۱ : رد پای بانکها در آشفتهبازار قیمت مسکن
وزارت راه و شهرسازی همزمان با شناسایی بخش اعظمی از خانههای خالی به بانکهایی رسیده است که سالهای طولانی در خلاء اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی، واحدهایی لاکچری ساخته و وارد بازار نکرده است.
معاونت مسکن وزارت راه به تازگی اعلام کرده است که۱۰۰۰ واحد مسکونی در اختیار یک بانک است که سالهای طولانی خالی مانده است و بخشی از سهام این بانک در اختیار دولت و بخشی هم در اختیار بخش خصوصی است.
«حسام عقبایی» روز چهارشنبه در گفتو گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره فعالیت بانکها در حوزه مسکن، گفت: بر اساس قانون بانکداری، فعالیت بانکها در حوزه اموال غیرمنقول اعم از ساخت و خرید فروش خانه، ویلا، زمین و هر نوع ملکی ممنوع است اما در یک دهه گذشته بانکها وارد عرضه ساخت و ساز ملک شدند. بسیاری از بانکهای دولتی و خصوصی اکنون صاحب واحدهای مسکونی هستند و حاشیه سود بسیار بالایی که در حوزه خرید و فروش ساختمان وجود دارد، دلیل آن است.
وی گفت: برای مثال از اسفند سال گذشته تاکنون سرمایه هزار میلیاردی یک بانک در حوزه مسکن به دو برابر رسیده است است که در این مدت با فعالیت بانکداری نمی توانست به چنین سودی دست یابد.
نایب رییس اتحادیه املاک استان تهران با تاکید بر اینکه در قانون بانکداری به صراحت فعالیت بانکها در خرید و فروش و ساختو ساز اموال غیر منقول ممنوع است، گفت: بانکها هلدینگهای محتلفی راه انداختهاند علاوه بر هلدینگ مسکن اکنون شاهد فعالیت بانک ها در هلدینگ کالا و کالای تجاری هستیم که آن نیز خلاف قانون است.
عقبایی در تحلیل چرایی ورود بانکها به عرضه ساختو ساز و احتکار مسکن، گفت: وقتی بانکها از مردم سپرده میگیرند به خصوص در دورهای که رقابت بانکها در جذب سرمایه بالا بود برای پراخت سود به سپرده گزاران با این هدف که جذب سرمایه گذار بیشتری داشته باشند، اصل پول را وارد حوزه ساختمان کردند که در ایران به دلیل نوسان دائم قیمت و افزایش قیمتها، سودهای بالای ۱۰۰ درصدی و حتی ۲۰۰ درصدی را برای بانک دارد. وقتی بانک به چنین سودی برسد دیگر پرداخت ۲۰ درصد سود برای مشتری اصلا سنگین نیست.
وی، گفت: تاکید میکنیم که بانک بنگاه اقتصادی نیست و در دنیا بانکداری برای تسهیل روابط اقتصادی تعریف میشود؛ بانک باید برای ترویج تولید اقتصادی و کمک به عرصه تولید حرکت کند نه اینکه خود به بنگاه اقتصادی تبدیل شود.
نایب رییس اتحادیه املاک تهران گفت: اکنون بانکها نه تنها بنگاهداری میکنند بلکه عاملی در جهت رشد قیمت مسکن شدهاند و به نابسامانی در چرخه عرضه کمک میکنند.
به گفته عقبایی بانکها برخلاف قانون، سازههای لوکس و لاکچری و مالهای تجاری میسازند، بسیاری از مالهای تجاری بزرگ تهران یا برجهای مسکونی بلند برای بانکها است و یا بخش عمدهای از سهام این برجها و مالها برای بانک است.
وی با بیان اینکه فعالیت غیرقانونی بانکها، الگوی ساخت مسکن را در دهههای اخیر تغییر داده است، گفت: بانکها، خانههای لوکس میسازنند و قیمتهای اعلامی را از قیمت سازندهها بالاتر اعلام میکنند؛ مثلا اگر سازندهای در منطقه جردن تهران یک سازه خوب را متری ۲۰ میلیون تومان بفروشد، بانک ها از اعتبار خودشان، برای افزایش قیمت استفاده میکنند، به طوری که با سازه بیکیفیتتر، همان ملک را در همان منطقه متری ۲۵ میلیون تومان میفروشند و همین سوء استفاده به رشد قیمت دامن میزند.
وی خاطر نشان کرد: در واقع، بانکها نه تنها به طور خلاف قانون وارد عرصه تولید شده اند، بلکه سوداگری هم داشته و باعث رشد قیمتها شده اند.
نایب رییس اتجادیه املاک تهران گفت: از طرف دیگر، عمده خانههایی که بانکها طی سالهای اخیر ساختند لوکس و لاکچری بوده است که طبقات ضعیف امکان خرید آنها را ندارند، اگر چه اصل کار بانکها خلاف بود اما «ای کاش، به جای ساخت واحدهای بزرگ و لاکچری حداقل واحدهایی مطابق الگوی مصرف در متراژهای ۷۰ متری میساختند که به درد طبقه متوسط جامعه هم بخورد.»
عقبایی گفت: سازمانهای نظارتی وظیفه دارند جلوی اقدامات بانکها را بگیرند و اموال مازاد را به فروش برسانند؛ اکنون نیز هشدار میدهیم که بانکها به سمت بورس هم راه افتادهاند و بعد از ماجرای بنگاهداری در حوزه املاک، بورس مسکن هم یک بنگاهداری جدید برای بانکها است.
وی گفت: درحالی که دولت تلاش دارد تبدیل مسکن به کالای مصرفی است و نه سرمایه ای، این اقدام بانک ها با هدف افزایش سرمایه آنها انجام می شود، سیاست بانک ها سیاست توسعه و عرضه مسکن نیست، بلکه سیاست آنها افزایش سرمایه است؛ اگر برخورد نشود دوباره قیمت ملک را بالا میبرند.
۲ : بزرگترین بنگاه اقتصادی بانک ملی در بورس به فروش می رسد
محمدرضا حسین زاده مدیرعامل بانک ملی در نشست خبری با بیان اینکه این بانک اقدام به تأمین منابع و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی میکند، گفت: اگر هر واحد تولیدی محصولات قابل توجیه داشته باشد مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش آن را حل میکنیم که بر همین اساس در سه ماهه نخست امسال ۹۷ هزار میلیارد ریال به بخش تولید تسهیلات پرداخت کردهایم.
وی به تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی مواد بهداشتی و شوینده اشاره کرد و گفت: این اتفاق سبب شد تا تولیدکنندگان مواد بهداشتی سه شیفته کار کنند و علاوه بر رفع نیاز داخل در ایام کرونا به صادرات نیز برسند.
این مقام مسئول بانکی یادآور شد: بانک ملی در سه ماهه امسال ۴۰ هزار میلیارد ریال برای واحدهای تولیدی کوچک و متوسط تأمین سرمایه کرده که اشتغال خوبی با این تسهیلات ایجاد شده است.
حسین زاده در خصوص پرداخت تسهیلات کرونایی به خانوارهای ایرانی گفت: ۲۳ میلیون خانوار وام یک و دو میلیون تومانی دریافت کردند که ۶ میلیون نفر از این افراد تسهیلات خود را از طریق بانک ملی دریافت کردند.
وی در خصوص اعطای این تسهیلات به بنگاههای آسیب دیده از کرونا گفت: با گذشته دو هفته از شروع اعطای این تسهیلات ۱۱۳ هزار میلیارد ریال بانک ملی به این بنگاهها تسهیلات پرداخت کردهاند که نرخ سود ۱۲ درصد برای بازپرداخت این تسهیلات در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل بانک ملی یکی دیگر از اقدامات این بانک را فروش شرکتها، اموال و املاک مازاد بانک عنوان و اظهار کرد: متأسفانه فروش اموال و املاک مازاد سختی و پیچیدگیهای زیادی دارد و هر بار که برای فروش آنها اقدام میکنیم با انواع سوالها از سوی بخشهای مختلف رو به رو میشویم. به نظر من علت کندی فروش اموال مازاد بانکها وجود موانع زیاد است نه کوتاهی بانکها. روز گذشته در جلسهای با رئیس قوه قضائیه این مشکلات را اعلام کردیم.
