۱: احتمال تمدید مهلت پذیرهنویسی صندوق ETF پالایشی
معاون سازمان خصوصیسازی از احتمال تمدید زمان پذیرهنویسی صندوق ETF دولتی (دارا دوم) به مدت یک هفته خبر داد.
حسن علایی با اشاره به احتمال تمدید زمان پذیرهنویسی صندوق ETF دولتی (دارا دوم) افزود: در نخستین ابلاغیه منتشر شده برای پذیرهنویسی دومین مرحله از عرضه صندوق ETF تا ۱۹ شهریور ماه به فعالان بازار فرصت داده شد تا در پذیرهنویسی این صندوق مشارکت کنند اما اکنون براساس مذاکرات صورت گرفته تصمیم گرفته شد تا زمان اعلام شده جهت مشارکت بیشتر مردم تمدید شود.
وی اظهار داشت: براساس تصمیمات اتخاذ شده و برنامههای صورت گرفته ممکن است به مدت یک هفته، زمان پذیرهنویسی صندوق ETF دولتی (دارا دوم) تمدید شود.
علایی درباره میزان مشارکت مردم در پذیره نویسی این مرحله از صندوقهای ETF گفت: شرایط بازار سرمایه در پذیرهنویسی صندوق دارا یکم با شرایطی که اکنون برای صندوق دارا دوم وجود دارد بسیار متفاوت است، به همین دلیل در وضعیت فعلی نمیتوان آمار درستی را از میزان مشارکت افراد در پذیرهنویسی صندوق دارا دوم اعلام کرد و این امر بعد از اتمام زمان پذیرهنویسی امکانپذیر است.
معاون سازمان خصوصی با اشاره به عرضه سومین مرحله از عرضه صندوق ETF بازار گفت: براساس مصوبه هیئت وزیران و برنامهریزی انجام شده عرضه سومین مرحله از صندوق ETF دولتی که شامل صنایع فلزی و خودرویی است پابرجا است و تا پایان آذر ماه انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا، پذیرهنویسی نخستین مرحله واگذاری سهام دولتی در قالب صندوقهای قابل معامله بورسی که شامل سهام سه بانک ملت، تجارت و صادرات و دو بیمه البرز و اتکایی بود از روز یکشنبه (۱۴ اردیبهشت) آغاز و تا ۳۱ اردیبهشت ماه به عنوان آخرین مهلت ثبتنام برای مشارکت در این صندوقها در نظر گرفته شد.
بعد از گذشت حدود سه ماه و نیم از عرضه سهام بانکیها و بیمهایها از طریق صندوقهای ETF در بورس، پذیرهنویسی دومین مرحله از عرضه صندوق سرمایهگذاری قابل معامله به نام دارا دوم از پنجم شهریور در چهارمین روز از هفته دولت، طبق وعده داده شده از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی آغاز شد و تا پایان روز ۱۹ شهریور یعنی به مدت دو هفته به متقاضیان خرید این صندوق فرصت داده شد تا نسبت به مشارکت در پذیرهنویسی این صندوق اقدام کنند.
دارا دوم شامل سهام شرکتهای پالایشگاهی، پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت تبریز (شبریز)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و پالایش نفت بندر عباس (شبندر) است که شیوه عرضه این صندوق مانند نخستین مرحله از عرضه صندوق سرمایهگذاری دولتی در نظر گرفته شد.
۲: تجربه موفقی در خصوصیسازی نداشتیم/ غفلت از توسعه بخش تعاون
وزیر کار گفت: با توجه به اینکه تجربه موفقی در خصوصی سازی نداشتیم، بهتر است به جای حرکت به سمت خصوصیسازی، بنگاهها را به سمت اقتصاد مردمی سوق دهیم.
محمد شریعتمداری امروز در نشست تعاون، توسعه و اشتغال اظهار داشت: یکی از مهمترین اصول قانون اساسی، تقسیم اقتصاد کشور به ۳ بخش خصوصی، دولتی و تعاونی است. دولت در جایی که امکان حضور بخش خصوصی و تعاونی باشد، نباید ورود کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: حضور تعاونیها در تأمین نیازهای مردم در برهههای مختلف زمانی همچون جنگ تحمیلی، غیرقابل انکار است؛ امروز که در یک جنگ اقتصادی هستیم، تعاونیها میتوانند نقش مؤثری در نظام توزیع داشته باشند اما هنوز مورد توجه قرار نگرفتهاند.
وی ادامه داد: وقتی مجبوریم ارز را به صورت ۲ نرخی داشته باشیم و بخشی از ارز را در اختیار تولید قرار دهیم، باید وضعیت به گونهای باشد که اقلام با نرخ مناسب به دست مردم برسد؛ اتاق تعاون ایران اعلام آمادگی کرده که این نقش را ایفا کند.
