۱: کارمزد معاملات بازارگردانی ۲۰ درصد کارمزد معاملات معمول شد
جلسه شورای عالی بورس، عصر دیروز چهارشنبه، ۱۶ مهر ماه در محل وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.
به گزارش بازار سرمایه، جلسه شورای عالی بورس، عصر دیروز چهارشنبه، ۱۶ مهر ماه در محل وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.
در این جلسه که با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، نماینده اتاق بازرگانی، نماینده کانونها، عضو ناظر مجلس شورای اسلامی، نماینده دادستان و دیگر اعضای این شورا برگزار شد، ضمن بررسی آخرین تحولات مربوط به سهام عدالت گزارشی در خصوص شرکتهای سرمایه گذاری استانی و روند ورود آنها به بازار سرمایه ارائه و مقرر شد شرکتهایی که هنوز اقدامات قانونی برای ورود به بورس را انجام نداده اند، در اسرع وقت اقدام کنند.
بررسی کارمزد حق نظارت سازمان بورس در معاملات بازارگردانی، از دیگر محورهای مطروحه در جلسه عصر دیروز شورای عالی بورس بود.
بر این اساس، شورا با این پیشنهاد سازمان بورس موافقت کرد که سقف نرخ کارمزد خرید و فروش در موضوع بازارگردانی همه نهادهای مالی از جمله صندوق توسعه بازار سرمایه، صندوقهای بازارگردانی و سایر نهادهای مالی که طبق مقررات مجوز بازارگردانی اوراق بهادار قابل معامله در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران دریافت میکنند، ۲۰ درصد سقف نرخهای کارمزد معمول اوراق بهادار (با رعایت حداکثر سقف ریالی مصوب کارمزد) در هر معامله باشد.
۲: تعمیق بازار بورس از طریق عرضه اولیها/دارا سوم هم می آید
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در پی تعمیق بازار بورس از طریق عرضه اولیه بنگاههای بزرگ مقیاس که شاخصهای مناسب دارند، هستیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بحث عرضه سهام ستاره خلیج فارس بعنوان یکی از بنگاههای بزرگ مقیاس به بورس وجود دارد همچنین تصمیم داریم باقیمانده سهام دولت در بانکهای ملت، تجارت و صادرات را در قالب دارا سوم به بورس عرضه کنیم.
وی اضافه کرد: این موارد کمک میکنند که از یک سو سهام دار در بازار سرمایه با تنوع بیشتری مواجه شوند و از سوی دیگر این بازار عمر بیشتری پیدا کند.
دژپسند گفت: حمایتهای دولت از بازار سرمایه و بورس، بنیادین است و در پی مدرن سازی بورس و همچنین افزایش عمق این بازار هستیم.
وزیر اقتصاد افزود: یکی از حلقههای محدود در بورس ایران این بود که بازارگردانی توسط بنگاهها مورد توجه نبود، اما بر اساس مصوبه شورای عالی بورس مقرر شد همه بنگاهها یا خودشان بازارگردانی کنند یا بازارگردان حرفهای داشته باشند که این موضوع به ثبات در بازار بورس کمک میکند.
وی با اشاره به اینکه موضوع فروش اختیاری اوراق تبعی در دستور کار قرار گرفته است گفت: فروش این اوراق در بورس باعث میشود که سهام دار بداند بنگاهش مثلا در ۶، ۹ ماه یا یکسال آینده ارزش سهام خود را با چه نرخی تنظیم میکند که این موضوع نیز به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است.
دژپسند ادامه داد: اقدامات صورت گرفته در بورس توسط دولت دو منظوره است به این ترتیب که هم برای سهامداران حاشیه امن ایجاد میکند و هم بنگاههایی که سهام عرضه میکنند نسبت به سهام بنگاههایشان مسئولانه وارد عمل میشوند.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه نباید بازار بورس را صرفا بر اساس شاخص آن ارزیابی کرد، گفت: بازار بورس ابعادی مختلف دارد تحلیل گرهای مالی در دورهای ترجیح میدهند که سهامی را در اختیار داشته باشند یا نداشته باشند که همین موضوع بیانگر پویایی بازار سرمایه است.
وی افزود: در بازار سرمایه باید کسی ورود کند که عقل محاسبه گری اش بی وقفه کار کند و بتواند در خصوص خرید و فروش سهام تصمیمات مناسب بگیرد چرا که جنس بازار سرمایه، جنس پویایی و محاسبه گری است و حضور عقلانی در این بازار از اهمیت ویژهای برخوردار است.
۳: وزیر صنعت از واگذاری شرکتهای آذرآب، هپکو و واگن پارس خبر داد
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دولت به دنبال واسپاری آذرآب، هپکو و واگن پارس بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی است.
به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، علیرضا رزمحسینی در نشست پیگیری مشکلات شرکتهای آذرآب، هپکو و واگن پارس که با حضور استاندار مرکزی و نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: هپکو، آذرآب و واگن پارس مجموعه کارخانجات استراتژیکی برای کشور هستند که متأسفانه با مشکلات عدیده مدیریتی در چند سال اخیر روبه رو بودهاند.
وی با بیان اینکه این ۳ شرکت مهم باید به مجموعههای توانمندی که توانایی مدیریت آنها را دارند، واگذار شوند، گفت: مسئولان دولت مجدانه خواهان پیگیری و رفع مشکلات این سه مجموعه مهم و فعال شدن آنها هستند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه رفع موانع تولید را در دستور کار داریم، تصریح کرد: فعال کردن واحدهای راکد و رفع موانع تولید را به عنوان یکی از اولویت برنامهها به مجلس ارائه داده و بر همین محور نیز حرکت میکنیم که حل مشکلات این سه کارخانه نیز در همین راستا است.
رزم حسینی با اعلام اینکه مشکلات این شرکتها قابل حل است، اضافه کرد: افزایش اشتغال و تثبیت مدیریتی با واسپاری این مجموعهها به شرکتهای توانمند و ورود سرمایه گذاری جدید محقق خواهد شد.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت تعامل و هماهنگی دستگاههای ذیربط در امر فعال شدن این سه شرکت بزرگ، گفت: مجموعههای بزرگ کشور همانند قرارگاه خاتم الانبیا اگر آمادگی لازم برای فعال کردن این شرکتها را دارند، پای کار بیایند و با این شرکتها وارد انعقاد قراردادهای همکاری شوند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از سازمانهای توسعهای مانند ایمیدرو و ای درو نیز خواست تا قراردادهای تازهای با این شرکتها منعقد کنند.
۴: رشد ۲.۵ درصدی بورس در هفتهای که گذشت
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه (۱۶ مهر) به عدد یک میلیون و ۵۴۰ هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته گذشته حدود ۲.۵ درصد رشد را تجربه کرد.