حسین زاده تاکید کرد: با این حال تاکنون ۱۰۸ هزار میلیارد ریال از اموال و املاک مازاد بانک ملی به فروش رفته است.
وی ادامه داد: بزرگترین بنگاه اقتصادی زیرمجموعه این بانک گروه توسعه ملی است که در اواخر تیر ماه از طریق بورس صددرصد سهام آن را برای فروش گذاشتیم اما به فروش نرفت اما قصد داریم با شرایط بهتر و از روز شنبه، ۵۰+۱ درصد سهام این بنگاه اقتصادی را از طریق بورس به فروش برسانیم. بنابراین مدیریت آن را نیز واگذار خواهیم کرد. فروش اموال مازاد بانکها به شدت از سوی وزیر اقتصاد مورد مطالبه و پیگیری جدی است.
رئیس کانون بانکهای دولتی و نیمه دولتی در خصوص اقدامات بانک ملی در حوزه IT و فناوری اطلاعات گفت: راه اندازی چندین نرم افزار موبایلی و پیام رسان تلفن همراه که در بستر آن امکان اجرای عملیاتهای بانکی وجود دارد از مهمترین اقدامات بانک ملی در بخش فضای مجازی است.
مدیرعامل بانک ملی با اشاره به مصوبه ممنوعیت فعالیت بانکی و اقتصادی در بستر پیام رسان های خارجی در شورای عالی فضای مجازی یادآور شد: با توجه به اینکه ما رسالتی برای تولید پیام رسان نداشتیم ولی یک پیام رسان داخلی را که با پلتفرم بسیار قوی در حال فعالیت است روی شبکههای موبایلی راه اندازی کردیم که مشتریان این بانک میتوانند علاوه بر برقراری تعامل و ارتباطات فردی به پرداختهای مالی خود نیز بپردازند.
این مقام مسئول شبکه بانکی همچنین یادآور شد: این بانک آمادگی دارد تا با استارت آپ ها، دانش بنیانها و فین تکهایی که محصولاتی متناسب با فعالیتهای بانک ملی تولید میکنند همکاری داشته باشد.
۳ : آیا دومین صندوق ETF تا پایان مردادماه عرضه میشود؟
یکی از برنامههای مهم پیشروی دولت برای بازار سهام، عرضه صندوقهای قابل معامله (ETF) به بورس است که بسیاری از کارشناسان معتقدند این اقدام دولت در کنار دیگر حمایتهایی که صورت گرفته میتواند در راستای عمق بخشیدن به معاملات بازار و جهش قیمت سهام شرکتهای دیگر تاثیرگذار باشد و این صندوقها با هدف دسترسی اکثریت مردم به بازار سرمایه و ارتقای وضعیت اقتصادی خانوادهها از سوی دولت عرضه خواهد شد.
با توجه به چنین تصمیمی، پذیرهنویسی نخستین مرحله واگذاری سهام دولتی در قالب صندوقهای قابل معامله بورسی که شامل سهام سه بانک ملت، تجارت و صادرات و دو بیمه البرز و اتکایی بود از روز یکشنبه (۱۴ اردیبهشت) آغاز و تا ساعت ١۶ (۳۱ اردیبهشت) ادامه داشت که با استقبال نزدیک به سه و نیم میلیون سهامدار مواجه شد و تاکنون بزرگترین صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) در بورس بوده است.
در خرداد ماه بود که وزیر اقتصاد و دارایی از عرضه مرحله دوم این صندوقها در مرداد ماه خبر داد این در حالی بود که معاون وزیر، زمانی متفاوت با زمان اعلام شده از سوی وزیر را مطرح و اعلام کرد مرحله دوم عرضه این صندوقها (سهام پالایشیها) در تیر ماه و مرحله سوم (سهام خودرو و فلزیها) در مرداد ماه عرضه خواهد شد.
عرضه سهام گروه خودرو و فلزیها در مرحله دوم صندوقهای ETF
با توجه به اینکه بارها صحبت از عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در گروه پالایشیها مطرح شده بود اما چندی پیش علی صحرایی، رییس شرکت بورس تهران در گفت و گویی اعلام کرد تغییراتی در تصمیمات اتخاذ شده ایجاد و گروه خودرو و فلزیها (خودرو، خساپا، فملی و فولاد) پیش از پالایشیها در مرحله عرضه قرار خواهند گرفت اما همچنان اطلاع دقیقی از زمان عرضه این صندوقها در دست نیست.
عرضه صندوقهای ETF در تاریخ ۱۰ مرداد
به دلیل رشد بسیار خوبی که این صندوقها به دنبال روند صعودی بورس به دست آوردهاند، بسیاری از فعالان بازار، مشتاق عرضه هر چه زودتر مرحله دوم این صندوقها و مشارکت برای پذیرهنویسی آن هستند. در این راستا، خبری مبنی بر عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در تاریخ ۱۰ مردادماه مطرح شد که در ابتدا این خبر از سوی حسن علایی، معاون سازمان خصوصیسازی رد و اعلام شد که تاکنون به صورت رسمی چنین صحبتی مطرح نشده و قطعیتی در راستای زمان عرضه مرحله دوم این صندوق مطرح نشده است.
با توجه به تکذیب این خبر، در چند روز گذشته باز هم شایعاتی در راستای قطعیت عرضه صندوقهای ETF در تاریخ ۱۰ مرداد مطرح شد که با پیگیریهای صورت گرفته از سوی خبرنگار ایرنا، یک مسوول حاضر در سازمان بورس اعلام کرد، تاکنون تاریخ مشخصی در زمینه زمان عرضه این صندوقها به این سازمان ابلاغ نشده است، در ابتدا باید این موضوع از سوی وزارت اقتصاد و دارایی مطرح و تاریخ دقیق از طریق این وزارتخانه به سازمان بورس اعلام شود تا بتوان باقی اقدامات لازم را در این زمینه در دستور کار قرار داد.
عرضه دو ETF دولتی دیگر در نیمه اول سال
به دنبال چنین صحبتهایی، عباس معمارنژاد معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در اواسط هفته گذشته درباره زمان عرضه این صندوقها اعلام کرد: نیمه نخست سال جاری دو ETF دولتی دیگر با تخفیف ٢٠ تا ٣٠ درصدی بر اساس قیمت میانگین یک ماه آخر منتهی به آگهی واگذاری، عرضه میشود.
وی درباره نوع سهام عرضه شده در مرحله دوم صندوقهای ETF گفت: صندوق دارا دوم از گروه پالایشی (شبریز، شپنا، شتران، شبندر) و صندوق دارا سوم مرکب از گروه فلزی و خودرویی (فولاد، فملی، خودرو، خساپا) است.
عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF تا پایان مرداد ماه
به دنبال چنین صحبتهایی، رییس سازمان خصوصیسازی از عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در بورس خبر داد و گفت: اقدامات لازم به منظور تشکیل دومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله(ETF) با نام «صنایع پالایش نفت» متشکل از شرکتهای پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران توسط وزارت نفت در مرحله انجام بوده و امید است تا پایان مرداد ماه این صندوق نیز از طریق پذیره نویسی عمومی تشکیل شود.
وی سومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله را «خودروسازی و صنایع» اعلام کرد و افزود: این صندوق متشکل از شرکتهای ایران خودرو، سایپا، ملی صنایع مس ایران و فولاد است که باید توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل و مقدمات ثبت سفارش سهام آن در بازار سرمایه انجام شود و اکنون زمان دقیق عرضه آن موکول به اقدامات اجرایی اولیه در ثبت صندوق توسط وزارت صنعت است.
