در شرایطی که آمار و ارقام نشان میدهد عمق نزول بورس بیش از آن چیزی است که شاخص بورس به تصویر میکشد، دامنه نزول هر روز ابعاد وسیعتری بهخود میگیرد.
شیب نزول بورس هر روز تندتر می شود تا جایی که دیروز هم شاخص کل با ۲ درصد افت مواجه و ۹میلیارد و ۳۳۰میلیون دلار هم از ارزش کل بازار سهام کاسته شد آن هم در شرایطی که دولت در تلاش است به هر شکل ممکن شاخص را صعودی کند و به صف های فروش با سرمایه های جدید پایان دهند. چند روز پیش رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی اعلام کرد که حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان از منابع صندوق به بورس تزریق خواهد شد و تاکنون ۲.۷ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است البته این واریزها تاحالا هیچ پاسخ مثبتی در بورس نداشته است.
آمارها نشان می دهد از زمان آغاز نزول بورس در ۲۰مرداد سال گذشته تاکنون، ۲۱۷میلیارد دلار از ارزش بازار سهام کاسته شده است. دیروز با نزول ۲درصدی شاخص ارزش کل بازار سهام به۲۰۸میلیارد و ۷۵۰میلیون دلار، معادل ۵هزار و ۸۴۵میلیون تومان رسید. شدت نزول بازار سهام در مبادلات دیروز به حدی بود که از مجموع کل شرکتهای مبادله شده، فقط قیمت سهام ۸۱شرکت رشد کرد و در مقابل ۵۰۰شرکت با افت شدید قیمت مواجه شدند. دیروز قیمت سهام ۸۵درصد از شرکتهای بورس با نزول مواجه شد.
اما برای اینکه تصویر روشنتری نسبت به عمق سقوط بورس در ذهنتان شکل بگیرد فقط کافی است به برخی از اعداد توجه کنید. طبق اطلاعات موجود در طول یک سال گذشته، قیمت سهام ۵۰۰شرکت با افت مواجه شده و تعداد شرکتهایی که با رشد مواجه شدهاند فقط ۱۲۵شرکت است؛ یعنی در این مدت ۸۰درصد سهامداران زیان کرده و فقط ۲۰درصد آنها از محل سرمایهگذاری در بورس سود کردهاند. بررسی دقیقتر آمارها نشان میدهد که در این مدت قیمت سهام ۱۸۵شرکت بین ۵۰تا ۸۵درصد افت کرده، یعنی ۳۰درصد از کل سهامداران ارزش سهام شان بین۵۰ تا ۸۵درصد افت کرده است. در همین دوره قیمت سهام ۲۱۵شرکت یعنی رقمی معادل ۳۵درصد از کل سهام موجود در بازار با افت ۲۰تا ۵۰درصدی مواجه شدهاند و قیمت سهام ۱۰۰شرکت نیز یا رشد نکرده یا اینکه تا ۲۰درصد افت کرده است. در همین دوره فقط قیمت سهام ۵۰شرکت بین یک تا ۲۰درصد رشد کرده است که جمعا معادل ۸درصد از کل سهامداران است.۶درصد از سهامداران نیز توانستهاند بازده ۲۰تا ۵۰ درصدی به دست بیاورند و فقط سهامداران۴ درصد از شرکتها توانسته اند بازدهی، بیش از نرخ تورم یعنی بین ۵۰ تا ۱۰۰درصد به دست بیاورند. در این دوره همچنین سهامداران یک درصد از کل شرکتها توانسته اند بیش از ۱۰۰درصد در بورس، سود کنند.
در شرایطی که آمار و ارقام نشان میدهد عمق نزول بورس بیش از آن چیزی است که شاخص بورس به تصویر میکشد، دامنه نزول هر روز ابعاد وسیعتری بهخود میگیرد. بررسیها نشان میدهد که دلیل تشدید نزول بورس به افزایش ریسکهای بنیادی بازار سهام و البته بی اعتمادی سرمایه گذاران خرد و کلان به این بازار بازمیگردد. همچنین یکی از دلایل تشدید نزول شاخصهای بورس، برآوردهایی است که سهامداران از اثر سیاستگذاریهای انجام شده در آینده دارند. ظرف چند هفته گذشته، بحث افزایش قیمت سوخت ، خوراک ، گاز صنایع ازجمله پتروشیمی و فولاد تأثیر عمیقی بر معاملات بورس برجای گذاشته است. به زعم کارشناسان؛ این افزایش نرخ که در لایحه بودجه ۱۴۰۱بر آن تأکید شده، میتواند به افت سنگین درآمد این شرکتها منجر شود. همین عامل ظرف هفتههای گذشته به خروج گسترده سهامداران از سهام این شرکتها و افت قیمت سهام این شرکتها در بورس منجر شد. یکی دیگر از ریسکهایی که ضربه زیادی به ویژه در سالجاری به بورس زده، کاهش میزان تولید و فروش شرکتهای بورس تحت تأثیر قطع برق و گاز بوده است.
منبع : اتاق بازرگانی