شاخص بورس در معاملات هفته جاری ۳۷ هزار واحد افزایش داشت؛ شاخص کل در پایان روز چهارشنبه (۹ مهر ماه) با عدد یک میلیون و ۵۰۳ هزار واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه (۱۶ مهر ماه) به عدد یک میلیون و ۵۴۰ هزار واحد رسید.
همچنین شاخص کل (هموزن) در پایان هفته گذشته ۳۹۷ هزار و ۵۴۷ واحد بود که در هفته جاری این عدد به ۴۰۷ هزار و ۱۹۷ واحد و شاخص قیمت (هموزن) از ۲۶۰ هزار و ۵۲۴ واحد به عدد ۲۶۶ هزار و ۸۰۹ واحد رسید.
در پنج روز معاملاتی این هفته بورس نمادهای بانک ملت، بانک تجارت، ایران خودرو، سایپا، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، سرمایهگذاری غدیر، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان و گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.
در هفتهای که گذشت، فنی و مهندسی، خودرو و قطعات، بانکها و موسسات اعتباری، مخابرات، بیمه و بازنشستگی، دارویی، کاشی و سرامیک، هتل و رستوران، سرمایه گذاری ها، رایانه، سیمان، آهک و گچ، فرآوردههای نفتی، اطلاعات و ارتباطات، فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط، سایر واسطهگریهای مالی، لاستیک و پلاستیک، خرده فروشی، محصولات کاغذی، چند رشتهای صنعتی، محصولات فلزی، عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم، صنایع غذایی به جز قند و شکر، فلزات اساسی، انبوهسازی املاک و مستغلات، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، قند و شکر، زراعت و خدمات وابسته و ماشینآلات و تجهیزات با بالاترین درصد بازدهی همراه بودند.
در مقابل استخراج سایر معادن، چاپ، محصولات چوبی، دستگاههای برقی، استخراج نفت و گاز به جز اکتشافات، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، کانی غیرفلزی، شیمیایی، سایر حمل و نقل، استخراج کانههای فلزی، وسایل ارتباطی، واسطهگریهای مالی و پولی، عمده فروشی، فعالیتهای هنری، سرگرمی و خلاقانه، استخراج ذغال سنگ، پیمانکاری صنعتی، منسوجات و محصولات چرمی از جمله نمادهایی بودند که بازدهی منفی را با خود در بازار به همراه داشتند.
همچنین نمادهای بورس اوراق بهادار تهران (بورس)، شرکت سرمایه گذاری توس گستر (وتوس)، بانک پارسیان (وپارس)، باما (کاما)، سایپا (خساپا)، ایران خودرو (خودر)، تامین سرمایه بانک ملت (تملت)، ملی سرب و روی (فسرب)، کاشی حافظ (کحافظ)، بانک تجارت (وتجارت)، تولید برق دماوند (دماوند)، بانک اقتصاد نوین (ونوین)، ذوب روی اصفهان (ذوب)، شرکت سرمایه گذاری میراث فرهنگی و گردشگری (سمگا)، شرکت سرمایه گذاری مالی سپهر صادرات (وسپهر)، شرکت سرمایه گذاری ساختمان ایران (وساخت)، موتوژن (بموتو)، کالسمین (فاسمین)، بیمه تجارت نو (بنو)، مدیریت صنعت شوینده بهشهر (شوینده)، شرکت سرمایه گذاری خوارزمی (وخارزم)، نیرو کلر (شکلر)، شرکت سرمایه گذاری نفت (ونفت)، آتیه داده پرداز (اپرداز)، بیمه پارسیان (پارسیان)، فرآورده های نسوز آذر (کاذر)، توسعه و عمران امید (ثامید)، صنایع شیمیایی ایران (شیران)، شرکت سرمایه گذاری مسکن (ثمسکن)، قند ثابت خراسان (قثابت)، صنعتی بارز (پکرمان)، بانک سینا (وسینا)، داروساری تولید دارو (دتولید)، دارویی برکت (برکت)، شرکت سرمایه گذاری توسعه صنعت و صنعت (وصنعت) مثبتترین نمادهای بازار بودند.
در هفتهای که گذشت، شرکت سرمایه گذاری نیرو (ونیرو)، نهادهای مالی بورس انرژی (انرژی ۱)، شرکت سرمایه گذاری شاهد (ثشاهد)، شرکت سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران (وتوصا)، صنایع ریخته گری ایران (وتوصا)، رادیاتور ایران (ختور)، شهید قندی (بکام)، لبنیات پاک (غپاک)، لوله و ماشین سازی (فلوله)، بیمه ما (ما)، ایران یاسا (یاسا)، ایران مرینوس (نمرینو)، پمپ ایران (تپمپی)، واسپاری ملت (ولملت)، کارت اعتباری ایران کیش (رکیش)، لیزینگ خودرو غدیر (ولغدر)،
پتروشیمی فناوران (شفن)، سیمان سفید نیریز (سنیر)، کشت و صنعت دست خرمدره (زدشت)، بهمن لیزینگ (ولبهمن)، تولید برق عسلویه مپنا (بمپنا)، شرکت سرمایه گذاری آوا نوین (وآوا)، کاشی الوند (کلوند)، آهن. و فولاد ارفع (ارفع)، صنایع پتروشیمی کرمانشاه (کرماشا)، نوش مازندران (غنوش)، گروه صنعتی ملی (وملی)، تاید واتر خاورمیانه (حتاید)، شیمیایی سینا (شسینا)، رینگ سازی مشهد (خرینگ)، داروسازی کوثر (دکوثر)، شرکت سرمایهگذاری ساختمانی نظام مهنذسی ایران (ثنظام)، پتروشیمی آبادان (شپترو) و لیزینگ ایرانیان (وایران) از جمله نمادهای منفی معاملاتی در بازار بودند.
۵: مذاکره وزیران راه ایران و افغانستان درخصوص افتتاح راه آهن خواف-هرات
وزیران راه ایران و افغانستان در خصوص جزییات افتتاح و بهرهبرداری از راهآهن خواف-هرات گفتوگو کرد.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی و محمد یما شمس، وزیر حملونقل افغانستان، در خصوص جزییات و ابعاد مختلف افتتاح و بهرهبرداری از خط راهآهن خواف-هرات با یکدیگر گفتوگو کردند.
دو طرف در این گفتوگو که از طریق ارتباط ویدئوکنفرانس انجام شد در خصوص شیوه بهرهبرداری، مسائل مالی، خدمات بیمهای، آموزش نیروی انسانی، نقل و انتقال بار و مسافر، مسائل گمرکی، فنی و امنیتی، رایزنی و گفتوگو کردند.
