۱ : نوبت به سازمان ها رسید/تکلیف یک هفته ای برای صدور مجوز ترخیص کالا
در رسوب و ایستایی حدود شش میلیارد دلار کالای مانده در گمرک عوامل مختلفی دخیل هستند و با وجود مذاکرات و بخشنامههای متعددی که طی دو سال اخیر برای تسهیل ترخیص کالا صادر شده همچنان برخی از مشکلات پابرجاست.
چندی پیش بود که ارونقی – معاون فنی و امور گمرکی ایران – در رابطه با عوامل موثر در ایستایی کالا در گمرک به موضوع تعدد قوانین و چالشهایی که در رابطه با صدور مجوزها از سوی سازمانها مطرح است، اشاره داشت و اعلام کرد که گمرک با ۳۵ دستگاه مختلف در ارتباط است و تا هنگامی که مجوزهای قانونی را کسب نکند، نمیتواند اجازه ترخیص کالا را صادر کند که در این بین تشریفات لازم برای اخذ مجوزهای قانونی در سازمانها بسیار طولانی است.
وی گفته بود که بین ۱۰ تا ۲۰ درصد صاحبان کالا هستند که کالاهای خود را در گمرک نگه میدارند اما ۸۰ درصد دیگر با وجود اینکه مایل به ترخیص کالا هستند با مشکلاتی که از سوی سازمانهای مختلف پیش میآید، امکان چنین کاری ندارند.
این در حالی است که در تازهترین مذاکرهای که بین گمرک ایران و وزارت اقتصاد صورت گرفته، پیشنهاداتی در رابطه با حل و فصل مشکلات مربوط به رسوب کالا در فرآیندهای ترخیص با هدف حمایت از تولید و تسریع در ترخیص مواد اولیه و کالاهای تولیدی ارائه شده است که به طور خاص موضوع سرعت گرفتن صدور مجوزهای قانونی از سوی سازمانها را مورد تاکید قرار میدهد.
براساس پیشنهاد گمرک تمامی سازمانهای صادرکننده مجوزهای قانونی مکلف و موظف به صدور مجوز ترخیص ظرف حداقل هفت روز اداری خواهند شد ، همچنین صدور مجوز ثبت سفارش از این قاعده مستنثنی نیست و سفارش صاحبان کالا جهت ورود کالاهای تجاری ظرف حداکثر هفت روز اداری به صورت سیستمی ثبت و ابلاغ میشود.
در راستای تسهیل ترخیص کالا،چندی پیش گمرک ایران طی نامهای به ریاست جمهوری گزارشی از وضعیت کالاهای موجود در گمرک ارائه و همراه با آن پیشنهاداتی مطرح شد که البته مورد موافقت ریاست جمهوری قرار گرفت.
براساس مصوبه جدید دولت امکان ترخیص درصدی از کالاهای گروه یک و دو که در صف ترخیص ارز بانکی قرار بگیرند و مشکل مالکیت نداشته باشند فراهم شده است.
همچنین در ادامه در رابطه با تسهیل ترخیص مواد اولیه و کالاهای تولیدی رایزنی بین گمرک ایران و وزارت صمت در رابطه با ثبت سفارش صورت گرفت که گمرک خواسته بود تا در راستای تسهیل و تسریع در انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهای اساسی و ضروری و حتی مواد اولیه واحدهای تولیدی و جلوگیری از بروکراسی زاید اداری و ایستایی های بوجود آمدهبا موضوع عذم نیاز به تمدید ثبت سفارش در گروه کالایی مورد نظر مورفقت شود.
۲ : تامین پایدار منابع مالی از طریق قرارداد ۲۵ ساله با چین
به گزارش بانک مرکزی، بانک مرکزی با انتشار گزیده آمارهای اقتصادی در پایان خرداد ۹۹، حجم نقدینگی را ۲۶ هزار و ۵۷۱.۷ هزار میلیارد ریال اعلام کرد که نسبت به خرداد سال ۹۸ معادل ۳۴.۲ درصد افزایش نشان میدهد. این در حالی است که این افزایش در دوره مشابه سال گذشته ۲۵.۱ درصد بوده است.