ثبتنام عرضه مرحله دوم صندوق نیز مانند صندوق دارا یکم برای همه افراد ایرانی که دارای کد ملی هستند آزاد است، حال با توجه به اظهارات مطرح شده از سوی مسوولان مربوطه در زمینه دومین مرحله از عرضه این صندوقها تا پایان مرداد ماه باید منتظر ماند که آیا عرضه این صندوق در زمان اعلام شده انجام میشود یا خیر؟
۴ : کرونا چه بلایی سر ترانزیت و صادرات ریلی آورد؟
سعید رسولی، درباره آخرین وضعیت ترانزیت، واردات و صادرات ریلی اظهار کرد: در ماههای گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا مرزهای ریلی بسته شده بودند و تنها مرز آستارا باز بود و در اواخر اسفند ماه نیز مرز رازی بازگشایی شد. البته اخیرا مرزهای ریلی اینچه برون، سرخس و میرجاوه نیز بازگشایی شدند که طی ۴ الی ۵ ماه اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا بسته بودند و این مسئله تاثیر به سزائی در ترانزیت و صادرات ریلی گذاشت.
وی افزود: همه تلاشمان را کردیم که با وجود مشکلات به وجود آمده بتوانیم در زمینه واردات، تامین کالاهای اساسی ، حمل مستقیم از بنادر به ویژه از مرزهای آستارا و رازی رشد داشته باشیم.
براساس آخرین آمارهای موجود در ۴ ماه امسال از نظر تناژ ۵۰ درصد در ترانزیت ریلی و از نظر تن کیلومتر ۴۰ درصد در صادرات ریلی نسبت به بازده زمانی مشابه در سال گذشته کاهش داشتیم. اما در واردات ۷۳ درصد از نظر تناژ و ۸۴ درصد از نظر تن کیلومتر در همین بازده زمانی نسبت به پارسال رشد داشتهایم.
رسولی با اشاره به بسته بودن مرزهای بین المللی ناشی از شیوع ویروس کرونا، کاهش صادرات مازوت و کاهش واردات کانتینری به عنوان دلایل موثر بر تجارت ریلی گفت: همه تلاش دولت این بود که در زمینه کالاهای اساسی به مشکلی برنخوریم و همین مسئله سبب شد تا در ۴ ماه امسال در این زمینه ۴۸ درصد رشد از نظر تناژ و و ۵۰ درصد رشد از نظر تن کیلومتر داشته باشیم همچنین از نظر بارگیری و حمل مستقیم از بنادر ۱۰۵ درصد از نظر تناژ و ۹۴ درصد از نظر تن کیلومتر در ۴ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشتیم.
مدیر عامل شرکت راه آهن اظهار کرد: مجموع اقدامات انجام شده به علاوه انعقاد تفاهم نامه همکاری برای افزایش سهم ریلی بین راه آهن و گمرک و غیره سبب شد تا در مجموع حمل بار ریلی کشور در بازده بار داخلی و بین المللی ۳ درصد رشد از نظر تناژ و ۶ درصد رشد از نظر تن کیلومتر داشته باشیم.
۵ : نیاز ۴۰۰ میلیون دلاری ترخیص قطعات خودرو از گمرک/ مخالفت قطعه سازان با پیشنهاد معدنیها
مازیار بیگلو در مورد بحثهای مطرح شده مبنی بر اختصاص ارز نیمایی بابت ترخیص قطعات خودرو از گمرک با بیان اینکه قرار بود ترخیص قطعات بدون انتقال ارز صورت گیرد، اظهار داشت: بنا بود ترخیص قطعات موجود در گمرک بدون انتقال ارز برای محموله هایی که ثبت انبار آنها قبل از ۲۰ تیر امسال باشد، صورت گیرد که هنوز عملی نشده است.
وی ادامه داد: اطلاعات لازم در این مورد را از قطعهسازان دریافت کردهاند ولی فعلاً اقدامی برای ترخیص قطعات از گمرک از این محل صورت نگرفته است.
دبیر انجمن قطعهسازان با اشاره به جلسه قطعهسازان با مدیران سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی، گفت: در یکی از این جلسات، ایمیدرو موافقت کرده که از محل صادرات مواد معدنی به خودروسازان ارز تخصیص دهد. ظاهراً قرار است این تخصیص از محل ارز نیما صورت گیرد ولی این مسئله نیز در حد وعده باقی مانده و عملیاتی نشده است.
وی گفت: از این وعدهها زیاد شنیدهایم ولی شاید ۱۰ درصد آن هم محقق نشده باشد.
بیگلو در مورد برآورد صورت گرفته از ارز مورد نیاز برای ترخیص قطعات خودرو از گمرک نیز گفت: طبق برآورد ما ۳۷۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار برای این منظور لازم است که البته این میزان ارز از ابتدای سال تا ۲۰ تیرماه برآورد شده است وگرنه ماهانه حدود ۱۵۰ میلیون دلار ارز برای واردات قطعات نیاز داریم.
وی ادامه داد: در جلسه قطعهسازان با مدیران سازمان توسعه معادن، مسئولان این سازمان پیشنهاد کردند که قطعهسازان صادرات محصولات معدنی از جمله مس، فولاد، آلومینیوم و سیمان را انجام دهند و از ارز حاصل از آن برای واردات قطعات استفاده کنند که ما با این موضوع مخالف هستیم.
دبیر انجمن قطعهسازان توضیح داد: این اقدام مشکل حقوقی به همراه دارد و مشمول قانون پولشویی میشود. در عین حال، قابل قبول نیست که قطعهسازان به دنبال فروش مواد معدنی باشند.
وی افزود: ایمیدرو و سایر شرکتهای صادرکننده مواد معدنی با سابقه بالا و اشراف بر بازارهای صادراتی، باید خودشان این کار را انجام دهند. در عین حال انجام صادرات مواد معدنی توسط قطعهسازان باعث آسیبدیدن بازارهای صادراتی این محصولات خواهد شد.
بیگلو تصریح کرد: ممکن است خودروسازان بتوانند با استفاده از دفاتری که در خارج از کشور دارند این کار را انجام دهند و ارز مورد نیازشان را تأمین کنند ولی ما با صادرات مواد معدنی توسط قطعهسازان مخالف هستیم و این کار اشتباه خواهد بود.
۶ : طرح جامع سرب و روی نهایی شد
به گزارش وزارت صمت، سعید زرندی در جلسه بررسی طرح جامعه سرب و روی و ذغالسنگ گفت: توجه به موضوع زنجیره ارزش برای کشور بسیار مهم و حیاتی است و از هدر رفت سرمایه در بخش تولید جلوگیری میکند.
وی افزود: در زنجیره ارزش به صنایع پاییندست و تنوع در محصولات یک صنعت توجه ویژه خواهد شد.
زرندی گفت: در یکی از کشورها بیش از دهها نوع محصول از گچ تولید میشود، در صورتی که ما فقط به صورت سنتی گچ را استخراج و تولید میکنیم و نهایت چند محصول از آن فرآوری میکنیم در صورتی که اگر زنجیره این صنعت از ابتدا تا انتها مشخص شود، فرصتهای زیادی برای همین صنعت به وجود خواهد آمد.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در خیلی از صنایع میتوانیم با تدوین زنجیره ارزش آن محصول، مزیتها و خلاءهای آن را شناسایی کنیم.
زرندی تأکید کرد: اگر زنجیره همه محصولات مشخص شود، سرمایهگذار جدید وارد صنعت اشباع نمیشود و فرصت سرمایهگذاری در بخشی از زنجیره آن صنعت که در کشور وجود ندارد را انجام نمیدهد.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفت: با این اتفاق در تأمین مالی نیز میتوانیم هدفمندتر در زنجیره عمل کنیم و و منابع مالی و تسهیلات را به بخش مغفول مانده در زنجیره یک محصول هدایت نمائیم.
زرندی در پایان تصریح کرد: طرحهای جامع برای صنایع مختلف تا افق ۱۴۰۴ در حال تدوین است و در طرحهای جامع، زنجیره هر محصول دیده میشود.
