۱ : آغاز مذاکرات ایران و آمریکا به زودی
محمدصادق الحسینی، اقتصاددان در صفحه توییتر خود نوشت: همانطور که فارغ از دعواهای دیپلماتیک قابل پیشبینی بود توافق از هر زمانی نزدیکتر شده است. ایران در عین اینکه باید دنبال توافق باشد نباید چنین نشان دهد و باید کف مطالباتش برای شروع مذاکرات قبل از شروع محقق شود.
۲ : چشم انداز رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۰
بر اساس گزارشی که صندوق بین المللی پول از پیش بینی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ ارائه کرده است آخرین بار اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۷ رشد مثبت را تجربه کرد و پس از آن در سه سال متوالی رشد منفی را به ثبت رساند. تخمین زده میشود اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۰ به میزان ۴.۹۹ درصد کوچک شده باشد که فاصله بسیار زیادی با رشد ۱۲.۵ درصدی ثبت شده در سال ۲۰۱۶ یعنی سال پس از امضای برجام دارد.
۳ : بیتکوین در آستانه ۶۰ هزار دلاری شدن
انک جی پی مورگان با انتشار گزارشی با اشاره به افزایش روزافزون سرمایه ورودی به بازار ارزهای دیجیتالی پیش بینی کرد در صورت کاهش نوسانات شدید قیمتی، بیتکوین به زودی بتواند به رقم ۱۳۰ هزار دلار برسد. این بانک نوسانات بالای بازار ارزهای دیجیتالی را بزرگ ترین مانع بر سر ورود نهادهای بزرگ به این بازارها دانسته است.
غول های بزرگ مالی آمریکایی کماکان نسبت به سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتالی مشتاق هستند. با اعلام خبر احتمال سرمایه گذاری های جدید بانک گلدمن ساکس و موسسه بلک راک در بازار ارزهای دیجیتالی، بار دیگر اوضاع به نفع گاوهای بازار تغییر کرده است و برخی تحلیل گران احتمال رسیدن بیتکوین به ۷۰ هزار دلار را طی روزهای آتی محتمل دانسته اند. در سه ماه اخیر بیتکوین بیش از ۳۰ هزار دلار افزایش قیمت داشته است.
جس پاول- مدیرعامل صرافی ارزهای دیجیتالی کراکن- پیش بینی کرده است که روند افزایشی قیمت بیتکوین امسال نیز ادامه داشته باشد؛ تاجایی که تا پایان امسال بتوان یک خودرو لامبورگینی را با یک بیتکوین خریداری کرد. پاول با بیان اینکه با گذشت زمان بیان ارزش بیتکوین بر حسب دلار سخت تر و سخت تر می شود، افزود: اکنون می توان یک خودرو تسلا را با یک بیتکوین خریداری کرد. تا پایان سال خواهید توانست با آن یک لامبورگینی بخرید و در سال ۲۰۲۳ احتمالا بهای هر بیتکوین معادل یک دستگاه خودرو بوگاتی می شود.
مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۱۹۳۰ میلیارد دلار برآورد میشود که این رقم نسبت به روز قبل ۱.۶۸ درصد بیشتر شده است. در حال حاضر ۶۰ درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و ۱۲ درصد در اختیار اتریوم است. بیتکوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معاملهگران بر بستر بلاکچین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت.
بهروزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت ۱۳ ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی ۱۰ ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.
۱- بیت کوین
قیمت: ۵۹ هزار و ۴۹۸.۳۴ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۶ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۰.۱۷ درصد افزایش
۲- اتریوم
قیمت: ۲۰۶۲.۳۹ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۵.۶۹ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۳.۶۷ درصد افزایش
۳- بایننس کوین
قیمت: ۳۴۱.۹۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۸۷ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۳۶.۲۱ درصد افزایش
۴- تتر
قیمت: ۱.۰۰ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۰۱ درصد کاهش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۰.۰۴ درصد افزایش
۵- کاردانو
قیمت: ۱.۲۱ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۱.۲۷ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲.۲۴ درصد کاهش
۶- پولکا دوت
قیمت: ۳۹.۴۸ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۴.۴۴ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۲۱.۲۰ درصد افزایش
۷- ریپل
قیمت: ۰.۶۰۱ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۵.۰۹ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۶.۵۰ درصد افزایش
۸- یونی سواپ
قیمت: ۲۹.۴۱ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۰.۳۲ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۳.۶۱ درصد افزایش
۹- لایت کوین
قیمت: ۲۰۸.۸۶ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۲.۵۱ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۴.۵۱ درصد افزایش
۱۰- چین لینک
قیمت: ۳۱.۴۷ دلار
تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته: ۲.۳۵ درصد افزایش
تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: ۱۷.۳۴ درصد افزایش
۴ : ده خبر مهم برای بازارها در امروز ۱۴ فروردین
۱۰ خبر مهم و احتمالا موثر برای بازارها در امروز شنبه، ۱۴ فروردین ماه در زیر آمده است:
ـ خبرگزاری یونهاپ به نقل از یک منبع دیپلماتیک گفت: ایران احتمالا قصد دارد نفتکش توقیف شده کره جنوبی را در آینده نزدیک آزاد کند.
