بازرگانان نیوز: بررسیها نشان میدهد صادرات مناطق آزاد به سرزمین اصلی از ۶۵۵ میلیون دلار در سال ۹۲ با رشدی ۱۹۳ درصدی به رقم یک میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار رسیده که البته صادرات غیر نفتی از مناطق ویژه اقتصادی در سال گذشته نیز ۱۳ میلیارد و ۳۲۸ میلیون دلار بوده است.
در بخش واردات که شامل مواد اولیه و ماشین آلات تجهیزات می شود در سال ۹۲ حدود یک میلیارد و ۴۵۲ میلیون دلار به منظور تولید، عرضه و مصرف انجام شده است که با توجه به دست آوردهای داخلی این رقم در سال ۹۸ به ۷۱۸ میلیون دلار رسید و کاهشی ۴۹ درصدی تجربه شد.
بهبود تراز تجاری مناطق آزاد که پیش از سال ۹۲ بر روی عدد منفی ۶۰۵ میلیون دلار قرار داشته با بیش از دو میلیارد دلار رشد به عدد مثبت ۱.۴۹۲ در سال ۹۸ رسیده است.
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به دلیل واقع شدن در محدوده های مرزی کشور از فضاهای استراتژیک محسوب و به جهت انجام بسیاری از امور مانند صادرات، واردات و ترانزیتی بودن در اقتصاد کشور مهم محسوب می شوند.
با توجه به نگاه ویژه دولت های یازدهم و دوازدهم تصمیماتی برای تغییرات در جهت بهبود وضعیت این مناطق گرفته شد که به موجب آن برخی از مناطق، آزاد اعلام شدند یا محدوده های پیشین در مناطق آزاد گسترش پیدا کردند.
تدابیر ویژه دولت موجب شد تا میزان تجارت و تولید رشد قابل توجهی داشته باشد و در همین راستا برخی شاخص های منفی، بهبود یافتند و رشد کردند.
در همین راستا شاخص های رشد در مناطق آزاد نشان می دهد که ۲.۷۰۹ میلیارد تومان جذب سرمایه گذاری داخلی در سال ۹۲ بعد از گذشت هفت سال به ۱۰.۷۵۹ میلیارد تومان در سال ۹۸ رسیده که بررسی ها رشد ۳۹۷ درصدی را نشان می دهد و در جذب سرمایه گذاری خارجی نیز از ۲۷ میلیون دلاری که در سال ۹۲ محقق شده بود به رقم ۲۱۱ میلیون دلاری در سال ۹۸ رسیده که نشان دهنده رشد ۷۸۱ درصدی است.
همچنین در مناطق ویژه اقتصادی نیز در جذب سرمایه گذاری داخلی از ۳۷۸ میلیون دلار در سال ۹۲ به رقم چهار میلیارد و ۹۰۱ میلیون دلار در سال ۹۸ رسیده است.
در بخش ترانزیتی کالاها نیز با رشد آرامی همراه بوده و از یک میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار در سال ۹۲ به رقم دو میلیارد دلار در سال ۹۷ رسیده است که این رقم در مدت یکسال و در انتهای سال ۹۸ به رقم چهار میلیارد و ۳۵۱ میلیون دلار در سال ۹۸ افزایش یافته است.
اجرای پروژههای عمرانی در مناطق آزاد
طی سال های ۹۲ تا ۹۸ از محل منابع داخلی سازمان های مناطق آزاد بیش از ۶ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان در پروژه های عمرانی و زیرساختی هزینه شده که در این میان می توان به ۷۱۲ میلیارد تومان در حوزه زیرساخت های فرودگاهی، ۳۹۲ میلیارد تومان در حوزه راه، ۲۴۴ میلیارد تومان در حوزه آب و فاضلاب، ۲۲۷ میلیارد تومان در حوزه بندر، ۱۸۷ میلیارد تومان در حوزه درمان و ۶۰ میلیارد تومان در حوزه آماده سازی اراضی صنعتی و مسکونی اشاره کرد.
همچنین در حوزه توسعه فضاهای فرهنگی، مساجد، مرمت و حفظ میراث فرهنگی و زیرساخت های گردشگری ۹۶۰ میلیارد تومان، در حوزه توسعه و عمران روستایی ۹۶۰ میلیارد تومان، در حوزه خدمات عمومی و توسعه عمران شهری ۹۳۰ میلیارد تومان، جهت توسعه توسعه فضاهای فرهنگی آموزشی ۵۱۲ میلیارد تومان، در حوزه انرژی و توسعه شبکه برق ۲۴۵ میلیارد تومان و به منظور احداث و توسعه زیرساخت های مخابراتی ۷۷ میلیارد تومان در مناطق آزاد کشور هزینه شده است.