۱ : رشد چشمگیر اعتبارات بودجه در بخش بهداشت
هرچند در لایحه بودجه اعتبار امور سلامت رشد ۶۲ درصدی و اعتبار بخش دانشگاههای علوم پزشکی رشد ۷۰ درصدی داشته است، اما ظاهرا برای اجرای تکالیف مهمی نظیر پزشکی خانواده و سامانههای الکترونیک سلامت، برنامه جدی لحاظ شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، از مجموع ۲۱ تبصره ارائه شده در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، ذیل ۱۰ تبصره بهطور مستقیم به حوزه بهداشت و درمان پرداخته شده است.
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ برای امور سلامت ۱۱۱،۱۵۵ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است که مشتمل بر اعتبارات فصول بهداشت، درمان و تحقیق و توسعه است و درمجموع در مقایسه با قانون بودجه سال ۱۳۹۹، ۶۲ درصد رشد نشان میدهد و همچنین اعتبارات بخش بهداشت، فصل درمان و فصل تحقیق و توسعه، هرکدام به نسبت اعتبارات مصوب سال ۱۳۹۹بهترتیب ۹۱، ۵۴ و ۳۰ درصد رشد داشتهاند.
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور درمجموع ۱۰۶،۷۹۱ میلیارد تومان اعتبار برای دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی لحاظ شده که در مقایسه با سال ۱۳۹۹، حدود ۷۳ درصد رشد یافته است. سهم اعتبارات عمومی در بودجه دانشگاههای علوم پزشکی افزایش یافته و سهم آنها از ۴۳ درصد در قانون بودجه ۱۳۹۹ به ۶۳ درصد در لایحه پیشنهادی سال ۱۴۰۰ رسیده است.
براساس این گزارش در اعتبارات ستاد وزارت بهداشت نسبت به قانون سال گذشته رشد ۱۶ درصدی را نشان میدهد. در بین ردیفها، بیشترین رشد مربوط به یارانه دارو و شیرخشک با ۲۰۹ و کمترین رشد نیز به ردیف ستاد وزارت بهداشت با ۳ درصد رشد مربوط میشود.
همچنین با توجه به افزایش جزئی اعتبارات در نظر گرفته شده برای اجرای تکالیف مهمی نظیر پزشکی خانواده و از طرفی کاهش اعتبارات سامانههای الکترونیک سلامت، بهنظر میرسد دولت برنامه جدی برای اجرای تکالیف مذکور در کشور ندارد. لازم است اعتبارات کافی برای اجرای کامل برنامه پزشکی خانواده و همچنین استقرار پرونده الکترونیک سلامت، پیشبینی و نشاندار شود و وزارت بهداشت نیز مکلف شود گزارش عملکرد خود را هر سه ماه یکبار از نحوه هزینه اعتبارات مذکور و میزان پیشبرد برنامههای مرتبط، به سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.
براساس گزارش طی سالهای اخیر ردیف اعتباری طب سنتی ایرانی حذف شده است. با توجه به اینکه اجرای برنامههای تدوین شده برای اجرای تکالیف قانونی در این حوزه توسط وزارت مذبور در سال جاری وارد فاز عملیاتی خود شده است و ازاینرو اطمینان از تخصیص اعتبار کافی اهمیت مضاعف دارد، لذا میبایست ردیف بودجه مربوط مجدداً احیا شود و اعتبارات کافی و متناسب با اقدامها و برنامههای اجرایی تهیه شده، ذیل آن در نظر گرفته شود.
در همین خصوص در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، آمده است، رشد اعتبارات سازمان اورژانس و انستیتو پاستور میتواند افزایش حقوق پرسنلی را جبران کند؛ سازمان اورژانس بهمنظور نوسازی ناوگان امدادرسانی و بهبود شاخصهای ارائه خدمت و انستیتو پاستور نیز جهت گسترش امکانات ایمنی سطح سوم و همچنین تقویت زیرساختهای تولید واکسن نیاز به اعتبارات ویژه دارند. همچنین در صورت آزادسازی نرخ ارز، اعتبارات آن دسته از برنامههای وزارت بهداشت که بهطور مستقیم از نرخ ارز تأثیر میپذیرند (مثل ردیفهای دارو)، باید متناسب با تغییر نرخ ارز تعدیل شوند.
