۱ : اولین واکنش بازارهای ایران به انتخابات آمریکا
در اولین ساعات بازگشایی بازارها، در حالی که نتایج انتخابات امریکا از سوی رسانهها لحظه به لحظه پوشش داده میشود، بازارهای ایران با رشدی قابل توجه همراه بودند.
رقابت عجیب و تنگاتنگ ترامپ و بایدن حالا به مسالهای بسیار مهم برای تمامی جهان تبدیل شده است و رصد بازارها نشان از تحولات جدی نه فقط در بازار ایران که در بازارهای جهانی دارد.
بر اساس این گزارش قیمت دلار در اولین ساعات فعالیت بازار در صرافیهای بانکی و در بازار آزاد با افزایش روبرو شد. مهمترین دلیل افزایش از سوی صرافان نااطمینانی نسبت به نتایج انتخابات امریکا اعلام شده است بهای هر دلار در صرافی های بانکی برابر با ۲۸ هزار و ۵۸۰ تومان گزارش شده است که رشدی اندک را در قیاس با روز گذشته نشان میدهد. همچنین صرافان بانکی همچنان از اعلام قیمت خرید دلار خودداری کرده و نسبت به خرید دلار از مردم اقدام نمی کنند. رشد قیمت ها در صرافی های بانکی بهای هر دلار را به محدوده ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار آزاد رساند.
بر این اساس با رشد بهای دلار در حالی که قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی با کاهشی قابل توجه همراه شده است تا این ساعت قیمت هر اونس نزدیک به ۱۶ دلار و ۴ سنت کاهش را تجربه کرده است اما تحت تاثیر رشد بهای ارز، قیمت طلا و سکه در ایران روندی افزایشی را طی کرد. در اولین ساعت بازگشایی بازار بهای هر قطعه سکه طلای طرح جدید با پذیرش رشدی معادل ۷۰۰ هزار تومان به محدوده ۱۵ میلیون و دویست هزار تومان رسید اما پس از آن بار دیگر به قیمت ۱۴ میلیون و ۹۵۰ تومان برگشت.
بهای هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز ۱۴ میلیون تومن گزارش شده است. سایر قطعات سکه نیز با رشد بین ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان لعالیت خود را آغاز کردند. هر قطعه سکه نیم هفت میلیون و هفتصد هزار تومان و هر قطعه سکه ربع پنج میلیون و سیصد هزار تومان قیمت خورد. سکه گرمی نیز به قیمت ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومن فروخته شد.
امروز بازار طلای جهانی نیز با ریزش قیمت نااطمینانی از آینده نتایج انتخابات امریکا را به نمایش گذاشت. بر این اساس گزارش های رسیده از بازار نفت نیز نشان میدهد.
هر کدام از نامزدها دیدگاههای متفاوت و به واقع در تضاد با یکدیگر را در حوزه نفت دارند. ترامپ تمام تلاش خود را برای ادامهدار شدن حضور امریکا در جایگاه نخست تولیدکنندگان نفت در جهان به کار میگیرد اما بایدن معتقد است باید از نفت عبور کرد و به سمت انرژیهای پاک رفت. در این راستا و روز دوم نوامبر، ترامپ فرمانی را برای حمایت از صنعت نفت و گاز شیل امضا کرد. بر این اساس وزیر انرژی امریکا موظف است، گزارشی «درباره تاثیر اقتصادی ممنوعیت یا محدودیت قابل ملاحظه استفاده از تکنیک شکاف هیدرولیکی و سایر فناوریها» آماده کند. ترامپ بارها عنوان کرده که بایدن میخواهد استفاده از روش فرکنیگ را ممنوع کند. فرمان اخیر ترامپ برای جذب آرای ایالت مهم در صنعت انرژی پنسیلوانیا داده شده است. اویل پرایس مهمترین عامل بر تعداد آرای دو کاندید را سیاستهای محیط زیستی میداند. هر چند اغلب امریکاییها از تغییرات جوی نگرانند اما تولید ناخالص برخی ایالتهای دموکرات وابسته به استخراج نفت و گاز است که همین امر میتواند بر آرای آنها به بایدن تاثیرگذار باشد. پیشبینیها حاکی از آن است که در صورت انتخاب بایدن، تولید نفت شیل تا سال ۲۰۲۱ روزانه دو میلیون بشکه کاهش مییابد.
