برگشت خوردن چهار قلم محصول کشاورزی صادراتی عمدتا به دلیل ناهماهنگی در تطبیق استانداردها با کشورهای مقصد بوده است که ضرورت دارد مسوولان دو طرف در این حوزه هماهنگیهای دقیقتری داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری بازرگانان ایران
، در چند ماه اخیر چند قلم از محصولات کشاورزی ایران نظیر فلفل، کیوی، سیب زمینی و نخل از کشورهایی به ترتیب روسیه، هند، ازبکستان و قطر برگشت خورد و این از چند جهت ایجاد نگرانی کرده است، نخست اینکه این موضوع بار مالی برای کشور دارد، مثلا در محصول فلفل که نیمی از صادرات آن به روسیه است، از نظر اقتصادی برای کشور مشکل ساز میشود.
دوم آنکه شائبه اینکه محصولات برگشتی سمی و آلوده بودند موجب بروز نگرانی بین مردم میشود با این احتمال که شاید محصولاتی که روزانه میخوریم هم باقیمانده سموم داشته باشد؛ پیش از این کلیپهایی هم در فضای مجازی منتشر شد که بیان میکرد فلفل های برگشتی از روسیه بین مردم توزیع میشود.
در این گزارش تلاش میشود صفر تا صد برگشت این محصولات کشاورزی و دلایل آن بیان شود، اینکه آیا مسائل فنی از نظر بهداشتی و سلامت واقعا دلیل برگشت بوده و یا اهمال و سهل انگاری هایی از سوی مسئولان بوده است و چه کارهایی می شد انجام داد که از برگشت این محصولات و تحمیل بار مالی و فشار اجتماعی به کشاورز جلوگیری کرد.
*نداشتن گواهی سلامت عامل برگشت خوردن فلفلها
روز ۱۱ آذر بود که سید رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: فدراسیون روسیه در نامهای به رئیس گمرک داغستان تأکید کرد واردات فلفل از ایران به دلیل آنچه نقض مکرر استانداردهای بهداشتی عنوان شده، صورت پذیرفته است.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران تصریح کرد: روسیه فلفل وارداتی از ایران را با ادعای نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی، مرجوع کرده است.
رویترز هم ممنوعیت واردات چهار محصول از ایران و ترکیه را تایید کرد.
رسانههای خارجی هم به موضوع وارد نکردن محصولات چند محصول کشاورزی از ایران و ترکیه پرداختند، به طوری که خبرگزاری فارس به نقل از رویترز گزارش داد: روسیه واردات نارنگی، لیمو، فلفل، انگور و انار را از ۳۳ شرکت ترکیهای و ایرانی به حالت تعلیق درآورده است.
سازمان نظارت بر سلامت محصولات کشاورزی روسیه با اعلام این خبر گفته بود که نگرانیها نسبت به نقض قوانین مربوط به سلامت محصولات غذایی از جمله دلایل این اقدام بوده است.
* رئیس سازمان حفظ نباتات: چهار نوع سم استفاده کردهایم که در روسیه به ثبت نرسیده است
در اینباره رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فارس، دلیل برگشت خوردن فلفلهای صادراتی را این گونه توضیح داد: علت استرداد محمولههای فلفل ایران از روسیه، استفاده از چهار نوع سم برای پرورش این محصول است که این سموم در روسیه به ثبت نرسیده است.
رئیس سازمان حفظ نباتات اعلام کرد: این سموم در اتحادیه اروپا هم استفاده می شود و به دلیل اینکه ماده موثره خوبی دارد کشاورزان به جای استفاه چندین بار تنها یکبار استفاده می کند اما به نوع سمومی که استفاده شده بود اشارهای نکرد.
* علت برگشت خوردن فلفلها تکمیل نبودن مدارک بود
بنابراین آنطور که از گزارش مسئولان روس و حتی مسئولان داخلی پیداست علت برگشت خوردن فلفلها نه به دلیل سمی تشخیص دادن آنها بلکه تکمیل نبودن مدارک بوده است.
