پایگاه خبری بازرگانان ایران – مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت برق حرارتی گفت: ۸۵ درصد از منابع مالی مورد نیاز پروژه نیروگاه سیریک از طریق وام صادراتی اعتباری دولت روسیه با نرخ سود ۲.۷۷ درصد (Soft Loan) بدون هیچگونه هزینه مازاد تامین خواهد شد.
به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری بازرگانان ایران از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، «بهنام خائفینژاد» درباره ساخت نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک استان هرمزگان با استفاده از وام دولت روسیه، افزود: پروسه اخذ وام دولتی از کشور روسیه برای اجرای پروژههای زیربنایی از اواسط سال ۱۳۹۵ آغاز شد و در لایحه اصلاحیه بودجه همان سال دولت وقت موضوع اخذ پنج میلیارد یورو وام دولتی از کشور روسیه را درخواست و با تائید مجلس این موضوع مصوب شد.
وی ادامه داد: در آن سال پروژههای متعددی توسط بخشهای مختلف مطرح شد که نهایتا یک پروژه از وزارت راه و شهرسازی و احداث پروژه نیروگاهی از وزارت نیرو به عنوان گزینههای نهایی مصوب شدند.
خائفینژاد گفت: در نهایت با توجه به مطالعات بار و نیاز شبکه برق کشور و همچنین ضرورت توجه به ایجاد زیرساختها جهت توسعه سواحل مکران و امکان ارتباط الکتریکی با کشور عمان پروژه احداث نیروگاه بخاری ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک در مجموعه وزارت نیرو تعریف شد و اجرای آن در دستور کار شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی قرار گرفت.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت مادرتخصصی برق حرارتی ادامه داد: با توجه به حساسیت و اهمیت موضوع و با پیگیریهای انجام شده و هماهنگی با سایر دستگاههای مرتبط در بدنه دولت از جمله وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه و بودجه، وزارت صمت، بانک مرکزی و همه مجوزهای لازم برای این پروژه اخذ و نهایت با فعال شدن اعتبار اسنادی مربوط در مهرماه سال جاری پروژه بطور رسمی عملیاتی شد.
وی با اشاره به اینکه هماکنون فعالیتهای اجرایی در کارگاه پروژه آغاز شده و پروسه ساخت تجهیزات اصلی نیز در کشور روسیه شروع شده است، گفت: مطابق برنامهریزی صورت گرفته نخستین محمولههای بلوک قدرت در بهار سال آینده وارد سایت پروژه خواهد شد.
خائفینژاد با اشاره به تحلیلها و ابهام هایی که توسط برخی کارشناسان درباره مسائل اقتصادی و شرایط اخذ وام، به موضوع های فنی و توجیه احداث واحدهای بخار مطرح شده است، گفت: وزارت نیرو متعهد به ساخت پنج هزار مگاوات نیروگاه در سال است و حدود ۸۰ درصد از این ظرفیت مربوط به نیروگاههای حرارتی است که برای تحقق این مهم بایستی سالانه حدود سه تا ۳.۵ میلیارد یورو سرمایهگذاری صورت بگیرد.
خائفینژاد ادامه داد: بنابراین باید به روشهای مختلف از جمله وام و تسهیلات داخلی و خارجی، اوراق مالی اسلامی، اسناد خزانه، فروش اموال، منابع صندوق توسعه ملی و مشارکت بخش خصوصی بتوانیم منابع مورد نیاز برای ساخت نیروگاههای یاد شده را فراهم کنیم.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون شرکتهای داخلی از جمله مپنا مساعدت لازم برای ساخت نیروگاههای برق را با وزارت نیرو داشتهاند ولی نیاز صنعت تولید برق به منابع مالی به حدی بالاست که بایستی به سایر منابع موجود نیز توجه کرده و از آنها استفاده کنیم؛ بدین منظور گروه مپنا و یا هر شرکت داخلی اگر منابع لازم برای ساخت این میزان نیروگاه را در اختیار دارد شرکت برق حرارتی و وزارت نیرو با کمال میل از حضور این شرکتها برای ساخت نیروگاههای یاد شده استقبال میکند.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اشاره به سود واقعی تسهیلات دریافتی از دولت روسیه برای ساخت نیروگاه سیریک، گفت: مطابق با سند موافقتنامه وام بین دولتی که نمایندگان وزارت اقتصاد دو کشور در سال ۲۰۱۶ امضا کردهاند، بر اساس حسن روابط دو دولت ۸۵ درصد از منابع مالی مورد نیاز پروژه از طریق وام صادراتی اعتباری دولت روسیه با نرخ سود ۲.۷۷ درصد (Soft Loan) بدون هیچگونه هزینه مازاد تامین خواهد شد.