بهمنظور همگرایی برنامهها و اقدامها، پیشنهاد میشود ردیفهای اعتباری پراکنده برخی برنامهها مثل اعتبارات درمان ناباروری و یا بیماران تجمیع شوند و همچنین ذیل بیمه سلامت قرار گیرند تا از طریق نظام بیمهای (مطابق تأکید سیاستهای کلی سلامت) حمایتهای لازم از طریق آنها از جمعیت هدف صورت گیرد.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تاکید شده است، حدود ۵۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار ذیل ردیف درآمدی اعتبارات موضوع ماده (۳۷) قانون الحاق (۲) ابلاغ نشده است. ضمناً با توجه به ماهیت هزینهای مصارف موضوع این حکم، قرار دادن بخشی از این اعتبارات ذیل عنوان تملک دارایی مغایر قانون است. پیشنهاد میشود در راستای سیاستهای کلی سلامت مبنیبر مدیریت منابع سلامت از طریق نظام بیمهای، این منابع نیز در اختیار بیمه سلامت قرار گیرد تا از آن طریق هزینه شود.
۲ : رئیس سازمان بورس استعفا داد
حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، برای دومین بار استعفای خود را به دلیل فراهم نشدن شرایط اعلامی، به وزیر امور اقتصادی و دارایی ارائه کرد.
متن و تصویر نامه به این شرح است:
جناب آقای دکتر دژپسند
وزیر محترم امور اقتصاد و دارایی و رئیس شورای عالی بورس و اوراق بهادار
با سلام و عرض احترام
پیرو نامه شماره ۱۲۸۲/ ۳۱۲ م مورخ ۱۰ / ۰۸ / ۱۳۹۹ خطاب به ریاست محترم جمهور و درخواست استعفای اینجانب به تاریخ ۰۴ / ۰۹ / ۱۳۹۹ بدلیل فراهم نشدن شرایط اعلامی جهت حمایت از صنایع، بازار سرمایه و سرمایه گذاران بدینوسیله استعفای خود را از عضویت در هیأت مدیره و ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار مجدداً اعلام مینمایم استدعا دارد در اجرای ماده ۱۱ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران دستور اقدام صادر فرمائید.
لازم به ذکر است که بنده در سختترین شرایط که مردم دعوت عمومی به بازار سرمایه شده بودند، آزادسازی سهام عدالت و فروش صندوقهای سهام دولتی (ETFها) در بورس در حال انجام بود این وظیفه خطیر را به عهده گرفتم و در طول چند ماه خدمت در دشوارترین شرایط بدنبال توسعه بازار، تأمین مالی، ابزارها و نهادهای مالی بودم که در کمترین زمان بزرگترین کارها در بازار سرمایه انجام گردید ولی متأسفانه به واسطه اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفهای و بیش از حد اشخاص و مسئولین به مباحث بازار سرمایه و بروز افت و خیز شدید شاخص کل بورس تهران، هیچ وقت دیده نشد.
از درگاه خداوند منان برای حضرتعالی و تمامی مدیران جمهوری اسلامی ایران که برای عاقبت به خیری کشور عزیزمان ایران تلاش میکنند آرزوی توفیق روزافزون دارم.
با تقدیم احترام مجدد
حسن قالیباف اصل ۳۰ دیماه ۱۳۹۹
۳ : ذرت و جو متروکه بدون کارمزد گمرکی ترخیص میشوند
بر اساس تصمیم گارگروه تنظیم بازار محموله ذرت و جو متروکه در بنادر شمالی کشور بدون کارمزد گمرکی ترخیص می شوند.
در مصوبه کارگروه تنظیم بازار امده است: به درخواست شرکت پشتیبانی امور دام در خصوص عدم دریافت هزینه برای آزادسازی محمولههای کالاهای اساسی متروکی که در بنادر و پیرو تصمیمات بند ۱۵ یکصد و شانزدهمین جلسه کارگروه تنظیم بازار( ابلاغیه طی نامه شماره۶۰/۲۲۴۸۲۱ مورخ ۹۹/۹/۲۰) موضوع در جلسه مطرح و مقرر گردید سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی نسبت به برگشت اظهارنامههای محموله های ذرت و جو متروکه شده در بنادر شمالی بدون دریافت کارمزد مربوطه اقدام نمایند.
بنابراین گزارش در روزهای قیمت جو در بازار افزایش و ذخایر استراتژیک این محصول کاهش یافته است.
۴ : شرط تامین ثبات اقتصادی
محمد ایمانی فعال رسانهای در کانال تلگرامی خود نوشت: مربی آموزش رانندگی می گفت آدم های ناشی آن قدر با فرمان بازی می کنند که بالاخره تصادف می کنند. می گفت آدم ناشی، آن قدر از این طرف و آن طرف سبیلش می زند که از ریخت بیندازد. می گفت خیاط ناشی، قد شلوار را کوتاه و بلند می بُرد و مجبور می شود از این پا و آن پا کم کند!