۷ : فروش ۴۴ هزار میلیارد ریال اوراق بدهی
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در نهمین مرحله از این حراج اوراق بدهی دولتی، ۱۰ بانک و صندوق سرمایهگذاری سفارشهای خود را در مجموع به ارزش ۷۳.۷ هزار میلیارد ریال ثبت کردند، که از این میان
وزارت امور اقتصادی و دارایی با فروش ۱۱.۸ هزار میلیارد ریال اوراق «اراد۴۱» با نرخ بازده تا سررسید ۱۸.۹ درصد، ۲۸۵ میلیارد ریال اوراق «اراد۴۲» با نرخ بازده تا سررسید ۱۹.۹ درصد و ۴۷۰ میلیارد ریال اوراق «اراد۴۳» با نرخ بازده تا سررسید ۲۰.۷ درصد (در مجموع ۱۲.۶ هزار میلیارد ریال) موافقت کرد.
به علاوه، سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی در فرآیند خارج از حراج و از طریق بورس، حدود ۴.۴ هزار میلیارد ریال اوراق «اراد۴۰» را با نرخ بازده تا سررسید ۲۰.۹ درصد و همچنین ۱۷.۳ هزار میلیارد ریال اوراق «اراد۴۱»، ۶ هزار میلیارد ریال اوراق «اراد۴۲» و ۳.۸ هزار میلیارد ریال اوراق «اراد۴۳» را در نرخهای کشف شده در حراج خریداری کردند.
بر این اساس در مجموع، ۴۴ هزار میلیارد ریال اوراق بدهی دولت در روز سهشنبه ۷ مردادماه توسط بانکها، نهادهای مالی و سایر سرمایهگذاران خریداری شد.
طبق اطلاع کارگزاری بانک مرکزی مرحله دهم حراج اوراق بدهی دولتی جهت فروش به بانکها، موسسات اعتباری غیربانکی، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای بیمهای و شرکتهای تأمین سرمایه، روز سهشنبه ۱۴ مردادماه ۱۳۹۹ اجرا می شود.
۸ : سختگیری کانادا روی تراکنش های مالی مرتبط با ایران
مرکز نظارت بر تراکنش های مالی و گزارش دهی کانادا با صدور بیانیه ای اعلام کرد که طبق تصمیم وزارت دارایی این کشور، از این پس بانک ها، شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی، بانک های خارجی و شرکت های ارائه دهنده خدمات کارت های اعتباری باید ضمن شناسایی هویت مشتریان (حقیقی و حقوقی) نسبت به ریسک پولشویی و تامین مالی تروریسم مطمئن شوند. این نهاد ناظر کانادایی با اشاره به تصمیم کارگروه ویژه اقدام مالی در قرار دادن نام ایران در لیست کشورهای غیرهمکار گفته است: تراکنش های مالی که منشا آن ها ایران باشد، صرف نظر از این که مبلغ آن ها چه قدر است از نظر ریسک مالی جز تراکنش های پرریسک ارزیابی خواهند شد.
طبق این دستورالعمل، جزئیات مربوط به تراکنش ها با طرف های ایرانی باید ضبط و نگهداری شوند و توسط نهادهای مالی کانادایی یا تحت قلمرو قانونی کانادایی به مرکز نظارت گزارش شوند. نقل و انتقال الکترونیکی وجوه که به مقصد ایران یا شامل منشایی ایرانی باشند، دریافت ریال ایران به عنوان ودیعه انجام تراکنش ارز مجازی، تبدیل هر نوع ارز به ریال یا ریال به سایر ارزها و حساب های بانکی که ریال ایران در آن ها وجود دارد جز مواردی هستند که باید گزارش دهی شوند.
این نهاد کانادایی از مراکز ارلئه دهنده خدمات مالی خواسته است تا با ارزیابی اطلاعات مربوطه به تراکنش ها، معقول بودن یا نبودن آن ها مشخص و در صورت برخورد به موارد مشکوک به پولشویی و تامین مالی تروریسم، آن ها را تحت عنوان ” گزارش تراکنش مشکوک” یا “گزارش اموال تروریستی” اعلام کنند. نهادهای مالی مشمول این دستور باید هدف و منبع تراکنش های مالی دارای مبدا، مقصد یا مربوط به ایران را مشخص کنند.
بر همین اساس، اطلاعات مربوط به تراکنش های نقدی حتی اگر کمتر از ۱۰ هزار دلار کانادا باشند، اطلاعات مربوط به تراکنش های تبدیل ارز که مبلغ آن ها بالای ۳۰۰۰ دلار کانادا است و اطلاعات تراکنش هایی که مربوط به طرفین ایرانی است باید ثبت و نگهداری شوند.
۹ : ۴هزار و ۴۰۴ میلیارد دیگر از کسری بودجه هم تأمین شد
مرکز مدیریت بدهیها و داراییهای مالی عمومی معاونت نظارت مالی و خزانهداری وزارت اقتصاد طی اطلاعیهای از انجام هشتمین مرحله عرضه اوراق مالی اسلامی با مشارکت بانکها و نهادهای مالی بازار سرمایه (از قبیل صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای تأمین سرمایه) در بازار بین بانکی و بازار سرمایه در روز گذشته (سهشنبه، هفتم مرداد ماه) خبر داد.
این مرکز در اطلاعیه صادر شده، این اقدام را در راستای تأمین مالی غیرتورمی ناترازی بودجه عمومی دولت و بهرهگیری حداکثری از ظرفیت ایمن بازار بدهی عنوان کرده است.
بر اساس این اطلاعیه پس از دریافت پیشنهادهای خرید اوراق از متقاضیان در سامانه بازار بینبانکی بانک مرکزی جمهوری اسلامی و سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، حسب تصمیمات اتخاذ شده در راستای تأمین مالی بهینه، در کل مبلغ ۴ هزار و ۴۰۴ میلیارد تومان در مورخ هفتم مردادماه به شرح مشخصات جدول شماره (۱) برای تأمین مصارف بودجه عمومی دولت تأمین شد.
۱۰ :فعلا فضای اینترنت ۵G مبهم است/ در مرحله آزمون و خطا هستیم
رضا الفتنسب با اشاره به لزوم بکارگیری نسل جدید اینترنت در توسعه کسب و کارها اظهار داشت: واقعیت این است که ما هنوز در اینترنت معمولی و ۴G مشکل داریم، قطعا گجتهای کنونی نسل جدید اینترنت را ساپورت نمیکنند.
وی تصریح کرد: دستگاههای گوشی کنونی امکان جدید و اینترنت با سرعت بالاتر را پشتیبانی نمیکنند، بنابراین همه گیر شدن آن فعلا مبهم است اما در صورت فراهم شدن امکانات، مردم از سرعت بالا برای گذران امور خود استقبال میکنند.
دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی با بیان اینکه فعلا در مرحله آزمون و خطا بسر میبریم، گفت: در هر حال اگر دو نسل بالاتر هم بیاد و مردم بتوانند هزینهها را پرداخت کنند و گوشی خریداری کنند، حتما بازار خوبی دارد.
وی ادامه داد: هر قدر بتوانیم سرویس بهتری ارئه دهیم و نسل پیشرفتهتری از اینترنت برای کاربران فراهم کنیم اتفاق خوبی خواهد بود، اما بحث این است که آنچه را هم داریم تقویت کنیم، یعنی ۴G را هم توسعه و تقویت کنیم، در حال حاضر در برخی روستاهای دورافتاده مثل مثل سیستان و بلوچستان دسترسی به اینترنت معمولی هم کم است. هر چند طی ۵ سال گذشته اوضاع رو به بهبود رفته اما همچنان در بسیاری مناطق بخصوص در نقاط صعبالعبور مشکل داریم.
الفتنسب یادآور شد: به هر حال هر قدر اینترنت با سرعت بالاتر و خدمات بهتر را در اختیار مردم قرار دهیم تعداد کاربران نیز افزایش مییابد به شرطی که بسترهای لازم نیز فراهم شود.
