بازرگانان نیوز: محمدعلی خطیبی، درباره تحقق بودجه ۱۴۰۰ با نفت ۴۰ دلار اظهار داشت: تحقق اهداف بودجه با نفت ۴۰ دلار قابل تحقق است به شرط اینکه تقاضای نفت کاهش پیدا نکند، زیرا گسترش کرونا و اعمال محدودیتهای کشورهای مختلف مثل قرنطینه، تعطیلی و منع رفت و آمد مجددا تقاضا را کاهش میدهد، بنابراین شرط اول اینکه مجددا تقاضا از این میزان عرضه کمتر نشود.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: اگر تقاضا از این میزان کمتر نشود، بیماری کرونا کنترل شود، فعالیتها به حالت عادی خود برگردد، بیش از نیاز بازار عرضه صورت نگیرد و مازاد نداشته باشیم، قیمتها منطقی خواهند ماند.
وی گفت: اگر کشورها کاهش تولید را رعایت نکنند، مازاد عرضه بوجود میآید که روی قیمتها فشار میآورد و دوباره روند نرخ را نزولی میکند، در این صورت نباید به نفت ۴۰ دلاری برای بودجه سال آتی امید داشته باشیم.
خطیبی یادآور شد: به شرطی که تقاضا ارزیابی شود، عرضه هم متناسب با تقاضا صورت بگیرد، یعنی مدیریت عرضه با قدرت و دقت توسط صادرکنندگان مهم نفت اعمال شود، نرخ ۴۰ دلار برای نفت مناسب است.
وی در ادامه درباره بازگشت احتمالی نفت ایران به بازار با روی کار آمدن دموکراتها در امریکا و تاثیری که ممکن است روی افزایش عرضه و قیمتها داشته باشد، توضیح داد: اگر افزایش عرضه از سوی کشوری مثل ایران که نمیتوانست صادرات کامل داشته باشد، صورت بگیرد، به همان میزان کشورهایی که جای تولید ما را گرفته بودند باید میزان عرضه خود را کم کنند. یعنی اگر X مقدار تقاضا وجود دارد، عرضه به بازار باید به همان میزان باشد، اگر ایران و یا کشورهایی مثل ونزوئلا و لیبی به شرایط عادی و تولید و صادرات برگردند دیگران باید تولید را کاهش دهند تا میزان نیاز بازار متعادل بماند.
این کارشناس بازار نفت در ادامه با اشاره به تغییر رئیسجمهور ایالات متحده و احتمال تغییر سیاستها در اعمال تحریم علیه ایران گفت: اظهارنظرهای جریان انتخابات امریکا دلالت بر این نداشت که دموکراتها بخواهند تغییری در تحریمهای اعمالی علیه ایران داشته باشند. فعلا شواهدی مبنی بر تغییر سیاستها نداریم، البته شنیدهها مبنی بر این است که اگر دموکراتها سر کار بیایند باب مذاکره با ایران باز میشود، اما مهم این است که ایران بپذیرد و نتیجه مذاکرات مثبت باشد.
وی افزود: به هرحال تغییر سیاستها در مورد تحریمهای ایران زمانبر است. اینکه امریکا به برجام برگردد و حقوق ایران در نظر در گفته شود، یا فصل جدیدی در مذاکرات ایران باز میشود، برخی موضوعات مثل بحث هستهای را بگنجانند و مذاکره کنند، آیا ایران مذاکره جدید را میپذیرد، نتایج مثبت و توافق حاصل میشود، تحریم لغو میشود تا صنعت نفت ایران آزادانه صادرات داشته باشد؟ تا آن زمان چند مسیر وجود دارد که باید طی شود. در هر حال نباید به آمدن بایدن برای لغو تحریمها خوشبین باشیم.