شریعتمداری همچنین با اشاره به خصوصی سازی در کشور، گفت: طی سالهای گذشته تجربه خوب و موفقی در مورد خصوصیسازی نداشتیم. باید به جای اینکه اقتصاد را به سمت خصوصیسازی در بنگاهها هدایت کنیم، به سمت اقتصاد مردمی سوق دهیم. استفاده از این ظرفیت جایگزین عادلانهتری برای توسعه بخش غیردولتی است.
وی افزود: باید در این راستا گامهای مؤثری با سازمان خصوصیسازی برداریم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: حقالسهمی باید از محل واگذاریها به بخش تعاون اختصاص مییافت اما مورد غفلت واقع شده بود، در این دولت قدمهای خوبی برداشته شد به گونهای که قرار است بخشی از این مطالبه در قالب ردیفی پرداخت شود تا صرف نهادسازی بخش تعاون شود.
وی یادآور شد: ظرفیتهای قانونی بسیار خوبی برای توسعه بخش تعاون همچون اختصاص ۱۵ تا ۲۰ درصد ارزشافزوده بیمه و بانکداری به این بخش پیشبینی شده که هنوز محقق نشدهاند.
۳: چرا افزایش قیمت مسکن متوقف نمیشود؟/ پیشبینی تکانه در بازار مسکن پس از ریزش بورس
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: با توجه به اتفاقات بازار سرمایه، پیش بینی میشود که تکانههایی به بازار مسکن وارد شود. از این رو سیاستی که وزارت راه و شهرسازی در حال اجرا دارد و استراتژی اصلی دولت، جداسازی بازار مصرف از بازار سرمایه گذاری در مسکن است.
محمود محمودزاده، معاون امور مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره دلایل عدم توقف افزایش قیمت مسکن به ویژه در تهران اظهار داشت: قیمت مسکن تابع دو متغیر کلان میزان مصرف و میزان سرمایهگذاری است. اما از آنجایی که سایر بازارهای سرمایهگذاری ارز، سکه و بورس دچار تلاطم شدن، تمام فشار و سرریز این بازارها به بازار مسکن منتقل شد.
وی تاکید کرد: با توجه به اتفاقات بازار سرمایه، پیش بینی میشود که تکانههایی به بازار مسکن وارد شود. از این رو سیاستی که وزارت راه و شهرسازی در حال اجرا دارد و استراتژی اصلی دولت، جداسازی بازار مصرف از بازار سرمایه گذاری در مسکن است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با این اقدام میتوانیم در دو بخش بازار شفافیت ایجاد کنیم و ضربهها و فشارهای قیمتی کمتری به بازار مصرفی مسکن وارد میشود.
محمودزاده با اشاره به اهرم نظارتی و کنترلی تفکیک سرمایهگذاری در دو مسکن مصرفی و مسکن سرمایهای اظهار داشت: قوانینی در حال وضع است که میتواند مسیر این دو بخش را از هم تفکیک کند. اصلاح قانون مالیات بر خانههای خالی و اصلاحات مالیات عایدی بر سرمایه دو قانون مهمی هستند که میتوان از طریق آنها بازار را کنترل کرد.
وی با بیان اینکه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه مراحل نهایی را در مراجع ذی ربط میگذراند، گفت: لایحه دولت درباره این قانون مالیاتی در حال نهایی شدن است و مراحل پایانی را درکمیسیون تخصصی میگذراند و محوریت طرح این قانون هم با وزارت اقتصاد است و حوزههای مختلف را پوشش میدهد که یکی از آنها مسکن خواهد بود و امیدواریم به عنوان قانون مادر در کنترل بازار مسکن تاثیر گذار باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: به نظر می رسد این لایحه تا پایان سال به مجلس برود.
۴: بازار نفت بین کندی اقتصادی و ذخایر عظیم گیر افتاد
یک مقام آژانس بین المللی انرژی (IEA) اعلام کرد احتمالا کندی چشمگیری در انتظار اقتصاد جهانی نیست اما ذخایر عظیم و ابهامات در خصوص تقاضای چین، بر دورنمای احیای بازار نفت در بحبوحه ادامه شیوع ویروس کرونا سایه انداخته است.