۱۱ : برقراری پروازهای مشروط به چین/ بازگشت بلیت پروازهای لغو شده ترکیه
مقصود اسعد سامانی در این باره به ایسنا گفت: ترکیه به صورت ناگهانی پروازهای ایران را به کشورش ممنوع کرد که البته در این میان تنها کسانی که ویزای کاری معتبر ویزای تحصیلی، اقامت یا تابعیت ترکیه را داشتند میتوانستند به این کشور پرواز کنند و سفر به ترکیه مانند دوبی برای همه آزادنبود.
وی افزود: با توجه به این که این پروازها به صورت غیر ارادی لغو شده است شرکتهای هواپیمایی نباید خسارتی بدهند اما مردم میتوانند اعتبار این بلیتها را برای آینده نگه دارند یا این که پول بلیت کنسل شدهشان را از ایرلاینها دریافت کنند.
یکی دیگر از تغییراتی که در پروازهای خارجی به وجود آمد برقراری پروازهای چین (تهران- گوانگجو) به صورت هفتگی است که البته برای همه سفر به گوانگجو آزاد نیست بلکه تنها کسانی میتوانند به چین پرواز کنند که اقامت یا تابعیت این کشور را داشته باشند تا این که ویزای کاری یا تحصیلی معتبر داشته باشند.
۱۲ : سه نیروگاه تهران در آستانه بازنشستگی/ راندمان نیروگاهها به ۵۵ درصد میرسد
محسن طرزطلب، درباره برنامه از مدار خارج کردن نیروگاههای فرسوده اظهار داشت: سال گذشته نیروگاه زاهدان در سیستان و بلوچستان سال از مدار خارج شد، نیروگاه طرشت هم بعد از نیروگاه ری ماه آینده از مدار خارج میشود، نیروگاه بعثت هم بعد از اخذ مجوز از محیط زیست به بازنشستگی میرسد.
وی درباره جایگزینی نیروگاه ری تصریح کرد: تهران دارای سه نیروگاه قدیمی با راندمان بسیار پایین است که ساخت پست جدید GIS 230 کیلووات نیروگاه ری، گام اول برای بازنشسته کردن واحدهای قدیمی این مجموعه برداشته شده است.
مدیر عامل شرکت برق حرارتی افزود: در حال حاضر راندمان نیروگاه کنونی ری در حد ۲۱ درصد است که با وارد مدار شدن واحدهای جدید به ۶۰ درصد خواهد رسید.
وی هزینه ساخت پست جدید نیروگاه را ۵۰۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: گام بعدی نیروگاه طرشت است که ۴۰ میلیون یورو هزینه در پی خواهد داشت، یک پیمانکار ایرانی در مناقصه این نیروگاه برنده شده و کار اجرایی آن از یک ماه آینده آغاز میشود.
طرزطلب خاطرنشان کرد: با اجرای این سه طرح راندمان نیروگاههای استان از حدود ۲۲ درصد فعلی به بیش از ۵۵ درصد افزایش خواهد یافت.
وی درباره کسری سه هزار مگاواتی تولید برق در استان تهران بیان کرد: برای جبران این رقم لازم است طی سالهای آتی واحدهای جدید به نیروگاههای موجود استان افزوده شود که احداث نیروگاه هزار مگاواتی جدید ری بخشی از کسری موجود تولید برق تهران را جبران خواهد کرد.
۱۳ : جزییات تازه از ورود استارتاپها به بورس
به گزارش روز سهشنبه روابط عمومی فرابورس ایران، «رضا غلامعلیپور» در خصوص ورود کسبوکارهای نوآور و استارتآپها به بازار سرمایه توضیح داد: استارتآپها بخشی از شرکتهایی هستند که در بازار هدف فرابورس پذیرش میشوند و این بازار مخاطبان زیادی دارد که ممکن است همه طیف از شرکتها را در بر بگیرد.
وی بیان اینکه بازار هدف اکنون در مرحله تدوین است، گفت: موافقت اولیه سازمان و دستورالعملهای آن مانند پذیرش و نوع فعالیت شرکتها در حال تدوین است. بنابراین این بازار تنها مخصوص کسبوکارهای نوآور نیست، بلکه کسبوکارهای نوآور جزو شرکتهایی هستند که میتوانند در این بازار پذیرفته شوند.
معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس درباره مشخصات این بازار، توضیح داد: بازار هدف برای شرکتهایی است که چشمانداز و دورنمای خوبی از آنها متصور هستیم و شاید در لحظه اول این کسبوکارها هنوز به سودآوری نرسیده یا در مراحل ابتدایی فعالیت باشند، اما با توجه به ارائه مستندات، طرح توجیهی، امیدنامه و سایر مدارکی که شرکتها ارسال کردهاند، آینده خوبی را میتوان برای آنها تصور کرد.
بهگفته غلامعلیپور قاعدتاً شرکتی که هنوز به مرحله بلوغ و تثبیت سودآوری نرسیده ریسک بالاتری نسبت به دیگر شرکتها دارد. بنابراین باید روی مسئله مشارکتکنندگان در این بازار دقت بیشتری کنیم. برخلاف بازار اول و دوم که بازار آزادی است و همه افراد با هر سطحی از منابع و آشنایی با مباحث مالی خریدوفروش میکنند، در این بازار شاید این شرایط را بهراحتی نداشته باشیم و باید برخی حداقلها و پیششرطها را برای افرادی که میخواهند در این بازار فعالیت کنند، در نظر بگیریم.
معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس در پاسخ به این سؤال که چه شاخصهایی برای ورود کسبوکارهای نوآور به بازار سرمایه در نظر گرفته شده، توضیح داد: با توجه به بازار هدفی که ما برای ورود استارتآپها به بورس در نظر گرفتهایم، چشماندازی که برای سودآوری دارند را دنبال میکنیم. به دلیل اینکه برخی کسبوکارها ممکن است اندکی زیان انباشته داشته باشند و اکنون بهطور مشخص نتوانیم بگوییم که کدام کسبوکارهای نوآور پذیرش میشوند و کدامیک نمیشوند. اولاً باید ببینیم که دستورالعمل بازار هدف چگونه نوشته میشود تا با توجه به آن بخواهیم تصمیم بگیریم و آنها را پذیرش کنیم. دوم اینکه بدانیم چقدر میتوان به مدارک مستند، دورنما و عملکرد آتی آنها امیدوار بود.
وی در مورد اینکه ورود کسبوکارهای نوآور چقدر میتواند برای بازار بورس مثبت باشد، اظهار کرد: در بازارهای بورس دنیا نیز شرکتهایی نظیر کسبوکارهای نوآوری که در حال بررسی آنها هستیم، پذیرفته شدهاند و سهام آنها در حال معامله است. این کسبوکارهای نوآور نیز در بخشی از اقتصاد ما در حال ایفای نقش هستند. هر چهار کسبوکاری که نام بردیم، شرکتهایی هستند که عموم مردم از خدمات آنها استفاده میکنند و نقش آنها در فضای اقتصادی کشور یا فعالیتهای روزمره در حال زیاد شدن است و هرکدام قابلیتهای پذیرش دارند.
غلامعلیپور افزود: روندی که ما در حال انجام آن هستیم، روندی است که دنیا انجام داده است. به هر حال کسبوکارهای نوآور با کسبوکارهای سنتی و متکی بر داراییهای فیزیکی متفاوت هستند. به همین جهت دقت و مراقبتی که روی این شرکتها داریم بیشتر است و کار جدیدی در حال انجام است.
به گفته معاون پذیرش و بازاریابی فرابورس، درصورتی که این کسبوکارها روند روبهرشد خود را انجام دهند، ورود آنها به بازار سرمایه هم میتواند نتیجه مثبتی داشته باشد و بازار سرمایه میتواند محلی برای تأمین مالی این شرکتها باشد تا اگر در فضای اقتصادی هم در حال رشد بودند، سرعت رشد آنها بیشتر شود و بتوانند با تأمین مالی، فعالیتهای خود را گسترش دهند.