خلاصه داراییها و بدهیهای بانک مرکزی
میزان داراییهای خارجی بانک مرکزی در خرداد سال ۹۹ به ۵۵۰۷.۴ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به خرداد سال گذشته ۲۱.۶ درصد افزایش نشان میدهد. همچنین بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در دوره مورد بررسی نیز ۱۳۱۴.۱ هزار میلیارد ریال بوده که نشاندهنده ۳۰.۱ درصد افزایش است.
وضعیت داراییها و بدهیهای بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی
این گزارش حاکی است، میزان داراییهای خارجی در این بخش با ۵۰ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۷,۰۷۹ هزار میلیارد ریال رسیده و حجم اسکناس و مسکوک نیز با رشد ۱.۱ درصدی، ۱۲۴.۱ هزار میلیارد ریال است.
سپرده بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی نزد بانک مرکزی با ۴۷.۸ درصد افزایش به ۳۱۳۱.۴ هزار میلیارد ریال رسید. همچنین بدهی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی نیز در پایان خرداد ۹۹ با ۱۵.۸ درصد کاهش به ۱۱۳۲.۹ هزار میلیارد ریال رسیده است.
خلاصه داراییها و بدهیهای بانکهای تجاری
میزان داراییهای خارجی بانکهای تجاری کشور در خرداد ماه سال جاری ۷۸۴.۳ هزار میلیارد ریال است که نسبت به مدت مشابه سال پیش ۳۹.۳ درصد رشد نشان میدهد. سپرده بانکهای تجاری نزد بانک مرکزی نیز ۵۶۲.۲ هزار میلیارد ریال بوده که ۲۸.۵ درصد افزایش یافته است.
جمع کل داراییهای بانکهای تجاری در دوره مورد بررسی، ۷۶۳۵.۴ هزار میلیارد ریال بوده که به نسبت خرداد ۹۸ دارای ۳۲ درصد رشد است و میزان بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی در پایان خرداد ۹۹ به ۹۸.۲ هزار میلیارد ریال رسیده که ۸۰.۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.
وضعیت داراییها و بدهیهای بانکهای تخصصی
بر پایه این گزارش، میزان داراییهای خارجی بانکهای تخصصی در پایان خرداد سال جاری ۲۰۶۸.۲ هزار میلیارد ریال است که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۸۵.۲ درصد رشد یافته است. جمع کل داراییهای بانکهای تخصصی در این دوره رقم ۸۵۳۴.۴ هزار میلیارد ریال است که ۳۷.۴ درصد رشد دارد. همچنین میزان بدهی بانکهای تخصصی به بانک مرکزی ۴۶۸.۵ هزار میلیارد ریال است که معادل ۰.۳ درصد نسبت به خرداد سال ۹۸ افزایش داشته است.
۳ : وحشت بورس های جهانی از بالا گرفتن دعوای چین و آمریکا
به گزارش بلومبرگ، دور تازه تنش های بین دو اقتصاد نخست جهان بار دیگر باعث نگرانی معامله گران شده است. آمریکا از طرف چینی خواسته است تا کنسولگری خود در شهر هوستون را تعطیل کند و دونالد ترامپ از احتمال تعطیل شدن تعداد بیشتری از کنسولگری های چین خبر داده است. از طرف دیگر چین در اقدامی متقابل دستور تعطیلی کنسولگری آمریکا در شهر چنگدو را صادر کرد و دیپلمات های آمریکایی این مرکز را ترک کردند.
وانگ یی- وزیر خارجه چین – گفته است تنش های کنونی بین دو طرف تماما تقصیر آمریکا است و چین هنوز امیدوار به همکاری با آمریکا و بازگشت به مسیر درک متقابل است. مایک پمپیو- وزیر خارجه آمریکا- از سوی دیگر گفته است جهان غرب دیگر نمی تواند جاه طلبی های چین را نادیده بگیرد.