ـ چین علیرغم ادامه تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت ایران، احتمالا در این ماه یک میلیون بشکه در روز نفت از این کشور وارد میکند.
ـ یورونیوز مدعی شد که ایران و آمریکا روز جمعه بر سر مذاکره «غیرمستقیم» با حضور دیگر قدرتهای جهانی برای بازگشت دوجانبه به برجام به توافق رسیدند.
ـ وزارت خزانهداری آمریکا بخشی از تحریمهایی را که دولت ترامپ یک روز قبل از روی کار آمدن دولت بایدن علیه ونزوئلا اعمال کرده بود، لغو کرد.
ـ هواپیمایی لوفتهانزا پس از ۱۴ ماه، بار دیگر پروازهای خود به ایران را از ۲۷ فروردین از سر میگیرد.
ـ وزیر نفت از افزایش ۲۵ میلیون تنی ظرفیت تولید در صنعت پتروشیمی کشور در سال ۹۹ خبر داد.
ـ وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپکپلاس با افزایش تدریجی تولید برای ماههای مه، ژوئن و ژوئیه سال ٢٠٢١ میلادی موافقت کردند.
ـ تحلیلگران بازار جهانی معتقدند کاهش بهای جهانی طلا به پایینتر از ۱۶۷۰ دلار راه را برای روند نزولی بیشتر قیمت طلا تا مرز ۱۶۰۰ دلار هموار میکند. نایب رئیس اتحادیه طلای تهران میگوید در شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ احتمال کاهش بهای جهانی طلا تا محدوده ۱۶۰۰ دلار وجود دارد.
ـ خبرگزاری رویترز مدعی شد که ایران غنیسازی اورانیوم با چهارمین آبشار سانتریفیوژهای IR-۲m را در نظنز آغاز کرده است.
ـ خبرگزاری رویترز به نقل از سه دیپلمات مطلع اروپایی نوشت، این تحریم ها به بهانه وقایع آبان ماه سال ١٣٩٨ و علیه افراد و نهادهایی خواهد بود که ادعا شده در سرکوب اعتراضات آبان ٩٨ نقش داشته اند
۵ : سقوط سریع قیمت دلار در ۱۴۰۰؟
سال ۱۳۹۹ از نظر نوسانات و التهابات بازار ارز سالی پرچالش بود اما نشانههای موجود از کاهشی بودن روند قیمت ارز و به ویژه دلار در سال جدید حکایت دارد.
پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران، نرخ دلار و سایر ارزها به شدت از این رویداد متأثر شد و روند افزایشی به خود گرفت. به همین خاطر سال ۱۳۹۹ برای بازار ارز و متولی اصلی آن، یعنی بانک مرکزی سالی پرچالش بود. درآمدهای نفتی به کمتر از ۹ میلیارد دلار رسید، داراییهای ایران در کشورهای دیگر بلوکه شد، صادرات به حداقل رسید و اگر صادراتی هم بود دلارهایش به داخل یا وارد نمی شد و یا خیلی سخت و کم وارد میشد.
با این حال دولت ایران و به ویژه بانک مرکزی در این مدت تلاش کرده است با برنامه و تدبیر، تحریمهای آمریکا را خنثی و درحد توان از سقوط بیش از حد ارزش پول ملی جلوگیری کند. اما، به رغم همه تلاشهای صورت گرفته دلار ورود به کانال ۳۰ هزار تومانی را نیز تجربه کرد. پیروزی جوبایدن در انتخابات آمریکا و تأکید او بر بازگشت به برجام، خوشبینیها به رفع تحریم را افزایش داد و در نتیجه کاهش قیمت دلار روز به روز بیشتر شد، دلار سیر نزولی به خود گرفت و تا کانال ۲۰ هزار تومانی هم عقب نشینی کرد.
برخلاف چشمانداز امیدبخش رفع تحریمها عدهای با هدف سوداگری و از طریق ایجاد جو منفی در بازار از کاهش بیشتر قیمت دلار جلوگیری کردهاند. طوری که قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت و دوباره وارد کانال ۲۶ هزار تومانی شد. به نظر میرسد جلوگیری از ریزش قیمت دلار بیشتر با اهداف سوداگرانه و سیاسی انجام میشود.
