوع کنیم: “سیاست”.
اگر در چند سال اخیر قیمت دلار از حدود ۴ هزار تومان به رقم فعلی رسیده، مهمترین علتش، سیاست بوده است. درست از وقتی که ترامپ امریکا را از برجام خارج کرد، سیر صعودی دلار شروع شد چرا که بعد از آن، دو اتفاق افتاد: صادرات ایران به شدت کاهش یافت و ارز حاصل از صادرات نیز عمدتاً به کشور بازنگشت.
بدین ترتیب، روند ورود دلار به ایران که همیشه جریان داشت، تقریباً متوقف شد. معلوم است که وقتی دلاری نیاید، قیمت آن بالا میرود.
با روی کار آمدن جو بایدن، به طور جدی ممکن است تغییری در رویکرد امریکا نسبت به برجام صورت پذیرد و سختگیریهای امریکا نسبت به کشورها برای تعامل اقتصادی با ایران کاهش یابد.
هر چه بایدن در اصلاح رفتار غلط ترامپ با ایران تسریع کند، دلارهای بیشتری وارد ایران خواهد شد: هم دهها میلیون دلار بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف جهان و هم دلارهای حاصل از گشایشهای صادراتی.
بدین ترتیب با از سرگیری جریان دلار به ایران، شاهد کاهش قیمت آن خواهیم بود.
اما دلار تا کجا پایین میآید؟ برخی تحلیلگران اقتصادی میگویند دولت نباید حتی در بهترین وضعیت دلاری اش، اقدام به کنترل قیمت دلار برای کاهش آن کند و همه چیز باید بر اساس مقتضیات بازار تعیین شود تا قیمت دلار در ایران هم واقعی شود.
برخی اقتصاددانان معتقدند ارزش واقعی دلار بر اساس واقعیتهای اقتصادی ایران، بین ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان است و پایین تر از آن، به صادرات آسیب میزند و اعداد بالاتر، موجب گرانیهای بیشتر خواهد شد.
لذا اگر بخواهند دیدگاه علم اقتصاد را پیاده کنند، قاعدتاً باید دلار به همین عدد مورد نظر اقتصاددانان برسد.
با این حال، ممکن است دولت بخواهد در سال پایانی اش، دلار را به قیمت نازل تری به دولت بعدی تحویل دهد. اینجاست که پای مداخلات دولتی به وسط کشیده میشود و حتی صحبت از دلار ۱۱ هزار تومانی هم وجود دارد.
اما آیا شاهد تثبیت خواهیم بود؟ باز هم پای سیاست در میان است. همه دولتها دوست دارند وضعیت ارزی کشور را به صورتی آبرومند به جانشینان خود بدهند تا در تاریخ ثبت شود که فلان دولت، دلار را به فلان قیمت تحویل داد.
برای دولت روحانی که در ۴ سال اول واقعاً توانسته بود دلار را زیر ۴ هزار تومان تثبیت کند، بسیار حیثیتی است که اثرات ناشی از سیاستهای ترامپ بر قیمت دلار را کاهش دهد و دستکم تا پایان دورهاش یعنی مرداد ۱۴۰۰ قیمت دلار را تثبیت کند تا ثابت شود که اگر در چهار سال اخیر مردم تحت فشارهای اقتصادی ناشی از صعود دلار بودند، عمدتاً به خاطر فشارهای امریکا بوده است.
به علاوه جریان کنونی حاکم بر دولت، تمایل دارد با سقوط قیمت دلار و بهبود نسبی معیشت، مردم ترغیب شوند که در انتخابات شرکت کنند و به اصلاح طلبان فرصت دهند تا در فضای بایدن، روند برجامی را ادامه دهند. درحالحاضر رغبت عمومی برای شرکت در انتخابات پایین است و این، به نفع گروههای اصولگراست.
با این اوصاف، اگر جریان حامی برجام دوباره در ایران سر کاراید تا با جریان برجامی در امریکا برای لغو تحریمها تعامل کند، میتوان گفت که دلار در قیمت پایین، تا مدتی قابل اعتنا تثبیت میشود. ولی اگر جریان ضد برجامی روی کار بیاید، احتمالاً از فردای اعلام نتایج انتخابات، شاهد افزایش قیمت دلار خواهیم بود.
