بازرگانان نیوز: روند معاملات بورس در سومین هفته شهریور ماه برخلاف پیشبینیهای صورت گرفته در مسیر نزولی قرار گرفت، شاخص بورس با بیش از چهار درصد افت و با ورود به کانال یک میلیون و ۵٠٠ هزار واحد به معاملات هفته گذشته پایان داد.
فعالان بازار پیشبینی معاملات بورس برای هفته گذشته را به دلیل جلسه حسن قالیباف، رییس سازمان بورس واوراق بهادار با سهامداران حقوقی برای حمایت از این بازار و صحبتهای مطرح شده از سوی عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی مثبت ارزیابی کرده بودند در حالی که عمر حمایت حقوقیها از بازار در هفته گذشته کوتاه بود و موقتا بازار را با حمایتهای خود در مسیر کاهشی قرار دادند.
کوتاهی حقوقیها برای حمایت از بورس منجر به اعتراض گستردهای از سوی فعالان بازار و مسئولان حاضر در بورس شد و معتقد بودند برخی از حقوقیها از روند صعودی بازار سواستفاده و با فروش سهام خود تصمیم به خروج از بازار گرفتند.
به دنبال چنین اتفاق و افت پرشتابی در شاخص بورس، اواسط هفته گذشته رییس سازمان بورس از پیگیری نهایی شدن انتقال یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار خبر داد که این موضوع توانست امید را به بازار بازگرداند و فعالان بازار را نسبت به معاملات آینده بازار خوشبین کند.
روز پنجشنبه شورای عالی بورس جلسهای فوری برای تصمیمگیری در این مورد و بررسی وضعیت بازار برگزار کرد که نتیجه آن برای معاملات بازار موثر بود و توانست خبرهای مثبتی را در جهت بازگشت دوباره رونق به این بازار با خود به همراه آورد.
کوتاهی حقوقیها در معاملات بورس
«امیرعلی امیرباقری» امروز (شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به روند معاملات بورس در بازار هفته گذشته گفت: در طول هفتهای که گذشت شاهد فشار فروش در کلیت بازار سرمایه بودیم، به گونهای که در اواسط هفته، این فشار فروش افزایش و به حداکثر رسید.
وی اظهار داشت: معاملات بازار در هفته گذشته به دلیل افزایش شدت عرضه به حالتی از قفل شدگی در روند نزولی دچار شد.
امیرباقری خاطرنشان کرد: نکته ای که روز چهارشنبه توجه اهالی بازار را به خود جلب کرد، ابتدای ساعت معاملات بود که خرید سهام عمدتا توسط حقیقیهای بازار انجام شد و پس از آن حقوقیها وارد بعد رقابت شدند و به خرید ادامه دادند که این موضوع باعث شد بسیاری از سهام از منفی کامل تا دامنه مثبت حرکت کنند و به تعادل نسبی برسند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: نکته ای که هفته گذشته شاهد بودیم و بسیاری از فعالان بازار به آن اعتراض داشتند سواستفاده برخی از حقوقیها از شرایط پیش آمده در بازار بود، بدین معنا که حقوقیهایی که ملزم به حمایت از بازار بودند نه تنها خریدی انجام ندادند بلکه از هر فرصتی برای فروش در حجم بالا استفاده کردند و فشار فروش مضاعفی را بر بدنه بازار تحمیل میکردند.
وی با تاکید بر اینکه در معاملات روز سه شنبه هفته گذشته شاهد بودیم که حقوقیها بیشتر از حقیقیها در صفوف فروش قرار گرفته بودند، گفت: زمانی که معاملات انجام شد و شاهد صفهای فروش توسط فعالان بازار بودیم این سیگنال به بازار مخابره شد که حقوقیها دیگر قصد حمایت از بازار را ندارند، این موضوع باعث شد تا یکباره شاهد افزایش صفوف فروش توسط افراد حقیقی در بازار باشیم.
امیرباقری ادامه داد: در روز چهارشنبه افراد حقیقی صرفا به دلیل رسیدن سهام به قیمتهایی که برای افراد جذاب است اقدام به خرید کردند و زمانی که حقوقیها شاهد خرید توسط حقیقیها بودند وارد گردونه رقابت شدند و شروع به خرید کردند.
وی با بیان اینکه روز پنجشنبه جلسه شورای عالی بورس برگزار شد و خروجی این جلسه مصوباتی در جهت حمایت از بازار بود، افزود: الزام حمایت سهامداران عمده، مجوز به بانکها برای سرمایهگذاری در بورس، الزام به بازارگردانی، انتشار اوراق تبعی و سهام خزانه پنج مورد از مهمترین مسایل این جلسه بود که در میانمدت میتوانند بازار را به تعادل برسانند.
