مصطفی نخعی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: داشتن مرز طولانی خراسان جنوبی با کشور افغانستان همراه با مشترکات فراوان از جمله مزیتهای این استان بهویژه شهرستان سربیشه و مرز ماهیرود است.
وی بیان کرد: این در حالی است که رتبه ما در بین کشورهایی که با افغانستان مراودات تجاری دارند رتبه خوبی نیست و بخشی از این مساله به خاطر دستورالعملهای متعدد و سختگیرانه است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تنگنظریها و برخی دستورالعملها بازرگانان و سرمایهگذاران را دچار سردرگمی میکند که باید با همفکری و همافزایی این موانع را رفع کرد.
وی گفت: برخی دستورالعملها در لحظه صادر میشود و بازرگان را دچار سردرگمی میکند که در این راستا همه باید دست به دست دهیم و شرایط را تسهیل کنیم چرا ما بهتر میتوانیم بازار کشور همسایه را به دست بگیریم.
نخعی اظهار داشت: تجار ما با تجار افغانستان بهصورت ریالی داد و ستد میکنند در حالی که باید به بانک مرکزی ارزی پرداخت کنند.
وی افزود: در این خصوص هم مکتوب به وزارت امور اقتصادی و دارایی و هم به بانک مرکزی این مشکل را اعلام کردهایم.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی گفت: گاهی به جای اینکه فرآیند کسب و کار را برای مردم و سرمایهگذار تسهیل کنیم و موانع فضای کسب و کار و کارآفرینی را برداریم، مانع ایجاد میکنیم.
وی با بیان اینکه این رویه برخلاف تاکیدات مقام معظم رهبری است تاکید کرد: باید شرایط را برای سرمایهگذار، تجار و کارآفرین تسهیل کنیم.
نخعی افزود: خیلی از تجار در افغانستان همچنان مراوده ریالی را انجام میدهند که انتظار داریم مسوولان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی این تعهد ارزی که از صادرکننده در قبال صادرات طلب میکنند را منطقهای ببینند و چرا وقتی مراودهای ریالی انجام میشود باید تعهد ارزی باشد.
خراسان جنوبی به طول ۳۳۱ کیلومتر با افغانستان مرز مشترک و چهار بازارچه مرزی دارد که از این تعداد، سه بازارچه در سالهای گذشته از طرف کشور افغانستان تعطیل شد و در این مدت مراودات تجاری از طریق مرز رسمی ماهیرود در شهرستان سربیشه انجام شده است.
بازارچه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه نیز بعد از هفت سال تعطیلی در شهریور امسال بازگشایی شد و فعالیت آن در قالب خردهفروشی رونق گرفت. گامهای فعالسازی دومین معبر مرزی خراسان جنوبی بعد از مرز ماهیرود ادامه دارد و پیگیری برای راهاندازی گمرک رسمی افغانستان در مرز یزدان یکی از این اقدامات است.
منبع : ایرنا
۲٫ معاون وزیر صمت: رویکرد دولت بهرهگیری از بازیگران اصلی حوزه تجارت خارجی است
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر رویکرد دولت در بهره گیری از بازیگران اصلی حوزه تجارت خارجی در پیشبرد اهداف توسعهای، گفت: کار تیمی و هم اندیشی گسترش ظرفیتهای تجاری کشور را در پی خواهد داشت.
به گزارش روز دوشنبه پایگاه خبری بازرگانان ایران از سازمان توسعه تجارت ایران، «علیرضا پیمان پاک» در نشست هم اندیشی مشکلات و راهکارهای صادرکنندگان نمونه سال ۱۴۰۰ اظهار داشت: امسال توانستیم به میزان خوبی از رشد صادرات دست پیدا کنیم که این مهم به دلیل افزایش همکاری بخش خصوصی و تشکلها بوده است.
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: سعی بر این است که صادرکنندگان و تشکلها مجری اصلی بخش تجارت باشند و سازمان توسعه تجارت ایران نیز برای رفع مشکلات این بخش همه تلاش خود را به کار گرفته است که این روند موجب دستیابی به سهم خوبی از بازار بینالملل خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به اینکه هر فعالیتی که با کار تیمی پیشرفته به موفقیت رسیده است، خاطرنشانکرد: یکی از موضوعات اصلی در حوزه تجارت بحث هم اندیشی است، مسالهای که موجب میشود تا بتوانیم ظرفیتهای تجاری کشور را گسترش دهیم و در این راستا از همه ابزارها استفاده خواهیم کرد.
لزوم حضور صادرکنندگان در سفرهای تجاری
معاون وزیر صمت با تاکید بر لزوم حضور صادرکنندگان در سفرهای تجاری، تصریحکرد: حضور فعالان بخش خصوصی میتواند نتیجه بهتری در مذاکرات به همراه داشته باشد، زیرا بیشترین شناخت از بازار داخلی و خارجی را این گروه از صادرکنندگان دارند و میتوانند بهترین مشاوره را به هیاتهای تجاری بدهند.