کیسوکه ساداموری، مدیر بازارهای انرژی و امنیت آژانس بین المللی انرژی به رویترز گفت: بازار نفت بین موج دوم یا تداوم موج اول شیوع ویروس کرونا است. ابهامات عظیمی وجود دارد اما انتظار نمی رود کندی جدی بیشتری در ماههای آینده مشاهده شود. وی در ادامه افزود: حتی اگرچه پیش بینی نمی شود رشد قوی واقعی تقاضا در بازار نفت به این زودی بازگردد اما دیدگاه نسبت به تقاضا نسبت به سه ماه پیش ثبات بیشتری پیدا کرده است.
قیمت نفت بدنبال شیوع ویروس کرونا و وضع قرنطینه که باعث سقوط تقاضا شد، ریزش پیدا کرد و اگرچه نفت در چند ماه گذشته بخشی از این ریزش را جبران کرده اما در نزدیک ۴۰ دلار محبوس مانده است.
آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماهانه اش که ۱۳ اوت منتشر شد، تقاضای جهانی مورد پیش بینی برای نفت در سال ۲۰۲۰ را ۸.۱ میلیون بشکه در روز کاهش داد و هشدار داد سفرهای هوایی جهانی کمتر تقاضا برای نفت را کمتر خواهد کرد.
این آژانس دورنمای تقاضا برای نفت را برای نخستین بار در سه ماه گذشته تنزل داد زیرا اپیدمی همچنان مشکلات اقتصادی به بار آورده و باعث بیکاری گسترده در سطح جهانی شده است.
سرمایه گذاران نگرانی فزاینده ای نسبت به تقاضا برای نفت، حاشیه سود ضعیف پالایش، کندی رشد اقتصادی و کندی روند کاهش سطح ذخایر نفت پیدا کرده اند و نفت برنت نخستین کاهش هفتگی خود از ژوئن را روز جمعه تجربه کرد.
ساداموری در این باره گفت: به نظر نمی رسد که برداشت قابل توجه ذخایر نفت هنوز روی داده باشد و ما شاهد اوج گیری قوی ظرفیت پالایش نیستیم و سوخت جت همچنان مشکل بزرگی باقی مانده است.
بر اساس گزارش رویترز، وی در ادامه خاطرنشان کرد: چین که بزرگترین واردکننده نفت جهان است، زودتر از سایر اقتصادهای بزرگ از قرنطینه خارج شد و با استفاده از توان مالی خود، به واردات حجم بالایی نفت پرداخت. این کشور در بحبوحه نابودی تقاضای جهانی برای نفت، نقطه روشنی برای بازار بود اما تنشهای ژئوپلیتیکی ممکن است پایداری و تداوم این روند را دچار ابهام کند.
۵: احیا و فعال سازی ۴۲ معدن از ابتدای سال جاری تاکنون
گزارش پنج ماهه طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس نشان میدهد که از ابتدای امسال ۴۲ معدن در سراسر کشور راه اندازی مجدد شده است و ۵۱۰ معدن شناسایی و اولویتبندی شدهاند.
بنابر گزارش ارائه شده از سوی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو)، از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه، ۴۲ معدن در سرتاسر کشور مجددا راهاندازی و احیا شده و ۵۱۰ معدن در سراسر کشور و در قالب برنامه طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس شناسایی و اولویتبندی شده است.
برگزاری بیش از ۱۰ جلسه کمیته فنی مشترک با طرفهای تفاهمنامه سرمایهگذاری و همچنین جلسات فعالسازی معادن مس کشور با کمک شرکت ملی صنایع مس ایران از دیگر اقدامات مرتبط در این خصوص طی پنج ماه گذشته بوده است.
در این مدت ۵۰ گزارش اختصاصی پایش استانی و پتانسیلیابی و پایش ۲۰ معدن از ۱۴۶ معدن احیا شده در سال ۱۳۹۸ در دستور کار بوده است. ضمن اینکه بررسی اولیه در خصوص آمار و اطلاعات محدودههای اکتشافی اعم از پروانه اکتشاف و گواهی کشف به عنوان پتانسیلهای معدنی انجام شده است.
در گزارش ارائه شده از سوی شرکت ایمپاسکو به برگزاری جلسات کمیته فنی مشترک با صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی جهت بررسی شرایط معادن متقاضی تسهیلات برای اعطای منابع مالی مورد نیاز اشاره شده است.
محیا نمودن مقدمات ورود معادن کوچک مقیاس به بورس و پیشنهادات مرتبط به آن و همچنین اجرای طرح پروژه آسیبشناسی و بررسی جامع شرایط تولید واحدهای معدنی و فرآوری سنگ های تزئینی کشور با محوریت طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس با مشارکت انجمن سنگ و در قالب تفاهمنامهای با دانشگاه تربیت مدرس طی پنج ماه گذشته، در زمره اقدامات اجرایی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران بوده است.