برخی از رسانه ها هم چنین از احتمال اعمال ممنوعیت مسافرتی برای شماری از مقامات ارشد حزب کمونیست چین و خانواده هایشان به خاک آمریکا خبر داده اند.
از سوی دیگر هر چند که اخبار مثبتی در زمینه دارویی و کاهش سرعت شیوع کرونا در جهان به گوش می رسد اما به نظر می رسد هنوز تا تولید و عرضه انبوه واکسن موثر مقابله با کرونا مسیری طولانی در پیش است. سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به سوالات ایجاد شده در خصوص پیشرفت های دارویی مقابله با کرونا گفته است تولید انبوه واکسن تا پیش از سال آینده میسر نخواهد بود و این بدان معناست که دست کم در کوتاه مدت، جهان کماکان با پیامدهای اقتصادی و بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کرونا دست به گریبان خواهد بود.
اندی مینارد- کارشناس بازار سرمایه در موسسه ” چاینا رنسانس” گفت: چیزی که بازارها را می ترساند این است که تازه اول تنش های جدید بین چین و آمریکا باشد و دو طرف وارد دور تازه ای اقدامات متقابل علیه یکدیگر شوند که با توجه به شرایط کنونی اقتصاد جهانی، خبری بسیار بدخواهد بود.
دانشگاه آکسفورد از موفقیت آمیز بودن نتایج اولیه واکسن ضدکرونایی خود و تقویت سطح ایمنی بدن افراد آزمایش شونده خبر داده است. تقریبا در بدن تمامی داوطلبانی که تزریق واکسن به آن ها از ماه آوریل انجام شده، سطح ایمنی ارتقا یافته است. قرار است آزمایشات به سطح گسترده تری در کشورهای دیگر نیز ادامه یابد و در صورتی که همه چیز به خوبی پیش برود، تا پایان سال این واکسن وارد مرحله تولید انبوه شود.
تاکنون بیش از ۱۶ میلیون و ۴۴۲ هزار و ۳۹۹ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۶۵۲ هزار و ۶۰۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۱۴۹ هزار و ۸۴۹ نفر، برزیل با ۸۷ هزار و ۵۲ نفر، انگلیس با ۴۵ هزار و ۷۵۲ نفر، مکزیک با ۴۳ هزار و ۶۸۰ نفر و ایتالیا با ۳۵ هزار و ۱۰۷ نفر بوده است.
مت میسکین- استراتژیست ارشد سرمایه گذاری در موسسه ” جان هانوک اینوستمنت منیجمنت” گفت: یک نوع جنگ بین کسانی که با خوش بینی به آینده می خواهند مصارف خود را افزایش دهند و آن هایی که از ترس پیدا نشدن واکسن کرونا میل به پس انداز دارند در گرفته است و همین رفتار متناقض مصرف کنندگان، کار را برای پیش بینی وضعیت آینده دشوار ساخته است.
بورس آمریکا
هر چند که شیوع کرونا در بزرگ ترین اقتصاد جهان کماکان در سطح نگران کننده ای باقی مانده و شمار قربانیان کماکان به طرز محسوسی بالا می رود، مشاور اقتصادی ترامپ نسبت به تغییر شرایط اقتصادی امیدوار است. لری کودلو با بیان اینکه روند احیای رشد اقتصادی کماکان ادامه دارد گفت: البته نمی خواهم کتمان کنم که وضع در بسیاری از ایالت ها کماکان خوب نیست اما فکر می کنم در سه ماهه سوم و چهارم سال نسبت به نیمه نخست سال شاهد یک رشد اقتصادی ۲۰ درصدی خواهیم بود.