اسلامی، در بخشی از این گفتوگو بر ضرورت دقت در جزییات و ابعاد گفتوگوها و قرارداد بهرهبرداری خط ریلی خواف-هرات تاکید کرد و گفت: اهداف بلندی را برای این خط ریلی، میتوان پایهگذاری کرد.
او افزود: ساخت و بهرهبرداری از این خط ریلی، همه کار نیست؛ بلکه نقطه آغاز و سنگ بنایی برای توسعه روابط استراتژیکی است که خیر و برکت آن به دو ملت دوست و همسایه خواهد رسید.
راهآهـن خواف-هرات، بهطول ۱۳۹ کیلومتر، بهصورت یکخطه ساختهشده و خواف در استان خراسان رضوی را به هرات، دومین شهر پرجمعیت افغانستان متصل میکند.
۶: ایرلاینها هر دقیقه ۳۰۰ هزار دلار ضرر میکنند
یاتا هشدار داد صنعت هواپیمایی کرونازده جهان در نیمه دوم سال میلادی جاری ۷۷ میلیارد دلار دیگر ضرر خواهد کرد.
یاتا هشدار داد صنعت هواپیمایی جهان با نرخ ۳۰۰ هزار دلار در دقیقه معادل ۱۳ میلیارد دلار در ماه ضرر می کند و ممکن است بخشهای زیادی از این صنعت تا چند ماه دیگر دچار ورشکستگی شود.
برایان پیرس، رییس اقتصاددان انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (یاتا) به خبرنگاران گفت: مسئله اصلی اکنون کمک است به خصوص یارانه های دستمزد که از سوی دولتها در حال حذف شدن هستند. وی خواستار تمدید برنامه های حمایتی دولتها برای ایرلاینها شد.
یاتا اعلام کرده که ایرلاینها در سه ماهه دوم امسال که شیوع ویروس کرونا سفرهای جهانی را فلج کرده است، ۵۱ میلیارد دلار ضرر کردند.
درخواستها برای افزایش حمایت دولتی در حالی مطرح شده که ایرلاینهای آمریکایی با از دست دادن امیدشان به تصویب بسته کمک مالی جدید فدرال، مرخصی اجباری بیش از ۲۳ هزار نفر از کارکنانشان را آغاز کردند.
یاتا نسبت به ورشکستگی بیشتر ایرلاینها در زمستان نیمکره شمالی هشدار داده زیرا صرفه جوییها و کاهش هزینه ها برای جبران سقوط درآمد شرکتهای هواپیمایی کافی نیست.
به گفته پیرس، یک شرکت هواپیمایی معمولی اکنون برای هشت و نیم ماه فعالیت پول دارد.
بر اساس گزارش رویترز، ایرلاینهای جهانی خواستار سیستم جهانی تست کووید ۱۹ پیش از پرواز به جای قرنطینه و محدودیتهای سفر هستند که باعث فلج شدن سفرهای هوایی شده اند.
یاتا انتظار دارد حتی در صورت عرضه واکسن کووید ۱۹، سطح ترافیک هوایی تا پایان سال ۲۰۲۱ راکد مانده و ضرردهی شرکتهای هواپیمایی با نرخ پنج تا شش میلیارد دلار در ماه ادامه پیدا کند و تا سال ۲۰۲۲ این بخش به سودآوری برنگردد.
۷: مردم برای سرمایهگذاری طلای آبشده خریداری نکنند
مدیرکل استاندارد تهران با اشاره به امکان تقلب در طلای آبشده تاکید کرد: طلای آبشده به هیچ وجه مورد تایید سازمان ملی استاندارد ایران نیست.
محمودرضا طاهری گفت: با توجه به افزایش ناگهانی نرخ طلا و استقبال گسترده مردم برای سرمایهگذاری در این حوزه، خرید و فروش طلای آبشده در بین عوام مرسومشده و از آنجا که تنها مصنوعات طلای دارای کد شناسایی از سوی این ادارهکل معتبر و قانونی است، ضرر و زیان ناشی از معاملات طلای آبشده متوجه خود خریدار است و از لحاظ قانونی امکان پیگیری و جبران زیان آن وجود ندارد.
مدیرکل استاندارد تهران ادامه داد: بر اساس بررسیهای بعملآمده، معمولا عیار طلای آبشده که در آزمایشگاههایی غیر از آزمایشگاههای همکار استاندارد عیارسنجی میشوند، دارای مغایرت بوده و مردم عادی تنها حین فروش آن و با آزمون مجدد توسط خریدار، متوجه این تقلب و ضرر میشوند.
طاهری در پایان ضمن تاکید بر اجباری بودن درج کد استاندارد بر روی مصنوعات طلا، از شهروندان خواست حتما مصنوعات دارای کد شناسایی استاندارد خریداری کنند.
۸: امکان تسویه مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی با بازپرداخت ریالی
موضوع تحریمها و کمبود درآمدهای ارزی باعث شده تا تغییراتی در نحوه بازپرداخت تسهیلات ارزی دریافتی از صندوق توسعه ملی ایجاد شود. به این صورت که بازپرداخت تسهیلات ارزی تولیدکنندگان و سرمایهگذارانی که درآمد ارزی ندارند به صورت ریالی و به نرخ روز تا پایان سال ۹۹ قابل انجام است.
مطابق قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی سرمایه گذاران و تولیدکنندگان میتوانند تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی را در راستای تحقق اهداف این صندوق به کار بگیرند. آنطور که در مفاد این قانون آمده بازپرداخت این تسهیلات ارزی باید به همان صورت ارزی باشد که به متقاضی پرداخت شده است.
با توجه به چالش کمبود درآمدهای ارزی تغییراتی در نحوه بازپرداخت تسهیلات ارزی دریافتی از صندوق توسعه ملی ایجاد شده است. به این صورت که رییس جمهوری با کسب اجازه از رهبر معظم انقلاب خواستند که بازپرداخت تسهیلات ارزی تولیدکنندگان و سرمایهگذارانی که درآمد ارزی ندارند به صورت ریالی و به نرخ روز تا پایان سال ۹۹ انجام شود و با اذن رهبری پرداخت ریالی این تسهیلات نیز امکانپذیر شده است.
پس از موافقت رهبر معظم انقلاب دوم مهرماه جلسه هیات امنای صندوق توسعه ملی با ریاست رییس جمهوری برگزار و شیوه نامه این پرداخت تصویب شد.