۱۴ : وحشت بورس های جهانی از بالا گرفتن دعوای چین و آمریکا
به گزارش بلومبرگ، دور تازه تنش های بین دو اقتصاد نخست جهان بار دیگر باعث نگرانی معامله گران شده است. آمریکا از طرف چینی خواسته است تا کنسولگری خود در شهر هوستون را تعطیل کند و دونالد ترامپ از احتمال تعطیل شدن تعداد بیشتری از کنسولگری های چین خبر داده است. از طرف دیگر چین در اقدامی متقابل دستور تعطیلی کنسولگری آمریکا در شهر چنگدو را صادر کرد و دیپلمات های آمریکایی این مرکز را ترک کردند.
وانگ یی- وزیر خارجه چین – گفته است تنش های کنونی بین دو طرف تماما تقصیر آمریکا است و چین هنوز امیدوار به همکاری با آمریکا و بازگشت به مسیر درک متقابل است. مایک پمپیو- وزیر خارجه آمریکا- از سوی دیگر گفته است جهان غرب دیگر نمی تواند جاه طلبی های چین را نادیده بگیرد.
برخی از رسانه ها هم چنین از احتمال اعمال ممنوعیت مسافرتی برای شماری از مقامات ارشد حزب کمونیست چین و خانواده هایشان به خاک آمریکا خبر داده اند.
از سوی دیگر هر چند که اخبار مثبتی در زمینه دارویی و کاهش سرعت شیوع کرونا در جهان به گوش می رسد اما به نظر می رسد هنوز تا تولید و عرضه انبوه واکسن موثر مقابله با کرونا مسیری طولانی در پیش است. سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به سوالات ایجاد شده در خصوص پیشرفت های دارویی مقابله با کرونا گفته است تولید انبوه واکسن تا پیش از سال آینده میسر نخواهد بود و این بدان معناست که دست کم در کوتاه مدت، جهان کماکان با پیامدهای اقتصادی و بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کرونا دست به گریبان خواهد بود.
اندی مینارد- کارشناس بازار سرمایه در موسسه ” چاینا رنسانس” گفت: چیزی که بازارها را می ترساند این است که تازه اول تنش های جدید بین چین و آمریکا باشد و دو طرف وارد دور تازه ای اقدامات متقابل علیه یکدیگر شوند که با توجه به شرایط کنونی اقتصاد جهانی، خبری بسیار بدخواهد بود.
دانشگاه آکسفورد از موفقیت آمیز بودن نتایج اولیه واکسن ضدکرونایی خود و تقویت سطح ایمنی بدن افراد آزمایش شونده خبر داده است. تقریبا در بدن تمامی داوطلبانی که تزریق واکسن به آن ها از ماه آوریل انجام شده، سطح ایمنی ارتقا یافته است. قرار است آزمایشات به سطح گسترده تری در کشورهای دیگر نیز ادامه یابد و در صورتی که همه چیز به خوبی پیش برود، تا پایان سال این واکسن وارد مرحله تولید انبوه شود.
تاکنون بیش از ۱۶ میلیون و ۴۴۲ هزار و ۳۹۹ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۶۵۲ هزار و ۶۰۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۱۴۹ هزار و ۸۴۹ نفر، برزیل با ۸۷ هزار و ۵۲ نفر، انگلیس با ۴۵ هزار و ۷۵۲ نفر، مکزیک با ۴۳ هزار و ۶۸۰ نفر و ایتالیا با ۳۵ هزار و ۱۰۷ نفر بوده است.
مت میسکین- استراتژیست ارشد سرمایه گذاری در موسسه ” جان هانوک اینوستمنت منیجمنت” گفت: یک نوع جنگ بین کسانی که با خوش بینی به آینده می خواهند مصارف خود را افزایش دهند و آن هایی که از ترس پیدا نشدن واکسن کرونا میل به پس انداز دارند در گرفته است و همین رفتار متناقض مصرف کنندگان، کار را برای پیش بینی وضعیت آینده دشوار ساخته است.
بورس آمریکا
هر چند که شیوع کرونا در بزرگ ترین اقتصاد جهان کماکان در سطح نگران کننده ای باقی مانده و شمار قربانیان کماکان به طرز محسوسی بالا می رود، مشاور اقتصادی ترامپ نسبت به تغییر شرایط اقتصادی امیدوار است. لری کودلو با بیان اینکه روند احیای رشد اقتصادی کماکان ادامه دارد گفت: البته نمی خواهم کتمان کنم که وضع در بسیاری از ایالت ها کماکان خوب نیست اما فکر می کنم در سه ماهه سوم و چهارم سال نسبت به نیمه نخست سال شاهد یک رشد اقتصادی ۲۰ درصدی خواهیم بود.
هم چنین استیون منوچین- وزیر خزانه داری آمریکا- با تمجید از حمایت نمایندگان مجلس سنا از بسته حمایتی جدید دولت گفته است که بسته حمایتی جدید برای مقابله با پیامدهای کرونا نهایی شده و یک تریلیون دلار اعتبار برای آن تخصیص داده شده است.
به مانند بسته حمایتی قبلی، کمک هزینه نقدی بلاعوض ۱۲۰۰ دلاری به شهروندان آمریکایی پرداخت خواهد شد و تخفیفاتی برای پرداخت بیمه بیکاری شاغلین در نظر گرفته شده است.
در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۶۸ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۶ هزار و ۴۸۹.۶۹ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۶۲ درصد ریزش تا سطح ۳۲۱۵.۶۳ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۹۴ درصد کاهش در سطح ۱۰ هزار و ۳۶۳.۱۸ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
طبق اعلام مرکز آمار اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ماه منتهی به ژوئن با ۰.۲ درصد افزایش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۰.۳ درصد رسید اما نرخ تورم هنوز در فاصله زیادی از سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه باقی مانده است. همچنین متوسط نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به ژوین در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ۰.۸ درصد اندازهگیری شده که ۰.۵ درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل بوده است.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۲ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۱۱۱.۵۷ واحد بسته شد. شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۲۹ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۸۷۵.۱۲ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با افت ۰.۹ درصدی در سطح ۴۹۵۱.۷۷ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۱.۲۵ درصد پایین رفت و به ۷۲۰۳.۴۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۱۶ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۷۱۵.۶۶ واحدی پایین رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ کنگ ۰.۴۱ درصد پایین رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۶۰۳.۲۶ واحد بسته شد. در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” صعود ۰.۵۱ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۵۲۸.۴۸ واحد بسته شد.
هلن کیایو- کارشناس ارشد مسایل اقتصادی چین در بنک آو امریکا- گفت: مشکل این است که حتی اگر اقتصاد چین نیز به تدریج بهبود یابد، شرایط برای بیشتر نقاط دیگر جهان هنوز وخیم است و این می تواند فشار زیادی به اقتصاد صادرات محور چین وارد کند و جلوی یک احیای سریع را بگیرد.
در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۳۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۶۰۴۴.۱۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن نزولی بود.
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها صعودی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۰.۱۱ درصد افزایش به ۴۱.۱۳ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با صعود ۰.۰۳ درصدی به ازای ۴۳.۱۶ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۶۸ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۹۴۲.۳۴ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افزایش ۰.۷۱ درصدی به ازای ۲۴.۲۸ دلار مبادله شد.
۱۵ : افزایش میزان معافیت مالیاتی اصناف/ معافیتها ۶۰برابر شد
سعید ممبینی در خصوص آخرین وضعیت تعاملات بین این اتاق و سازمان امور مالیاتی گفت: در ارتباط با نحوه رسیدگی به تعیین مالیات سال ۱۳۹۸ مؤدیان صنفی از مدتی پیش مذاکرات متعددی با مسئولین سازمان امور مالیاتی کشور داشتیم. در همین راستا چندین جلسه در هیئت رئیسه به نحوه رویارویی با این موضوع پرداختیم و در نهایت چند موضوع و محور اصلی در مذاکرات مورد توجه ما قرار داشت.
