کارنامه عملکرد ۱۱ ماه گذشته بورس کالای ایران در حالی منتشر شد که آمارها از ثبت ارزش معاملاتی بیش از ۱۵۱ هزار و ۹۳۰ میلیارد و ۵۹۲ میلیون تومان در بازارهای فیزیکی، مشتقه و نیز بازار مالی حکایت دارد.
بر این اساس در بازه زمانی یاد شده بازار فیزیکی با سهم ۸۱ درصدی بیشترین تاثیر را در تحقق این ارزش معاملاتی در پی داشته است و بازارهای مشتقه و مالی بورس کالای ایران نیز به ترتیب سهم ۱۵ و ۴ درصدی را در ثبت این رقم به خود اختصاص داده اند.
بازار فیزیکی ۱۲۳ هزار میلیارد تومانی شد
این در حالی است که در این مدت ارزش معامله ۲۳ میلیون و ۸۵۶ هزار و ۸۶۶ تن انواع کالا در بازار فیزیکی به رقم ۱۲۳ هزار و ۳۸۳ میلیارد و ۸۴ میلیون تومان رسید تا در مقایسه با حجم و ارزش معاملات طی دوره مشابه سال گذشته به ترتیب ۶٫۲ و ۵۹ درصد افزایش یابد. همچنین در این تالار سهم معاملات سلف نسبت به دوره مشابه سال قبل با رشد ۱۶٫۴ درصدی در حجم رو به رو شد و حجم معاملات نقدی نیز ۳ درصد کاهش یافت.
رشد حجم و ارزش معاملات تالار صنعتی و معدنی
این گزارش میافزاید: آمار معاملات منتهی به پایان بهمن ماه امسال حاکی از ثبت رشد ۲۶٫۶ و ۹۰ درصدی حجم و ارزش معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی است. به طوری که در بازه مذکور بیش از ۸ میلیون و ۶۲۵ هزار تن انواع محصولات صنعتی و معدنی به ارزشی حدود ۵۴ هزار و ۲۰ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفته است. به این ترتیب، این تالار ۳۶٫۲ درصد از حجم کل و ۴۳٫۸ درصد از ارزش کل معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران را به خود اختصاص داد.
علاوه بر این در این تالار بیش از ۹۳٫۵ درصد حجم معاملات مربوط به دادوستد محصولات فولادی بود؛ بهطوری که بیش از ۸ میلیون و ۶۱ هزار تن انواع فولاد در قالب معاملات سلف، نقد و نسیه دادوستد شد. آلومینیوم، مس، سنگ آهن، روی، سرب و انواع کنسانتره فلزات گرانبها از دیگر محصولاتی بودند که در بازه زمانی مورد بررسی در این تالار مورد معامله قرار گرفتند.
تالار محصولات کشاورزی در یک نگاه
از سوی دیگر در ۱۱ ماه امسال بیش از ۴۰۵۱ تن محصول کشاورزی به ارزشی بیش از ۹ میلیارد و ۳۵۸ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت که شامل معامله ۵۷ کیلوگرم زعفران و ۴۰۵۱ تن خرما بود. البته عمده برنامه بورس کالا طی سال جاری در حوزه کشاورزی به ابزارهای مالی اختصاص داشت که شاهد معاملات موفق زعفران، پسته و زیره سبز در بازارهای مالی هستیم.
یک سوم ارزش معاملات بازار فیزیکی در اختیار پتروشیمیها
بر اساس آمار معاملات منتهی به پایان بهمن ماه امسال بیش از ۴ میلیون و ۲۲۶ هزار تن انواع محصولات پتروشیمی نیز در بورس کالا خرید و فروش شد و معامله این حجم کالا در حالی ارزشی بیش از ۳۸ هزار و ۴۲۳ میلیارد و ۲۴۷ میلیون تومان را رقم زد تا این تالار سهم ۳۱٫۱ درصدی را از کل ارزش معاملات بازار فیزیکی کسب کند. همچنین، در این تالار معامله گران شاهد رشد ۴۳ درصدی ارزش معاملات بودند.
در تالار محصولات پتروشیمی بیش از دو میلیون و ۹۶۹ هزار تن مواد پلیمری، بیش از یک میلیون و ۲۵۶ هزار تن مواد شیمیایی و ۵۸۰ تن انواع گاز و خوراک گازی مورد معامله قرار گرفت.
گردش نزدیک به ۱۱ میلیون تن انواع فرآورده های نفتی
در تالار فرآورده های نفتی بورس کالای ایران نیز در این مدت نزدیک به ۱۱ میلیون تن انواع کالا مورد معامله قرار گرفت که بیش از ۴۵ درصد از حجم کل معاملات بازار فیزیکی را از آن خود کرد. ارزش معاملات مذکور نیز در حالی به ۳۰ هزار و ۱۹۲ میلیارد و ۳۲۷ میلیون تومان افزایش یافت که این رقم نزدیک به یک چهارم ارزش کل معاملات این بازار را تشکیل می داد. به این ترتیب، حجم و ارزش معاملات در تالار مذکور در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته به ترتیب با رشد ۱۶ و ۵۵ درصدی رو به رو شد.
