۱ : خبر مهم روحانی درباره ریزش دلار
رئیس جمهور: قیمت فعلی ارز با واقعیت اقتصاد کشور سازگار نیست و رو به کاهش خواهد بود.
حسن روحانی اظهار کرد: نباید اجازه دهیم سختی ها و فشارها بر زندگی مردم و معیشت آنان تداوم یابد از این نظر باید برای ثبات قیمت کالاها به عنوان سیاستی عاجل و اصلی دولت، قیمت ها به تعادل برسد.
دولت همواره در پی آن بوده که بتواند ارز را به قیمت واقعی آن نزدیک کند و قیمت فعلی را به هیچ وجه به نفع اقتصاد کشور ندانسته است.
اخلال تحریم ها در مراودات بانکی و ارزی کشور و سودجویی کاسبان تحریم، عوارض جنگ اقتصادی را تشدید کرد که بحمدالله این فضا در حال کم رنگ شدن است.
۲ : تمهیدات بانک مرکزی برای مقابله با کرونا
تمهیدات بانک مرکزی که پیش از این با هدف کاهش مراجعات حضوری به شعب بانکها در راستای مقابله با شیوع ویروس کرونا به شبکه بانکی ابلاغ شده بود، در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه دارد.
بانک مرکزی در بخشنامهای به شبکه بانکی تاکید کرد که با توجه به شرایط خاص بهداشتی کشور و نیز در راستای مدیریت، کنترل و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، به منظور تسهیل استفاده افراد از درگاههای غیرحضوری و کاهش مراجعات حضوری مردم به شعب و دستگاههای خودپرداز، موارد مقرر در بخشنامه شماره ۹۹.۲۷۶۰۹۱ مورخ ۲۹ آبان ۱۳۹۹، در سال آتی (۱۴۰۰) نیز در دستور کار قرار گیرد.
بر این اساس تمهیدات ویژه بانک مرکزی با هدف کاهش مراجعات حضوری به شعب بانکها در راستای مقابله با شیوع ویروس کرونا به شرح زیر است:
– سقف انتقال وجه کارت به کارت شتابی و درون بانکی از مبدا هر کارت به ۱۰۰ میلیون ریال در هر روز افزایش مییابد. ذکر این نکته ضروری است که میزان کارمزد انتقال وجه بیش از ۳۰ میلیون ریال به صورت پلکانی لحاظ خواهد شد.
– سقف مجاز انتقال وجه کارت به کارت از طریق پرداختسازها از ۱۰ میلیون ریال به ۳۰ میلیون ریال با حصول اطمینان از انطباق شماره ملی دارنده کارت و شماره ملی دارنده سیم کارت انجامدهنده تراکنش قابل افزایش است. با توجه به خطرات ناشی از سوءاستفادههای احتمالی در صورت عدم اعمال کنترل فوق، افزایش سقف انتقال وجه مجاز نیست. ذکر این نکته ضروری است که در صورت پیوستن بانکها و پرداختسازها به هاب فناوران مالی این سقف میتواند تا مبلغ ۵۰ میلیون ریال افزایش یابد.
– امکان تمدید تاریخ انقضای کارتهای بانکی بدون نیاز به مراجعه حضوری مشتری تا پایان سال ۱۴۰۰ و به مدت یک سال بلامانع است. همچنین ضروری است اقدامات لازم برای احراز هویت غیر حضوری و اطلاعرسانی به مشتریان صورت گیرد.
– سقف صدور کارت هدیه تا اطلاع ثانوی و به صورت موقت به ۲۰ میلیون ریال افزایش یابد.
ضروری است فرآیندهای افتتاح حساب و دریافت تسهیلات در راستای کاهش زمان حضور مشتریان در شعب اصلاح شود و مشتریان بتوانند تمام اقدامات لازم نظیر تکمیل فرمها را به صورت غیرحضوری انجام دهند و پس از مراجعه حضوری صرفاً برای احراز هویت و با صرف حداقل زمان در کوتاهترین زمان ممکن امور مربوط به انجام رسد.
۳ : آخرین تصمیم برای واردات خودرو از مناطق آزاد
در حالی که بسیاری از خریداران خودورهای خارجی چشم انتظار تصویب ورود خودروهای در حال تردد در مناطق آزاد به سرزمین اصلی بودند، تا از این طریق بازار محدود وارداتی جانی تازه گیرد امروز بهارستان نشین ها با این طرح مخالفت کردند.