در راستای مصوبه هیات امنای صندوق توسعه ملی درخصوص شیوه نامه اجرایی نحوه تسویه مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی به صورت ریالی، جلسه مشترکی با حضور اعضای عامل صندوق توسعه ملی و اعضای هیات مدیره بانکهای عامل در محل صندوق توسعه ملی برگزار شد.
دراین جلسه اعضای هیات مدیره بانکها نقطه نظرات خود را در رابطه با نحوه تسویه مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی به صورت ریالی بیان و با اعضای هیات مدیره صندوق توسعه ملی به اشتراک گذاشتند که تصمیم نهایی پس از بررسی و تصویب در کمیسیون تخصصی صندوق توسعه ملی اعلام و اجرا میشود.
۹: تخصیص۳.۵ میلیارد دلار سهمیه ارزی برای ۵ قلم کالای اساسی
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: بر مبنای گزارش بانک مرکزی در شش ماهه اول بیش از ۳٫۵ میلیارد دلار سهمیه ارزی، ۵ قلم کالای اساسی تخصیص یافته است.
محمدرضا کلامی گفت: تدارک تامین کالا از حوزه حفظ تعادل عرضه و تقاضا در بازار برقرار شده است.
وی افزود: ۵ قلم کالای اساسی شامل ارز ۴۲۰۰ هستند و سهمیه ارزی حدود ۶ میلیارد دلار برای یکسال برای این ۵ قلم کالا در نظر گرفته شده است.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار کشور اضافه کرد: این ۵ قلم شامل روغن خام، دانه روغنی، کنجاله سویا، جو و ذرت می باشند.
کلامی افزود: بر مبنای گزارش بانک مرکزی در شش ماهه اول بیش از ۳٫۵ میلیارد دلار این سهمیه تخصیص یافته است.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: حدود ۳ میلیارد دلار این اعتبار نیز در شش ماهه اول سال تامین ارز شده است.
وی ادامه داد: فرآیند تخصیص و تامین ارز این نوید را می دهد که با توجه به موجودی خوب ذخایر روند مناسب تامین کالاهای اساسی استمرار دارد.
سخنگوی ستاد تنظیم بازار تصریح کرد: با مصوبه معاون اول رییس جمهور در بازدیدی که از گمرمات بندرعباس داشتند، مقرر شد تمام کالاهایی که بندرهای کشور بصورت رسوب وجود دارند ترخیص گردد.
کلامی تاکید کرد: این اقدامات فضای آرامش بازار را حفظ می کند .
سخنگوی ستاد تنظیم بازار اعلام کرد: نباید به فضای روانی متاثر از نوسانات قیمت ارز دامن بزنیم.
کلامی گفت: مقادیر تامین و تخصیص ارز بالای ۵۰ درصد است علاوه بر کالاهایی که در بندر بوده و تعیین تکلیف شده است، مابقی کشتی های حمل بار نیز در راه هستند.
۱۰: دفاع رئیس جمهوری از اقدامات بانک مرکزی
رییسجمهوری در جلسه امروز هیئت دولت، بخشی از اظهارات خود را به اوضاع جنگ اقتصادی و دفاع از اقدامات بانک مرکزی اختصاص داد.
به گزارش بانک مرکزی، رئیس جمهوری با بیان اینکه کشور در جنگ اقتصادی است، گفت: در این شرایط داریم مقاومت و ایستادگی میکنیم. اینکه بگوییم ارزش پول ملی کم شده یا بانک مرکزی ضعیف عمل کرده [درست نیست] … بانک مرکزی چکار باید بکند؟ شما راه حل بدهید.
روحانی افزود: بانک مرکزی در این شرایط بسیار سخت، ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار فقط برای کالاهای اساسی در این ۶ ماه پرداخت کرده است. بانک مرکزی در این شش ماه، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون برای بهداشت، درمان، دارو، تجهیزات پزشکی، ارز را تأمین کرده است.
وی تاکید کرد: ارز اگر بیشتر بود، بهتر بود. همه میدانیم. قبلا در سال ۵۰، ۶۰ میلیارد دلار، درآمد نفتی ما بود. حتی یک سالی بود که اصلاً درآمد نفتی ما ۱۲۰ میلیارد بود. سال ۹۰ تقریباً ۱۱۸ ، ۱۲۰ میلیارد در یک سال بوده. اما الان در این شرایط هستیم. آنهایی که نقد میکنند میدانند شرایط ما چه است و این حرفها را میزنند.
۱۱: بازگشت ۲۲ میلیارد دلار ارز به کشور توسط ۵۰ صادرکننده
رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: این ۵۰ صادرکننده که همگی تولید کننده هستند از بابت صادرات از سال ۹۷ تا پایان اردیبهشت ۹۹ ، معادل ۲۲ میلیارد دلار به چرخه اقتصاد کشور برگرداندهاند.
عبدالناصر همتی در پست اینستاگرامی خود نوشت: امروز شنبه ۱۲ مهرماه ۱۳۹۶، بانک مرکزی از ۵۰ صادرکننده نمونه که نزدیک به ۱۰۰ درصد ارز ناشی از صادرات خود را به چرخه و اقتصاد کشور برگرداندهاند، قدردانی کرد.
وی ادامه داد: این ۵۰ صادرکننده که همگی تولید کننده هستند از بابت صادرات از سال ۹۷ تا پایان اردیبهشت ۹۹ ، معادل ۲۲ میلیارد دلار به چرخه اقتصاد کشور برگرداندهاند.
همتی تصریح کرد: صادرکنندگان در تضمین تداوم تولید و تأمین نیازهای وارداتی کشور درشرایط تحریم و فشار حداکثری نقش کلیدی و تعیین کننده در اقتصاد کشور ایفا می کنند. تداوم روند عرضه ارز صادراتی در سامانه نیما به تعادل بازار ارز کمک قابل توجهی خواهد داشت.
دراین جلسه بر عزم بانک مرکزی برای پیگیری ایجاد تسهیلات ویژه جهت صادر کنندگان نمونه تاکید کردم.
۱۲: ارایه تسهیلات برای اکتشاف و بهرهبرداری در بخش معدن
توافقنامه سه جانبه اعطای تسهیلات معدنی به منظور اکتشاف و بهرهبرداری بخش معدن و صنایع معدنی توسط وزارت صنعت، بانک صنعت و معدن و صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی امضا شد.
این توافقنامه روز چهارشنبه توسط «داریوش اسماعیلی» معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، «حسین مهری» مدیرعامل بانک صنعت و معدن و «صابر سنایی» عضو هیات مدیره صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی امضا شد.
کمکهای فنی و اعتباری با تضمین بیمهنامه اعتباری صادره توسط صندوق در قالب عقود اسلامی به طرح های معدنی غیر دولتی که از سوی وزارت صنعت معرفی می شوند، اختصاص خواهد یافت.
