کشورها با پیوستن به FATF، هم با سیستم بانکداری جهانی تبادل برقرار میکنند و هم با اطمینان خاطر با دیگر کشورها وارد مراودات اقتصادی میشوند.
محمود جامساز، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی عنوان کرد: بدون شک باید پذیرفت که تصویب لوایح و کنوانسیونهای مالی و نظام بانکی ارتباط مستقیم و معناداری با هم دارند که قابل انکار نیست. وی اضافه کرد: اصولا FATF به معنی گروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) ناظر به همین موضوع است که شفافیت تراکنشهای مالی یک اصل بینالمللی باشد، اصلی که تقریبا تمام کشورهایی که عضو FATF هستند، آن را پذیرفتهاند و به شفافیت مالی پایبندند.
تاثیر FATF بر اجرای برجام بدون آمریکا
این اقتصاددان تصریح کرد: از آنجا که معاهدات FATF و پالرمو برای مقابله با جرائم سازمانیافته است و بر جلوگیری و مبارزه با پولشویی و مقابله با هرگونه تامین مالی تروریسم تاکید میکند، اگر در ایران تصویب شوند، کشور میتواند با اطمینان خاطر با تمام کشورهای دنیا ارتباط مالی داشته باشد و با این حساب از پولشویی و مافیای مالی و اتهام کمک به تروریسم خبری نخواهد بود. از سوی دیگر، جلوی جرائم سازمانیافته گرفته میشود و ریسک مالی کشورها در مواجهه با سرمایهگذاری در اقتصاد ایران به شدت پایین میآید. وی خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهایی که اتحادیه اروپا مخصوصا گروه ۵+۱ برای حفظ برجام پس از تحریمهای حداکثری آمریکا به ایران پیشنهاد کرده بود، تصویب همین لوایح بود که آنها بتوانند اینستکس را فعال کنند و به نحوی برجام را حفظ کنند که به موجب آن، میشد در اروپا صندوقی ایجاد کرد تا پولهای ایران در آنجا جمعآوری شود. این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: در واقع، با تاسیس چنین صندوقی، اروپا بنا داشت نیازها و انتظارات ایران تامین شود که به معنای پرداخت پول نقد بود اما آنها این امر را منوط به این کردند که FATF و لوایح وابسته به آن از سوی ایران تصویب و پذیرفته شود.
FATF راهگشاست، اما همه راه نیست
جامساز در پاسخ به این سوال که آیا هنوز شانس تصویب لوایح FATF وجود دارد، اظهار کرد: هنوز عده زیادی از اصولگرایان با تصویب FATF مخالفند ولی دولت تصویب FATF را راهی برای هموار کردن مذاکرات برجام میداند. وی ادامه داد: این امر میتواند راهگشای مذاکرات برجام باشد اما به این آسانی هم نخواهد بود چرا که فعلا به نظر نمیرسد آمریکا از موضع خود عقبنشینی کند. جامساز خاطرنشان کرد: بایدن بارها اعلام کرده که ما به یک توافق محکمتر و مستحکمتری باید برسیم که به نظر میرسد این بار مطالبات اروپاییها و آمریکاییها پشت میز مذاکره با ایران بسیار متفاوت از هم خواهد بود که نیازمند تدوین یک استراتژی قدرتمند و هوشمند از سوی ایران است.
- محمد شجاعی
- کد خبر 29715
- بدون نظر
- پرینت