اواخر دی ماه ۱۳۹۹ کمیسیون تلفیق برای ورود و خروج خودرو به مناطق آزاد دو مصوبه داشت؛ ورود خودروهای صفر به این مناطق ممنوع شد؛ اما واردات خودرو از مناطق آزاد به منطقه اصلی، مجاز اعلام شد. این تصمیم از همان ابتدا با شبهات بسیاری همراه بود، ممنوعیت واردات خودرو صفر به مناطق آزاد در حالی تصویب شد که منع وارداتی در این مناطق همزمان با اجرای آن در سرزمین اصلی عملی شد.
این پیشنهاد کمیسیون تلفیق اما در صحن مجلس با چالشهایی مواجه شد. بسیاری از نمایندگان درباره این مصوبه کمیسیون تلفیق ایراداتی داشتند و اعتراضهایی درباره آن مطرح کردند. بخشی از این اعتراضها بیشتر سیاسی به نظر میرسید وبه واردات خودروهای تولید شده در ایالاتمتحده معطوف بود. آنان تاکید داشتند که ممنوعیت واردات باید تنها به خودروهای آمریکایی محدود شده و سایر خودروهای از این ممنوعیت مبرا باشند. با این حال با فعلوانفعالات چند روز اخیر مجلس، بهارستاننشین ها امروز با کل مصوبه مجوز ورود خودروهای در حال تردد در مناطق آزاد به سرزمین اصلی مخالفت کردند.
بهارستان نشین ها با ۲۱۲ رای موافق، ۱۲ رأی مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۴۵ نماینده حاضر در صحن علنی با واردات خودروهای خارجی از مناطق آزاد به داخل کشور مخالفت کردند.
دلیل ممنوعیت واردات خودرو از مناطق آزاد
فربد زاوه کارشناس حوزه خودرودرباره این تصمیم مجلس با اشاره به اینکه این پیشنهاد در مجموع با قانون ممنوعیت ورود خودروهای خارجی در حال تردد در مناطق آزاد به سرزمین اصلی مغایرت داشت تاکید کرد: واردات خوردو های خارجی در ابتدای دهه ۷۰ برای منطقه آزاد کیش مجاز شد در همان زمان این بند نیز در قانون دیده شد که این خودروها امکان ورود به سرزمین اصلی را ندارند.
به گفته زاوه، در مصوبه اولیه جزییات به صورت دقیق و کامل قید شده به همین دلیل نکته مبهمی در این مصوبه وجود نداشت؛ اما در مصوبه کمیسیون تلفیق ابهاماتی وجود داشت به همین دلیل در صورتی که بهارستان نشین ها می خواستند به لایحه کمیسیون تلفیق رای مثبت بدهند در ابتدا باید تکلیف قانون اول را روشن می کردند و پس از آن نسبت به تصویب قانون جدید اقدام می کردند. به گفته زاوه، در صورت تصویب ورود خودروهای در حال تردد در مناطق آزاد بدون تعیین تکلیف جزئیات قانون قبلی کارآمدی لازم را ندارد و ممکن است بسیاری از امور با گرههای قانونی مواجه شوند.
زاوه در ادامه در خصوص شبهات مطرح شده مبنی بر اینکه مجلس تنها با ورود خودروهای آمریکایی به سرزمین اصلی مخالف کرده بود نیز تصریح کرد: این ممنوعیت شامل تمام خودروهای در حال تردد در مناطق آزاد می شود و تنها در برگیرند
ه خودروهای آمریکایی نیست.
با این شرایط می توان گفت تنها روزنه امید متقاضیان خودروهای وارداتی برای ورود خودروهای جدید به بازار بسته شد و باید منتظر بود که آیا واردات خودرو در مجموع آزاد خواهد شد یا اینکه همچنان ورود خودرو به کشور ممنوع خواهد بود و شاهد انحصار در بازار خودرو خواهیم بود.
۴ : سرمایه گذاری در بیت کوین یا بورس؟
در بازار جهانی پیشبینی شده که رمز ارزها وارد یک فضای حبابگونه شدهاند و مردم باید با احتیاط بیشتری برای سرمایهگذاری در این بازار اقدام کنند.
پس از کاهش شاخص بورس و ضرر و زیان بالای سهامداران، رمز ارزها بهویژه بیت کوین به عنوان محلی برای سرمایهگذاری، جایگزین بازار سرمایه شد و سرمایهگذاران بدون توجه به ریزش شاخص بورس و با اکتفا به رشدهای غافلگیرکننده رمز ارزها سرمایههای خود را وارد این بازار کرده اند و این بازار به عنوان نخستین گزینه سرمایهگذاری در جهان، در کسب بازدهی از دیگر بازار سبقت گرفت.