هم چنین استیون منوچین- وزیر خزانه داری آمریکا- با تمجید از حمایت نمایندگان مجلس سنا از بسته حمایتی جدید دولت گفته است که بسته حمایتی جدید برای مقابله با پیامدهای کرونا نهایی شده و یک تریلیون دلار اعتبار برای آن تخصیص داده شده است.
به مانند بسته حمایتی قبلی، کمک هزینه نقدی بلاعوض ۱۲۰۰ دلاری به شهروندان آمریکایی پرداخت خواهد شد و تخفیفاتی برای پرداخت بیمه بیکاری شاغلین در نظر گرفته شده است.
در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۶۸ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۶ هزار و ۴۸۹.۶۹ واحد بسته شد.
شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۶۲ درصد ریزش تا سطح ۳۲۱۵.۶۳ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۹۴ درصد کاهش در سطح ۱۰ هزار و ۳۶۳.۱۸ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
طبق اعلام مرکز آمار اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ماه منتهی به ژوئن با ۰.۲ درصد افزایش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۰.۳ درصد رسید اما نرخ تورم هنوز در فاصله زیادی از سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه باقی مانده است. همچنین متوسط نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به ژوین در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ۰.۸ درصد اندازهگیری شده که ۰.۵ درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل بوده است.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۲ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۱۱۱.۵۷ واحد بسته شد. شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۲۹ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۸۷۵.۱۲ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با افت ۰.۹ درصدی در سطح ۴۹۵۱.۷۷ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۱.۲۵ درصد پایین رفت و به ۷۲۰۳.۴۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۱۶ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۷۱۵.۶۶ واحدی پایین رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ کنگ ۰.۴۱ درصد پایین رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۶۰۳.۲۶ واحد بسته شد. در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” صعود ۰.۵۱ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۵۲۸.۴۸ واحد بسته شد.
هلن کیایو- کارشناس ارشد مسایل اقتصادی چین در بنک آو امریکا- گفت: مشکل این است که حتی اگر اقتصاد چین نیز به تدریج بهبود یابد، شرایط برای بیشتر نقاط دیگر جهان هنوز وخیم است و این می تواند فشار زیادی به اقتصاد صادرات محور چین وارد کند و جلوی یک احیای سریع را بگیرد.
در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۳۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۶۰۴۴.۱۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن نزولی بود.
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها صعودی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۰.۱۱ درصد افزایش به ۴۱.۱۳ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با صعود ۰.۰۳ درصدی به ازای ۴۳.۱۶ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۶۸ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۹۴۲.۳۴ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افزایش ۰.۷۱ درصدی به ازای ۲۴.۲۸ دلار مبادله شد.
۴ : کالاهای وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی زیر ذره بین بازرسان هستند
به گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، ستاد تنظیم بازار اعلام کرد که کالاهای اساسی وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در اولویتهای بازرسی و نظارت این هفته قرار دارند.
این اقلام شامل جو، ذرت، برنج، روغن، دانههای روغنی و شکر است.
۵ : فعال شدن کانال مالی ایران و سوییس با ارسال داروهای سرطان
امروز خبری مبنی بر تکمیل شدن نخستین معامله کانال تجاری بشردوستانه جدید ایران با سوییس از سوی دولت این کشور اعلام شد که نوید فعال شدن این کانال مالی را به همراه داشت.
«شریف نظام مافی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید این خبر اظهار داشت: این محموله حاوی داروهای ضد سرطان است و نشان میدهد که در نهایت این کانال، بستر سازی شده و بودجه ای برای فعال سازی آن اختصاص پیدا کرده است.
وی افزود: ۵۰ شرکت تاکنون برای فعالیت در این کانال مالی با ایران ثبت نام کرده اند و در حال برنامه ریزی برای انجام معاملات هستند.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوییس با تاکید بر اینکه انتشار این خبر از سوی دولت این کشور بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: این کانال مالی میتواند نقش مهمی در اقتصاد و مبادلات تجاری ایران بر عهده بگیرد.