طبق گزارشهای بانک مرکزی، شاخصهای اقتصادی کشور در شش ماهه دوم سال عملکرد مثبتی داشتهاند. این یعنی اینکه به رغم تحریم و شیوع کرونا، روند اقتصاد در جهت مثبت قرار دارد. در آخرین گزارش این بانک رشد اقتصادی به جز خدمات در سایر بخش ها مثبت بوده است.
جلوگیری از افزایش قیمت دلار
بعلاوه درجریان بررسی بودجه ۱۴۰۰ کمیسیون اقتصادی تلاش زیادی کرد تا قیمت دلار را که دولت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته بود به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان برساند اما موفق نشد. اگر چنین اتفاقی رخ میداد صعود سرسام آور قیمت دلار دور از انتظار نبود. اما با مقاومت دولت قیمت دلار یا همان نرخ تسعیر ارز برای سال آینده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان است. همچنین نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی نیز مثل گذشته ۴۲۰۰ تومان خواهد بود. بنابراین، از نظر داخلی شرایط برای کاهش قیمت دلار در سال آینده فراهم است. یعنی دولت جلو عوامل افزایشی قیمت دلار را برای سال ۱۴۰۰ گرفته است.
اما شریط خارجی بیش از عوامل داخل اهمیت دارد. زیرا دلار هرچه باشد در فرایند تجرات بینالمللی به کشور وارد میشود. از این رو باید شرایط بین المللی نیز مهیا باشد. یعنی رفع تحریمها برای کنترل و کاهش التهابات و کمک به روند نزولی قیمت دلار حیاتی است. شواهد نشان میدهد که طرفهای برجام تلاش مضاعفی برای احیای آن درپیش گرفتهاند.
پیش از توقف پروتکل الحاقی توسط ایران آمریکا گامهای مثبتی برداشت اما کافی نبود. ابتدا، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از آمادگی این کشور برای حضور در نشست گروه ۱+۵ و ایران به منظور بحث درباره مسیر دیپلماسی برنامه هستهای سخن گفت. سپس، «ریچارد میلز»، سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور رسمی ادعای گذشته کشورش مبنی بر اعمال تحریمهای این شورا علیه ایران را پس گرفت. و در اقدام سوم میلز در نامهای دیگری اطلاع داد که محدودیت اعمال شده علیه دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران برای تردد در سه مایلی، برداشته شده و به روال گذشته بازگشته است.
بازگشت به برجام
هرچند ایران برای حضور جلسه ۵+۱ اعلام آمادگی نکرد اما بارها اعلام کرده است که به محض بازگشت آمریکا، تعهدات برجامی خود را به طور کامل اجرا خواهد کرد. ایران منتظر اقدامات عملی آمریکا در رفع تحریمها است و به نظر میرسد کوتاه نمیآید. دولت بایدن نیز این را به خوبی درک کرده است. به همین خاطر در ادامه اقدامات مثبت خود اجازه آزادسازی برخی از داراییهای ایران در کره، ژاپن و عراق را داد. همه میدانند این اقدامات کافی نبوده و به معنای بازگشت به برجام نیست. اما این را هم باید در نظر گرفت که نشانهای از عدم بازگشت آمریکا به برجام نیز وجود ندارد. از همان ابتدا نیز مشخص بود که این بازگشت برای بایدن آسان نخواهد بود، اما او گزینه دیگری ندارد. دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد.
اما نکته مهمتر این است که هرچند تحریمها رفع نشده است اما سیاست «فشار حداکثری» دیگر وجود ندارد. به همین خاطر هند و چین خود را برای خرید نفت از ایران آماده کرده و چین تا کنون خریدهایی نیز انجام داده است. یعنی در کنار عادی شدن شرایط داخلی اقتصاد، بسترهای بینالمللی نیز برای عادی شدن روابط تجاری ایران در حال فراهم شدن است.
عادی شدن شرایط اقتصاد کشور، رفع موانع تجارت بینالملل و ورود و خروج آزادانه ارز رونق صادرات و واردات را در پی خواهد داشت. تورم کنترل خواهد شد، انتظارات تورمی در یک جو روانی آرام از جامعه دور خواهد شد و در نتیجه دلارهایی که در کنج خانهها گیر افتاده است روانه بازار میشود. طبق قوانین اقتصادی، با افزایش عرضه، تقاضای کاذب با هدف حفظ قدرت خرید از میان خواهد رفت. همه اینها به معنای کاهش و یا سقوط سریع نرخ دلار در سال ۱۴۰۰خواهد بود.
- محمد شجاعی
- کد خبر 30175
- بدون نظر
- پرینت