امروز وزیر نفت ایران اعلام کرد که فروش نفت ایران در روزهای اخیر به طرز چشمگیری افزایش یافته است. این اثرات اولیه رفتن ترامپ و آمدن بایدن است و نویدبخش بهبود نسبی در اقتصاد ایران. باید دید روند سیاست به کدام سو است؟ کسی چه میداند شاید سیاستهای معقول دلار را بشکند و شاید هم نابخردیهای سیاسی آن را از قمیت کنونی هم بالاتر ببرد.
۱۹ : ایران بزرگترین صادرکننده بنزین در منطقه است
علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در حاشیه بیستوپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با اشاره به اینکه در سال ۹۶ ، روزانه ۱۷ میلیون لیتر بنزین وارد کشور میشد، افزود: با ادامه این روند و با توجه به رشد مصرف بنزین، سالانه به حجم واردات اضافه می شد بطوریکه در سال ۹۸ به رقمی در حدود ۳۵ الی ۴۰ میلیون لیتر در روز می رسید.
وی افزود: در سالهای ۹۷ و ۹۸ نه تنها واردات بنزین متوقف شد بلکه از تیرماه پارسال بازاریابی برای صادرات بنزین آغاز و از شهریورماه صادرات به کشورهای دیگر نیز اجرایی شد؛ بنابراین باید گفت نه تنها هیچ ارزی برای واردات بنزین از کشور خارج نشد بلکه کمک قابل توجهی به ارزآوری برای کشور نیز صورت گرفت.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: هماکنون شرکت ملی پالایش و پخش بزرگترین تولید کننده و بزرگترین صادرکننده بنزین در منطقه است که به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، ارمنستان، اذربایجان، کردستان عراق به طور مستقیم بنزین صادر می کند.
صادق آبادی با اشاره به عرضه فرآورده های نفتی در بورس انرژی توضیح داد: هم اکنون ۱۲۰ شرکت با ما همکاری می کنند؛ اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت هیچ یک از شرکت های مذکور با این مجموعه همکاری نمی کردند و این حجم از فروش به کشورهای همسایه اتفاق نمی افتاد.
وی با تاکید براینکه اطلاع رسانی عمومی، شرایط یکسان و فرصت های برابر به ایجاد یک رقابت شفاف منجر میشود، ادامه داد: اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت نمی توانستیم به این میزان از صادرات دست یابیم.
به گفته صادق آبادی بعد از برداشته شدن تحریم ها باید عرضه فرآورده ها در کانال بورس انرژی ادامه پیدا کند.
صادق آبادی درباره مبادلات مالی فروش فرآوده ها در شرایط تحریم تاکید کرد: اقدامات هوشمندانهای برای نقل و انتقال مالی این معاملات انجام شد که در برخی موارد با ریسکهای بسیاری همراه بود.
وی افزود: اما مهمترین نکته این است که با این حجم از فروش، معامله ای نبوده که پولی از دولت ضایع شده باشد و ما درصدد بازگرداندن وجوه حاصل از صادرات باشیم.
۲۰ : یارانه این افراد حذف می شود
یارانه که به عنوان عضو اصلی ردیفهای بودجه به شمار می آید، این روزها توسط مجلس در حال تغییر و تحولات زیادی قرار گرفته است.
شاید یکی از مهمترین محورهای مهم در بودجه ۱۴۰۰ بعد از حذف ارز ترجیحی و تک نرخی کردن آن و همچنین تعیین درآمدهای نفتی، موضوع یارانه ها باشد که با مصوبات اخیر کمیسیون تلفیق بازار آن بیش از پیش داغ شده است.
یکسان سازی در تخصیص مبلغ یارانه به اقشار مختلف همواره مورد بحث بوده که حالا خبر دو سقفی شدن یارانهها در خلال بررسیهای کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ به گوش می رسد. پای افزایش یارانهها که به میان آمد، دوسقفی شدن پرداخت یارانهها هم مطرح شد و دیگر قرار نیست همه یکسان یارانه دریافت کنند. شاید تفکیک یاره بگیران اقدام مثبتی باشد، اما مشخص شدن محل تامین افزایش مبلغ یارانه ها از بحث های پر چالشی بوده که در این زمینه مطرح است.
البته ناگفته نماند موضوع حذف سه دهک بالای جامعه سالهاست مطرح شده که به دلایل نامعلوم یا به عبارت بهتر سهل انگاری دولت و مجلس هیچ وقت اجرایی نشده است. قانونی که اجرایی شدن آن کمک زیادی به از بین رفتن شکاف طبقاتی کرده و توزیع عادلانه ثروت و منابع را در جامعه محقق می کند.