تسهیلات این توافقنامه مربوط به آن دسته از پروژه هایی است که به تشخیص واگذارنده اعتبار باید از ابتدا نرخ حمایتی در مورد آنها اعمال و تمامی آن از محل منابع مالی توسط وزارت صنعت در قالب عقد قرض الحسنه بنابر نظر وزارتخانه پرداخت می شود.
وجوه موضوع این توافقنامه به مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان تعین شده که از محل تخصیص تدریجی اعتبارات عمومی مندرج در موافقت نامه های پیش بینی شده تامین و به حساب های خاص نزد بانک صنعت و معدن واریز می شود.
به گزارش ایرنا، براساس آمار وزارت صنعت، اکنون حدود چهار هزار و ۵۰۰ معدن غیرفعال که در قالب کوچک مقیاس ارزیابی می شوند و دارای پروانه بهره برداری است، در دستور کار برای اتصال به چرخه تولید قرار دارند.
سالیانه به طور متوسط حدود ۴۰۰ میلیون تن ماده معدنی از معادن فعال کشور (حدود پنج هزار و ۶۰۰ معدن)، استخراج می شود که ۶۰ تا ۶۵ درصد آنها مصالح ساختمانی است.
۱۳: صنعت فولاد در صدر تامین کنندگان ارز کشور قرار دارد
بیست و دومین نمایشگاه بین المللی فولاد ایران(سمپوزیوم فولاد کشور) ، صبح چهاردهم مهر با حضور خداداد غریب پور معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت ، مدیران و فعالان حوزه صنعت فولاد کیش در سالن خلیج فارس مرکز همایش های بین المللی کیش شروع به کار کرد. این سمپوزیوم هرساله توسط انجمن آهن و فولاد ایران برگزار می شود که به علت شیوع ویروس کرونا ، از اسفند سال گذشته به تاریخ فوق تغییر پیدا کرد و تا شانزدهم مهر ادامه خواهد داشت.
خداداد غریب پور، معاون وزیر صمت و رئیس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) صبح امروز(۱۴ مهرماه) در مراسم افتتاح سمپوزیوم فولاد کشور در کیش، افزود: میزان تولید فولاد در هشت ماهه اول سال فعلی میلادی در کشور نسبت به زمان مشابه سال گذشته ۱۱ درصد افزایش داشته است.
وی میزان تولید فولاد کشور در هشت ماهه سال گذشته میلادی را ۱۶.۷ میلیون تن و سال جاری را ۱۸.۶ میلیون تن اعلام کرد.
معاون وزارت صمت، صنعت فولاد کشور را با ۸ میلیارد دلار صادرات در سال گذشته، بزرگترین تامین کننده ارز کشور از طریق صادرات غیر نفتی اعلام کرد و افزود برای ارتقا زیرساخت ها و زیربناهای مورد نیاز در این صنعت به ۵ میلیارد یورو سرمایه گذاری نیاز است.
وی استخراج در عمق را یکی از نیازهای مهم این صنعت دانست و تاکید کرد باید در این زمینه تحقیق و سرمایه گذاری انجام شود.
رئیس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو ) از افزایش ۵۰ درصدی طرح های پژوهشی در این سازمان خبر داد و گفت: تلاش کرده ایم با تقاضامحور کردن پژوهش، نیازهای واحدهای صنعتی را با استفاده از توانمندی دانشگاه ها بر طرف نماییم . وی افزود بیش از ۱۷۰ نیاز تحقیقاتی شناسایی و به دانشگاه ها اعلام شده است.
در این نمایشگاه ۲۵۴ شرکت داخلی و خارجی در ۲۱۵ غرفه حضور دارند که ۲۵۰ شرکت داخلی و به دلیل شرایط موجود و بیماری کرونا تنها ۴ شرکت خارجی از دو کشور آلمان و اسپانیا در این نمایشگاه شرکت کرده اند. موضوعات و محصولات ارائه شده در این نمایشگاه شامل تجهیزات خطوط تولید، مواد اولیه، فرآوردههای دیرگداز، روانسازها است.
از ویژگیهای عمده و شاخص این نمایشگاه میتوان به حضور بزرگترین نمایشگاه تخصصی فولاد ایران طی ۱۵ سال اخیر، ورود ۲۷ شرکت از ۵۰۰ شرکت برتر کشور طی امسال بر اساس رتبه بندی سازمان مدیریت صنعتی اشاره کرد.
این نمایشگاه در مکانی به مساحت ۱۷۰۰۰ مترمربع در محل نمایشگاههای دائمی کیش در تاریخ ۱۴ تا ۱۶ مهرماه، از ساعت ۱۷ الی ۲۲ برگزار خواهد شد.
۱۴: سهم ۶۳ درصدی ۳ استان مرزی از صادرات کشور
مطالعه اجمالی بر ظرفیتهای تولیدی و صادراتی استانها نشان میدهد استانهای بوشهر، هرمزگان و خوزستان ۶۳ درصد صادرات را به خود اختصاص دادهاند.
شبکه اطلاعرسانی تولید و تجارت ایران (شاتا) مطالعه اجمالی در خصوص ظرفیتهای تولیدی و صادراتی استانها بر اساس آمار حسابهای منطقهای تولید و ارزش افزوده توسط مرکز آمار ایران را منتشر کرده که مقایسه آن با آمار صادرات استانها بر اساس اطلاعات گمرک، لزوم بهینه سازی هدفگذاری استانی توسعه صادرات غیرنفتی کشور را نشان میدهد.
به گزارش شاتا (شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران) مقایسه ۱۰ استان اول صادر کننده کشور بر اساس اطلاعات آمار گمرک با ۱۰ استان اول صادراتی کشور بر اساس ظرفیتهای تولیدی نشان میدهد، ۱۰ استان صدرنشین گروه اول و ۱۴ استان صدرنشین گروه دوم، هر کدام ۸۷ درصد صادرات را بر عهده داشتهاند.
بر اساس این تقسیمبندی ۱۰ استان گروه اول به ترتیب شامل بوشهر، هرمزگان، خوزستان، کرمانشاه، خراسان رضوی، آذربایجان غربی، تهران، آذربایجان شرقی، اصفهان و مرکزی هستند.
همچنین ۱۰ استان که در قالب گروه دوم تقسیم شدهاند نیز به ترتیب بوشهر، خوزستان، تهران، اصفهان، کرمان، خراسان رضوی، آذربایچان شرقی، فارس، مرکزی و یزد هستند.