در داخل کشور، سرمایهگذارانی که در چند وقت اخیر بخشی از سرمایه خود را در بازار سهام از دست داده اند، بدون توجه به صحبت کارشناسان که بارها اعلام کرده اند رمز ارزها گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری نیستند با تصور جبران ضررهای متحمل شده، سرمایه های خود را وارد این بازار کرده اند و امیدوار به کسب بازدهیهای چشمگیر در این بازار هستند.
بیت کوین در سرمایه گذاری، مسیری مشابه با بازار سرمایه را ادامه داد و با شکستن مقاومت های پیش رو وارد دوران رونق شد، اما این موضوع جای تعجب است که سرمایه گذاران بدون درنظر گرفتن هشدارهای سهامداران در زمینه بالا بودن نوسان در این بازار و احتمال ریزش های سنگین همچنان نسبت به این بازار امیدوار هستند و سرمایه های خود را وارد این بازار می کنند.
در همین موضوع، «امیرعلی امیرباقری» کارشناس بازار سرمایه به خطرهای تهدیدکننده سرمایه گذاری در رمز ارزها اشاره کرد و افزود: سرمایه گذاری در رمز ارزها و کسب بازدهی کلان از این بازار از جمله مسایلی است که بهتازگی بسیار به گوش می رسد، این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد که رمز ارزها در زمره سرمایه گذاری هایی قرار دارند که می توانند جزو پرریسک ترین بازارها برای سرمایه گذاری محسوب شوند.
وی با بیان اینکه هیچگونه معیاری برای ارزشگذاری رمز ارزها وجود ندارد، اظهار داشت: به هیچ عنوان وجود مبنا برای ارزش گذاری این رمز ارزها امکان پذیر نیست و با معیار ارزش گذاری در بازارهای دیگر نمی توان اقدام به محاسبه قیمت ذاتی این رمز ارزها کرد تا از این طریق معاملات توجیهپذیر شوند.
امیرباقری گفت: وجود نوسان های شدید در رمز ارزها ناشی از عدم وجود قیمت ذاتی است و فقط نیروی عرضه و تقاضا بر این بازار موثر و تعیین کننده مسیر معاملات است.
کارشناس بازار سرمایه بیانداشت: در بازار جهانی پیش بینی شده که بازار رمز ارزها وارد یک فضای حبابگونه شده است و سرمایه گذاران باید برای سرمایه گذاری در این بازار احتیاط کنند.
وی به سرازیر شدن سرمایه ریالی به سمت رمز ارزها اشاره کرد و اظهار داشت: این سرمایه ها باید به صورت ارزهای خارجی از کشور خارج شوند، اما در شرایط کنونی که کشور در تنگنای ارزی قرار دارد این عمل نمیتواند اقدامی شایسته باشد.
امیرباقری ادامهداد: بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی باید دقت مضاعفی داشته باشند تا مانع از خروج ارز از کشور و به خطر افتادن سرمایه سرمایه گذاران در این فضای ملتهب شوند.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه علاوه بر وجود خطر برای سرمایه گذاری در رمز ارزها، به وجود نوسان در معاملات بازار سهام اشاره کرد و گفت: در چند وقت اخیر در بازار سهام هم شاهد عرضه های شدید سهام، فشار فروش و خروج نقدینگی هستیم اما یکی از دلایلی که اکثر سهام بازار در مسیر نزولی قرار داشتند اما شاخص بورس چندان واکنش زیادی را از خود نشان نداد و افت آن متناسب با فشار فروش سهام بازار نبود، ناشی از ایجاد محدودیت دامنه نوسان در بازار بود که سمت منفی آن در سطح ۲ درصد نگه داشته شده و اجازه اصلاح سنگین به شاخص بورس را در بازار نمی دهد.
امیرباقری افزود: طبق پیش بینی های انجام شده، محدود کردن دامنه نوسان در روند منفی، اصلاح قیمتی را به اصلاح زمانی تبدیل می کند و بازار را در مسیر فرسایشی قرار می دهد.
وی ادامهداد: بازارها زمانی می توانند به سمت کارایی حرکت کنند که دامنه نوسانی در بازار وجود نداشته باشد و قیمت ها با توجه به عرضه و تقاضا و براساس واقعیت های اقتصادی تعیین شوند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه وجود دامنه نوسان در بازار باعث ایجاد جهتدهی و محدودیت معاملات و در نتیجه منجر به افزایش انحراف از کارایی مطلوب بازار می شود، گفت: پیشنهاد می شود تا نسبت به بازگشت شرایط معاملات بازار به شرایط قبل تلاش شود و انتظار می رود تا بازار با قوانین جدید دستخوش فشار مضاعف نشود.