ممبینی افزود: با توجه به تأکید و پیگیری که سازمان امور مالیاتی برای اجرای ماده ۹۷ قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۹۸ در دستور کار قرار داده بود پیش بینی میکردیم ممکن است بعضی از مشاغل فاقد اسناد مالی باشند که در نتیجه در اجرای ماده ۹۷ این قانون، دچار مشکلاتی شوند؛ لذا با توجه به اینکه همچنان استفاده از ظرفیت تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم وجود داشت این موضوع را مورد پیگیری قرار دادیم و در چندین جلسه در تعیین ضرایب مربوط به مالیات، از روش تعیین به وسیله تبصره ماده ۱۰۰ قانون مذکور پیگیریهایی صورت گرفت.
وی تصریح کرد: البته همه میدانند که در سال ۹۸ ضمن اینکه دچار رکود اقتصادی بودیم، در عین حال در یک ماه پایانی سال به دلیل شیوع بیماری کرونا کسب و کارها آسیب زیادی دیدند، لذا این موضوع مد نظر قرار گرفت و بر آن تأکید شد.
رئیس اتاق اصناف ایران تأکید کرد: نهایتاً دو نکته مهم اتفاق افتاد، یکی اینکه با افزایش آستانه مبلغی که میشود در مورد تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم استفاده کرد، موفق شدیم که معافیتها را از ۱۰ برابر معافیت به ۶۰ برابر افزایش دهیم. به این ترتیب افراد بیشتری علاوه بر گروه سوم و احتمالاً تعدادی از مؤدیان گروه دوم هم که تا ۶۰ برابر معافیت میزان درآمدشان تعیین میشود، میتوانند با استفاده از ظرفیتهای قانونی تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به تعیین مالیات آنها اقدام کنند.
ممبینی خاطرنشان کرد: امروز تقریباً این موضوع نهایی شد و به احتمال قریب به یقین فردا دستورالعمل نحوه استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم ابلاغ خواهد شد. از اعضای اجلاس اتاق ایران، رؤسای اتاقهای اصناف استانها و اتحادیههای صنفی انتظار میرود که به مؤدیان صنفی اعلام کنند که تا زمان ابلاغ دستورالعمل مربوطه، آن دسته از اصنافی که میتوانند، یا از روش تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم و یا از طریق ماده ۹۷ این قانون، نسبت به تسلیم اظهارنامه و تعیین مالیاتشان اقدام کنند. امیدواریم اقدامات صورت گرفته، به رفع بخشی از مضائق و مشکلات اقتصادی که برای اصناف پیش آمده کمک کرده و شاهد رفع این مشکلات اقتصادی و رونق در کسب و کارها باشیم.
۱۶ : کدام استان رکورد تورم را زد
مرکز آمار ایران روز گذشته چند گزارش درباره وضعیت قیمتها، نرخ تورم و تغییرات قدرت خرید دهکهای مختلف جامعه و همینطور تورم تولیدکنندگان دو بخش اقتصادی منتشر کرد.
بر این اساس «در تیرماه ۱۳۹۹؛ تورم نقطهای به ۲۶.۹ درصد رسید. تورم نقطهای برای بخش خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات ۲۱ درصد و برای بخش کالاهای غیر خوراکی و خدمات ۲۹.۸ درصد بود. بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در این ماه به ۴.٧ درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۴.٢ درصد) ٠.۵ واحد درصد افزایش داشته است.
وقتی آمارها را به تفکیک استانها بررسی میکنیم، بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان هرمزگان (٣٢ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.۴ درصد) است.
براساس گزارش مرکز آمار در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای کشور (١٠٠=١٣٩۵) به ٢٢٧.٩ رسید که نسبت به ماه قبل ۶.۴ درصد افزایش نشان میدهد.
در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان اردبیل با ٨.٢ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان ایلام با ٣.٩ درصد افزایش است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ٢۶.٩ درصد است.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای کشور به عدد ٢۶.۴ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه (سالانه) مربوط به استان هرمزگان (٣١.۴ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢٢.۵ درصد) است.
افزایش ۶.۵ درصدی تورم شهرنشینان
در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای شهری (١٠٠=١٣٩۵) به ٢٢۶.٧ رسید که نسبت به ماه قبل ۶.۵ درصد افزایش نشان میدهد.
در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری مربوط به استان اردبیل با ٨.۵ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان یزد با ٣.٨ درصد افزایش است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای شهری کشور ٢٧.٠ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٨ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٠ درصد) است.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای شهری به عدد ٢۶.۴ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣١.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان فارس (٢٢.٩ درصد) است.
رشد ۵.٩ درصدی تورم خانوارهای روستایی
در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای روستایی (١٠٠=١٣٩۵) عدد ٢٣۴.٩ را نشان میدهد که نسبت به ماه قبل ۵.٩ درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی مربوط به استان همدان با ٨.٧ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان ایلام با ٢.٩ درصد افزایش است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای روستایی ٢۵.٩ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان همدان (٣٢.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان خوزستان (١٩.٣ درصد) است. نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای روستایی به عدد ٢۶.۴ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٣ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٢ درصد) است.
۱۷ :حمایت مدیرعامل جدید بانک عامل بخش مسکن از بورس املاک
محمود شایان در مراسم معارفه خود به عنوان مدیرعامل جدید این بانک که با حضور محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی و عباس معمارنژاد معاون بانک، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی و رامتین رحیمی انارکی فرزند مرحوم رحیمی انارکی برگزار شد، با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از هزینههای سبد خانوار، ۱۲ درصد درآمد اشتغال مستقیم و ۲۱ درصد از سهم تولید ناخالص داخلی مرتبط به بخش مسکن است، افزود: اندازه بانکها به اندازه ترازنامه مالی آنها نیست که بگوییم کدام بانک بزرگتر است.
وی بخش مسکن را پیچیدهترین مسأله حوزه اقتصاد کلان دانست و گفت: اگر پیچیدگی اصل مسئله را در نظر بگیریم بانک عامل بخش مسکن یکی از مهمترین مأموریتها را بر عهده دارد؛ بنابراین در این شرایط نیازمند تصمیمات کارا و ارزشمند هستیم.
مدیرعامل جدید بانک تخصصی بخش مسکن با تأکید بر اینکه جامعه دانشگاهی، انجمنها، انبوه سازان و فعالان اقتصادی باید در تحقق هدف دولت در حوزه تحرک بخشی مسکن در کنار بانک باشند، گفت: توجه ویژه به راه اندازی بورس املاک و مستغلات، استفاده از بازار پرانرژی بورس برای تأمین مالی بخش مسکن، تغییرات اساسی در حوزه منابع از تأمین زنجیره تولید تا تولید مسکن، هدایت سیاست حمایتی به سمت انبوه سازی باید با جدیت در دستور کار باشد.
شایان مهمترین استراتژی بانک عامل بخش مسکن را تعیین تکلیف و تکمیل پروژههای مسکن مهر عنوان کرد و گفت: دومین مأموریت بانک، طرح اقدام ملی است که در این زمینه تلاش ویژه خواهم کرد.
وی گفت: با توجه به شعار امسال که جهش تولید نامگذاری شده، به همراه هیئت مدیره بانک قول میدهیم تمام تلاش خود را برای اجرای این طرح عظیم ملی مسکن به کار بگیریم و هر روز شاهد توفیق اجرای این طرح باشیم.
مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن با بیان اینکه تلاش میکنیم تا حمایت مجلس و دولت را برای برنامه اقدام ملی مسکن جلب کنیم، گفت: از دیگر برنامههای آتی بانک، حرکت به سمت کاهش زیان، سودآوری، تقویت سرمایه بانک، توسعه بانکداری دیجیتال، فروش اموال مازاد، جذب منابع ارزان قیمت و هوشمندسازی بانک خواهد بود؛ به نحوی که پرداخت تسهیلات به انبوه ساز هر چه سریعتر انجام شود.