بنابراین گزارش، ۳ استان اول مرزی گروه اول (استانهای بوشهر، هرمزگان و خوزستان) ۶۳ درصد صادرات و سه استان اول گروه دوم (بوشهر، خوزستان و تهران) حدود ۵۱ درصد صادرات را به خود اختصاص دادهاند. البته صادرات در گروه دوم توزیع متوازنتر و پراکندگی بیشتری پیدا کرده است.
استانهای بوشهر و خوزستان به دلیل وجود مجتمعهای تولیدی پتروشیمی در منطقه ماهشهر و عسلویه کماکان رتبههای خود را حفظ نمودهاند، اگرچه سهم صادرات مورد انتظار از آنها متعادلتر شده است.
بر این اساس بوشهر از ۳۱.۴ درصد به ۲۳ درصد کاهش و خوزستان از ۱۱.۴ درصد به ۲۱ درصد افزایش یافته است.
همچنین سهم مورد انتظار صادرات استانهای مهم تولیدی شامل تهران،کرمان، اصفهان، یزد، فارس، لرستان، همدان، اردبیل، البرز، مازندران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی و مرکزی با توجه به ظرفیتهای تولیدی موجود، افزایش قابل توجهی یافته است.
بر این اساس همه استانهای مرزی هرمزگان، آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه کاهش قابل توجهی نشان داده و سم بقیه استانها تغییر محسوسی نداشته است.
۱۵:تامین ارز کنجاله ۴۴ درصد افزایش و ترخیص آن ۵۴ درصد کاهش یافت
یک مقام مسئول با بیان اینکه تأمین ارز برای کنجاله سویا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴ درصد افزایش داشته است، گفت: به دلیل مشکلات انتقال ارز، ترخیص این نهاده ۵۴ درصد کاهش یافته است.
مجید موافق قدیری درباره آمار دیروز بانک مرکزی درباره تخصیص و تأمین مکفی ارز برای واردات نهادههای دامی، گفت: بر اساس آمار سامانه جامع تجارت و گمرک جمهوری اسلامی ایران تا ششم مهرماه جاری ۹۸۰ میلیون دلار کنجاله سویا، ۱۵۳ میلیون دلار جو و ۱.۵ میلیارد دلار ذرت ثبت سفارش شده و بر این اساس تا تاریخ مذکور ۴۹۲ میلیون دلار برای کنجاله سویا، ۲۰۱ میلیون دلار برای جو و حدود ۱.۳ میلیارد دلار ارز برای ذرت تخصیص یافته است.
وی اضافه کرد: تا این تاریخ، میزان تأمین ارز برای کنجاله سویا ۴۲۳ میلیون دلار، جو ۱۹۴ میلیون دلار و ذرت هم یک میلیارد و ۳۰ میلیون دلار بوده است.
قدیری با بیان اینکه تخصیص ارز از سوی وزارت صمت و تأمین آن از سوی بانک مرکزی انجام میشود، افزود: تأمین ارز برای کنجاله سویا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴ درصد افزایش داشته همچنین برای جو تأمین ارز ۵۵ درصد کاهش و ذرت نیز ۵ درصد کاهش یافته است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران تصریح کرد: بانک مرکزی تأمین ارز را انجام داده و نسبت به سال قبل تغییری در این زمینه وجود نداشته اما مشکل مهم انتقال این وجه به حساب فروشندههای خارجی است به عنوان مثال در مواردی بیش از ۲ ماه است که واردکننده نمیتواند ارز تأمین شده را به حساب فروشنده خارجی منتقل و اجازه ترخیص و تخلیه کالای خود را دریافت نماید. به همین دلیل نیز ترخیص کنجاله سویا از گمرکات نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۴ درصد و جو ۲۶ درصد کاهش یافته است.
به گفته قدیری البته، ترخیص ذرت ۲۱ درصد افزایش داشته و سیاست گذار اقتصادی باید پاسخ شفاف و صریحی داشته باشد که چرا نابسامانی در ذرت دامی پابرجاست.
وی تصریح کرد: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، بانک مرکزی مکلف شده ارز مرغوب برای فعالان اقتصادی بخش خصوصی در واردات نهادههای دامی تأمین کند و در مرحله دوم پیگیری نماید که این ارز به حساب فروشنده خارجی بنشیند.
قدیری با اشاره به رسوب ۲ میلیون تن نهاده دامی در گمرکات کشور گفت: این نهادهها متوسط چهار ماه است که در بنادر شمالی و جنوبی کشور رسوب کرده و بعضاً دموراژ خوردهاند که مهمترین دلیل آن نیز مشکل تأمین و انتقال ارز است و گمرک نیز مرتب اعلام میکند ترخیص آنها بزودی انجام میشود اما به دلیل عدم ارز مرغوب و البته انتقال ارز به حساب فروشنده خارجی این اتفاق نمیافتد.
۱۶: ارزش سهام عدالت به ۱۳ میلیون تومان رسید
ارزش واقعی سهام عدالت نسبت به حدود دو هفته پیش کاهشی بوده است. اتفاقی که هرچند نوسانات بازار سرمایه در آن بی تاثیر نیست اما توقف برخی نمادهای موجود در پرتفوی سهام عدالت به دلیل افزایش سرمایه نیز دخیل است.
پس از آزادسازی سهام عدالت، مشمولان این سهام که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده اند، می توانند با مراجعه به سامانه www.sahamedalat.ir ارزش واقعی سهام و جزئیات دارایی خود را مشاهده کنند.
بر این اساس و طبق آخرین به روز رسانی گزارش دارایی که مربوط به ۱۴ مهرماه است، ارزش واقعی سهام عدالت با ارزش اولیه ۴۹۲ هزار تومان کمی بیشتر از ۱۳میلیون و ۲۰۰هزار تومان است.
ارزش این سهام در تاریخ ۳۱ شهریورماه، کمی بیشتر از ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، در تاریخ چهارم شهریورماه کمی بیشتر از ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و در تاریخ ۱۳ مردادماه، کمی بیشتر از ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است.
۱۷: تلاش دولت برای ورود نقدینگیهای سرگردان به بورس
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: دولت از طریق بورس به دنبال ورود نقدینگیهای گسترده و سرگردان در جامعه به عرصه تولید بود تا از این طریق تهدیدهای تورمی را تبدیل به فرصت کند.
محمد پنجهشاهی به ارزیابی روند کلی معاملات بورس در ۶ ماه نخست امسال پرداخت و افزود: در نیمه نخست امسال با دو دوره رشد پرشتاب در بازار همراه بودیم، این رشد در ادامه اتفاقاتی رخ داد که از سال ۹۸ آغاز شده بود.
وی ادامه داد: از سال ۹۸ گستره خرید توسط سهامداران افزایش یافت و سهامداران خرد و حقیقی بیشتری وارد این بازار شدند.