سازمان توسعه تجارت ایران بهتازگی رویکرد متفاوتی در تعامل با بخش خصوصی در پیش گرفته است و چنین جلساتی در دستور کار است و به صورت مرتب برگزار خواهد شد.
منبع:ایرنا
۳٫ رییسجمهور در جلسه ستاد هماهنگی دولت مطرح کرد؛ ماموریت به وزرای جهادکشاورزی و صمت برای بررسی دلایل افزایش قیمتها
بر اساس گزارش ارائه شده از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، ارزش صادرات غیرنفتی از ۳۵ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۹ به ۴۷ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
در جلسه یکشنبه شب ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به ریاست آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، وزیر صنعت معدن و تجارت گزارشی از وضعیت صادرات غیرنفتی کشور بویژه در ماههای اخیر ارائه کرد.
بر اساس این گزارش، صادرات غیر نفتی کشور از زمان استقرار دولت جدید افزایش قابل توجهی داشته و از رقم ۳۵ میلیارد دلار در سال ۹۹ به ۴۷ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
وزیر صمت همچنین پیشنهادهای این وزارتخانه برای بهبود تجارت با کشورهای هدف بویژه همسایگان و کشورهای منطقه را مطرح کرد.
رئیس جمهور پس از ارائه این گزارش با اشاره به ظرفیتهای عظیم کشور در بخش تولید و صادرات از همه دستگاهها خواست برای بهره برداری از این ظرفیتها در جهت افزایش صادرات غیر نفتی و کاهش هرچه بیشتر وابستگی به درآمدهای نفتی تلاش کنند.
در ادامه این جلسه همچنین گزارشی از روند افزایش قیمت کالاهای خوراکی، پوشاک، اجاره بهای مسکن در چند ماه اخیر ارائه شد.
رئیسی در این زمینه به وزارتخانه های جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت دستور داد با توجه به روند کاهشی قیمت ارز، بررسی دقیق و کارشناسانه از علت افزایش قیمت ها انجام دهند و پیشنهادات عملیاتی خود را برای مدیریت این موضوع به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه کنند.
رئیس جمهور با تاکید بر لزوم تلاش برای جلوگیری از تحمیل هزینههای بیشتر به مردم، از دستگاههای اجرایی ذیربط خواست برای جلوگیری از دلال بازی و رشد قیمت ها بویژه در روزهای پایانی سال اقدامات و تدابیر لازم و فوری را به کار گیرند.
منبع : ایسنا
۴٫ جهش قیمت نفت در واکنش به آماده باش هسته ای روسیه
قیمت نفت روز دوشنبه در پی تشدید تحریمها علیه روسیه که باعث شد این کشور نیروهای بازدارنده هسته ای خود را به حالت آماده باش درآورد، جهش پیدا کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران ، نفت برنت به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه بازگشت و در ابتدا بیش از هفت دلار افزایش پیدا کرده بود زیرا آماده باش هسته ای و محدودیتهای پرداخت بانکی نگرانیها نسبت به وضعیت صادرات نفت روسیه و مختل شدن احتمالی آن را تشدید کرد. روسیه دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان است و حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی را تامین می کند.
بهای معاملات نفت برنت سه دلار و ۹۵ سنت معادل چهار درصد افزایش یافت و به ۱۰۱۰ دلار و ۸۸ سنت در هر بشکه رسید. قیمتها در ابتدای معاملات تا مرز ۱۰۵ دلار و هفت سنت صعود کرده بود. نفت برنت هفته گذشته پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، به ۱۰۵ دلار و ۷۹ سنت صعود کرده بود که بالاترین قیمت در هفت سال اخیر بود.
قرارداد نفت برنت برای تحویل در آوریل روز دوشنبه منقضی می شود.
بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا چهار دلار و ۵۵ سنت معادل پنج درصد افزایش یافت و به ۹۶ دلار و ۱۴ سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا که هفته گذشته تا مرز ۱۰۰ دلار و ۵۴ سنت پیشروی کرده بود، ابتدای معاملات روز جاری تا ۹۹ دلار و ۱۰ سنت صعود کرده بود.
دانیل هاینس، استراتژیست کالای گروه ANZ گفت: اقدامات آمریکا و اروپا برای حذف برخی از بانکهای روسیه از سیستم سوئیفت، نگرانیها نسبت به مختل شدن عرضه در کوتاه مدت را برانگیخته است. این ریسک برای عرضه، بزرگترین ریسکی است که تاکنون مشاهده کرده ایم و در شرایط کمبود عرضه در بازار پیش می آید.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز یکشنبه با اشاره به بیانیههای خصمانه سران ناتو و تحریمهای اقتصادی گسترده غرب علیه مسکو، نیروهای بازدارنده هسته ای روسیه را در وضعیت آماده باش قرار داد.