شایان ایجاد صندوقهای سرمایه گذاری برای تأثیرپذیری بهتر، استفاده حداکثری از ظرفیت انتشار اوراقهای رهنی، صکوک و استصناع و همچنین بورسی شدن برخی شرکتهای بانک را از دیگر برنامههای بانک مسکن در دوران مدیریت خود عنوان کرد و گفت: در حوزه پرسنل نیز تلاش میکنم بر مبنای اصل شایسته سالاری و بهبود وضعیت رفاهی کارکنان رسمی، شرکتی و بازنشستگان اقدامات لازم را انجام دهیم.
۱۸ : هشدار سازمان حمایت به تولیدکنندگان فولاد
در این اطلاعیه آمده است:
با عنایت به بازار محصولات فولادی و با توجه به نوسانات نرخ ارز و همچنین عدم تعادل عرضه و تقاضا به دلیل انتظارات تورمی، استمرار نظارت و پایش هرچه بیشتر بازار این محصول در سراسر کشور مورد تاکید میباشد. لذا نظر به ماده (۲) بخش الزامات عرضه ابلاغیه شماره ۱۱۲۵۸۵/۶۰ تاریخ اول مردادماه ۱۳۹۷ موضوع دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی مبنی بر «کلیه تولیدکنندگان محصولات فولادی جهت فروش در داخل ملزم هستند کلیه محصولات فولادی خود را با رعایت کف عرضه ابلاغی در بورس کالا در هر مرحله به صورت هفتگی عرضه کنند.»، هم چنین در راستای نظارت بر فرآیند عرضه در بورس و کنترل رعایت کف عرضه، رصد نحوه مصرف محصولات فولادی در چرخه پس از بورس کالا، دوباره تاکید میشود تمامی واحدهای تولیدکننده محصولات فولادی اعم از انواع شمش فولادی، انواع ورق فولادی، میلگرد، تیرآهن و… بایستی نسبت به عرضه محصولات خود در بورس کالا اقدام لازم معمول نمایند.
در این اطلاعیه همچنین تصریح شده است که نگهداری این محصولات در مراکز نگهداری عضو سامانه جامع انبار مجاز بوده و بدیهی است در صورت عدم رعایت کف عرضه ابلاغی یا نگهداری آن در مراکز غیر مجاز، پرونده شرکتهای متخلف، علاوه بر سازمان تعزیرات حکومتی با موضوع اخلال در نظام اقتصادی کشور، مستقیماً به دادستانی کل کشور منعکس میشود.
۱۹ : دلالان به دنبال اثرگذاری بر قیمت مسکن
مقصود سوداگران از حضور در بازار مسکن فعلی این است که فروشندههای مستاصل که به دلیل انجام معامله ثانویه از جنس تبدیل به احسن یا سرمایهگذاری در بازار دیگری یا به هر علتی به جز این، ناگزیر به فروش فوری آپارتمان خود هستند، یافته و آپارتمان آنها را به بهای نقد اما زیر قیمت خریداری کنند. اگرچه قیمتهای بازار مسکن این روزها بالاتر از سطح انتظار خریداران بوده و در قله است، اما باز هم سوداگران امید به افزایش التهاب قیمتی در بازار مسکن ماههای آتی دارند و در شرایطی که به دلیل رکود، تقاضای مصرفی مسکن بهشدت کاهش یافته، فرصت را برای جست و جوی بازار و خرید آپارتمانهای زیر قیمت از افراد مستاصل مناسب دیدهاند.
در این بین فروشندهها باید آگاهی کافی از سطح قیمت معقول و متناسب با شرایط ملک خود داشته باشند تا از معامله با سوداگران زیان نبینند. در حال حاضر با وجود قیمتهای تند فایلهای فروش آپارتمانهای زیر ۱۰ سال ساخت، در گروه آپارتمانهای ۱۰ سال ساخت به بالا تعداد آپارتمانهای قیمتمناسب و فایلهای فروش فوری در نسبت با کل فایلها کم نیست و این یعنی فروشندههایی از طبقه مصرفی در بازار حضور دارند که باید مراقب معاملات سوداگرانه باشند. برخی از سوداگران حتی در همین شرایط رکودی به محض خرید آپارتمان و در حالی که هنوز نقل و انتقال سند بهطور کامل انجام نشده، معامله دیگری را رقم میزنند و ملک را به فرد متقاضی دیگری میفروشند. هر چند این رفتار در دوره رکود کمتر رواج دارد، اما تحقیقات میدانی از بازار مسکن نشان میدهد در تیرماه معاملاتی از این جنس در محلههای مصرفی به ویژه در محدوده غربی تهران (منطقه پنج) انجام شده است.
۲۰ : سه سناریو درباره وضعیت بورس در روزهای آینده
در هفته اخیر هرچند شاخص بازار سهام نتوانست به دو میلیون واحد برسد اما یک روند با دامنه محدود نوسان را پشت سر گذاشت. اما آیا در ادامه شاخص بازار سهام روند رو به رشد خواهد داشت؟
سهیل کلاهچی، کارشناس بازار سرمایه نوشته است: انتشار خبر فروش ۳۰ درصد دیگر از سهام عدالت و تاثیر این عامل بر بورس، همراه با نزدیک شدن شاخص کل به سطح روانی ۲ میلیون واحد، تا حدودی فشار عرضه را سنگینتر کرده و شاهد منفی شدن بیشتر سهام بازار، مخصوصا در شرکتهای بزرگ هستیم.
نکته دیگری که در بازار مهم به نظر میرسد، فروش فعالان حقوقی بازار است که عمده این عرضهها در سهمهای بزرگ بازار اتفاق میافتد؛ این رویداد، موجب ایجاد ترس برخی از فعالان بازار شده و باعث میشود که این افراد بیشتر به سمت فروش سوق داده شوند.
بازار سرمایه در حالی عرضههای چند روزه را تجربه میکند که در روند دو تا سه هفته گذشته بیشتر به سمت درجا زدن و تعادل پیش رفته است.
در مجموع میتوان برای بازار سه سناریو را در نظر گرفت؛ در سناریوی اول (سناریوی خوشبینانه)، شاخص کل پس از پایان استراحت (اصلاح زمانی) به رشد خود ادامه میدهد و به سمت سطح ۲ میلیون واحد حمله میکند. هدف تکنیکالی این حرکت، سطح ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد، ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد و ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد است.
در سناریوی دوم، بازار تا سطح یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد بهعنوان هدف اول و یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد بهعنوان هدف دوم اصلاح قیمتی خود را تکمیل میکند و پس از آن به رشد خود ادامه میدهد. طی سناریوی سوم (سناریوی بدبینانه)، بازار تا سطح یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد اصلاح میکند و رشد بعدی خود را بهعنوان حرکت آخر بازار انجام میدهد.
از بین این سه سناریو، سناریوی سوم کمتر مورد انتظار است و فعلا جای نگرانی چندانی در بازار نیست. از یک طرف به نظر میرسد فروش حقوقیها بیشتر با هدف آماده کردن نقدینگی برای خرید در محدودههای مناسبتر بازار است و از طرف دیگر، هنوز دلایل کافی برای شروع ریزش بازار وجود ندارد و احتمال ادامه روند صعودی در بازار بسیار محتملتر است.
نکته حائز اهمیت دیگر در شرایط این روزهای بازار، حجم و ارزش معاملات است که در حال همراهی کردن با بازار است و تا زمانی که این همراهی ادامه پیدا کند، جای نگرانی وجود نخواهد داشت و زنگ خطر تنها زمانی به صدا درمیآید که ارزش معاملات برای چند روز، کاهشی محسوس داشته باشد.
به هر حال، در چند ماه اخیر جریان نقدینگی به بازار وارد شده و احتمالا این روند ادامه خواهد داشت؛ در این شرایط، بازار شاخص قطعا به رشد خود ادامه میدهد.
درست است که قیمت سهام بعضی از شرکتها بیشتر از ارزش ذاتی است، اما با در نظر گرفتن شرایط بازار ارز و انتظارات تورمی، بسیاری از شرکتها به ویژه سهام بزرگ بازار همچنان جای رشد دارند.