آخرین اخبار رسیده در خصوص قیمت نفت در بازارهای جهانی در روز شمارش آرا در آمریکا اما نشان از افزایش قیمت نفت دارد.
رویترز گزارش داد: پس از آنکه آمارهای صنعتی نشان داد که میزان ذخایر نفت خام آمریکا شاهد کاهش شدیدی بوده است، قیمت نفت روز چهارشنبه شاهد افزایش حدودا ۲ درصدی بود، اما در حالی که نتیجه انتخابات آمریکا هنوز مشخص نیست، حجم معاملات در بازار امروز پایین گزارش شده است.
ویرندرا چاوهان تحلیلگر بازار نفت در موسسه انرژی اسپکتس در سنگاپور معتقد است: به دلیل نا مشخص بودن نتیجه انتخابات آمریکا تجار معاملات بسیار بسیار کمی را در بازار انجام می دهند. وی میگوید:در ساعات و روزهای آینده قیمتها، بیش از آنکه ناشی از عوامل بنیادین بازار تغییر کند، مبتنی بر جریان های مالی خواهد بود.
۲: آخرین اقدامات دولت برای کاهش قیمت کالاها در بازار از زبان ربیعی
سخنگوی دولت گفت: عرضه مرغ و تخم مرغ در بازار از سوی جهاد کشاورزی انجام خواهد شد که در روند قیمتها تاثیر خواهد گذاشت.
علی ربیعی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران در رابطه با تاکید رهبری برای رصد و کنترل قیمتها و برنامه دولت در این زمینه اظهار کرد: خوشبختانه در چند جلسه اخیر ستاد اقتصادی دولت، این موضوع در دستور جلسه بود. بعضی از افزایش قیمتها به دلیل این است که نتوانستیم ارز را به موقع وارد کنیم کالاها دیر وارد کشور شدند و با تمهیدات انجام شده، استفاده از ارز صادراتی و تهاتر، نهادههایی که روی قیمت مرغ و تخم مرغ تاثیر داشت، مورد توجه قرار گرفت.
وی ادامه داد: با تصمیمی که در مورد گمرک گرفته شد و با ارزهای غیرنیمایی و تمهیدات بانک مرکزی، گشایشی در این زمینه صورت گرفت که بر روی قیمتها تاثیر خواهد گذاشت.
ربیعی تاکید کرد: ستاد تنظیم بازار هم جلسات خود را پیوسته برگزار می کند و تقسیم کاری هم میان وزارت جهاد کشاورزی و صنعت صورت گرفته است تا زنجیره توزیع و تولید را یکجا ببریم.
سخنگوی دولت اظهار کرد: عرضه مرغ و تخم مرغ در بازار سوی جهاد کشاورزی انجام خواهد شد و فکر می کنم در روند تاثیر داشته باشد. با اختیارات داده شده و هماهنگیهای صورت گرفته بخشی از مشکلات در حال مرتفع شدن است. ۲۵ هزار تن برنج ترخیص شده و ذخیرهسازی ما وضع مناسبی دارد.
ربیعی ادامه داد: فکر ما الان به میوه و اقلام مربوط به شب عید معطوف است که امیدواریم با تلاش بانک مرکزی برای تأمین ارز ۴۲۰۰ تومانی و با یکپارچگی ورود، عرضه و فروش نهادهها شاهد کاهش قیمتها باشیم.
وی با اشاره به موضوع قاچاق در مرزها، اظهار کرد: در مورد قاچاق گوسفند تصمیماتی گرفته شد. همچنین صادرات تخم مرغ متوقف شده است تا به تعادل قیمت در بازار برسیم.