استفن برنوک، کارگزار نفت شرکت پی وی ام گفت: تصمیم پوتین برای آماده باش نیروهای بازدارنده هسته ای روسیه، سیگنال واضح و نگران کننده ای است که از قیمتهای نفت پشتیبانی خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، وخامت بحران اوکراین چند روز پیش از نشست وزیران اوپک پلاس روی داده است. انتظار می رود این گروه که روسیه هم در آن حضور دارد، برنامه افزایش تولید ماهانه به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز را ادامه دهد.
منبع : ایسنا
۵٫ اثرگذاری نرخ جهانی بر بدنه بازار پتروشیمی ها
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی بورسکالا با راهبری قیمتهای جهانی این محصولات، روز گذشته با ترکیبی از کاهش و افزایش اعلام شد و دیگر متغیر معادله تعیین نرخ پایه، یعنی میانگین هفتگی بهای نیمایی دلار با اندکی کاهش، تاثیر ناچیزی برجای گذاشت.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران به نقل از دنیای اقتصاد، این روزها نرخ پایه محصولات پتروشیمیایی بورسکالا تحتتاثیر دو سیگنال متناقض از سوی متغیرهای اثرگذار بر این بازار قرار گرفته است.
با صعود بهای نفت در بازارهای جهانی، این انتظار وجود دارد که قیمت تمامشده این گروه از محصولات با روند افزایشی همراه شود؛ همانطور که چندی است جرقههای رشد بهای نرخ در بین پلیمرها و محصولات شیمیایی این بازارها خودنمایی میکند. در جریان قیمتهای اعلامی روز گذشته نیز عمده گریدهای پلیمری و شیمیایی بورسکالا با رشد نرخ جهانی در معادله کشف نرخ پایه همراه شدند که این امر زمینهساز افزایش قیمت پایه بیش از نیمی از محصولات این بازار در عرضههای هفته جاری شده است. به این ترتیب، از سوی یکی از بازیگران اصلی معادله کشف نرخ پایه، سیگنال افزایش نرخ به این بازار مخابره میشود.
اما معادله اصلی قیمت پایه مبتنی بر دو متغیر اصلی است که قیمت مبنای نیمایی دلار، دیگر اهرم اصلی این بازار در نظر گرفته میشود. هفته گذشته برآیند نوسانهای بهای نیمایی دلار روند کاهشی را ترسیم کرد که افت ۱۴/ ۰درصدی قیمت مبنای نیمایی دلار را رقم زد. به عبارت دقیقتر، این متغیر حاصل میانگین هفتگی خرید و فروش نرخ دلار طی هفته گذشته است که به میزان ۲۴هزار و ۴۰تومان محاسبه و در مقایسه با قیمت مبنای نیمایی دلار اول اسفندماه ۳۳تومان تضعیف شده است. این میزان کاهش، چندان اثر قدرتمندی بر جهتگیری معادله تعیین نرخ پایه نخواهد گذاشت، اما با توجه به چشمانداز مثبت مذاکرات وین و احتمال بالای حصول توافق در روزهای آینده، محرکی کاهشی در این بازار تلقی شود که در صورت مشخص شدن نتیجه مذاکرات و رفع تحریمها روند کاهشی در بازار ارز شتاب بیشتری خواهد گرفت.
به این ترتیب، بازار محصولات پتروشیمیایی از سوی دو متغیر اثرگذار بر قیمت پایه، با دو سیگنال متناقض همراه است که جهتگیری دورنمای این بازار را مبتنی بر میزان تغییرات این دو متغیر ترسیم میکند.
البته تجربه ثابت کرده است که غالب اهالی بازار بیش از آنکه تغییرات قیمت جهانی را مدنظر قرار دهند، به تکانههای بهای ارز واکنش نشان میدهند؛ چرا که علاوه بر قیمت مبنای نیمایی دلار که در معادله کشف نرخ پایه بهعنوان متغیر اصلی تعریف شده است، نوسان بهای آزاد ارز پتانسیل تغییر ذهنیت اهالی بازار و امکان راهبری دادههای اصلی معاملات بازار یعنی حجم تقاضا، عرضه و در نهایت میزان دادوستدها را دارد.
به نوعی میتوان از این متغیر به عنوان عاملی بیرونی یا غیرمستقیم نام برد که شاکله ذهنیت معاملهگران بازار محصولات پتروشیمیایی را تشکیل میدهد.