بالاخره ۱۴۰۰ یارانه دهکهای اول حذف میشود؟
اخیرا با تصمیم کمیسیون تلفیق بودجه مجلس مبنی بر تفکیک یارانه بگیران، یا باید فهرستی جداگانه برای تفکیک یارانهبگیران تعریف شود که یارانه نقدی کمتری، نسبت به مددجویان بهزیستی و کمیته امداد و البته یارانه بیشتری نسبت به افراد عادی خواهند گرفت یا اینکه این افراد هم به فهرست مددجویان اضافه خواهند شد.سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه در این باره می گوید: یارانه نقدی در دو سقف پرداخت خواهد شد، به این صورت که ۵۸ میلیون نفر یک مبلغ و از ۵۸ میلیون نفر تا ۸۰ میلیون نفر مبلغ کمتری یارانه دریافت میکنند.
نباید همه مردم یارانه دریافت کنند
برخی نمایندگان معتقدند نباید همه مردم یارانه دریافت کنند. قانون هدفمندی یارانهها با هدف کمک به اقشار کم درآمد جامعه به تصویب رسید، اما متاسفانه این قانون به خوبی اجرایی نشد نباید همه مردم یارانه دریافت کنند و لازم است که یارانه دهکهای بالای جامعه حذف شود.
تخصیص ارز ترجیحی ضربه زدن به تولید و متناقض با سیاستهای توسعه
محمدرضا یزدی زاده تحلیلگر و کارشناس مسائل اقتصادی درباره افزایش یارانهها در بودجه سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: در رابطه با یارانه وارداتی کالاهای اساسی این عنوان به تنهایی آنقدر تناقض با منافع کشور را نشان میدهد که نیازی به اعتراض به حذف ندارد.
او ادامه داد: اگر یارانه را به کالای اساسی تخصیص میدهیم و اعتقاد داریم که آن کالا نیاز اساسی است قطعا تخصیص یارانه و ارز ارزان برای واردات آن کالا و در نتیجه ضربه زدن به تولید داخلی کاری متناقض با اهداف و سیاستهای توسعه کشور است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اگر کالایی اساسی است که باید به سمت تولید آن برویم یا اگر قرار است تولید کننده باشیم، نمیتوان از تولید کننده توقع تولید داشت و در مقابل دولت با تخصیص ارز دولتی و ارزان قیمت دیگران وارد کنند و با تولید کننده رقابت کنند.
یزدی زاده تصریح کرد: اینکه در تولید کالاهای اساسی به جایگاهی دست نیافته ایم، اینکه رهبر انقلاب در مورد نهادههای دامی و امنیت غذایی را مطرح میکنند ناشی از دغدغه ایشان از وضعیت نابسامان و حمایتهای افراطی که صورت گرفته بوده است.
او گفت: نمیتوان انتظار داشت که به کالایی ارز ترجیحی تخصیص داده شود و همان کالا در داخل تولید شود. در این رابطه هدفی که مطرح میشود حمایت از حقوق مصرف کننده است. در رابطه با تولید داخلی کشور امکان کنترل سیستم توزیع را ندارد.
او همچنین ادامه داد: فرایند غلط دسترسی به محصولات کشاورزی مصداق بارز در این زمینه است. کشاورز به اصطلاح سر زمین محصول خود را کیلویی دو هزار تومان به فروش میرساند، اما دست مصرف کننده به مبلغ بالایی میرسد.
کارشناس ارشد مسائل اقتصادی گفت: فرض را بر این میگذارند که کالای خارجی را با ارز ترجیحی وارد می کنند تا به سفره معیشت مردم کمک کنند اما منافع حاصل از این واردات بعلاوه ضربههایی که به بدنه تولید وارد میکند، بیش از هر چیزی مصرف کننده را آزار می دهد.
تورم موجود در کشور ناشی از سیاست های غلط است نه نقدینگی
او افزود: اگر هدف سرکوب مصرف کننده است ابزار آن نابودی تولید نیست. بلکه ابزار آن تقویت بخش دلالی و ایجاد رانت در کشور است. سیستم پرداخت قطعی یارانه قطعا بهترین روش حمایتی است برخی ادعا میکنند تورم ایجاد میشود، تورم امری نبوده که بخواهد ایجاد بشود بلکه وجود داشته و میزان آن کم هم نبوده تورم موجود در کشور ناشی از سیاستهای اشتباه بوده است.