وی تاکید کرد: این در حالی است که مطابق با عرف بینالملل در مکانیزمهای تامین مالی هزینههایی از قبیل: مدیریت، بیمه باید توسط وام گیرنده پرداخت شود.
خائفینژاد در خصوص بالاتر بودن هزینه سرمایهگذاری احداث نیروگاه بخاری در مقایسه با سایر نیروگاههای حرارتی، گفت: تنوع بخشی به سبد مصرف سوخت در نیروگاه های کشور با توجه به مقتضیات هر منطقه ضروری است و اتکا به ساخت یک نوع از نیروگاه در کشور روش ناکارآمدی است.
وی افزود: کشور اصولاً قیمت احداث نیروگاههای بخاری بر اساس ظرفیت عملی محاسبه و اعلام میشود که این نیروگاه در حداکثر دمای سایت (۴۸ درجه سانتیگراد) و رطوبت بیش از ۹۰ درصد نیروگاه توانایی تولید ۱۴۰۰ مگاوات انرژی الکتریکی را دارد.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت مادرتخصصی برق حرارتی خاطرنشان کرد: این در حالی است که محاسبات قیمت و ظرفیت برای سایر انواع نیروگاههای حرارتی بر اساس شرایط استاندارد( iso )تعریف میشود، درحالی که اگر بخواهیم در همین شرایط از نیروگاههای سیکلترکیبی کلاس F استفاده کنیم باید برای تولید ۱۴۰۰ مگاوات انرژی الکتریکی حدود ۲۱۵۰ مگاوات از این نوع نیروگاه احداث شود.
وی ادامه داد: با توجه به این که عمر مفید نیروگاههای بخاری ۳۵ تا ۴۰ سال و در نیروگاههای گازی بین ۲۰ تا ۲۵ سال در نظر گرفته میشود بایستی محاسبات مربوط به تعمیرات اساسی و جایگزینی تجهیزات اصلی نیز در محاسبات قیمت لحاظ گردد که با فرض تعویض ۵۰ درصد از تجهیزات اصلی پس از دوره عمر مفید نیروگاه گازی و قیمت حدود ۶۰۰ یورو به ازای هر کیلووات ظرفیت احداث شده قیمت معادل یک نیروگاه سیکلترکیبی با توان معادل نیروگاه سیریک و در شرایط اقلیمی مشابه ۱۱۷۰ یورو خواهد بود، در صورتی که این مقدار برای پروژه سیریک ۹۶۵ یورو برای هر کیلووات ظرفیت عملی است.
خائفینژاد همچنین در خصوص سهم بخش داخلی از اجرای پروژه سیریک، گفت: مطابق با عرف قراردادهای تامین مالی در عرصه جهانی جهت اجرای حداقل ۳۰ درصد از بهای پروژه معادل ۴۲۰ میلیون یورو باید از ظرفیت شرکتهای ایرانی واجد شرایط استفاده شود که این موضوع در کمیسیون های تخصصی مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به تصویب هیئت وزیران و شورای اقتصاد نیز رسیده است.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت مادرتخصصی برق حرارتی خاطرنشان کرد: لیست مورد تایید سازندگان تجهیزات که در قرارداد تجاری ذکر شده در بخشهای اجرایی نیز تمامی خدمات از طریق پیمانکاران ایرانی تامین خواهد شد.
وی تصریح کرد: بر همین اساس در حال حاضر بیش از هفت شرکت ایرانی به طور مستقیم در فعالیتهای خدمات مهندسی و عملیات اجرایی مشغول به کار بود بوده و بیش از ۲۵۰ نیروی کار مهندس، تکنسین و… داخلی به طور مستقیم در پروژه فعالیت دارند.
خائفینژاد تاکید کرد: انتخاب نوع و تکنولوژی ساخت نیروگاهها اصولا بایستی بر اساس مطالعات فنی اقتصادی و با توجه به نیاز شبکه و پارامترهای فنی از قبیل شرایط اقلیمی شرایط تامین زیرساختها از جمله آب، سوخت و… صرفه و صلاح صورت گیرد.
به گفته مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت مادرتخصصی برق حرارتی به لحاظ فنی و تکنولوژی امکان طراحی و ساخت این نوع نیروگاهها در داخل کشور وجود نداشته و اجرای این پروژه میتواند گام مهمی در افزایش توان فنی و مهندسی متخصصان داخلی ایفا کند.