رشد عرضه پلیمرهای بورسکالا برای دومین هفته متوالی
تالار فیزیکی محصولات پلیمری بورسکالا هفته گذشته میزبان ۹۷هزار و ۴۵۹تن انواع مواد اولیه پلیمری بود که نسبت به هفته ماقبل از رشد نزدیک به یکدرصدی حکایت دارد. ثبت این رقم برای عرضه نهتنها بیش از متوسط حجم عرضه هفتگی نیمه اول و دوم سالجاری است، بلکه بیشترین مقدار طی ۱۹هفته گذشته تاکنون به شمار میرود. بر این اساس روند افزایشی عرضه در این بازار طی دو هفته متوالی در کنار همراهی تقاضا، نیروی محرکه لازم را برای رشد حجم معاملات پلیمرها فراهم کرده است.
البته تقاضای واردشده به این بازار در سطوح قابل قبولی نوسان میکند؛ اما با ثبت میزان ۱۱۸هزار و ۱۴۸تن، نسبت به هفته ماقبل خود کاهش ۵/ ۵درصدی دارد. در نهایت تقابل عرضه و تقاضا در این بازار طی هفته گذشته معامله ۸۱هزار و ۳۲۵ تن از پلیمرها را رقم زد.
صعود یکپارچه دادههای معاملات شیمیاییها
در جریان معاملات بازار محصولات شیمیایی بورسکالا طی هفته گذشته، شاهد افزایش یکپارچه هر سه داده پراهمیت معاملاتی این بازار بودیم. به عبارت دقیقتر، به میزان ۴۶هزار و ۹۲۱تن انواع مواد شیمیایی در بورسکالا طی هفته گذشته عرضه شد که نسبت به هفته ماقبل بالغ بر ۳۸درصد رشد داشت. در برابر این میزان عرضه، تقاضای ۳۹هزار و ۹۰تنی شکل گرفت که نسبت به هفته گذشته افزایش ۵۴درصدی را به ثبت رساند. از این رو با همگرایی دو نیروی اصلی این بازار، یعنی عرضه و تقاضا در مسیر افزایشی، بالغ بر ۳۳هزار تن محصول مورد دادوستد قرار گرفت که نسبت به هفته ماقبل خود از رشد قابلتوجه ۷۴درصدی حکایت دارد. این میزان افزایش در دادههای حیاتی این بازار طی معاملات هفته گذشته برجسته است؛ اما باید در نظر گرفت که در هفته منتهی به ۲۹بهمنماه شاهد سقوط محسوس این دادهها در بازار بودیم.
رشد شتابان نفت با شروع درگیری روسیه و اوکراین
شروع درگیری میان روسیه و اوکراین جریانساز اصلی رشد شتابان بازار نفت و سایر حاملهای انرژی شد؛ به گونهای که نفت با تجربه نوسان قیمتی نزدیک به ۱۰۰دلار رکوردهای قیمتی هشتسال گذشته خود را جابهجا کرد. اما افتوخیزهای قیمتی در این بازار همچنان ادامه یافت و در نهایت در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، یعنی ۲۵ فوریه، هر بشکه نفتخام برنت به میزان ۹۸دلار و ۱۱سنت معامله شد که طی ماه گذشته بالغ بر ۱۱درصد افزایش بها را تجربه کرد.
این روزها سرمایهگذاران چگونگی تاثیر بحران روسیه و اوکراین بر عرضه سوخت را ارزیابی میکنند؛ چرا که جریان قیمت در عمده بازارهای جهانی نوسان قابلتوجه قیمت را تجربه کرده است. رئیسجمهور آمریکا در تازهترین اظهارات خود بیان کرد که ایالاتمتحده با سایر کشورهای مصرفکننده عمده نفت، برای آزادسازی هماهنگ ذخایر همکاری خواهد کرد. برآیند نوسان بهای نفت طی هفته گذشته نزدیک به ۵درصد ارزیابی میشود؛ زیرا سرمایهگذاران از چشمانداز اختلالات عرضه به دلیل تحریمهای مالی روسیه نگران هستند.
در همین حال، ذخایر نفت خام ایالاتمتحده در اوکلاهاما در حال کاهش است و به سطوح بحرانی نزدیک شده که میتواند همچون محرکی اثرگذار در جهت افزایش بهای نفت عمل کند. نفتا نیز بهعنوان اصلیترین خوراک مایع شرکتهای پتروشیمیایی از نرخ ۸۶۱دلار به ازای هر تن عبور کرد و به میزان ۷۳/ ۱۱درصد طی ماه اخیر افزایش بها را به ثبت رساند. به این ترتیب میتوان انتظار رشد قیمت تمامشده محصولات پتروشیمیایی را با افزایش نرخ خوراک مایع و گاز شرکتهای پتروشیمی محتمل دانست.
منبع : اقتصاد آنلاین