بازرگانان نیوز: اشکالات پرتکرار سامانههای سهام عدالت، دغدغهای را به دغدغههای مردم افزوده است. از پیغامهای خطای سامانه سهام عدالت بورس و سامانه سهام عدالت کارگزاریها تا فروش سهام از طریق کارگزاریها و عدم امکان تغییر روش آزاد سازی.
سال ۸۵ که سهام بهترین شرکتهای دولتی به مردم واگذار شد، پیش بینی آزاد سازی آن بعد از ده سال دیده شده بود اما اکنون که بعد از ۱۴ سال این سهام آزاد شده است، ایرادهای پرتکرار سامانههای بورس و کارگزاریها تبدیل به سنگ بزرگی تبدیل شده است.
دولت در آن زمان با هدف کمک به معیشت دهکهای پایین درآمدی و از طرفی بالا رفتن بهره وری برخی از شرکتهای دولتی از جمله پالایشگاهها و پتروشیمیها، درصدی از سهام آنها را به مردم واگذار کرد و مقرر شد ده سال امکان فروش و انتقال سود این سهام به مردم، مسدود باشد و از محل سود این سهام، قیمت اولیه سهام به دولت پرداخت شود.
در سال ۹۵ که موعد آزادسازی سهام عدالت فرا رسید به دلیل اینکه این شرکتها به اندازه کافی سود ده نبودند سهامی که برای همه مردم یک میلیون تومان بود عملاً به جز برای برخی از اقشار آسیب پذیر، به حدود نصف این مبلغ کاهش یافت و به این ترتیب دولت قیمت اولیه سهام را تسویه کرد.
فارغ از این ماجرا، در سال ۹۵ دولت، لایحه آزاد سازی سهام عدالت را تدوین کرد و به مجلس فرستاد اما به دلیل تعلل مجلسیها، هیچ وقت به بررسی صحن نرسید تا نهایتاً رئیس جمهور در ماههای پایانی سال ۹۸ با ارسال دو نامه به مقام معظم رهبری اجازه آزادسازی را اخذ کرد و نهایتاً این اتفاق در ۸ اردیبهشت ۹۹ عملیاتی شد.
دولت برای آزاد سازی سهام عدالت، دو روش مستقیم و غیر مستقیم را تعیین کرد. به این نحو که سهامداران متمایل به مدیریت شخصی سهام عدالت با مراجعه به samanese.ir میتوانستند تا پنج شنبه ۲۹ خرداد ۹۹ آزادسازی مستقیم را انتخاب کنند و افرادی که قصد مدیریت شخصی نداشتند، سامانه به صورت خود کار روش غیر مستقیم را برای آنها انتخاب میکرد این افراد مدیریت سهام عدالت خود را برای همیشه به شرکتهای سرمایه گذاری استان خود میسپارند اما در عوض به اندازه ارزش سهام عدالت، سهامدار شرکتهای سرمایه گذاری استانی میشوند.
ناگفته مشخص است که امکان فروش سهام عدالت به روش غیر مستقیم تنها بعد از ورود شرکتهای استانی به بورس امکان پذیر است و آن زمان است که تکلیف آن مشخص خواهد شد اما سازمان بورس و سازمان خصوصی سازی در این مدت تلاش کردهاند امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم را فراهم کنند.
دو روش فروش سهام عدالت چه بود؟
این امکان عملاً به دو روش برای سهامداران سهام عدالت ایجاد شد. روش اول، فروش از طریق ثبت سفارش به بانکها و روش دوم، فروش از طریق کارگزاریها. طبق پیگیری خبرنگار مهر، شیوه اجرای فروش سهام عدالت در هر دو روش مالامال از ابهام، نقص و خطاهای رفع نشده است.
در روش اول که ثبت سفارش فروش در بانکها انجام میشود، هیچ راهی برای پیگیری فروش سهام عدالت تعریف نشده است؛ به همین دلیل سهامداران بسیاری هستند که سفارش فروش سهام خود را نزد بانک ثبت کردهاند اما هیچ خبری از فروش سهام شأن نیست و بدتر آنکه امکان پیگیری از بانک هم وجود ندارد و سهامداران عدالت دستشان به جایی بند نیست. متولیان اجرای آزاد سازی سهام عدالت نیز اعلام کردهاند که در صورتی که واریز وجه تا ده روز پس از ثبت سفارش فروش انجام نشود، مشکل از شماره شبای سهامدار است.
فروش از طریق کارگزاریها با اشکالات فراوان همراه است
روش دوم فروش سهام عدالت که بنظر میرسید به دلیل آزموده بودن فضای بورس روشی کم خطا تر باشد، بالعکس با خطاهای بیشتر و عجیبتری در اجرا همراه شده است. در این روش سهامداران میبایست پس از دریافت کد بورسی، در سامانه فروش سهام عدالت یکی از کارگزاریهای رسمی کشور به صورت اینترنتی ثبت نام کند. در این گام باید کدملی و شماره تلفن همراهی که به نام خود سهامدار است وارد شود اما همین موضوع برای بسیاری از سهامداران ایجاد مشکل کرده است. تماسهای مکرر سهامداران با خبرگزاری مهر حاکی است خطایی مانند «شماره تلفن همراه نامعتبر است» یا «کدملی اشتباه است» یا «دارنده این کدملی سهام عدالت ندارد (درحالی که سهام عدالت فرد در سامانه سهام عدالت تأیید شده است)» در سامانه سهام عدالت کارگزاریهای مختلف کشور از جمله کارگزاری مفید، آگاه و فارابی مشاهده میشود که نارضایتی مردم را برانگیخته است.
با پیگیری خبرنگار مهر، سخنگوی ستاد آزادسازی سهام عدالت خبر از امکان تغییر شماره همراه در سامانه کارگزاریها داد اما در سایت کارگزاری فارابی تنها گزینه آن قرار داده شده و کارکردی ندارد در سایت دو کارگزاری رسمی و معتبر دیگر کشور نیز خبری از این تغییر نیست.
باید بر کارگزاریها نظارت شود / مردم معطل فروش کارگزاریها هستند
اما مشکل به همین جا ختم نمیشود. پس از اینکه هفت خان رستم تمام شد و با هر زحمتی ثبت نام در سایت کارگزاریها انجام شد، مشکل بعدی فروش سهام عدالت است.
به گفته سخنگوی ستاد آزادسازی سهام عدالت، کارگزاریها دو روز بعد از فروش سهام عدالت باید پول را به حساب سهامدار واریز کنند. اما بر اساس پیگیری خبرنگار مهر برای برخی از سهامداران مدت زمان زیادی حتی در برخی موارد بیش از ۱۵ روز از ثبت فروش سهام عدالت میگذرد اما نه تنها وجهی واریز نشده بلکه اطلاعی نیز بابت فروش یا عدم فروش سهام عدالت توسط کارگزاری ارائه نمیشود و مشخص نیست سهام فرد چه روزی و به قیمت کدام روز تابلو به فروش خواهد رفت.