امیرباقری بازار سرمایه را به یک اکوسیستم تشبیه کرد و گفت: این اکوسیستم از اجزای مختلف تشکیل شده است و زمانی در سلامت کامل قرار می گیرد که همه ارکان بازار نقش خود را به خوبی در جهت سلامت بازار ایفا کنند و برای حفظ شدن سلامت بازار سرمایه نهاد ناظر باید با دقت بیشتری وظایف هر یک از این اکوسیستم را رصد کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: نکتهای که برخی از حقوقیها به آن اشاره میکنند این است که ما از بازار سرمایه تامین مالی میکنیم، قیمتهایی که اکنون وجود دارد برای ما گران است و حاضر به خرید نیستیم، در جواب این افراد باید گفت؛ حقوقیها به این بازار برای کسب و کار میانمدت نیازمند هستند و به گونهای نیست در مثبت کامل از بازار تامین مالی و اقدام به فروش سهام کنند و بعد به دلیل افزایش عرضه، تعادل اکوسیستم بازار را برهم بریزند و هر زمانی که این اکوسیستم خود به تعادل رسید مجددا حقوقیها به این بازار بازگردند.
وی گفت: حقوقیها از این بازار کم انتفاع ندارند و به نفع خودشان است تا از سهام زیرمجموعه خود در میانمدت و بلندمدت حمایت کنند.
امیرباقری اظهار داشت: نکتهای که اخیرا مورد بحث قرار گرفته انتشار اوراق تبعی است، این اوراق چیز جدیدی نیست و حداقل میتواند سیگنالی را به بازار مخابره کند در جهت اینکه کف سهام از نظر سهامدار عمده چه رقمی است.
این کارشناس به سهام خزانه اشاره کرد وگفت: این سهام جزو سهامی است که به شرکتها اجازه داده شده تا حداکثر ١٠ درصد سهام شناور خود را بازخرید کنند و این سهام از سود و حق رای مستثنی است، این موضوع میتواند شناوری سهم را کاهش دهد و مانع از عرضههای بی مهابای سهم شود که به طور حتم در تعادل بخشی بازار سرمایه موثر خواهد بود.
حرکت بورس در دامنه مثبت
وی روند معاملات بورس در هفته جاری را پیشبینی کرد و گفت: احتمالا برخی از سهام بعد از ریزشی که تجربه کردند میتوانند حرکاتی را در دامنه مثبت به ثبت برسانند.
امیرباقری با بیان اینکه در هفته جاری تعادل در بدنه بازار حاصل خواهد شد و حتی برخی از سهام بزرگ در دامنه مثبت معامله میشوند، گفت: نکتهای که باید به آن دقت کرد این است که اکنون با توجه به کلیه متغیرهای موجود نباید انتظار روند تند و پرشتابی را از شاخص بورس داشته باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: به احتمال زیاد بازار برای مدتی روند متعادلی را در پیش میگیرد، بنابراین فعالان بازار باید از این به بعد انتظار خود را مطابق با واقعیات روز نسبت به کلیت بازار تنظیم کنند.
دوری سهامداران از تصمیمات هیجانی
وی افزود: فعالان بازار باید به این موضوع توجه کنند که بازار یک مکانیسم خودتنظیمگری دارد، ممکن است در کوتاهمدت نوسانات تندی را تجربه کند اما معاملات آن در میان مدت و بلندمدت به صورت اتوماتیک به تعادل میرسد.
امیرباقری با بیان اینکه فعالان بازار باید به این موضوع توجه داشته باشند که از بازار حمایت بشود یا نشود بازار در میانمدت و بلندمدت روند خود را خواهد داشت و کلیه نوسانات کوتاهمدت در میان مدت و بلندمدت به چشم نمیآید، گفت: سهامداران باید دید خود را به این بازار بلندمدت کنند و نگاه خود را از سهام به سمت یک دارایی ارزشمند که در بلندمدت میتواند بازدهی بیش از نرخ تورم را به افراد بدهد، ببرند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سهامداران باید از تصمیمات هیجانی دوری کنند و درشرایط فعلی بازار ترجیحا از خدمات مشاره و صندوق سرمایهگذاری استفاده کنند، گفت: اکنون بازار با شرایط متعادلی همراه نیست و به طور حتم با نوساناتی همراه خواهد شد؛ بنابراین افرادی که اطلاعات چندانی از جزییات معاملات این بازار ندارند بهتر است از افراد حرفه ای در این بازار که فعالیت آنها دارای مجوز قانونی است کمک بگیرند.