امیرباقری به وجود فضای نوسانی در بازار داخلی ارز تاکید کرد و بیانداشت: نرخ ارز در رقمی بین ۲۱ تا ۲۵ هزار تومان در نوسان است و ریشه های این موضوع، وجود نوسان در سیاست خارجی است که اکنون کشور در حال تجربه آن است.
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: با توجه به چرخش مسایل سیاسی در آمریکا و سیگنال هایی که به لحاظ اقتصادی در خروج از تحریم دریافت می شود، بهطور عمده فعالان بازار چشم انداز تورم را افزایشی نمی بینند و با توجه به احتمال ایجاد فضای رکودی، احتمال تسری این موضوع به همه بازار وجود دارد و بازارهای سرمایه گذاری را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه از جمله بازارهایی است که از این موضوع تاثیر می پذیرد، افزود: زمانی که چشم انداز بالایی برای نرخ ارز متصور نباشیم تورم کنترل می شود که این امر زمینه ایجاد فضای رکودی در کلیت اقتصاد را فراهم می کند، در نهایت ضمن کاهش چشم اندازها شاهد فشارها بر روی قیمت ارز خواهیم بود؛ به همین دلیل در کوتاه مدت نباید در انتظار روندهای انگیزشی قوی در بازار باشیم.
امیرباقری گفت: به نظر می رسد با توجه به پیش بینی ها در زمینه بهبود شرایط سیاسی، لغو حدودی تحریم ها، ایجاد فضای مطلوب اقتصادی، تا اندازهای در میان مدت و بلندمدت تنفس اقتصادی برای کشور ایجاد شود و از طرفی، دولت حاضر و دولت های بعدی به این نتیجه رسیدند که کنترل دستوری نرخ ارز راهکار مناسبی نیست و انتظار می رود در میان مدت و بلندمدت فضای بازار سرمایه با کلیت اقتصاد رشد کند.
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سرمایه گذاران باید در محاسبات خود پارامترهای اقتصادی و چشم اندازها را در نظر بگیرند، خاطرنشان کرد: با توجه به چشم اندازها باید سناریوهای مختلفی در نظر گرفته و هر سناریو منجر به محاسبه سود شرکت ها شود تا در چیدمان پرتفوی خود بتوانند سبد بهینه ای را برای رسیدن به بازدهی مطلوب کسب کنند.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی که قیمت ها نوسان دارند باید پرتفوی سرمایه گذاری را از ریسک های فزاینده مصون کرد؛ بنابراین سرمایه گذاران می توانند به جای خروج سرمایه های خود از بازار سهام و ورود آن به فضای بانک، از ابزار بدون ریسک مانند صندوق با درآمد ثابت و اسناد خزانه که در بازار وجود دارد استفاده کنند.
امیرباقری با بیان اینکه براساس تحقیقات انجام شده عمده پولی که وارد بانک می شود دیگر به راحتی وارد بازار سرمایه نمی شود، گفت: فعالان بازار نباید چنین تصوری داشته باشند که با ورود بازار به فاز صعودی شاهد ورود نقدینگی ها به سمت بازار سهام باشیم، زیرا همیشه بعد از روند نزولی سنگین بازار سهام، بدبینی هایی در بازار ایجاد می شود که این امر باعث می شود تا سرمایه خارج شده از بازار به راحتی دوباره وارد بازار سهام نشود.
به گفته وی،به سهامداران توصیه می شود که برای سرمایه گذاری از بازار های متنوعی استفاده کنند تا در صورت تغییر مسیر و چرخش روند بازار، همراه با معاملات بازار باشند و از فرصت های سرمایه گذاری بهره مند شوند.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد بازار ریزش سنگینی را تجربه نکند و بیشتر از اصلاح قیمتی شاهد اصلاح زمانی در بازار باشیم، اظهار داشت: این اقدام این فرصت را به سرمایه گذاران می دهد تا سهام برتر را در بازار انتخاب و بدون عجله اقدام به معامله در این بازار کنند و افق میان مدت و بلندمدت را برای سرمایه گذاری داشته باشند تا از این طریق از فرصت های ایجاد شده در بازار منتفع شوند.
۵ : ایران در چین چقدر پول بلوکه شده دارد؟
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین گفت: ما از بابت نفت، طلبی از چین نداریم. به چین نفت میفروشیم و در مقابل آن کالا وارد میکنیم.این خرید و فروش جاری مازادی ندارد و هر کالایی که نیاز داشته باشیم از جمله تکنولوژی و ماشینآلات را میتوانیم از چین خریداری کنیم.
- محمد شجاعی
- کد خبر 29565
- بدون نظر
- پرینت