پنجهشاهی به کمک دولت برای ایجاد رشد غافلگیرکننده شاخص بورس اشاره کرد و افزود: دولت با تصور وجود نقدینگیهای گسترده در کشور، به دنبال ورود آنها به عرصه تولید بود تا از این طریق تهدیدهای تورمی را تبدیل به فرصت کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: دولت با این هدف وارد بورس شد و تلاش کرد تا اقدامی را برای ورود نقدینگیها به سمت بازار سرمایه انجام دهد که در این زمینه هم موفق عمل کرد.
وی با بیان اینکه هجوم نقدینگی به بورس باعث شد تا بورس رشد غافلگیرکنندهای را تجربه کند و این رشد تا اواسط تیر ماه ادامه داشته باشد، اظهار داشت: در نیمه نخست سال با اجرای آزادسازی سهام عدالت، عرضه شستا به بورس که یکی از اقدامات کمککننده برای ورود سرمایهگذاران به بورس بود شاهد رشدهای پرشتابی بودیم که تاکنون شاخص بورس چنین رشدی را در بازار تجربه نکرده بود.
پنجهشاهی اظهار داشت: بازار همیشه زمانی که رشد پرشتابی را تجربه میکند بعد از مدتی به دنبال بهانهای برای اصلاح میگردد، به همین دلیل شاخص بورس بعد از فراهم شدن امکان فروش سهام عدالت برای مدتی کوتاه روند نزولی را در پیش گرفت.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بعد از طی شدن روند اصلاحی بازار از تیر و مرداد ماه دوباره شاخص بورس وارد مرحله جدیدی از رشد شد، افزود: در این زمان شاهد بودیم که در سر تا سر ایران حتی مردم مستقر در روستاها هم علاقمند به سرمایهگذاری در بورس شدند.
وی خاطرنشان کرد: این عامل باعث پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه و رشد غافلگیرکننده شاخص بورس در تیر و مرداد ماه شد و با عبور ار کانال دو میلیون واحد به رکوردهایی بیسابقه دست پیدا کرد.
پنجه شاهی افزود: بعد از تجربه چنین رشدی، بازار در اواسط مرداد ماه وارد فاز درجا زدن شد اما از آن زمان به بعد به مرور روند منفی پرشتابی را در پیش گرفت که طبیعی به نظر می رسید.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: برخی از سهام بدون دلیل منطقی و تحت تاثیر عوامل روانی با روند صعودی پرشتابی همراه شدند و قیمت آنها حباب داشت که با افت چشمگیر این حباب ترکید.
وی اظهار داشت: مهمترین عاملی که باعث افت اخیر شاخص بورس شد مصاحبههای ضد و نقیض و عملکرد مسوولان در زمینه عرضه صندوق ETF پالایشی بود که تاثیر بسیار منفی را در ذهن سهامداران برحای گذاشت.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار در چند وقت اخیر در مسیر افزایش چشمگیر طلا، دلار سکه و مسکن قرار گرفت و باعث شد تا سهامداران از ترس اصلاح بازار، سرمایههای خود را نقد و به سمت سرمایهگذاری در این بازارها پیش روند.
وی به تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: اکنون بازار پیشاپیش به استقبال انتخابات آمریکا رفته است؛ این موضوع بر بازار، اثر روانی داشته و بر روند معاملات بازار تاثیرگذار بود و باعث شد تا بازار در مسیر نوسان قرار گیرد.
۱۸: افزایش قیمت بنزین تکذیب شد
اخباری مبنی طرح مجلس برای افزایش قیمت بنزین در روز گذشته مطرح شد، اما سخنگوی کمیسیون انرژی این موضوع را تکذیب کرد و گفت: افزایش قیمت بنزین یارانهای و آزاد در دستور کار مجلس یازدهم قرار ندارد.
دیروز برخی خبرگزاری ها از اعلام وصول طرحی در مجلس خبر دادند که به دنبال آن سهمیه بنزین یارانه ای به ۳۰ لیتر در ماه برای هر فرد تعیین شود و بنزین آزاد نیز به صورت شناور و با قیمت فوب خلیج فارس عرضه می شود.
اما سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس امروز (چهارشنبه) در صفحه توییتر خود اعلام کرد که افزایش قیمت بنزین یارانهای و آزاد در دستور کار قرار ندارد.
مالک شریعتی نوشت: به عنوان سخنگوی کمیسیون انرژی اعلام میکنم که هیچ طرحی در مجلس یازدهم برای تغییر در قیمتهای یارانهای و آزاد بنزین در دستور کار نیست.
وی ادامه داد: طرح سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار فقط به دنبال بازتوزیع عادلانهتر بنزین یارانهای به خانوار است تا خانوارهای فاقد خودرو نیز بهره ببرند.
سخنگوی کمیسیون انرژی تاکید کرد: متن منتشر شده، طرح قدیمی مجلس دهم است که در مجلس یازدهم و قبل از تشکیل کمیسیون ها و بدون اصلاح متن، تنها برای تسریع در اخذ نوبت اعلام وصول مجددا ثبت شد تا بعد در کمیسیون و صحن اصلاح شود.
شریعتی افزود: اکنون پیش نویس گزارش کمیسیون انرژی تنظیم شده است که دو هفته دیگر به صحن کمیسیون می آید.
به گزارش ایرنا، از ۲۴ آبان سال گذشته، سهمیه بندی بنزین با هدف مدیریت مصرف و افزایش ظرفیت صادراتی آغاز شد. به دنبال آن قیمت بنزین یارانه ای ۱۵۰۰ تومان و بنزین آزاد نیز ۳ هزار تومان اعلام شد.
۱۹: ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی با مشارکت سرمایهگذار خارجی برای دهکهای پایین
در راستای هدف دولت برای ساخت مسکن برای دهکهای پایین جامعه، ۱۰۰ هزار واحدمسکونی جدید با مشارکت یک شرکت خارجی در ایران ساخته خواهد شد که این تفاهمنامه بدون عبور از مجرای بانکی که با تحریم دست به گریبان است، انجام شده است.
همزمان با تلاش دولت برای ساخت واحدهای مسکونی برای محرومان که پیش تر در روستاها و شهرهای کوچک با تامین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه انجام میشد، یک شرکت خارجی برای ساختمان سازی در ایران برای دهکهای پایین جامعه تفاهمنامه ای را منعقد کرد.
پیش تر علی ربیعی- سخنگوی دولت و محمدباقر نوبخت- رئیس سازمان برنامه بودجه کل کشور- از طرح احداث ۱۰۰ هزار واحد مسکونی برای گروههای محروم جامعه خبر داد که بدون دریافت هیچگونه پیشپرداختی و با تسهیلات به شکل قرضالحسنه به افراد واجد شرایط واگذار میشود.