۳: اعمال مقررات قرنطینهای ۲۱ میلیون تن محموله وارداتی و صادراتی
مدیرکل دفتر قرنطینهای سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد: ۲۱ میلیون تن محموله گیاهی وارداتی و صادراتی در ۶ ماهه نخست امسال تحت اعمال مقررات و ضوابط قرنطینهای سازمان حفظ نباتات کشور قرار گرفت.
به گزارش روز چهارشنبه وزارت جهاد کشاورزی، «مریم جلیلی مقدم» افزود: امسال با وجود مشکلات ناشی از کرونا ۱۹ میلیون تن محمولههای گیاهی وارداتی و دو میلیون تن محمولههای گیاهی صادراتی پس از ارجاع به کارشناسان قرنطینهای این سازمان، بررسی و مقررات و ضوابط قرنطینهای بر روی آنها اعمال شد.
وی اظهار داشت: تاکنون هیچ محموله گیاهی و نهادههای دامی به دلیل مسایل قرنطینهای در گمرکات کشور معطل نمانده یا دپو نشده است.
مدیرکل دفتر قرنطینه ای سازمان حفظ نباتات کشور خاطرنشانکرد: پارسال مقررات و ضوابط قرنطینهای در مورد ۲۵ میلیون تن محمولههای گیاهی اجرا شد.
آفت جدید وارد مزارع و باغات نشد
جلیلیمقدم، اعمال مقررات و ضوابط قرنطینهای در مورد محصولات گیاهی را برای کنترل و مهار آفات و بیماریها و همچنین تجارت محصولات کشاورزی بسیار مهم و جدی برشمرد و بیانداشت: در سالهای اخیر با اقدامات به موقع قرنطینهای و تدابیر سازمان حفظ نباتات، آفت جدیدی وارد مزارع و باغات کشور نشده است.
وی اظهار داشت: امسال محمولههای گیاهی وارداتی داشتیم که پس از بررسیهای قرنطینهای، به دلیل وجود بیماری و آفات قرنطینهای یا نداشتن شرایط قرنطینهای کشور مرجوع شدند.
مدیرکل دفتر قرنطینهای سازمان حفظ نباتات کشور افزود: در کل، بیشتر محمولههای گیاهی که تاکنون به دلیل آلودگی عودت داده شدهاند، مربوط به چین، هند، پاکستان و عراق بوده است.
وی درباره محمولههای گیاهی مرجوعی و مرجع رسیدگی به آنها، گفت: براساس استاندارد شماره ۱۳ کنوانسیون بینالمللی حفظ نباتات، اگر محموله گیاهی به کشوری وارد شود و شرایط قرنطینهای از نظر آفات و بیماریها نداشته باشد یا مدارک مربوط به محمولهها ناقص باشد، کشور مقصد باید دو نسخه اخطاریه برای کشور مبدا صادرکننده و همچنین دبیرخانه کنوانسیون بینالمللی حفظ نباتات ارسال کند و مسایلی از این دست در اجلاس سالیانه این کنوانسیون مورد بررسی قرار میگیرد.
جلیلیمقدم با بیان اینکه گواهی بهداشت قرنطینهای محصولات گیاهی ایران دارای درجه اعتبار بالا در کنوانسیون بینالملل حفظ نباتات است، اظهار داشت: تعداد اخطارهایی که تاکنون برای محمولههای صادراتی در بخش کشاورزی دریافت شده، بسیار ناچیز بوده است.
وی، درباره صدور مجوز قرنطینه واردات محمولههای گیاهی نیز گفت: در ۶ ماهه نخست امسال ۲۳۰ مورد صدور مجوز قرنطینهای برای واردات محمولههای گیاهی به ثبت رسید.
این مسوول افزود: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و بسته شدن برخی مرزها، صدور مجوز واردات نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بوده است.
۴: بیست و پنج هزار تن برنج رسوبی ترخیص شد
دبیر ستاد تنظیم بازار گفت: طی دو روز گذشته بیش از ۲۵ هزار تن برنج که طی ماههای گذشته در بنادر کشور رسوب کرده بود، ترخیص شد.