دادوستد نزدیک به پنج میلیون تن وکیوم باتوم، چهار میلیون و ۲۰۹ هزار تن قیر و یک میلیون و ۲۷۷ هزار تن لوب کات نیز از مهمترین معاملات انجام شده در ۱۱ ماهه در تالار فرآورده های نفتی بود. همچنین، محصولاتی از جمله روغن، گوگرد، سلاپس واکس و عایق رطوبتی نیز در این تالار عرضه و معامله شدند.
تغییرات مثبت نماگرهای تالار فرعی
همچنین بررسی آمار معاملات ۱۱ ماه گذشته بورس کالای ایران حاکی از رشد ۵۴ و ۷۳٫۷ درصدی حجم و ارزش معاملات تالار فرعی بورس کالا بود؛ به طوری که در این تالار ۸۹ هزار و ۲۲۴ تن کالا مورد دادوستد قرار گرفت و ارزش ۴۷۰ میلیارد و ۱۹۴ میلیون تومانی برای آن ثبت شد. براین اساس، انواع فولاد، محصولات معدنی، پلیمری، شیمیایی، ضایعات و برخی محصولات کشاورزی از کالاهای معامله شده در تالار فرعی بودند.
کارنامه طلایی شمش طلا در تالار نقره ای
معاملات طلایی بورس کالای ایران نیز به معامله ۴۹۳ کیلوگرم شمش طلا افزایش یافت و ارزش ۲۶۸ میلیارد و ۳۶ میلیون تومانی برای آن رقم خورد تا این معاملات از نظر حجم و ارزش، با رشد ۳۲۹ و ۵۷۹ درصدی نسبت به دوره مشابه سال ۱۳۹۷ همراه شود.
بازار مشتقه در قبضه قراردادهای آتی
همچنین آمارها همچنین بیانگر این است که ارزش معاملات بازار مشتقه طی ۱۱ ماهه امسال به ۲۲ هزار و ۹۱۲ میلیارد و ۷۰۲ میلیون تومان رسید و در مجموع، معامله گران شاهد انعقاد تعداد ۱۳ میلیون و ۷۷۴ هزار و ۳۴۴ قرارداد آتی و اختیار معامله بودند.
در این مدت معاملهگران بیش از ۱۳ میلیون و ۷۲۲ هزار قرارداد آتی را نیز به ارزشی حدود ۲۲ هزار و ۷۹۵ میلیارد و ۶۳۹ میلیون تومان منعقد کردند که این حجم قرارداد منعقده بازار مشتقه را در قبضه خود درآورد. به این ترتیب، ارزش معاملاتی این تعداد قرارداد منعقده، ۱۵ درصد از ارزش کل معاملات این بورس را تشکیل داد.
رشد ۲۱۳ درصدی حجم قراردادهای اختیارمعامله نیز از دیگر نکات قابل توجه و مثبت کارنامه عملکرد ۱۱ ماهه بورس کالا بود. به طوری که معامله گران بازار مشتقه بیش از ۵۲ هزار قرارداد اختیار معامله را در حالی منعقد کردند که ارزش آن با رشد ۱۰۹ درصدی به حدود ۱۱۷ میلیارد تومان رسید.
بازار ۵۶۰۰ میلیارد تومانی ابزارهای مالی
به گزارش کالاخبر، آمارهای موجود در کارنامه ۱۱ ماهه بورس کالا نشان می دهد که ارزش معاملات در بازار ابزارهای مالی نیز رقمی بیش از ۵ هزار و ۶۳۴ میلیارد و ۵۷۲ میلیون تومان ثبت شد.
در بازار ابزارهای مالی بورس کالای ایران نیز در حالی بیش از ۲۱ میلیون و ۶۳۶ هزار اوراق سلف موازی استاندارد خرید و فروش شد که ارزش ۸۱۳ میلیارد و ۹۷ میلیون تومانی نیز برای آن به ثبت رسید.
حجم معاملات گواهی سپرده کالایی نیز به ۵۷ میلیون و ۴۱۵ هزار و ۹۸۹ ورقه بهادار مبتنی بر کالا رسید و ارزش آن با افزایش ۹۳ درصدی بیش از سه هزار و ۳۵۲ میلیارد و ۷۳۷ میلیون تومان ثبت شد.
سرمایه گذاران بازارهای کالایی بیش از ۷۴۹ میلیون و ۸۸۳ هزار واحد سرمایه گذاری صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر کالا را نیز دادوستد کردند. در جریان این معاملات ارزش یک هزار و ۴۶۸ میلیارد و ۷۳۸ میلیون تومانی محقق شد.
- محمد شجاعی
- کد خبر 17282
- بدون نظر
- پرینت