در همین راستا گروه ساختمانی کوزو ترکیه با رتبه حدود ١١٠ جهانی که سابقه احداث ۱۷ هزار واحد در پردیس و ۲۰ هزار واحد در پرند را درکارنامه خود دارد، فعالیت جدید خود را برای احداث ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در ایران با مشارکت «بازار تهاتر ایرانیان» آغاز کرده است.
پیش از این و به منظور تامین و تجهیز مصالح مورد نیاز برای ساختو ساز پروژههای طرح اقدام ملی مسکن، تفاهمنامهای با شرکت بازار تهاتر ایرانیان که مجری و ایده پرداز بازار تهاتری و برات کارت تضمینی است با حضور وزیر راه و شهرسازی منعقد شد تا برای مدیریت هزینههای تمام شده ساخت مسکن، راه حل «تهاتر» به کار گرفته شود اما از همان زمان تلاش وزارت راه جذب سرمایهگذاران خارجی برای سرعت بخشیدن به امر تولید مسکن در کشور بود تا با مشارکت سرمایه گذاران خارجی روند تولید مسکن در کشور شتاب بگیرد.
«علا الدین ختایی» مدیرعامل بازار تهاتر ایرانیان روز پنجشنبه در گفتو گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با اعلام خبر فوق در خصوص جزییات ساخت این ۱۰۰ هزار واحد، گفت: این قرارداد در راستای تحقق جهش تولید و با هدف افزایش تولید و عرضه مسکن که در کاهش قیمتهای مسکن نیز تاثیرگذار است، منعقد شد.
وی گفت: تامین مالی پروژه به صورت مشترک از سوی طرف ترک و طرف ایرانی در قالب یک مشارکت نامه انجام خواهد شد و این ساخت و سازها با تولیدات داخل کشور انجام خواهد شد.
به گفته ختایی ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی، زمینه اشتغال حداقل یک میلیون نفر را در کشور فراهم میکند و از طرفی با افزایش ساختو ساز یک اتفاق مهم دیگر یعنی رونق و فعالیت بیشتر کارخانجات صنعت ساختمان رخ میدهد که این چرخه در نهایت به بهبود شاخصهای اقتصادی کشور منجر میشود.
نائب رییس انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان، با بیان اینکه گروههای هدف برای تولید مسکن دهکهای پایین جامعه هستند، گفت: ساخت مسکن ارزان را در اولویت برنامه ریزیهای خود قرار دادهایم و ظرف سه سال میتوانیم به هدف بزرگ و مهم ساخت ٣٠٠ هزار واحد مسکونی برسیم. برنامه ریزی کردهایم که ٣٠٠ هزار واحد با همکاری شرکتهای توانمند ساخته شود تا بتوانیم به تعدیل قیمتها در بازار مسکن کمک کنیم.
مدیرعامل سازمان بازار تهاتر ایرانیان خبر داد که ٢شرکت بزرگ انبوه سازی دیگر ترکیه نیز بمنظور سرمایهگذاری، جذب این برنامه شدهاند.
ختایی با تاکید بر اینکه در شرایط سخت تحریم کنونی، توانسته ایم سرمایهگذاری بینالمللی را به سمت پروژههای ملی جذب کنیم، توضیح داد: تامین زیرساختهای شهری یکی از دغدغههای بزرگ ما و طرف ترک است. بر اساس مکان یابیهای انجام شده زیرساختهای شهری باید فراهم شود و دستگاههای ذیربط هم باید سرعت بیشتری در این خصوص داشته باشند چرا که اگر زیرساختها به موقع فراهم نشود، مردم نمیتوانند در واحدهای ساخته شده ساکن شوند.
۲۰: اوضاع قیمت و موجودی برنج های وارداتی و داخلی
گزارش های رسمی از این حکایت دارد که قیمت برنج وارداتی ۱۰۹ درصد نسبت به شهریور ماه پارسال گران شده است.
با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از برنج در ماه های گذشته قیمت این کالا در بازار رو به افزایش رفت و البته فعالان بازار در کنار اثر حذف ارز دولتی گره های مربوط فه ترخیص این کالا از گمرک و بنادر را در افزایش قیمت موثر دانستند.
طبق گزارش مرکز آمار قیمت برنج وارداتی به طور متوسط در شهریور ماه امسال به ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده که حداقل قیمت آن ۱۷ هزار ۲۰۰ و حداکثر آن تا ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان بوده است.
در حالی برنج خارجی در مرداد ماه سال گذشته تا ۹۰۰۰ تومان در بازار عرضه می شد که در شهریور امسال نسبت به پارسال بیش از ۱۰۹ درصد افزایش قیمت دارد. قیمت برنج وارداتی در مقایسه با مرداد ماه سال جاری که به طور متوسط ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان بوده نیز بالغ بر چهار درصد افزایش دارد.
اما در کنار تغییر ارز ۴۲۰۰ به نرخ نیمایی که بیش از ۲۰ هزار تومان در هر دلار است، ماجرای برنج های وارداتی به نحوه ترخیص آن نیز گره خورده بود؛ به طوری که در حال حاضر حدود ۲۳۰ هزار تن برنج در گمرک و بنادر موجود است که به دلیل مشکل تامین ارز امکان ترخیص پیدا نکرده بودند تا اینکه در اول شهریور ماه ممنوعیت فصلی واردات برنج آغاز شده و تا آذر ماه نیز ادامه دارد.
با این وجود با توجه به نیاز بازار و ایجاد تعادل رایزنی هایی برای ترخیص برنج های وارداتی به صورت مشروط صورت گرفت و اخیرا قرار شد بر اساس مصوبه ای که از سوی معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شده ۸۰ میلیون دلار جهت تخصیص ارز به برنج هایی که به صورت درصدی ترخیص شده اند اختصاص پیدا کند.
اما در رابطه با وضعیت قیمت برنج های ایرانی نیز گزارش مرکز آمار نشان می دهد که قیمت هر کیلو از این برنج در شهریور پارسال ۲۳ هزار ۴۰۰ تومان بوده که به ۲۷ هزار تومان در مرداد ماه امسال و به طور متوسط ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو در شهریور رسیده است.
حداقل قیمت برنج ایرانی در شهریور ماه سال جاری ۲۳ هزار و ۶۰۰ و حداکثر آن ۳۱ هزار و ۱۰۰ تومان گزارش شده که نشان می دهد قیمت برنج ایرانی در مقایسه با مرداد ماه امسال دو درصد و شهریور پارسال ۱۷.۵ درصد افزایش دارد.