عباس قبادی شب گذشته در حاشیه جلسه فوقالعاده ستاد تنظیم بازار که بعد از سخنان مقام معظم رهبری در مورد گرانیهای بی دلیل برگزار شد، گفت: طی این جلسه به گمرک اجازه داده شد تا کالاهای اساسی و کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی را با اخذ تعهد از واردکننده و پس از پرداخت عوارض قانونی به صورت موقت تا ۹۰ درصد ترخیص کند تا کالاهایی که اکنون در بنادر کشور انباشته (دپو) شده است به بازار عرضه شود.
معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: طی دو روز گذشته هم بیش از ۲۵ هزار تن برنج که طی ماههای گذشته در بنادر کشور رسوب کرده بود طی همین چارچوب ترخیص شد.
دبیر ستاد تنظیم بازار بیان داشت: در حوزه مواد پروتئینی مصوب شد که اگر شرایط تولید گوشت قرمز در کشور وجود دارد شرکت پشتیبانی امور دام این کالا را خرید تضمینی و برای تنظیم بازار نگهداری کند.
قبادی اظهار داشت: در بخش گوشت مرغ وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که کشور در شرایط خوبی است، اما بر اساس تصمیمات امروز قرار شد شرایطی فراهم شود تا تحویل نهاده به تولیدکنندگان با سرعت بیشتری انجام شود و امیدواریم که به زودی تولید مرغ را به شرایط خوبی برسانیم تا تنشها در بازار کاهش یابد.
معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت گفت: خوشبختانه در بخش تخم مرغ ثبات نسبی طی ماه گذشته در بازار بوده است و اکنون با قیمتهای مصوب در همه فروشگاهها عرضه میشود.
قبادی درباره افزایش قیمت پوشک بچه افزود: فردا جلسهای با وزیر صمت در این مورد خواهیم داشت و به مردم اطمینان خواهیم داد که اکنون هیچ کالایی در کشور دچار کمبود نیست فقط به نظارت بیشتر در عرضه نیاز دارد که به آن خواهیم پرداخت.
۵: تعیین تکلیف رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورود موقت
توافقات بانک مرکزی، گمرک و وزارت صمت حکایت از تعیین تکلیف رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورود موقت دارد و بانک مرکزی مکلف شده تا منشاء و میزان تامین ارز اظهارنامههای صادراتی را بررسی نماید.
در جریان توافقات صورت گرفته میان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، قرار بر این است که گمرک ایران اطلاعات اظهارنامههای ورود موقت و پروانههای صادرات از محل ورود موقت برای صادرکنندگان مشمول طی دوره زمانی ۲۲ فروردین ۹۷ تا ۳۱ شهریورماه ۹۹ را به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارسال نماید.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این توافق مکلف شده تا در راستای عملیاتی کردن بند ۶-۱ بسته سیاستی نحوه برگشت ارز صادراتی در سال ۹۹ و نحوه رفع تعهد ارز صادراتی ایفا نشده سالهای ۹۷ و ۹۸ صادرکنندگان مصوب روز ۲۲ تیرماه ۹۹ کمیته ماده ۲ شورای عالی هماهنگی اقتصادی، اقدام لازم مبنی بر ایجاد امکانات فنی لازم در سامانه جامع تجارت پیرامون ثبت آماری از محل ورود موقت توسط صادرکنندگان مجاز را صورت دهد.
در عین حال بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز مکلف است منشأ و میزان تأمین ارز صورت گرفته اظهارنامههای صادراتی از محل ورود موقت دریافتی از گمرک ایران را بررسی کرده و میزان تعهدات ارزی صادرکنندگان مربوطه را محاسبه و به دستگاههای ذیربط اعلام نماید.
همچنین مهلت برخورداری از کلیه تسهیلات و خدمات دستگاههای اجرایی تا پایان آذرماه نیز برای صادرکنندگان مشمول این ماده تمدید شده است.