اما اینکه چرا این گواهیها وجود نداشته و یا چرا پروتکلها و نوع سموم مصرفی قبلا با مشتریهای بزرگ کنترل و بررسی نشده است را باید مسئولان پاسخ دهند.
*برگشت خوردن کیوی از هند به دلیل وجود آفت شپشک
۲۱ آذر امسال بود که خبر برگشت خوردن کیوی از هند خبرساز شد، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در اینباره به خبرنگار فارس گفت: باغات کیوی معمولا آفت ندارند اما در دو سال گذشته نوعی قارچ بنام شپشک سفید بیشتر در آستارا دیده شده است که شاید برای مبارزه با آن از قارچ کش استفاده شده که باید این موضوع مورد بررسی سازمان حفظ نباتات قرار گیرد و موارد اعلام شده از سوی کشور هند پیگیری شود.
در دو الی سه ساله گذشته عدهای از باغداران از هورمونهایی به نام «داوینچی» استفاده کردند که احتمال دارد باقیمانده آن در کیوی مشکل ایجاد کند.
عدهای از باغداران از هورمونهایی به نام «داوینچی» که از ترکیه به طور قاچاق وارد شده استفاده کردند که این هورمون باعث درشت شدن کیوی شده و دوام ماندگاری کیوی در سردخانه را کاهش داده و احتمال دارد باقیمانده آن در کیوی مشکلی ایجاد کند که باید مورد توجه جدی سازمان غذا و دارو و استاندارد ایران قرار گیرد.
اما ترجمه اصل نامه مسئولان هندی به معاون قرنطینه و بهداشت سازمان حفظ نباتات کشور درخبرگزاری فارس، ابعاد جدیدی از دلایل برگشت را مشخص کرد.
*هند:کیوی ایران با استاندارهای تعریف شده مطابقتی ندارد/ بارها نامه نوشتیم پاسخی دریافت نکردیم
وزارت کشاورزی هند در نامهای به مهدی قائمیان، معاون قرنطینه و بهداشت سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد: صادرات کیوی ایران به هند با استاندارهای تعریف شده مطابقتی ندارد.
در این نامه که ۱۶ آذر ارسال شده، تاکید شده است: بارها وجود آفت قرنطینه ای شپشک سفید و غیر قرنطینهای شپشک قرمز در محمولههای کیوی وارداتی از ایران مشاهده شده است که منطبق با استانداردهای تعریف شده نیست و وجود چنین آفت در محموله ها تهدیدی بر امنیت زیستی کشور هند به حساب میآید و طبق مقررات این کشور باید برخورد شود.
در این نامه با تاکید بر اینکه در صورت بروز چنین مشکلاتی بر اساس مقررات امکان ممنوعیت واردات وجود دارد، اشاره شده است: کشورهای دیگر هم چنین واکنش هایی را قطعا پیش بینی میکنند تا از شیوع آفات قرنطینهای در کشورشان جلوگیری کنند.
نامه های قبلی هم نشان می دهد از آوریل ۲۰۱۹ تاکنون در ۱۳ محموله آفت قرنطینهای شپشک سفید و در ۲ محموله آفت غیر قرنطینه ای شپشک قرمز مشاهده شده است اما درباره علت های آن پاسخی از ایران دریافت نکرده ایم؛ علاوه بر این از اکتبر ۲۰۲۱ تاکنون هند در ۲۴ محموله کیوی ایران آفت های قرنطینه ای و غیر قرنطینه ای مشاهده کرده است.
در این نامه آمده است با در نظر گرفتن این ملاحظات، تا زمانی که سازمان حفظ نباتات ایران در «ارزیابی های احتمال ریسک» تجدید نظر نکند، واردات کیوی از ایران معلق میماند و احتمالا برای گواهی بهداشتی هشتم دسامبر هم ترتیب اثری داده نخواهد شد.
منبع :خبرگزاری فارس