او بیان کرد: مرغ کیلویی ۳۵ هزار تومان با ارز ۴۲۰۰ تومان همخوانی ندارد؛ پس نشان میدهد تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی سیاستی شکست خورده است. این سیاست نه تنها در زمینه حمایت از مصرف کننده و کنترل تورم شکست خورده است بلکه مهمترین ضربه را به بدنه تولید داخل زده است.
قیمت هیچ کالایی را نمیتوان به طور دستوری کنترل کرد
یزدی زاده تصریح کرد: رئیس مجلس گفته است قیمت هیچ کالایی را نمیتوان به طور دستوری کنترل کرد. قیمت ناشی از عرضه و تقاضاست اگر به دنبال کنترل قیمت هر کالایی هستیم باید عرضه و تقاضا را مدیریت کنیم و از طریق مدیریت عرضه و تقاضا باید قیمتها کنترل شوند.
او در پایان یادآورشد: نرخ ارز در بازار اگر بالاست تقاضای بسیاری ایجاد شده است. دلیل بالا بودن نرخ طلا هم ایجاد تقاضاهای غیر واقعی است. طلا در کشور ما وسیله ای برای فرار مالیاتی، رشوه و پولشویی شده است.
افزایش نقدینگی و تورم نتیجه نبود هوشمندسازی کامل نظام رفاه کشور
ایمان اسلامیان کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به مطرح شدن افزایش یارانهها در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ اظهار کرد: باید از چند جنبه به این موضوع نگاه کرد موضوعی که در کمیسیون تلفیق بررسی شده در بعد منابعی در نظر گرفته شده و ممکن است محقق نشود، ولی از جنبه هزینهها وقتی یارانهای مقرر و مصوب شود تکلیفی برای دولت و انتظاری برای عموم جامعه برای دریافت آن ایجاد میشود که باید جدی به آن نگاه کرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: تا زمان هوشمندسازی کامل نظام رفاه کشور و تعیین دقیق افرادی که نیازمند به یارانه هستند یارانههای این چنینی نه تنها منجر به افزایش رفاه نمیشود بلکه حتی باید با افزایش نقدینگی منجر به تورم و گرانی میشود.
اهداف مجلس با وجود خوش نیتی منجر به کوچک شدن سفره مردم می شود
اسلامیان افزود: بیشتر از آن پولی که به عنوان یارانه به افراد پرداخت میشود سفره مردم در پی گرانیها کوچکتر خواهد شد. طرحهای این چنینی مجلس که با هدف اصلاح انجام میشوند به دنبال معیشت مردم است، ولی در نهایت این گونه طرحها تاثیر منفی بر روی سطح معیشت و رفاه جامعه خواهد گذاشت و اهداف مجلس با وجود خوش نیتی در این موضوع محقق نخواهد شد.
تبدیل یارانه از نقدی به بستههای حمایتی و اعتباری
این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: نکته دیگر اینکه بهتر است یارانهها از حالت پرداخت وجه نقدی خارج شده و به صورت غیر نقدی، بستههای حمایتی و اعتباری تبدیل تخصیص یابد.
اسلامیان در پایان یادآور شد: بسیاری از افرادی که یارانه نقدی به آنها پرداخت میشود این مبلغ در سبد درآمد و هزینه آنها عددی نیست و منابعی است که میتوان گفت به هدر میرود.میتوان از اینگونه یارانهها به عنوان یارانههای بی دلیل و و بیهوده در نظر گرفته شود که آثار و تبعات منفی آنها بیشتر از بعد حمایتی تاثیرگذار است.
نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بارها قبل از تغییرات کلان در سطح بودجه سال آتی از حمایت ها ویژه کرونایی و همچنین پابرجا ماندن یارانه در بودجه سخن گفته بود اما به نظر می رسد باید منتظر ساختاری جدید از یارانه ها در سال آتی که سال پایانی دولت است باشیم. البته ناگفته نماند که انتظارات عمومی جامعه قبل از پرداخت انواع یارانه، کنترل قیمت ها و کاهش نرخ تورم اقلام معیشتی است.
- محمد شجاعی
- کد خبر 28565
- بدون نظر
- پرینت