تیم اقتصادی روحانی، به اسم مهار تورم، اقتصاد را در رکودی عمیق بردند. با این وجود، نقدینگی را که از عوامل اصلی تورم است، ۷۰۰ درصد افزایش دادند و بنابراین رکورد تورم را که متعلق به دولت هاشمی بود، جا به جا کردند! دستپخت هفت ساله، “رکود تورمی” بی سابقه است؛ هم چوب و هم پیاز!
دولت برای نمایش انتخاباتی و سیاسی، کارت سوخت و سهمیه بندی را به مدت چهار سال حذف کرد که موجب قاچاق ۱۴۴ هزار میلیارد تومانی شد. وقتی هم درمانده شد، مردم را در آبان ۹۸ با سه برابر کردن قیمت بنزین غافلگیر کرد؛ فرصتی برای شبیخون و جنایت دشمن.
دولت با تصمیم گیری کدخدا منشانه آقای روحانی در سال ۹۷، نرخ دلار را ۴۲۰۰ تومان تعیین کرد و منابع ارزی محدود را به حراج گذاشت. ۱۸ میلیارد دلار، ظرف دو ماه به جیب رانت خواران رفت.
در واکنش به این اتفاق، اختصاص ارز دولتی برای واردات مایحتاج عمومی، بی سر و صدا متوقف شد. بنابراین تورم ناشی از سوء مدیریت ارزی، دو تورم را به مردم تحمیل کرد.
دولت، هفت سال شعار شفافیت داد، اما ساز وکار های شفافیت ساز برای مبارزه با قاچاق، مانند ایران کُد و شبنم و کارت سوخت را حذف کرد. امسال هم که مدعی است سامانه جامع تجارت را پس از چهار سال، مجددا رونمایی کرده، خبری از خروجی واقعی این کار نیست.
دولت برای تامین منابع خود، مردم را تشویق کرد در بورس سرمایه گذاری کنند، بدون آن که شفافیت را حاکم کرده و ارزش شرکت ها را واقعی کرده باشد. بورس دچار رشد حباب وار و انفجاری شد. اما به فاصله هفت ماه، در اثر تصمیمات متناقض آقای روحانی و برخی وزرا، ریزش های شدید را تجربه کرد و سرمایه گذارانِ متاخر، زیان هنگفتی را متحمل شدند.
آنچه طی روزهای اخیر، موجب تلاطم بیشتر بورس شده، تحرکات نامتعارف دولت برای کاهش نرخ ارز (از جمله در ادبیات روحانی) است. اینجا هم رفتار بی ثبات و پر نوسان دولت در دو حوزه ارز و بورس، موجب تلاطم شده، بی آن که در قیمت های واقعی بازار، کاهش محسوسی اتفاق بیفتد.
یک علت مهم تلاطمات اقتصادی پیاپی، گره زدن همه تدابیر اقتصاد کشور، به برجام و رفتار منافقانه دولت های غربی به ویژه آمریکاست؛ و حال آن که رژیم آمریکا، بدترین دوره عمر خود را به اعتبار درگیری با بحران چند لایه کرونایی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی می گذراند.
اصرار بر اتکا به دشمن را نمی توان صرفا به ناشیگری نسبت داد. اکنون بیم آن می رود که مهندسی سیاسی (بخوانید سر هم بندی و صحنه آرایی) اقتصاد، خسارت هایی به مراتب بیشتر از آنچه پس از انتخابات ۹۴ و ۹۶ به کشور تحمیل کرد، به ارمغان بیاورد.
نخبگان دلسوز باید مردم را برای مقاومت در برابر تحریف خطرناک آماده کنند. مسیر ثبات و مقاوم سازی اقتصاد، از متن مقاوم سازی مردم در برابر پوپولیسم غربگرا می گذرد. این کار، بر هر کار دیگری در انتخابات اولویت دارد.
۵ : ورق بورس برگشت؛ رشد ضعیف شاخص
در پایان کار امروز بازار سهام شاخص کل با رشد ۳۸۵واحدی (۰.۰۳درصد) در ارتفاع یک میلیون و ۱۵۰هزار واحدی قرار گرفت. شاخص هم وزن ۱.۴درصد افت کرد.
ارزش معاملات خرد بورس و فرابورس حدود ۱۲هزار و ۴۱۰میلیارد تومان رسید.
بیش از ۸۸۰میلیارد تومان تغییر خالص مالکیت افراد حقیقی به حقوقی و رشد بیش از یک درصد ۱۷۲نماد و افت بیش از یک درصد ۳۸۰نماد را شاهد بودیم.
- محمد شجاعی
- کد خبر 28024
- بدون نظر
- پرینت